۱ نفر
۵ دی ۱۳۹۶ - ۰۵:۰۳

گزارش‌ها درباره روند تغییر ساعات کاری در سال‌های گذشته نشان می‌دهد مشابه جمعیت شاغل، ساعات کاری نیز طی سال‌های اخیر افزایش نیافته است.

مریم فکری: آمارها نشان می‌دهد که میانگین ساعات کاری افراد از سال 1392 شیب نزولی به خود گرفته است؛ این در شرایطی است که اقتصاد کشور سمت و سوی اشتغالزایی داشته است.

اگرچه با این آمارها، همچنان افراد در زمره شاغلان قرار دارند؛ چراکه نحوه محاسبه نرخ بیکاری در کشور براساس یک ساعت کار در هفته است. سید نعمت‌الله میرفلاح‌نصیری، رییس مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار شهریورماه امسال در تشریح دلایل تعریف فرد شاغل با معیار «یک ساعت کار»در هفته عنوان کرد: «تعداد این گروه از شاغلان بسیار ناچیز است و تاثیر چندانی بر نرخ اشتغال و بیکاری ندارد.»

براساس گزارش وی، «طبق استاندارد سازمان بین‌المللی کار(ILO) تمام افراد ۱۰ ساله و بیشتر که در زمان مرجع حداقل یک ساعت کار کرده باشند، شاغل محسوب می‌شوند.» در ایران نیز تعداد شاغلان با همین معیار سنجش می‌شود. در این مدت افراد مختلفی نسبت به این تعریف عکس‌العمل نشان داده و محل مناقشه موافقان و مخالفان بسیاری شده است. اما لین ویلیامز، رییس سابق اتحادیه کارگران متحد فولاد آمریکا معتقد است که «ما اکنون باید به ساعت‌های کمتر کار بیندیشیم تا کارگران به نوعی در افزایش بهره‌وری شریک شوند.»

براساس استانداردهای بین‌المللی، مطلوبیت میزان انجام کار، حدود ۴۰ ساعت در هفته است؛ اگرچه این میزان برای انواع فعالیت‌ها نمی‌تواند مطلوبیت داشته باشد و کارفرمایان باید مدت زمان کار کارکنان را تنظیم کند که در این خصوص باید سلامت، ایمنی و مسئولیت خانوادگی شاغلان مد نظر قرار گیرد؛ به طوری که بعضی از کشورها ۳۰ تا ۴۴ ساعت کار در هفته را اشتغال کامل می‌دانند.

با این تفاسیر، گزارش‌ها درباره روند تغییر ساعات کاری در سال‌های گذشته نشان می‌دهد مشابه جمعیت شاغل، ساعات کاری نیز طی سال‌های اخیر افزایش نیافته است.

طبق محاسبات مرکز پژوهش‌های مجلس، متوسط ساعات کاری هر فرد در هفته در سال‌های 1384 تا  1395 تقریبا روندی نزولی داشته و بیشترین مقدار طی این سال‌ها مربوط به سال 1384 برابر با 49.4 ساعت و کمترین مقدار مربوط به سال 1395 برابر با 46.1 ساعت است. به عبارتی، به طور متوسط طی 12 سال مورد بررسی 3.1 ساعت از میزان ساعات کاری شاغلان در طول هفته کم شده است. همچنین متوسط ساعات کاری در میان مردان شهری بیشتر از مردان روستایی است؛ درحالی كه در مورد زنان، روستایی‌ها میانگین ساعات كاری بیشتری نسبت به شهری‌ها دارند.

بر این اساس، گزارش‌ها نشان می‌دهد که میانگین ساعات کاری هر فرد در طول هفته در سال 1384 حدود 49.4 ساعت، در سال 1385 حدود 48.8 ساعت، در سال 1386 حدود 49.1 ساعت و 1387 حدود 48.5 ساعت است.

از سوی دیگر، بنا به آمارها میانگین ساعات کاری هر فرد در طول هفته در سال 1388 حدود 47.4 ساعت، در سال 1389 حدود 47 ساعت، در سال 1390 حدود 47.5 ساعت و در سال 1391 حدود 47.4 ساعت بوده است.

بنا به این گزارش، میانگین ساعات کاری هر فرد در سال 1392 حدود 47.8 ساعت، در سال 1393 حدود 47.2 ساعت، در سال 1394 حدود 46.8 ساعت و در سال 1395 حدود 46.1 ساعت بوده است.

بر این اساس، گزارش‌ها نشان می‌دهد سهم شاغلانی که در هفته بین 45 تا 49 ساعت کار کرده‌اند، بیش از سایر شاغلان است و تعداد این افراد طی 12 سال 1384 تا 1395 افزایشی بوده است؛ در حالی که در ساعات کاری بیش از 70 ساعت در هفته، تعداد شاغلان کاهش پیدا کرده است. از سوی دیگر، کمتر از یک‌چهارم شاغلان کشور کمتر از 45 ساعت در هفته کار می‌کنند.

35225

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 740406

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علیرضا A1 ۰۵:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
    8 0
    سلام طبق جدولی که نشون دادید در سال 1393 بیشترین ساعت کاری رو شاهد بودیم... یعنی 1393 ساعت لطفا در انتشار اخبار و آمار دقت بیشتری نمایید تا به شعور و دقت نظر خوانندگان تان احترام گذاشته باشید. با سپاس
    • بی نام IR ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
      1 1
      دقیقا همینطوره و در ضمن ساعاتی که از وقت مردم در مسیر محل کار تلف میشه رو حساب کنید بهتره
    • بی نام A1 ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
      2 0
      فکر کنم متوجه منظور پیام بنده نشدید. عرض کردم در جدول داده شده اشتباه تایپی وجود داره طوری که برای سال 1393 درج فرمودید 1393 ساعت کار در هر هفته در حالی که کل هفته 168 ساعته
  • بی نام IR ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
    12 9
    کم کارترین قشر حقوق بگیر معلمان علی الخصوص معلمان رسمی هستند بنحویکه تمام طول هفته گذشته را بدلیل آلودگی هوا همپای بچه مدرسه ایها تعطیل بودند در حالیکه سایر کارمندان طبق روال معمول بر سر کار خود حاضر شدند.تعطیلات سه ماهه تابستان و بیست روزه نوروز هم بجای خود
    • مسعود A1 ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
      8 10
      دوست عزیز شما شغل معلمی را فقط حضور فیزیکی او در مدرسه درنظر میگیرید که این بسیار سطحی نگرانه است. شما رسالت معلم رادر نظر نمی گیرید شما فرصت به روز بودن معلم را در نظر نمی گیرید شما اصلاح ورقه و طرح سوالات امتحانی را در نظر نمی گیرید و....
  • رضا A1 ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
    4 12
    من که ساعت کا مفیدم بالای 7 ساعت در روز هست در بخش دولتی و افتخار میکنم به مردمم خدمت میکنم
    • بی نام IR ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
      16 1
      هههه اگر اینطور بود الان اینجا نبودی تو این ساعت
  • کارمند A1 ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
    7 3
    آقای گم نام مجهول بی نامکمترین حقوق رافرهنگیان می گیرندماکه کارمند اداره آموزش وپرورش هستیم چرادرمقایسه بادیگرحقوق بگیران کمترین حقوق رای می گیریم.. لطفابه اداره ثبت واسنادبروشناسنامه بگیر.........
  • بی نام A1 ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
    5 3
    با سلام دوست بزرگوار اولا تعطیلی مدارس به خاطر سلامتی شماست تا ماشین کمتر تردد کند وآلودگی نباشد به خاطر معلم نیست دوما هر کس ادعا دارد یک ساعت بیاید با دانش آموزان امروزی کار کند بعد قضاوت کند چه شغل سختی است درس دادن در پایان تعطیلات تابستان هم به خاطر دانش آموز است نه صرف معلم اگه مصوب بشه معلم تابستان هم میاید
  • ناشناس IR ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
    11 3
    مگه کاری هم هست همه جا تعطیل است. کلا کشور تعطیل است.کار باشه همه کار می کنند . حتی همین معلمان وقتی مدرسه تعطیله چیکار کنند برن مدرسه برای در دیوار درس بدهند.
  • علی A1 ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
    1 5
    پرکارترین پر مسئولیت ترین شغل بهورزی است
  • همشهری A1 ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
    4 0
    کارهای زیربنای را باید درست کرد وقتی مصلحت به قانون ارجحیت دارد فاتحه اقتصاد معلوم است. هرچقدر کارکنی همیشه خرج ات از دخل ات بیشتر است نظام پولی کشور درست نیست
  • شهرام IR ۱۷:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    3 0
    این آمار باز هم واقعی نیست. به حق و عدالت سوگند ساعت کار مفید کارمندان حقوق بگیر دولت از این هم کمتر است. من در تعجبم دلیل دادن اضافه کار به کارمندان چیست؟ دولت به ریزترین آمار و اطلاعات معیشتی مردم واقف است، چطور با پرداخت هزینه های گزاف اضافه کار کارمندان موافقت میکند آنهم کارمندانی که بعضأ حقوقهایی بسیار بالا دارند که به ازای هر ساعت چند ده هزار یا بلکه بیشتر اضافه کار دریافت میکنند. در شرایطی که خیلیها اکنون بیکار و بی شغلند به خدا سوگند این کار ظلم است و لا غیر