مهر نوشت:

با وجود هشدارهای یکسال اخیر مقامات دولت تدبیر و امید درباره ورود 4.5 میلیون فارغ التحصیل دانشگاهی به بازار کار در آینده ای نزدیک، امسال نیز یک میلیون و 700 هزارنفر در رشته های مختلف پذیرفته و راهی دانشگاه ها شده اند. کارشناسان معتقدند کشتی به گل نشسته بازار کار، توانایی پذیرش هزاران کارجوی دانشگاه رفته دیگر را ندارد و باقی ماندن این مسئله باعث می شود تا بحران بیکاری جوانان در سال های آینده بسیار جدی تر شود.
آمارها نشان می دهد نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی 2 برابر نرخ عمومی بیکاری در کشور است. در گروه تحصیل کرده های دانشگاهی، نرخ بیکاری زنان تا 50 درصد افزایش یافته و عموما بنگاه ها و کارفرمایان اقبال چندانی به پذیرش کارجویان فارغ التحصیل دانشگاهی ندارند.

کارفرمایان معتقدند این دست از جویندگان شغل، جز مدرک دانشگاهی هیچگونه تبحر و مهارت دیگری برای عرضه در محیط بنگاه ندارند و از اینرو بسیاری از کارفرمایان تمایلی به تحمل هزینه های آموزش نیروهای فاقد تجربه و مهارت انجام کار ندارند.

در این شرایط، بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی به یک مسئله بزرگ برای کشور تبدیل شده و دولت ها در یکی دو دهه اخیر از حل آن عاجز مانده اند. در حال حاضر، صدها هزار نفر از جوانان کشور در رشته های مختلف دانشگاهی مشغول به تحصیل هستند، اما تحصیلات آنها ارتباط چندانی به نیازهای روز بازار کار کشور ندارد و در برخی از رشته ها ممکن است سال های سال از آخرین به روزرسانی درس ها نیز گذشته باشد.

رئیس جمهور اخیرا خواستار اصلاح روند جذب دانشجو در دانشگاه ها شده و بر این مطلب تاکید کرده که باید رشته های دانشگاهی را با نیازهای بازار کار کشور، منطبق کرد. کارشناسان بازار کار معتقدند دولت ها در سال هایی برای انتقال بخشی از نیروی متقاضی کار و به نوعی سرگرم کردن جوانان، زمینه های ورود به دانشگاه ها را فراهم کردند.

این سیاست هم اکنون سال هاست که دنبال می شود و در پی آن هر ساله صدها هزار نفر از مدارس وارد دانشگاه ها می شوند در حالی که برای اشتغال آنها در آینده بسیار نزدیک، هیچ فکری نشده است.

این مسئله باعث انباشته شدن تقاضا برای کار از سوی فارغ التحصیلان دانشگاهی شده به نحوی که وزیر کار می گوید بزودی باید منتظر ورود 4 میلیون و 500 هزار کارجوی فارغ التحصیل دانشگاهی به بازار کار کشور باشیم.

علاوه بر اینکه سیاست تاخیر در ورود به بازار کار و ایجاد سرگرمی برای جوانان به مرحله اجرا درآمده است، تقاضای عجیب و عطش فراوان خود جوانان برای ورود به دانشگاه ها را نیز نباید از یاد برد. سال هاست که اغلب متقاضیان دانشگاه ها را گروه هایی تشکیل می دهند که پذیرش در هر یک از رشته های تحصیلی برای آنها تفاوت چندانی ندارد.

افراد رشته هایی را برای ورود به دانشگاه ها انتخاب می کنند تا بالاخره در یک رشته پذیرفته شوند و بین دو تا چند سال را در دانشگاه ها بگذارنند، سپس مدرکی بگیرند هم برای اینکه دیگران بدانند آنها دانشگاه رفته اند و هم اینکه اگر جایی یک زمانی شغلی برایشان پیدا شد، آن مدرک را نیز ارائه دهند بلکه بتوانند استفاده ای نیز از آن ببرند.

به بیان ساده تر، اغلب انتخاب هایی که توسط افراد برای ورود به دانشگاه ها صورت می گیرد بی هدف و یا با اهدافی غیر از مباحث علاقمندی به تحصیل در آن رشته خاص، داشتن هدف مشخصی در آینده و مسائلی از این دست صورت می گیرد که البته این مطلب در مورد همه دانشجویان و همه رشته های دانشگاهی صادق نیست.

عموما افراد بدون مطالعه و دانستن اینکه رشته تحصیلی انتخاب شده چه جایگاهی در بازار کار دارد، چه آینده ای می توان از طریق آن برای اشتغال متصور بود و مسائل با اهمیتی از این دست؛ وارد تحصیل در دانشگاه ها می شوند. این مسئله باعث تربیت دانشجویانی بی علاقه به مباحث درسی، اتمام تحصیلات با کمترین داشته ها و ناکارآمد در بازار کار کشور می شود.

عنوان می شود بخش قابل توجهی از کارجویان فارغ التحصیل دانشگاهی اساسا توانایی پذیرش تصدی های بازار کار را ندارند. کارفرمایی می گفت کارجویان در زمان مراجعه برای جستجوی شغل، تنها دارای مهارت در رانندگی هستند و مدارک دانشگاهی آنها عملا هیچگونه فایده ای برای کار ندارد.

یک مسئله قابل ذکر دیگر در عدم ساماندهی رشته های دانشگاهی و تلاش برای منطبق کردن آنها با نیازهای روز بازار کار کشور این است که دولت ها از این محل و رقابت جوانان برای ورود به دانشگاه ها در هر رشته ای که بشود، درآمد کسب می کنند و حاضر نیستند از این درآمدها به نفع بازار کار کشور و در راستای ساختن آینده ای بهتر برای جوانان بگذرند.

برخی معتقدند ساماندهی رشته های دانشگاهی می طلبد تا پذیرش دانشجو در برخی از رشته ها دستکم برای چندسال متوقف شود. از ورود بیش از اندازه جوانان به برخی از رشته هایی که دیگر بازار کاری برای آنها وجود ندارد جلوگیری شود و از این طریق نوعی ساماندهی جدی در رشته های بیشمار دانشگاهی صورت گیرد. اساسا مشاوره انتخاب صحیح رشته های دانشگاهی؛ موضوعی نیست که در مدارس به افراد آموزش داده شود.

همچنین لازم است تا بسیاری از رشته های دانشگاهی مجهز به جدیدترین تغییرات علمی جهان شوند، بر اساس نیازهای روز بازار کار کشور حرکت نمایند و از تربیت دانشجویان در رشته هایی که تنها یک مدرک برای فارغ التحصیلان به همراه دارد، پرهیز شود.


17231

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 376388

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام RU ۰۵:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    6 0
    الان وضعيت طوري شده كه هر كسي واقعا هر كسي اقلا ليسانس رو داره، درحاليكه فقط مشتاقان و باسوادهاي واقعي بايد به دانشگاه راه پيدا كنند، همينه كه مديرهاي اينچنيني تو مملكت دارن جولان ميدن
  • حامد A1 ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    7 12
    شما خودتو نمیخواد ناراحت کنی وقتی میتونن درس بخونن بذار بخونن.به جای هند و بنگلادش رفتن تو همین کشور خودمون بخونن هزینشم کمتره بعدشم کار نبود تخصص دارن میتونن برن کشورای دیگه. انتظار داری چون کشور نمیتونه کار ایجاد کنه ملت همه کارگر عمله بشن شآن ایران و ایرانی اینه؟
  • محسن نوروزی A1 ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    10 0
    باید از کشور های صنعتی یاد گرفت.باید غرورو تنبلی را کنار گذاشت باید به هنرستانها توجه کرد.باید دکان مدرک گرایی بسته شود تا راه برای توسعه ایران عزیز هموار گردد...
  • عباسی IR ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    8 1
    مشخصه که بدون برنامه ریزی اومدن ظرفیتها را صد برابر کردن طی چند سال بی برنامگی های دولت پاک، از طرفی ستاد نیروهای مسلح نیز با طولانی کردن دوره خدمت این نسل بدبخت را بدبخت تر می کند. یعنی یک فرد دهه شصتی که همیشه سختی ها را تحمل کردهشیر خشک، مدرسه های دو یا سه شیفته، آزمونهای ورودی نمونه دولتی و استعداد درخشان، کلاسهای کنکور، رقابت برای ورود به دانشگاه، صف برای پایان نامه و ... طولانی شدن خدمت و بالا رفتن سن و الان هم فشار میارن باید ازدواج کنید. باز اوضاع دهه هفتادی ها بهتره رفاه رو تجربه کردند و می کنند. ولی در کل چون برای مشکل بیکاری جوانان راه حلی اندیشیده نشده است با اضافه شدن نسل های بعدی این مشکل شدید و شدیدتر خواهد شد حتی اگر تعداد ورودی های بعدی خیلی کم باشد چون حالت تجمعی دارد.
  • سجاد A1 ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    11 0
    برام جالبه که چند سال دیگه که همه مدرک دکتراشون رو هم گرفتن بعدش دانشگاهها میخوان چیکار کنن. تا کجا میخوان ادامه بدن مگه مملکت چندتا دکتر میخواد؟
  • بی نام IR ۰۶:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    7 0
    با این جمعیت تحصیل کرده و غیر تحصیل کرده حاصل موج جمعیتی ده های 60 و 70 هستند ، این روزها وضع اشتغال خیلی خیلی خرابه و روز بروز هم بدتر میشه اونوقت آقایان دنبال افزایش وام مسکن و پیش فروش خودروهای بی کیفیتشون هستند
  • داریوش A1 ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    10 0
    در هر خانه 3 تا لیسانس بیکار نشسته اند
  • بی نام A1 ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    4 0
    وای بر ما
  • ی بیکار IR ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    12 0
    خُب، الحمدالله. 1.7 میلیون جویای کار کمتر شد باید این فرصتُ غنمیت دونست ای کاش 4.5 میلیون دیگه هم دوباره هوس دانشگاه رفتن میکردن. انگار کلا علم و دانش شده یک شغل بدون دستمزد....وامصیبتا
  • بدون نام ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
    14 0
    اي كسايي كه ميخواين برين دانشگاه حرف منو گوش بدين و نرين. به جاش برين سركار آزاد و ١٠ سال ديگه درحالي كه پولاتونو ميشمرين منم دعا كنيد. از طرف دانشجوي دكترا كه تو كيف دوزي كار ميكنه. يا حق