نشست تخصصی بحران آب ومسئولیت های مدنی با حضور کارشناسان و مسئولین دولتی و مدنی عصر یکشنبه در محل سندیکای شرکت های ساختمانی ایران برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ این نشست میزبان صاحب نظرانی از ارگان مختلف دولتی و غیر دولتی بود که بحران آب را از دیدگاه های متفاوت مورد بررسی قرار دادند.

محمد درویش معاون آموزشی رییس سازمان حفاظت محیط زیست در همایش آب و مسوولیت های مدنی ضمن ارائه آمار دهشتناکی از نابودی محیط زیست، از عدم توجه به موضوع محیط زیست در سیاست های ابلاغی برنامه ششم ، سکوت مدیران دولتی، نهادهای مدنی و تشکل های محیط زیستی نسبت به تخریب محیط زیست و از دست رفتن منابع آب انتقاد کرد. این فعال محیط زیستی نسبت به نگاه مدیران دولتی به حیوانات و محیط زیست و ملاحظه کاری های بی دلیل ایشان ابراز نگرانی کرد.
او بر عزم خود و معصومه ابتکار نسبت به آموزش محیط زیست از مدارس تاکید کرد.

درویش همچنین از بی توجهی به موضوع آموزش محیط زیستی در کشور و تبعات آن هشدار داد. او گفت: در کشورهای آمریکا و سوئد بر اساس تحقیقات انجام شده مشخص شده که آموزش های محیط زیستی منجر به کاهش 40 درصدی مشکلات روانی در جامعه شده است.

او بر توانایی کشور برای استفاده از ظرفیت های اکوتوریسمی جایگزین صنایع بزرگ و پرتبعات مانند فولاد، لاستیک و ... تاکید کرد.

او گفت شاید ما آخرین نسلی هستیم که می توانیم ایران را نجات دهیم.  ایران نیازمند انسانهایی است که تالاب ها و منابع طبیعی و محیط زیست را مانند فرزندان خود دوست بدارند.

مساله آب مشکل مردم است نه دولت

در ادامه مراسم اسفندیاری دبیر و عضو شورای اندیشکده آب ضمن تشریح فعالیت های این اندیشکده که وابسته به بخش خصوصی است گفت: مهم ترین نیاز کشور گسترش فضای گفتگو درباره آب است. او با اعلام وضعیت نگران کننده ظرفیت آب اعلام کرد تصویر اطلاعات از وضعیت آب بسیار مخشوش است.

او همچنین گفت: سازمان زمین شناسی وضعیت نشت زمین در سراسر کشور را بسیار نگران کننده دانسته است.همینطور سازمان های بین المللی بحران آب را یک بحران خزنده معرفی می کنند. اسفندیاری  مطالبات مشارکت مردمی را در حل این بحران ضروری دانسته و خواستار تبدیل مسئله آب به یک مسئله اجتماعی شد.

او گفت یکی از دلایلی که آب در ایران مسئله اجتماعی نیست این است که مردم مسئله آب را مشکل دولت می دانند و نه مشکل خودشان.

دبیر اندیشکده آب گفت: منظور از مسئله اجتماعی این است که درباره آب در همه جا و در همه حوزه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی گفتگو شود تا تک تک افراد جامعه درباره آن فکر کنند. دلیل دیگر آن تمرکز کار ها در پایتخت و دولتی بودن مدیریت آب در کشور است که بهای ارزان آب از دلایل دیگر بی توجهی اجتماعی به معضل آب است.

اسفندیاری راهبرد گفتگوی اجتماعی را مهم ترین نیاز کشور در شرایط فعلی برای اولویت یافتن مسئله آب دانست و بر اصلاح فرآیند حکم رانی آب در کشور تایید کرد.

بهرام فیاضی  دبیر انجمن آب و فاضلاب نیز در ادامه افول سرمایه اجتماعی و عدم مسئولیت پذیری را از مهم ترین دلایل بحران آب دانست. او نبود نگاه آمایشی، کلان و استراتژیک در مدیریت کشور را زمینه ساز بحران اخیر دانست و گفت: این وضعیت تغییر نکرده و چشم انداز آینده است. او از بدنه ناکارامد دولتی در بخش های متولی اب انتقاد کرد و بر هم سو سازی سیاست های آب در کشور تاکید کرد.

فیاضی عنوان کرد: نهاد های مدنی باید در حل تعارض های اجتماعی بیشتر مشارکت کنند و ساختاری فراتر از وزارت نیرو برای راهبری امر آب ضروری است.

او اولویت دادن به موضوع اقتصاد آب را در شرایط فعلی ضروری دانست و بر پیگیری موارد زیر تاکید کرد:

1 - بحران آب، واقعیت یا توهم؟
2 - بحران آب و نقش دولت
3- بحران آب و مسئولیت های مدنی
4- بحران آب و تعارضات قومی
5- بحران آب و افول سرمایه اجتماعی

فرصت قدم گذاشتن در راه توسعه 

آخرین سخنران این مراسم محمدعلی کیخا مشاور ریاست سازمان محیط زیست بود. او حاکمیت علم و قانون را مهمترین عامل توسعه متوازن دانست و با ذکر خاطره ای از مقام معظم رهبری بر همراهی و همسویی دولت و مجلس همانند بال پرنده در موضوع آب و محیط زیست تاکید کرد.

کیخا تغییر در مجلس برای حل مسئله آب را ضروری دانست. او برخی تصمیم گیری های غیر اصولی را توجه به منافع محلی نادرست به رای دهندگان دانست و دلایل متعددی را در فرآیند سیاست گذاری برای خروج از تصمیمات بهینه و اصولی عنوان کرد.

کیخا نقش رای مردم را در حل بحران های ملی مانند حل مساله هسته ای پراهمیت دانست و بر حضور مردم در پای صندوق های رای تاکید کرد.

او عنوان کرد مجلس آینده باید موضوع آب را اولویت اصلی خود بداند و تغییرات دو سال اخیر را مثبت و امید بخش توصیف کرد.

رییس انجمن چورا گفت فصل الخطاب بودن سازمان محیط زیست لازمه جلوگیری از تخریب های محیط زیستی و بحران های پیش روی آن است و بر جلوگیری از اعمال نظرات شخصی تاکید کرد.

کیخا با ذکر مثال هایی اعلام کرد: بسیاری از دستورات و خواسته های سازمان محیط زیست توسط سایر نهاد ها نادیده گرفته می شود.

کیخا در انتها گفت زمان آن رسیده است که جامعه ما بدون حاشیه در این حوزه کار کند. سازمان های مدنی هم باید در نقش آفرینی خود توسعه پیدا کنند و نقش خود را به عنوان سازمان غیر دولتی ایفا کنند تا بتوانند جهت بخش فعالیت های دولت و مجلس باشند. حال که بستر برای حرکتهای سازمان های مردم نهاد مهیا شده است، از آنان می خواهیم تا فرصت هست در راه توسعه قدم بردارند.

۴۷۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 442702

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سیاوش IR ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    6 1
    90 مصرف آب در مصارف کشاورزی هست و دولت می بایست بر استفاده بهینه اون نظارت کنه در حال حاضر آب بسیاری در بخش کشاورزی هدر میره همچنین سدهای غیر اصولی در بسیاری نقاط موجب جمع آوری و تبخیر آب رو فراهم اوردن که درواقع مشکل جایگزینی سد به جای روش سنتی کانالهای زیرزمینی می باشد همین دو مشکل حل بشه کلی مساله متفاوت میشود
  • بی نام A1 ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    3 4
    خداییش وقتی ما خودمون رعایت نمیکنیم و برای شستن یه حیاط چند صد لیتر آب استفاده میکنیم مقصر کیه؟ خود ما باید درست مصرف کنیم
  • بی نام A1 ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    5 0
    همه اش مردم مصرف را مدیریت بکنند ؟ خوب مسئولین هم به خود زحمت بدهند و تولید را مدیریت بکنند .
  • بی نام IR ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    5 0
    این مشکل را مانند مشکل های دیگر دولت ها برای مردم ایجاد کرده اند به قول خود دولتمردان مملکت ما سرشار از نعمت های الهی است اما نتیجه ان اعتیاد بیکاری بیخانمانی تورم اختلاس در کدامیک مردم مقصرند؟
  • بی نام IR ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    3 0
    با مکانیزه کردن سیستم های آبیاری کشاورزی و افزایش محصول در هر هکتار و انتخاب محصولات بومی گزین دیگه مشکل کمبود آب نخواهیم داشت 92 درصد آب شیرین کشور در بخش کشاورزی مصرف میشه که با مکانیزه کردن آبیاری کشاورزی میشه تا 60 درصد در مصرف آب کشاورزی صرفه جویی کرد
  • بی نام A1 ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    0 0
    امیداواریم اما چند نکنه باید توجه بسیار داشت این که جلوی زمین خواران طبیعت سبز راگرفت بیابان زدایی وجنگل زایی انجام شود واز سپاه هوا وفضابرای جلوگیری اتش سوزی جنگل‌ها کمک گرفت. سازمان تصفیه آب فاضلاب تاسیس کرد مثل المان از کارافرینان برای مشکل کمبود اب ایده گرفت از دو دریا شمال وجنوب لوله کشی کرد مثل عربستان که بایک تصفیه خانه در خلیج فارس زدند کشورشان تامین میکنند و از انرژی هسته ای برای تبدیل کردن اب شور به اب شیرین استفاده کرد
    • بی نام A1 ۰۳:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۳
      0 0
      من این نظر را چند جا در مورد تبدیل آب شور به شیرین خوانده ام ،تبدیل آب شور به شیرین شاید در حجم کم وبرای خوردن افراد کم اثر تخریبی نداشته باشد ولی این کار در سطح زیاد سرزمین را به نابودی می کشاندنمونه واثراتی بس عمیق تر از احداث سدها داردخواهشا این نظر راچاپ کن
  • بی نام A1 ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    1 0
    وضع آب اسف انگیز است دولت باید در کتابهای تمام پایه های تحصیلی در مورد بی آبی بنویسد، شهرداری مرتب با بیلبوردها در سطح شهردر مورد بی آبی وخطرات آن در آینده هشدار دهند،که حتی از جنگ هم بیشتر است صدا وسیما که جای خود دارد
  • محسن A1 ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    1 6
    اگه دولت آبی را که مجانی داره به مردم میده بخصوص در شهر تهران و کلان شهرها، گرون کنه اونوقت مردم می بینند این مشکل خودشونه نه دولت. فرهنگ مصرف جز با تغییر نرخ گذاری آب عوض نمیشه
  • علی RO ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    0 1
    تمام کشورهای پیشرفته ابتدا کشاورزی را توسعه بخشیدند.جالبه سهم کل مصرف اب اشامیدنی از سدها 2 درصد است وبخش بسیارعظیم ان مال کشاورزی پرمصرف وکشت محصولات غیر استراتژیک وبسیار آب ور مثل کاهو است که شیطنت هایی در کار است.باید روی کشت گندم و رنج تمرکز کرد تا صادرات را بالا برد.
  • بی نام RO ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    1 1
    مشکل همس
  • بی نام A1 ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    2 0
    معلوم است که مشکل بی آبی در نهایت دامن مردم را می گیرد ولی دولت هم باید در این مورد اقدام کند
  • بی نام A1 ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
    2 1
    دو تا دریا بهمون چسبیده دیگه مشکل آب چه صیغه ایه؟
    • بی نام A1 ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۳
      0 0
      شما چطور فرق آب شور وشیرین را نمی دانی آبی که در خلیج فارس جریان داردیکی از شور ترین آبهای جهان است،استفاده از آب شیرین کن ها صدمه جبران ناپذیری وارد می کند که اثر منفی آن صدبرابر سد سازی هایی است که در کشور انجام شد