۰ نفر
۷ مهر ۱۳۹۶ - ۰۵:۰۳
ابرچالش «آب» در کمین اقتصاد ایران

از شش ابرچالشی که مسعود نیلی دستیار ویژه اقتصادی رییس جمهور برشمرده،آب را باید ویژه تر در نظر گرفت،چه آنکه ایران کشوری خشک است و آب برای آن غنیمتی بزرگ.

به گزارش خبرآنلاین، با افزایش جمعیت ایران، تامین آب به تدریج به شرایط بحرانی خواهد رسید.از همین رو،اقتصاددانان نسبت به ارایه راهکارهایی برای جلوگیری از هدر رفت آب هشدار می دهند.اگرچه در برنامه پنج ساله ششم،آب از اهمیت ویژه در قوانین برخوردار است،اما هر برای جلوگیری از بحران آب لازم است، هماهنگی بیشتری بین ارکان تصمیم گیر در کشور صورت بگیرد.

آنطور که کارشناسان می گویند، کمبود آب در ناشی از سه عامل ریشه می گیرد؛اولین عامل کمبود میزان بارندگی نسبت به متوسط بارندگی جهانی است. متوسط بارندگی سالانه ایران 245 میلیمتر و متوسط جهانی 750 میلیمتر است؛ این رقم یعنی کمتر از یکسوم متوسط جهانی.

عامل دوم شاخص مصرف زیاد آب در ایران است. براساس شاخص های بین المللی مصرف مطلوب معادل 40 تا 50 درصد منابع آب تجدید پذیر یک کشور است. با توجه به اینکه متوسط سالانه منابع تجدید پذیر ایران 120میلیارد مترمکعب است، اگر حدود 50 تا 60 میلیارد مترمکعب در سال از منابع تجدید پذیر در بخش های مختلف مصرف کنیم، مطابق شاخص های بین‌المللی عمل کرده ایم. در حالی که در سالهای گذشته میزان مصرف آب در ایران به مرز 85 درصد رسیده است؛ یعنی از 120میلیارد مترمکعب منابع تجدیدپذیر، سالانه 100میلیارد مترمکعب به مصرف مي رسد و بالا بودن این شاخص به معنای فشار بیش از حد به منابع آب به ویژه منابع آب زیرزمینی است.

عامل سوم سهم مصرف آب در بخش های مختلف است. از این100 میلیارد مترمکعب آب که طی سالهاي گذشته سالانه از منابع تجدید پذیر ایران مصرف شده است، بیش از 90 درصد آن در بخش کشاورزی، حدود 3 درصد در بخش صنعـت و حدود 7 درصد در بخش شرب و بهداشت مصرف شده است. مصرف 90درصدی آب در بخش کشاورزی آن هم با راندمان پایین آبیاری، یکی از عوامل اصلی بحران آب در کشور است. این در حالی است که متوسط سهم بخش کشـورزی در مصارف آب در جهان حدود 70 درصد و سهم بخش کشاورزی در کشورهای توسعه یافته از منابع آب حدود 40 درصد است. ولی در ایران سالانه 90 درصد کل منابع آب مصرفی، در بخش کشاورزی آن هم با راندمان پایین آبیاری مصرف مي شود و این  موضوع به اعتقاد کارشناسان مهمترین عامل در ایجاد بحران آب در ایران است.

ستار محمودی، سرپرست وزیر نیرو چندی پیش گفته بود:« یکی از کارهایی که در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده، این است که باید ۱۱میلیارد متر مکعب در مصارف، کاهش اتفاق بیفتد که این کار با توافق وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، سازمان محیط زیست و... تایید شده و جزو برنامه ها قرار گرفته است. اگر این اقدامات که در برنامه خوب دیده شده در عمل موفق باشند، قطعا روند کاهش سطح منابع آب زیرزمینی کشور متوقف می شود و در طول سالهای برنامه ششم شرایط بهبود می یابد.»

 

پروژه ای به نام انتقال آب

 سابقه پروژه انتقال آب به پیش از انقلاب برمی گردد.درسالهای 54 و 55 گروهی از کارشناسان سازمان برنامه این طرح را پیشنهاد کردند،اما مورد توجه قرار نگرفت.بعدها در دولت سازندگی،طرح انتقال آب از خلیج فارس به استانهای خشک مثل کرمان و یزد، مجددا در دستور کار قرار گرفت.با این حال هزینه بر بودن این طرح سبب شد تا مسکوت بماند.با این حال مرحوم هاشمی رفسنجانی این طرح را در مجمع تشخیص مصلحت نظام هم پیگیری می کرد.

پروژه انتقال آب اما در دولت های اصلاحات و دولت محمود احمدی نژاد هم مطرح ش،اما از دستور کار خارج شد. به نظر می رسد، حسـن روحانی هم به این طرح علاقه مند است.او دو سال پیش هنگام سفر به یزد اعلام کرد با اختصاص 4000 میلیارد تومان اعتبار، طرح انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس به فلات مرکزی ایران در دستور کار دولت است.

علیرضا دائمی قائم مقام وزیر نیرو گفته بود:«هم اکنون قیمت تمام شده هر متر مکعب آب شیرین شده خلیج فارس و دریای عمان به همراه هزینه انتقال آن برای مرحله اول طرح یک دریا حدود ۳هزار تومان تخمین زده می شود که نسبت به تعرفه های جاری آب شرب و صنعتی و کشاورزی رقم بالایی است.»

 طرح انتقال آب به گفته گروهی از کارشناسان اقدامی غیرکارشناسی است، چرا که هزینه انتقال آب زیاد است. از طرفی هم انتقال آب، راهکاری ثانویه برای حل مشکل آب به حساب مي آید. یعنی ابتدا باید صرفه جویی و درست مصرف کردن آب و مکانیزه شدن صنعت و کشاورزی صورت بگیرد، بعد اگر این راهکارها کارساز نبود، به سراغ انتقال آب رفت، نه در شرایطی که کشاورزی ایران به شدت سنتی و معیشتی است.

حبیب الله بیطرف وزیر نیرو در دولت اصلاحات می گوید:« من اعتقاد دارم که انتقال آب از خزر یا ارس یا جای دیگر به دریاچه کاملا یک اقدام غیرکارشناسی است. چون ارتفاع هیدرولیکی آب در دریاچه را اضافه مي کند و اگر برداشت آب زیرزمینی منابع شیرین ادامه پیدا کند، این افزایش ارتفاع باعث تشدید حرکت منابع آب شور در زیر زمین به سمت منابع آب شیرین مي شود و بحران را افزایش مي دهد.»

آیا راهی هست؟

کارشناسان می گویند، ساده ترین راهکار، استفاده از شیوه های افزایش راندمان آبیاری است؛ شیوه های آبیاری در ایران باید تغییر کند و برنامه ریزی هاي لازم برای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی به وجود بیاید. البته عمده مصرف کنندگان آب در بخش کشاورزی، مردم یا بخش خصوصی هستند. دستگاه حاکمیتی در بخش کشاورزی باید با آموزش و ترویج و فراهم کردن تسهیلات لازم برای سرمایه گذاری در روش های بهینه مصرف آب از جمله سیستم های تحت فشار که در دنیا مرسوم است، زمینه را برای افزایش راندمان آبیاری فراهم کند.

در حال حاضر کشاورزی در دنیا یک فعالیت تکنیکی با سیستم های مکانیزه پیشرفته است.اما کشاورزی در ایران هنوز سنتی است. هنوز آبیاری براساس جوی ها و کرت بندی های غرقابی به شیوه ای کاملا سنتی و غیربهینه صورت مي گیرد.

به گفته کارشناسان، ضعف مدیریت کشاورزی در طول دهها سال از عمر مدیریت در کشور، باعث این شرایط شده است.

محمد طبیبیان اقتصاددان می گوید:«دولت هاى ما از قبل از انقلاب تا به امروز نفت محور بوده اند چون نفت، دلار در كف دست دولت ها قرار مي داده كه به زخم هاى مختلف بزنند. به همین دلیل هم به طور جدى مشكل آب را به حساب نياورده اند، چون ظاهرا از اين حيطه درآمدى براى دولت متصور نيست. اما آب مهمترين مواهب طبيعى كشور است.»

او معقتد است:«مسلما راه حل هايى وجود دارد؛ يكى از آنها بازيافت آب شهرى - ايجاد شبكه فاضلاب و استفاده مكرر از آب در استفاده هاى غيرشرب است. ديگرى صرفه جويى در مصرف از طريق بازسازى شبكه هاى آبرسانى فرسوده در شهرها و استفاده از ابزار قيمت‌گذارى است. بازنگرى در شيوه هاى استفاده از آب هم راهی دیگر است.»

رییس اسبق سازمان برنامه و بودجه می گوید:« برنامه هاى آمايش سرزمين در كشور ما از قبل از انقلاب بر يك مبناى نادرست، يعنى تصور امكان برنامه ريزى منطقه اى کلان به صورت مركزى و در سطح كشور از طريق معمارى و مهندسى قرار گرفت و البته ناموفق بود. برنامه هاى آمايش سرزمين شايد بتواند موفق شود در صورتى كه چند پروژه مشخص بزرگ براى مناطق مختلف در سطح ملى تعريف شود.از اين گذشته برنامه ها باید به صورت منطقه اى در سطح استان و با جزئيات بيشتر در سطح شهرستان تدارك دیده شود. در اين مورد اختيارات استانداران و مديران استانى و مديران و شوراها در سطح شهرستان بايستى افزايش يابد. همچنین اقدامات برنامه ريزى و اجرا غيرمتمركز پيگيرى شود. مهمتر از همه لازم است برنامه هاى اجرايى همراه با برنامه مالى و تعيين تكليف اكيد جريان مالى براى اين اقدامات باشد. اين شيوه اى است كه در كشورهاى پيشرفته موفق بوده است.»

 

3535

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 712223

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 50
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    126 3
    وقتی فارغ التحصیلان کشاورزی در هیچ جایی استخدام نمیشوند, وضع از این هم بدتر میشود. من در سال ۸۲ رشته کشاورزی از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شدم و الان سوپر مارکت دارم. در صورتی که علاقه زیادی به کشاورزی داشتم. انتظار نداشته باشید تا زمانی که ما در مزرعه ها مشغول به کار نشویم, راندمان آبیاری افزایش پیدا کند. این عمر تلف شده ما را چه کسی پاسخگوست؟ در زمان رژیم گذشته به کشاورزی و مهندس کشاورزی بها داده میشده و واقعا هم کار درستی بود. اما این حکومت برای ما چه کرد؟؟؟؟ ما را خانه نشین کرد. فارغ التحصیلان دولتی خانه نشین هستند و یک عده با پارتی که دانشگاه آزاد هم خوانده اند در بعضی از پستهای وزارتخانه مشغول کارند. ما هم مثل مولایمان علیع خانه نشین هستیم.
    • بی نام IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
      66 3
      حق با ایشان است کار را باید به کاردان سپرد. ویک نکته مهم هم رشد جمعیت است که دولتمردان تبلیغ هم می کنند.اگر جمعیت ما بجای هشتاد ملیون شصت ملیون بود الان مشکلات خیلی کمتر بود
    • بی نام A1 ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
      17 1
      مشکل خودتونه ژنتون خوب نبوده.وگرنه به درس خواندن هم برای دریافت مدرک‌نیازنداشتی
    • بی نام A1 ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
      11 0
      درسته پدر من کشاورزه و کاملا سنتی کار میکنه به هیچ عنوان نمیشه راضیش کرد که نحوه کشاورزیش رو عوض کنه درحالی که اگر محصلان این رشته بخش کشاورزی رو دست بگیرند قطعا کشاورزی ما بروز میشه و مشکلات آبی هم حل میشه
  • بی نام A1 ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    26 6
    به جای انتقال اب به مرکز.جمعیت را کیش دهید برود به سمت سواحل. سواحل دریا مستعد رشد وپیشرفت هست اب هم که هست.
    • بی نام A1 ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
      14 0
      فعلن مسؤلین دغدغه‌های مهمتری دارند.مگرنشنیدیدکه دوستان دغدغه‌ی حجاب دارند؟ مگرنمبینیدمشغول لغو کنسرت وجلوگیری از ورودخانمهابه ورزشگاه هستند؟ جنگلها ودریاها و آب در اولویت نیست.
  • بی نام IR ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    10 62
    مسئولان کشور میان بارندگی رو عامل اول خشکسالی معرفی میکنن در حالی که اطلاعات بارندگی هر منطقه حداقل تا 25 سال آینده مشخص هست. اینکه این مسئولین سواد کار با اطلاعات هواشناسی درست رو ندارن و نمیتونن برداشت آب رو متناسب با بارندگی تنظیم کنن مشکل مردم و ملت نیست.اتفاقا این صنعت فاسد کشور هست مه برای درآمد هر چه بیشتر ژن های خوب منابع آبی و خاکی ایران را حراج کرده است.
  • بدون نام ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    23 1
    وقتي مسوولين هر انتقادي رو نمي شنوند و فقط اوني كه باب ميلشونه رو ميشنوند از دست ما چي برمياد
  • بی نام IR ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    18 1
    بیشترمدیران ما ازآمایش سر زمین فقط چیزکی شنیده اند اما هیچ وقت اجرایش نمی کنند لازم است کل کشور زیر نظر وبانظارت اساتید دانشگاه آمایش سرزمین شود نتایج آن به عنوان یک سند بالادستی لازم الاجرا برای کلیه دولت های حال آینده باشد وتوسعه کشور بر اساس نقشه راه استخراج شده از آن باشد
  • مجید A1 ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    21 6
    در سالهای گذشته انتقال آب کارون به زاینده رود به صورت مخفیانه و بدون اینکه رسانه ای شود انجام میگرفت. در بعضی روزها به یکباره حدود 100 متر از عرض رودخانه به طور کامل خشک میشد ولی غالب مردم علت را نمیدانستند.در شبکه های استانی هم اگر بحثی میشد مطابق انتظار با دروغ هایی نظیر خشکسالی و یا کشت نیشکر و گرمای هوا و تبخیر آب وامثالهم قضیه را ماست مالی میکردند. بنده از بعضی از آشنایان که در سازمان آب و برق دارای منصبی بودند از ماجرا خبر داشتم.اکنون که کارون به ته رسیده در مورد بعضی طرحهای انتقال آب اطلاع رسانی میشود آن هم با ارایه آمار دروغین در مورد حجم آب انتقالی که خود مطرح کردن این طرحها به موازات کوبیدن بر طبل خشکسالی بیانگر خواب بدی است که برای کارون دیده اند.
    • بی نام A1 ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
      4 5
      این دروغه آب زاینده رود به یزدو بن و جاهای دیگربرده شد ولی حبران نشدکه اگر شده بود ده ماه از سال را زایتده رودخشک‌نبود. بعدازسد تقریبن آبی وجودندارد
  • مجید A1 ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    14 1
    رود کارون با 21 میلیارد متر مکعب دبی سالیانه نه تنها بزرگتربن رود ایران بلکه یکی از بزرگترین رودهای خاورمیانه بود.به گفته وزیر نیرو در حال حاضر دبی آن به کمتر از 6 میلیارد مترمکعب رسده است.علت اصلی این امر هم چیزی جز طرحهای مخرب و بی رویه انتقال آب در دو دهه گذشته نبوده است.گفتن اینکه سدها عامل کم آبی کارون هستند مضحک به نظر میرسد چون سد فقط آب را تنظیم میکند نه کم.
  • بی نام A1 ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    17 2
    در تمام دنیا بدون استثنا یک رود به حاشیه نشینان آن از سرچشمه تا مصب رود تعلق دارد.انتقال آب میان حوزه ای عملی منسوخ در سراسر دنیاست. زمانی این عمل در بعضی کشورها انجام میشدآن هم با در نظر گرفتن تمامی ملاحظات برای مناطق مبدا.امروزه در کشور ما طرحهای انتقال آب با شدت در حوزه کارون در حال انجام گرفتن است.کشاورزی تا حد زیادی در خوزستان بویژه در جنوب این استان نابود شده است.وضعیت آب شرب اکثر شهرهای حاشیه کارون در وضعیت بدی قرار دارد.تمام مردم شهرهای حاشیه کارون از دستگاه تصفیه آب خانگی استفاده میکنند.تالابها و بویژه تالاب عظیم شادگان خشک و به شنزار تبدیل شده اند.زیبایی و جذابیت کارون از بین رفته و این رود به جویی پهن و کم عمق برای دفع فاضلاب تبدیل شده است.
  • بی نام A1 ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    105 3
    تمام ضررهای مخرب و بی شمار انتقال آب به مردم خوزستان تحمیل شده است تادر وسط کویر لم یزرع اصفهان برنج کاری آن هم در مساحتی بسیار زیاد صورت گیرد که به نظر میرسد تنها کشور دنیا هستیم که در وسط کویر محصولی آببر مانند برنج کشت میکنیم آن هم در شرایطی که دم از کمبود آب میزنیم. تمامی این ضررها به مردم خوزستان تحمیل شده تا باغات میوه و جنگلکاری روی کوههای کویری اصفهان داشته باشیم. هر موقع هم که کسی گله ای میکند اولین چیزی که میشنود این است که انتقال آب جهت تأمین آب شرب هموطنان صورت میگیرد؟؟؟حال این سؤال پیش میاید که چرا فقط یک طرف قضیه مهم است و نه سوی دیگر که مالک حقیقی این آب است؟
    • بی نام A1 ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۹
      1 1
      ابی که میرفت به دریاچه ارومیه میریخت هم صرف باغداری و کشاورزی و توسعه 20 برابری کشاورزی کرده اند طلبکار هم هستند که چرا دریاچه خشک شده مخصوصا تبریز
    • بی نام A1 ۰۶:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۹
      1 3
      به اصفهانی: از اون تجمعی که کردید اب یزد رو قطع کردید معلومه. حالا میخای رد گم کنی با این حرفها؟
    • بی نام A1 ۱۶:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۹
      0 1
      به بینام آخر تجمع شد ولی آب قطع نشد. نرسیدن آب باعث خشک شدن زمینهای کشاورزی بالادستی اصفهان شده ونهایتن منجر به خشک شدن باتلاق گاوخونی میشود وریزگردهای سمی آن حاوی فلزهای سنگین به اصفهان وخوشبختانه به تهران هم خواهدرسید.خوشبختانه ازین جهت که مجبوربه لصلاح این روندخواهندشد.
    • بی نام A1 ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۹
      0 0
      جناب۹:۴۴ اگرانتقال آب کارون به زاینده رودبداست انتقال آب زاینده رود به یزد وغصب حق‌آبه‌ی کشاورزی چندهزارساله‌ی مناطق شرقی اصفهان وخشک شدن گاوخونی وپیامدهای فاجعه بار برای همه درآینده حتی خودشماهم بداست.این تجمع به حق بودواگر روندتغییرنکند بازهم تکرارخواهدشد. فقط برای من سؤال است چراشماباانتقال آب زاینده رود موافقید ولی درجاهای دیگرمخالفید.اگر انتقال بداست تجمع برای جلوگیری ازآن درست است
    • بی نام A1 ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۹
      0 0
      آقای۹۴۴ حرف شماچه ربطی به حرف ایشان داشت؟ بعدردچیومیخوادگم‌کنه؟
  • بی نام A1 ۱۳:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    18 3
    آماری که از میزان آب انتقالی کارون به زاینده رود ارائه میشود کذب محض است.تونل کوهرنگ یک و دو و سه تونل چشمه لنگان تونل خدنگستان تونل ماربره طرح انتقال آب دز به زاینده رود تونل خرسان و طرح انتقال آب کاج تنها چند طرح هستند که رسانه ای شده اند.کارون که تا همین بیست سال پیش بسیار پر آب بود و حتی کوسه و ماهیهای بزرگ در خود داشت اکنون کاملا کم آب , راکد و آلوده شده.به راحتی میتوان در اهواز عرض این رودخانه را با پا طی کرد بدون آنکه مشکلی پیش آید.اگر به مناطق اطراف شهر لردگان در چهار محال و بختیاری تشریف ببرید و کارون را ببینید باور نخواهید کرد که رودی به نام کارون در مقابل شماست.رودی که بیشتر به یک چشمه شباهت دارد. تقریبا تمام آب آن را به زاینده رود منتقل کرده اند.
  • بی نام A1 ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    15 1
    منطقه لردگان پیش از تمامی سدهای احداث شده بر روی کارون قرار دارد.وضعیت اسفناک و غیر قابل باور کارون در این منطقه خط بطلانیست بر ادعای واهی مبنی بر اینکه کم آبی کارون به علت احداث سدهاست ونه انتقال آب.حال اگر به مدخل ورودی زاینده رود به استان اصفهان سری بزنید باز هم باورتان نخواهد شد که رودی بسیار پرآب و خروشان که در مقابل شما قرار دارد زاینده رود است.در حالیکه سابقا رود کارون بزرگ شامل کارون و دز 21 میلیارد متر مکعب و کارون به تنهایی 14 میلیارد متر مکعب دبی داشت یعنی 14 برابر زاینده رود 1 میلیارد متر مکعبی.با نگاهی به سرعت جریان, عمق و عرض آب کارون و زاینده رود ار چهار محال میتوان گفت که زاینده رود بیش از پنج برابر کارون آب دارد.اگر به چهارمحال. بختیاری رفتید خودتان از نزدیک ببینید.
    • بی نام A1 ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۹
      0 6
      مادرهمان منطقه‌ی ورودی سد زندگی می‌کنیم واین توهمات جناب عالی راندیده‌ایم.زاینده‌رودکه هیچ سد هم به علت کاهش آب ورودی درحال خشک شدن است. ابتدای زاینده رود اینقدرکم آب است که شمابافرزندتان به راحتی میتوانیدعرض آنراپیاده طی کنید.دشتهای کوهرنگ که همیشه پرآب بود کم‌کم درخال تبذیل شدن به بیابان است‌.من مطمئنم حرفهای شما از روی شنیده‌های بی اساس است وازنزدیک هیچ چیزی راندیده‌اید
  • مجید A1 ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    9 1
    ضمنا کسانی که امکان از نزدیک دیدن کارون و زاینده رود در چهارمحال برایشان مهیا نیست به راحتی از طریق گوگل میتوانند حداقل تا حدی واقعیات را ببینند.حال سوالی که برای من پیش میاید و همه مخالفان صحبتهایم را به چالش میکشم این است که کجای دنیا را دیده ایدکه رودی با این عظمت که روزی قابل کشتیرانی بود را به این وضعیت اسفناک دچار کنند؟حتی ترکیه که هیچ گاه رابطه خوبی با سوریه و عراق نداشته چنین اقداماتی را بر روی سرچشمه‌های دجله و فرات انجام نداده است. من همه را به چالش میکشم که رودی را در هر جای دنیا خواستند معرفی کنند که روزی نه چندان دور 21 میلیارد متر مکعب دبی داشته و قابل کشتیرانی بوده ولی اکنون به لجنزاری کم عمق تبدیل شده است. اگر راست میگویید جواب سوال من را بدهید.
  • بی نام A1 ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    66 3
    بیش از 91 در صد از آب کارون بزرگشامل کارون و دز از دو استان چهارمحال و بختیاری و لرستان تأمین میشده است.حال آنکه این دو استان به همراه استان پهناور و حاصلخیز خوزستان قربانی طرحهای ویرانگر انتقال آب در دو دهه گذشته شده اند.آماری هم که از میزان آب انتقالی ارایه میشود کذب مجض است.
  • بی نام A1 ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۷
    6 2
    طبق قوانین بین المللی یک رود به تمامی حاشیه نشینان آن تعلق دارد و تمام دولتها موظف به در نظر گرفتن این امر هستند.به عنوان مثال رود فرات از ترکیه سرچسمه میگیرد و وارد سوریه میشود.به رغم اینکه این دو کشور هیچ گاه روابط خوبی با هم نداشته اند ترکیه به تعهد خود در مورد ارسال 500 متر مکعب در ثانبه به سوریه عمل کرده است.مناقشه سودان و مصر بر سر منابع آبی نیل نیز مورد برجسته دیگری در این زمینه است که نهایتاً طبق معاهدات و قوانین بین المللی به سودان اجازه برداشت بیش از حد مجاز داده نشد. این در حالیست که هر دو کشور ترکیه و سودان صاحب سرچشمه های دو رود فرات و نیل هستند.حال آنکه سرچشمه های کارون یکی پس از دیگری توسط تونلهای انتقال آب به سوی زاینده رود که هیچ ربطی به کارون ندارد منحرف شدند.
    • بی نام A1 ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۹
      0 1
      شماآدرس دوتاازین کانالهائی که می‌فرمائید بدهید تامابفهمیم این آبی که شما می‌گوییدکجامی‌رود که نه پشت سد ونه پس از آن در زاینده رود آبی وجودندارد.تصاویرسدزاینده رود دراینترنت موجوداست.این آب کجاست؟
  • بی نام IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    144 0
    توسعه کشاورزی و حفر چاه عمیق دلایل اصلی خشکی دریاچه بوده 60 تا سد زدن فقط برا کشاورزی توس نمایندگان محترم تبریز و حومه
  • بی نام IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    35 0
    حل مشكل اين 30 درصد كه ديگه بر عهده مردم نيست و شركتهاي آب و فاضلاب بايد اين تلفات را كم كنند
  • بی نام IR ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    3 57
    من از سال ۸۱ دارم این موضوع رو فریاد می زنم که شبکه توزیع فرسوده است.
  • بی نام IR ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    6 0
    دزدیده میشه بابا
  • بی نام IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    6 9
    بحران آب خود ساخته است. واقعیت موضوع، بی اخلاقی ها و سوداگری های انسان هاست. کسانی که در حال دست اندازی به حقوق دیگران و طبیعتند تا منافع شخصی بیشتری بدست آورند. توسعه متوازن و پایدار با رعایت حقوق دیگران مشکلی به وجود نخواهد آورد.
    • بی نام A1 ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
      2 0
      داداچ سرو زیربرف میکنن نه خاک
    • بی نام A1 ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۹
      1 1
      بینام دوم برفی دیگه نیست واسه همین نوشتم خاک
  • بی نام IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    65 0
    جالبه این سد گتوند رو این نظام و مسوولینش برای ما مردم خوزستان ایجاد کردند الان از بالا تا پایین هیچ کس گردن نمیگیره. حاصلشم شورشدن زمین های اجدادی ما مردم خوزستانه خبر چاپ کن اگر غیرت داری
  • بی نام IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    60 1
    یادم هست در سال های 1375 به یکی از شهرهای اطراف اصفهان رفتم یکی از دکه های نوشابه فروشی لوله آب را یا تمام فشار باز گذاشته بود گفتم برادر قدر آب بدون ما منطقه جنوب آب انبار میخوریم در جوابم گفت ما آب زیاد داریم گفتم این اصراف زیاد حرام هم هست دیدم بهش برخورد حرفی نزدم حالو در اخبار شنیدم که از راهی دور می خواهند آب یه آن شهر انتقال بدهند که متاسفانه اسم آن شهر یادم نیست، شهری دیگر را بی آب کنند که این شهر آب داشته باشد.
    • بی نام A1 ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
      2 2
      شهر بن که از زاینده رود بی آب جدیدن آب به آن منتقل شده
  • بی نام IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    3 0
    ر؟ سرنوشت استانهایی که پیشتر منبع تامین مواد کشاورزی کشور بوده اند و اکنون با بحران آب مواجهند چه می شود؟ اشتباه پشت سر اشتباه تا کی؟
  • بی نام IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    99 0
    آب جيره بندى بشود کشاورزى موقتا تعطيل و محصولات وارد شود از ترکيه مثلا برداشت از آب ى زير زمينى متوقف شود هندوانه به قطر و امارات صادر نشود
  • بی نام IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    2 0
    باید تمهیداتی اندیشید که از هدر رفت سیلابهای فصلی که رو به افزایش هستند جلوگیری شود.
  • بی نام IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    77 0
    عمده ی مصرف اب در بخش کشاورزی است . کشت محصولاتی که اب زیادی میبرد ممنوع شده و بجایش واردات افزایش یابد
  • بی نام IR ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    17 1
    کشاورزان آب بها پرداخت کنند که اینقدر آب را در زمینهایشان تبخیر نکنند.
  • بی نام IR ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    6 0
    1. دست از سیاستهای قدیمی شده خودکفایی کشاورزی برداریم 2. کار را از دست مهندسین بگیریم و به دست سیاستگذاران خبره و کارآزموده بدهیم.
  • بی نام IR ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    2 0
    افزایش قیمت آب به صورت صعودی. ممنوعیت کاشت برخی محصولات کشاورزی پر مصرف از نظر آب. بومی سازی کشاورزی مبتنی بر زیست بوم هر منطقه به گونه‌ای که بتوان به صورت دیم یا با نیاز به آب بسیار کم کشاورزی کرد. اجبار و الزام قانونی و آموزش کشاورزان در مورد روش‌های آبیاری جدید و اراپه تسلیحات برای سرمایه‌گذاری در این زمینه. متوقف کردن خرید تضمینی محصولات آب بر مانند گندم. برخورد شدید با کسانی که اقدام به حفر چاه غیرمجاز می‌کنند و تعطیلی و محدود کردن چاه‌‌های مجاز موجود. کانال‌کشی صحیح و اصولی و ترجیحا سرپوشیده برای انتقال آب کشاورزی. آموزش مردم شهر برای مصرف کمتر و اراپه تسهیلات برای نصب شیرهای آب دارای چشم الکترونیک. تجهیز و نوسازی شبکه انتقال آب. چاره‌اندیشی برای کاهش تبخیر آب از سطح سدها و بندها
    • بی نام A1 ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
      2 0
      مسؤلین فقط افزایش قیمت آب رااجراخواهندکردهمانطورکه در خصوص مشکلات ترافیکی فقط جریمه‌هاراافزایش دادند
  • بی نام IR ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    4 111
    اول از همه باید کاشت چمن متوقف بشه توی همه جای ایران چمن چه ارزشی داره اخه این همه بابت بابتش هدر میره دوم کاشت محصولات اب بر متوقف بشه سوم اصلاح مصرف اب در منازل هستش
    • بی نام A1 ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۹
      0 0
      آبیاری فضای سبز شهری به راحتی باتصفیه‌ی آب فاضلاب شهرها میتواندانجام شود. درهمین تهران درصورت تصفیه‌ی فاضلاب میتوان بهاندازه‌ی یک رودخانه‌ی پرآب ..آب بازیابی کرد.ولی اراده وجودندلرد
  • بی نام IR ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    4 0
    اين مجلس ما پس چي مي كنه نمي بينند اين همه بي ابي رو؟
  • محمد A1 ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۸
    0 2
    مسیرهایی که از انها اب باران و سیل میگذرد رو خالی کنند و گودی ایجاد کنند اب باران ان جاها رو پر کند.
  • بی نام A1 ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۹
    3 2
    آب نحبف زاینده رود درزمان خاتمی به یزد قم وبسیاری مناطق دیگر برده شد ولی انتقال کارون هیچ گاه اجرانشده است. اگر اجرانشود ما دیریازود جلوی انتقال آب زتینده رود به جاهای دیگررا خواهیم گرفت.
  • نصف‌جهان A1 ۱۸:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۹
    1 1
    جوابامونوبزارخبر