محمدعلی اینانلو

مسلماً در مقابل مطلبی که می‌نویسم انتظار نقدهای علمی و واکنش‌های منطقی دارم، دوستان جوان احساساتی و علاقمند به طبیعت و حیات‌وحش کشور اگر مطلبی دارند، که دارند در قالب کامنت‌ها و نقدهای مؤدبانه و منطقی بیاورند که مشکلی حل شود وگرنه توهین‌ها و هرزه درآئی‌ها نه گرهی از کار می‌گشاید و نه اصولا ارزش پاسخ دارد، همچنانکه در اتفاقات ناجوانمردانه یک ساله اخیر شنیدم و خواندم و دم فروبستم.

اما می‌نویسم چون نگرانم، نگران طبیعت و حیات‌وحش کشورم، نگران جان محیط‌بان‌ها و دیگر جوانان مملکت که به خاطر عدم مدیریت‌های درست و منطقی به عنوان شکارچیان غیر مجاز کشته می‌شوند، آمارِ تایید شده می‌گوید که تا به حال صدوسیزده محیط‌بان شهید شده‌اند و آمار تایید نشده در افواه حاکمیت که حدود سیصد و شصت شکارچی نیز کشته شده‌اند که به هر روی جوانان این کشور بوده‌اند.

به عنوان آدمی که عمر خود را در بیابان‌ها گذرانده، همه زوایا، گوشه‌ کنارها و زیر و بم‌های آن را به چشم دیده، تجربه کرده و به خوبی می‌دانم آن چیزی‌که در بیابان جریان دارد لزوماً با معیارها و مقررات قابل رفع و رجوع نیست.

خبر این بود : «شخصی به اتهام زدن یک خرگوش به پرداخت شصت هزارتومان جریمه و دو سال و چندماه زندان محکوم شد».

قصدم از این نوشتار مطلقاً دفاع از کُشنده خرگوش نیست چرا که عمل وی به خودی خود کاریست زشت و موجب نکوهش، قصدم تنها واکاوی یک اتفاق است برای جلوگیری از تسری و پیشگیری از تبعات آن. البته وفق قانون، قاضی مستقل است و رأی او محترم، اما شایسته است لختی به این حکم بیاندیشیم، یکی از اصول اولیه قانون، تطابق جرم با جریمه است، آیا شکار یک خرگوش جریمه‌ای مطابق با دوسال و چندماه زندان دارد؟

قانون‌دان‌ها باید جواب بدهند، آیا جرمی که ضرر و زیانش تنها شصت هزارتومان است جریمه‌اش می‌بایست حدود هشتصد روز زندان باشد در حالی‌که حقوق یک کارگر در روز شصت هزار تومان است؟ آیا منطقا زندانِ جرمی می‌بایست هشتصد برابر ضرر و زیان آن باشد؟ آیا این حکم تالی فاسد ندارد؟

آنچنان که در تلویزیون نشان داده شد تفنگِ شکارچی یک تک لول ساخت ترکیه بود با قنداق فایبرگلاس یعنی تفنگی ارزان قیمت که احتمالاً دارنده آن از طبقات فرودست اجتماع است، دو سال و چند ماه زندانِ او برای خانواده‌اش چه تبعاتی در پی خواهد داشت؟ احتمالاً پسر و دختری جوان و احتمالاً تبعات محرومیت از سرپرستی پدر خانواده به مدت دو سال و مشکلات اقتصادی و اعتیاد و خدای ناکرده فحشا و غیره، آیا قاضی محترم اطمینان دارد که شکارچی دوم احتمالی برای فراری احتمالی از چنین جریمه‌ای سنگین به سوی محیط‌بانان شلیک نخواهد کرد؟ آیا صدور چنین احکامی تبعات دیگری درپی نخواهد داشت؟

از یک نظر منطق صدور چنین حکمی معتقد است که سرمشقی می‌شود برای دیگران که جرأت چنین کاری را نداشته باشند، کاملاً منطقی و درست است اما از سوی دیگر فراموش نکنیم نزدیک به نیم قرن است که شکارچی غیرمجاز تنبیه می‌شود، آمار و تجربه اما نشان می‌دهد که با سنگین‌تر شدن مجازات‌ها و جریمه‌ها نیز تعداد شکار غیرمجاز نه تنها کم نشده بلکه روز به روز افزایش پیدا کرده.

طبق گفته معاون محترم محیط طبیعی محیط زیست سالیانه ده هزار شکار غیرمجاز در ایران زده می‌شود، بنده با اعداد و ارقام ثابت می‌کنم که سالیانه بیش از یکصدهزار شکار غیرمجاز زده می‌شود، حتی اگر این رقم را اغراق آمیز هم دانسته و همان عدد ده هزار را قبول کنیم باز هم باید بدانیم این تعداد در زمان و موقعیتی افزایش یافته که جریمه‌ها و مجازات‌ها روز به روز سنگین‌تر شده، پس تنها بگیر و ببند و جریمه و داغ درفش چاره کار نیست، ابزار دیگری نیز لازم است. چرا از تجربه موفق پلیس استفاده نمی‌کنیم که به همراه افزایش تدریجی و متناسب با روز جریمه‌های رانندگی اقدامات گسترده فرهنگی نیز انجام داد و امروز شاهدیم که بستن کمربند، نایستادن روی خط عابر پیاده و رانندگی صحیح به صورت یک فرهنگ درآمده و از تعداد تصادفات به نحو محسوسی کم شده.

اجازه بدهید در تاریخ کمی به عقب برگردیم، مسن‌ترها به خوبی یادشان هست که هنگام تشکیل «سازمان شکاربانی و نظارت بر صید» در دهه 30 به عنوان نیروهای اجرایی عده‌ای درجه‌دار ژاندارم به این سازمان آوردند آنها نیز با همان فرهنگ وکیل باشی خود اقدام به کتک زدن و داغ و درفش کردند، نتیجه علاوه بر عدم کاهش تخلف، به وجود آمدن فرهنگ لجبازانه جدیدی شد، شبی نبود که شکارچی‌های متخلف کله و دست و پای چند آهو و شکار را در گونی نریزند و شبانه به داخل حیاط اداره‌های شکاربانی پرتاب نکنند، البته آن روزها شلیک به شکاربان باب نبود، اما متاسفانه این فرهنگ سخیف در حال زنده شدن است، برخی از مسوولان ادارات محیط زیست و محیط‌بان‌ها می‌دانند و می‌دانند که من هم می‌دانم! و یکی از گناهان کبیره من هم همین دانستن است، اکنون پرتاب کله پاچه‌ها و بریدن دم روباه‌ها و زدن گوزن زرد پردیسان - راستی سرانجام چه شد؟! - و آتش زدن جنگل‌ها نیز به این لجبازی‌ها افزوده شده که می‌بایست منطقی و عاقلانه آن را کنترل کرد.

حکم و نظر قاضی محترم در پرونده خرگوش حتما محترم است اما واقعاً برای صدور چنین حکمی در پیشگاه قاضی عادل ازلی به تمامی جوانب و دلایل و شواهد و مستندات و تالی‌های فاسد آن توجه کرده و به علم و یقین خاص مقام شامخ قضاوت رسیده است؟

آیا برای دفاع از طبیعت و حیات وحش از آن طرف بام نیافتاده‌ایم؟ آیا در مجازات‌ها احساساتی و جوگیر نشده و نوعی افراط و تفریط را در پیش نگرفته‌ایم؟ آیا به تبعات و تالی فاسد چنین احکامی اندیشیده‌ایم؟ قاضی محترم لطفا تامل بفرمایید، دوستان جوان نیز لطفا کمی بیاندیشید بعد کامنت بگذارید، بنده به عنوان کُشنده خیالی آن سه قوچ یک ساله و یا آن یک قوچ سه ساله به اندازه کافی مورد لطف قرار گرفته‌ام و بازهم درخدمتم، لطفا بیاندیشید، نکند که برای اهدافی دیگر نعل وارونه می‌زنند و برای پوشاندن رویدادهای مهمتر اتفاقات کوچک را بزرگ جلوه می‌دهند اتهام وارد می‌کنند، تهمت می‌زنند، قربانی می‌کنند، به خیال خودشان از میدان به در می‌کنند و شما را احساساتی می‌کنند که نادانسته به کمکشان بروید.

البته که خداوند بر همه امور آگاه است.

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 370894

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    23 2
    بعد شکار یوز پلنگ در حال انقراض 5 میلیون
  • پارسا A1 ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    26 18
    خدا تمام شکارچیان رو به بلایی گرفتار کنه سر حیوانات بیچاره میارن
  • حامد A1 ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    19 8
    دو سال برای شکار خرگوش شاید زیاد باشه اما متن به شکلی هست که انگار از جانب یک شکارچی نوشته شده. تهدیدهایی که اشاره شده مانند اتش زدن جنگل و شکار بیشتر٬ جرایم جداگانه هستند. اینکه به تلافی اعمال قانون یه عده جرمهای بیشتری مرتکب میشن٬ دلیل بر ترسیدن و مجازات نکردن نیست. در کل سعی در حمایت از شکارچی و گوشزد کردن تهدیدهای جدید اونها شده. انگار جناب اینانلو با اینکه به ادعای خودشون سالهاست دست به اسلحه نبردن اما باز هم بیشتر شکارچی هستن تا حامی محیط زیست
  • محسن جوان A1 ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    11 1
    جناب آقای اینانلو نقد شما متین و به جا، و مهمترین و تاثیرگذارترین کار هم صد البته فرهنگ‌سازی، اما از طرف شما و سایر کسانی که عمریو در این وادی گذروندنو و صاحب تجربه هستن صرفا نقد پذیرفته و کافی نیست، راهکار بزرگوار راهکار و پیشنهاد عملی و قابل اجرا و ارائه به قانون‌گذار برای حفظ محیط‌زیست طبیعی و انسانی حداقل کاره برای بهبود شرایط، امیدوارم تو مقاله و نقد بعدیتون به این موضوع بپردازید
  • بی نام IR ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    12 6
    اگر لازم میدونید تشویق شون بکنیم ؟ طبقات فرودست ماییم که پدرم با 65 سال سن میره کارگری ساعت 3 ظطهر میره 1 شب برمیگرده تفنگ فایبر گلاس و شکار خرگوش هم نمیتونیم بریم یادتون باشه طبقه فرودست خرید ها و تفریح های مهم تر از شکار و تفنگ خریدن دارن در حقیقت تفنگ خریدن حتی 100 هزار تومن اولویت ما نیست
    • بی نام A1 ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
      0 0
      شاهین
  • بی نام IR ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    16 3
    اصلا با حرف های ایشون موافق نیستم ظاهرا ایشون فراموش کردند شکارچیانی رو که با بی رحمی تمام یک ماده خرس رو به همراه بچش کشتند و از این عمل وحشیانه فیلم گرفتند لذا باید با جریمه های سنگین جلوی تاراج محیط زیست رو گرفت وگرنه با التماس و خواهش کسی گوشش بدهکار نمیشه در ضمن از این قاضی که چنین حکمی داده باید تشکر کرد
  • بی نام A1 ۱۹:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    13 4
    عزیزم طبقه فرودست جامعه به نظرت به فکر شکار خرگوشن یا درآوردن یه لقمه نون
  • بی نام A1 ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۳۰
    6 14
    کاملا موافق صحبتهای ایشان هستم عده ای فکر می کنند حداقل های جامعه باید نابود شوند خرگوش یا حتی یوز پلنگ قیمتی بیشتر از یک انسان را ندارند یکی اظهار نظر کند که اگر کشتن بد است چرا روزانه میلیون ها گوسفند را می کشیم .اگر کسانی خیلی علاقه به محیط زیست دارند سالن های پرورش حیوانات کمیاب را ایجاد کنند
  • فرهاد IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۲۴
    2 2
    جناب اینانلو من به شما و نظرتان احترام میگذارم ولی یادتان باشد اکثر ما انسانهایی هستیم که تا زور بالا سرمان نباشد دست به هر کاری میزنیم نه بخاطر احتیاج یا تفریح در این مورد بخاطر حفظ محیط زیست و حیاط وحش ابتدا باید فرهنگ سازی همراه اطلاع رسانی در حد خیلی فوری شود مانند نصب پلاکارد مانند تمام دنیا سپس اگر ادامه پیدا کرد همان بلایی که شکارچی سر حیوان آورد سر خودش بیاورند حتی حکم اعدام.....چون تا شدت عمل نباشد وضع همین است.
  • رضا IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
    4 0
    بنده به عنوان یک شکارچی بانظر جناب آقای اینانلو موافقم، اما یک مطلبی در مورد شکار این است که شکار در اسلام مباح بوده و شکار تفریحی و بیش از حد مجاز و شکارهای حرام گوشت گناه و تحت پیگرد قانونی هست. اما کسانی هستند که به گفته آقای اینانلو که در آموزش تیراندازی مطرح کرده اند شکار کش هستند نه شکارچی و باید قانون جلوی متخلفان را بگیرید... مانند کسانی که در شکار تعدی کرده اند و اما حکمی که در موردشان گرفته میشود باعث نابودی زندگی شان نشود بلکه تنبیهی عادلانه برابر خسارت وارده بر محیط زیست برایشان جاری شود. و شنوندگان این گونه مطالب را آزرده خاطر و بدبین به اوامر محیط زیست و محیط بانان محترم و قضات محترم اینگونه پرونده ها نشوند. با تشکر