بازگشایی نماد بانک‌ها؛ مرگ یک‌بار و شیون یک‌بار

زیان 1.3 میلیارد دلاری ناشی از بازشدن نماد بانکهای ملت و تجارت اگرچه موجب افت شاخص و بهمن ماه راکد برای بازار سرمایه شد،اما بیش از همه شرایط سایر بانکها را نیز در هاله ای از ابهام فرو برد.

به گزارش خبرآنلاین، پس از آنکه بانک مرکزی بانکها را مکلف کرد تا صورت های مالی خود را  براساس استانداردهای گزارشگری مالی IFRS تهیه و سپس نسبت به بازگشایی نماد و اعلام صورت های مالی خود اقدام کنند،بسیاری از بانکها که وضعیت مالی چندان مناسبی نداشتند،از این کار سرباز زدند.

با این حال بانک مرکزی به آنها مهلت داده که نسبت به رعایت استاندارد گزارشگری مالی IFRS تا پایان اسفندماه امسال اقدام کنند.در این میان دو بانک ملت و تجارت که هر کدام نزدیک به 17 درصد سهام شان در اختیار دولت است، ولی مدیریت آنها را دولت تعیین می کند،صف شکن بازشدن نمادهای خود بر مبنای دستورالعمل جدید بانک مرکزی شدند.

ماحصل این بازشدن نماد زیان 1.3 میلیارد دلاری بود که موجب زیان سهامداران این دوبانک و البته روشن شدن وضعیت مالی این بانکها شد. تسهیلات تکلیفی که از سالهای گذشته بردوش این بانکها مانده و سبب شده تا نسبت کفایت سرمایه این بانکها از حد استاندارد عبور کند و به خط قرمز برسد . از سویی بار تعهدات و بدهی های دولت به این دو بانک وضعیت نامناسبی را پیش روی آنها گذاشته است.

امروز مشکل فقط این دو بانک نیست؛مشکل مشترک تمام بانکهاست.بانکهایی که از یک سو بدهکارند و از سوی دیگر بسیار طلب بسیار از دولت دارند.حالا با وجودی که این دو بانک صف شکن بازگشایی نمادها بوده اند، اما هنوز خبری از بازگشایی نماد سایر بانکها نیست.در آخرین ماه سال، توقف نماد برخی از بانک های بورسی سبب سرگردانی سهامداران شده است، زیرا تا زمان بسته بودن نماد یک شرکت در بورس، مالکان امکان خرید و فروش سهام خود را ندارند.

شاپور محمدی رییس سازمان بورس چندی پیش علت بسته بودن نماد بانک ها در بازار سرمایه را به مباحث نظارتی بانک مرکزی و لزوم رعایت استانداردهای گزارشگری مالی IFRSمرتبط دانسته بود.با این حال بعد از آنکه نمادهای بانک ملت و بانک تجارت پس از چند ماه در بورس بازگشایی شد،دلهره فضای بورس و دارندگان سهام بانکها را فراگرفته است.

 در روز بازگشایی نماد این دوبانک، ارزش سهام بانک ملت 3600 میلیارد تومان و ارزش سهام بانک تجارت 1500 میلیارد تومان کاهش یافت. صرف‌نظر از علل و عوامل این سقوط قیمتی، این کاهش ارزش آنطور که از یک زیان 5000 میلیارد تومانی (1.3 میلیارد دلاری) انتظار میرفت، واکنش‌هایی درپی نداشت. البته برخی تحلیل ها مبین این است که زیان اصلی را در این بازگشایی دولت دیده است.چه آنکه  بخشی از این امر مربوط به ترکیب سهام‌داران این دو بانک است.

بررسی ها نشان می دهد که 30 درصد سهام بانک ملت و 40 درصد سهام بانک تجارت ذیل سهام عدالت و در اختیار شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت است. این به معنای آن است که 1680 میلیارد تومان (32 درصد) از این زیان مربوط دارندگان سهام عدات و  کارکنان دولت است.البته دولت  هم 17 درصد سهام هر یک از  این دو بانک را در اختیار دارد و در این بازگشایی حدود 867 میلیارد تومان را از دست داده است.

تا پایان سال یک ماه فرصت باقی است؛بانکهایی که نمادشان بسته شده باید طبق دستورالعمل بانک مرکزی نسبت به بازکردن نماد خود اقدام کنند.پیش از این برخی کارشناسان نسبت به صورت های مالی و زیانی که سهامداران از روشن شدن زیان ها خواهند دید،هشدار داده بودند.آنچه مسلم است اینکه، زیان نماد این دو بانک اگرچه ممکن است اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار دهد،اما برای روشن شدن وضعیت بانکهایی که به نوعی خود را بین ابزارهای حسابداری پنهان می کنند،شاید به نوعی مرگ یکبار و شیون یکبار باشد.

3535

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 638107

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۵/۱۲/۰۱
    2 0
    بسته بودن نمادها به دلیل وخامت اوضاع زیانی بانک هاست نه الزاممات اجرایی استاندارد جدید.
  • بی نام RU ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۰۱
    3 0
    بله از حقیقت که نمی شود فرار کرد. باید شفاف سازی انجام بشود. هرچقدر درمان عقب بیفتد ببماری بیشتر پیشرفت می کند.
  • رضا IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۵/۱۲/۰۱
    5 0
    ماخواهان افزایش سودسپرده هاهستیم سود20درصدی کفاف خرج زنگی مارونمیده حداقل بایدبانکهاسودروببرن بالای 25درصد...