ما نیازمند یک رنسانس سیاسی اجتماعی هستیم تا آثار مخرب اشتباهاتمان در گذشته را با صداقت و همدلی از بین ببریم. در این میان از همه مهمتر زدودن اثرات ویران کننده حاکمیت یکدست است که در شکل و شمایل دولت مهرورز محافظه کاران رخ نمود و نه تنها جامعه و مهمترین عنصر آن یعنی مدیریت سیاسی اجتماعی را شخم زد بلکه آنچنان اسیدی به روی نظام سیاسی کشور پاچید که جراحت آن سالها ادامه خواهد داشت. اما خوشبختانه با درایت مسئولین، حضور مردم به پای صندوقهای رای در سال 92 روشی در تعامل با دنیا پیش گرفته شد که سیاست خارجی را از گاز گرفتگی نجات داد و پروژه ایران هراسی که از داخل و خارج هدایت میشد به بن بست کشاند. این مدل رفتاری با دنیا باید برای کسب منافع حداکثری ملت بزرگ و فهیم ایران دنبال شود. الگوی تعامل سازنده با دنیا هم منافع ملی ایران را تامین می کند و هم صلح و امنیت را به منطقه می اورد.

نصرت الله تاجیک، دیپلمات سابق کشورمان، در آستانه سفر وزیر امور خارجه ایران به انگلیس درباره شعار «مرگ بر انگلیس» می‌گوید: «ممکن است زمانی شعار مرگ بر هر کشوری کارکردی داشته است اما بعید می‌دانم که از این به بعد از این طریق بتوانیم گفت‌وگو کنیم.»
سمیرا امیرچخماقی، گروه بین الملل- محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه برای شرکت در کنفرانس «حامیان سوریه» عازم لندن خواهد شد.
ظریف به عنوان دومین وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی بعد از پیروزی انقلاب در حالی راهی انگلیس می‌شود که کمال خرازی آخرین وزیر امور خارجه‌ای بود که در سال 2000 در دوران دولت اصلاحات از تهران به لندن سفر کرد.
وزیر امور خارجه دولت اعتدال اکنون بعد از 16 سال و در شرایطی که ایران و انگلیس یک دوره قطع رابطه کامل و تسخیر سفارت این کشور در تهران را پشت سر گذاشته‌اند به دعوت اندیشکده «چتم هاوس» و کنفرانسی با میزبانی بریتانیا، آلمان، نروژ، کویت و سازمان ملل متحد راهی این سفر می‌شود.
توافق هسته‌ای ایران با کشورهای 1+5 و رقابت کشورهای اروپایی برای سفر به ایران و سفر اخیر رئیس جمهوری به فرانسه و ایتالیا حاکی از گردش کامل در مناسبات سیاسی ایران با جهان بعد از سال‌های طولانی است،‌ اینکه این گردش در روابط ایران و انگلیس تا چه اندازه تأثیرگذار است و آینده به چه سمتی خواهد رفت را در گفت‌وگو با نصرت الله تاجیک،‌ دیپلمات سابق کشورمان مورد بررسی قرار داده ایم.
* آقای ظریف روز پنجشنبه به عنوان دومین وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به لندن می‌رود. فکر می‌کنید چه تغییری در روابط ایران و انگلیس پیش آمده که وزیر امور خارجه ایران پس از 16 سال عازم این سفر می‌شود؟
- روابط ایران و انگلیس یک روابط پر فراز و نشیب است. ما هم دارای مشکلات خارجی با خود انگلیس‌ها هستیم و هم مشکلات داخلی در این زمینه داریم. بنابراین باید هر دو دو جنبه را در نظر بگیریم.
مذاکره با انگلیس‌ها و رفتار با آنها نیاز به روانشناسی خاصی دارد که هم باید سیاست‌مداران و دیپلمات‌های کشورمان به آن توجه داشته باشند و هم اینکه مردم به مشکلات خاصی که در ارتباط با این کشور وجود دارد،‌ دقت کنند


رقابتی نیز بین انگلیس و سایر کشورهای اروپایی و حتی آمریکا درباره ارتباط با ایران وجود دارد،‌ بنابراین رابطه با انگلستان باید یک رابطه بسیار حساس و با درایتی باشد. در میان همه اینها بدقلقی خود انگلیس‌ها نیز وجود دارد. مذاکره با انگلیسی‌ها و رفتار با آنها نیاز به روانشناسی خاصی دارد که هم باید سیاست‌مداران و دیپلمات‌های کشورمان به آن توجه داشته باشند و هم اینکه مردم به مشکلات خاصی که در ارتباط با این کشور وجود دارد،‌ دقت کنند.
طبیعی است که فضای تنفسی به وجود آمده برای سیاست خارجی، کاری سنگین و حجیم می طلبد تا بتوانیم با انگلیسی‌ها به یک روال منطقی که شرایط تخریبی نداشته باشد، برسیم و دو کشور بتوانند در قبال یکدیگر نقش سازنده و روابط منطقی داشته باشند.
* این روابط منطقی از نظر شما تا چه اندازه قابل دسترس است؟
- خیلی سخت است ولی نشدنی نیست. ما امیدواریم با رویکرد جدیدی که در سیاست خارجی در دولت یازدهم ایجاد شده است، بتوانیم با دنیا بر اساس دیالوگ منطقی و کسب منافع حداکثری گفت‌وگو کنیم. در حقیقت مهم‌ترین شاخص در این میان بهبود زندگی برای مردم کشور است.
* زمانی که آقای خرازی در دوره رئیس‌جمهوری آقای خاتمی به انگلستان سفر کرد، این احتمال مطرح شد که برای توسعه هر چه بیشتر روابط با لندن، برخی موضع گیری ها از جمله شعار «مرگ بر انگلیس» از شعارهای مراسم رسمی حذف شود. فکر می‌کنید در دوره جدید مجددا چنین احتمال هایی مطرح شود؟
- ما بالاخره باید یک زمانی تکلیف «مرگ بر» را روشن کنیم و بیشتر به زندگی توجه کنیم. من مشکلاتی را که در سیاست خارجی وجود دارد متوجه می شوم و نحوه تنظیم روابط با کشورهای دنیا و مسائلی را که وجود دارد درک می‌کنم اما به عقیده من باید به سمت مثبتی حر کت کنیم.
مدل رفتاری که در برجام از خود نشان دادیم یا مدل رفتاری و الگویی که در دولت یازدهم در سیاست خارجی دنبال شده است،‌ نشان می‌دهد که می‌توانیم با دیالوگ بهتری با کشورهای دنیا وارد مذاکره شده، کار کنیم و منافع حداکثری داشته باشیم


البته بخش زیاد این حرکت به کارکرد و عملکرد کشورهای خارجی باز می‌گردد، اما قسمتی از آن نیز به خود ما باز می‌گردد که به جنبه‌های سازنده‌تری از سیاست خارجی دقت نظر داشته باشیم و با دنیا رابطه معقول‌تری را در پیش بگیریم.
همین مدل رفتاری که در برجام از خود نشان دادیم یا مدل رفتاری و الگویی که در دولت یازدهم در سیاست خارجی دنبال شده است،‌ نشان می‌دهد که می‌توانیم با دیالوگ بهتری با کشورهای دنیا وارد مذاکره شده، کار کنیم و منافع حداکثری داشته باشیم.
ممکن است زمانی شعار مرگ بر هر کشوری کارکردی داشته است اما بعید می دانم که از این به بعد از این طریق بتوانیم گفت‌وگو کنیم. من فکر می‌کنم که با گفتارهای بهتر و چهره‌های در شأن جمهوری اسلامی و اسلاممی‌توانیم با دنیا وارد گفت‌وگو شویم. البته یک قسمت به عملکرد کشورهای دیگر بازمی‌گردد ولی در عین حال بهتر است که ما الگوی بهتری را دنبال کنیم.
* آقای کامرون هفته گذشته در مکالمه تلفنی با آقای روحانی درخواست آزادی زندانیان انگلیسی در ایران را کرده بود،‌ فکر می‌کنید در مسیر روابط با انگلیس چنین جریانی رخ خواهد داد؟
- باید دو بحث را از هم جدا کرد. کشورهای دنیا بهتر است مسائل را در سطح دولت‌ها با یکدیگر حل کنند که در حقیقت گرفتاری آنها باعث نشود که شهروندان آسیب‌پذیر، آسیب بیش از حدی ببینند.
ممکن است در کارکرد بین دولت‌ها افراد خطایی بکنند، من اکنون نمی‌دانم که کیفیت این افراد و دلیل زندانی بودن آنها چیست ولی ما همان‌قدر که در داخل کشور دارای کارکردی در دولت و حکومت هستیم که می‌توانیم عفو بدهیم و بخشودگی را برای زندانیان ایجاد کنیم ، در روابط بین‌الملل نیز تبعه یک کشوری می‌تواند از این قواعد برخوردار شود.
البته بنده نمی‌دانم که این افراد زندانی در حال حاضر چه شرایطی دارند اما همه این موضوعات با حسن‌نیت در روابط کشورها قابل حل است. اگر کسی به هر دلیلی گرفتار شده است باید به سمت دفع خطر حرکت کنیم نه اینکه به سوی انتقام‌گیری برویم.
ما امیدواریم روابط بین دو کشور آنقدر به سمت مطلوبی پیش برود که حتی اگر اتفاقاتی مانند ورود ناو نظامی آمریکا به آب‌های ایران روی داد، ‌بهترین ایده همان استفاده از کنوانسیون وین باشد و دسترسی کنسولی که افراد بتوانند سریع‌تر از حق و حقوق خود آگاه شوند و از موقعیتی که به ناچار گرفتار آن شده اند،‌ رهایی یابند.
* فکر می‌کنید موضع‌گیری‌های داخلی درباره سفر آقای ظریف چطور خواهد بود؟
- بعد از سفر رئیس‌جمهور به فرانسه و ایتالیا متأسفانه در داخل صداهایی برخاست که خیلی مطلوب صلابت سیاست خارجی ایران نیست.
سیاست خارجی مقوله پیچیده‌ای است و ما باید در حقیقت کار را به دست کاردان بسپریم. نهادهای نظارتی مانند مجلس و سایر نهادها، نظارت کافی را داشته باشند، اما اینکه شعارهای نامطلوبی در سطح جامعه سر داده و ایجاد یک ذهنیت دنبال شود، خوب نیست و بهتر است با سیاست خارجی به جای شعارهای توخالی به عنوان یک مقوله تخصصی برخورد شود.

منبع: خبرگزاری آنا مورخ 14.11.94

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 506411

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • نام A1 ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    186 8
    از تیتر خبرتون خیلی خوشم اومد.با شعار «مرگ بر...» نمی‌توان با دنیا گفت‌وگو کرد.
    • بی نام IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      60 6
      به نظر من بهتره به جای شعار مرگ بر شعار درود بر بفرستیم . به کشور های دوست : آخه ما باید حتما یه چیزیو فریاد بزنیم خیلی چیزارو نگیم ساکت باشیم فقط نگاه کنیم
    • بی نام A1 ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۵
      13 1
      یعنی چندش آورتر از این امیر اوغلی هم کامنت گذاری هست؟
    • بی نام IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۰
      2 0
      شعار مرگ باید از ادبیات کشور حذف بشه، برای کشوری با این سابقه ادبی غنی فاجعه است.
  • مهدی IR ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    دیگر دوره ی شعارهای مرگ بر آمریکا، مرگ بر ... گذشته است. بعد از برجام، کشور وارد دوره ی جدیدی شده و باید یاد بگیریم چطور با دنیا تعامل کنیم. نمی توانیم از بهبود روابط و تعامل با دنیا سخن بگوییم و به طور همزمان به آنها فحش هم بدهیم.
    • بی نام A1 ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      شما که هستید که بخواهید در مورد سیاستهای کلان کشور حرف بزنید ؟ دشمنی ما با شیطان بزرگ و ایادی اش تا ابد باقیست
    • پاسخ به بی نام IR ۰۴:۴۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۵
      85 6
      شما کی هستید که برخلاف خواست مردم نظر میدید؟ مردم دیگه از دشمنی با دنیا خسته شدن.این همه مرگ و نفرین فرستادیم چه شد؟
  • بدون نام ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    اونا كه اين شعارهارو ميدن عموما شغلشون اينه! از اين راه امرار معاش ميكنن! حالا مستقيم يا غير مستقيم
  • بی نام IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    90 3
    دروود بر شما
  • بی نام A1 ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    93 3
    سیاست خارجی دست حاکمیت و دولت است نباید اجازه دهیم گروههای خودسر برای نظام تصمیم بگیرند
  • بی نام A1 ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    «ممکن است زمانی شعار مرگ بر هر کشوری کارکردی داشته است اما بعید می‌دانم که از این به بعد از این طریق بتوانیم گفت‌وگو کنیم.» این چیزهایی که شما می گویید برای شما معنا و مفهوم شعار دارد ولی برای ما اصول و آرمان و ارزش است . حفظ انقلاب است . تعیین مرز ما با دشمنان نظام است . امروز شماهایی که تریبون و تصویر در اختیارتان است می روید و از قول مردم حرفهایی می زنید اما بدانید که این مردم رابطه با کفار را نمی خواهند . مردم ما ترجیح می دهند بمیرند ولی دست دوستی با کسانی که خون جوانانشان را ریختند و هزار بدبختی دیگر سرشان آوردند ندهند
    • بی نام A1 ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      83 2
      کدوم مردم برادر
    • امید IR ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      58 1
      سلام دوست عزیز. اتفاقا" برای ما هم اصول و آرمان البته به اضافه مردمی که قدرت ،توانائی، انگیزه و سلامت روح و روان برای ایستادگی پای آن ارمانها را داشته باشند مهم هستند. دشمن پنداری تمام دنیا و مرگ بر آنها فرستادن دیگر کارگشا نیست و نه نان و آب میشود و نه نیازهای معنوی مردم و یک رفاه نسبی و زندگی شرافتمندانه حداقلی برای آنها. کلمه رابطه با کفار را نمی خواهیم درست نیست زیرا اگر پیرو پیامبر اکرم هم باشیم ایشان با کفار هم رابطه داشت. مگر آنکه بخواهیم دلبخواه کار کنیم و خود جوش و خود سر که امیدوارم شما اینگونه نباشید و به قانون احترام بگذارید که مجلس تصویب و دولت باید اجرا کند. اگر چه رئیس دولت قبلی گفت اجرا نمی کند
    • nam A1 ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      49 2
      همین مردمی که دارن بهت منفی میدن رو میگی احیانا...وقتی ادم این نظرات رو میبینه میمونه که الان گریه کنه یا بخنده ...ولی من خنده تلخ رو ترجیح میدم که از گریه غم انگیزتره...
    • مهدی IR ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      43 2
      این حرفها همه شعاره. دوره ی این حرفها گذشته دوست بی نام
    • بی نام IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      49 8
      کفار یعنی روسیه چین کره شمالی کوبا و ونزوئلا و .. امزیکا و کشورهای غریی همه خدا پرست و جزئ اهل کتاب هستند و رابطه با آنها هیچ اشکالی ندارد. . وبا توجه به ایه ی لکم دینکم ولی دین ما با همه ی کشورها در راستای منافع ملی نه در راستای منافع عده ای خاص ذر داخل می توان رابطه داشت.
    • حیران A1 ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      44 5
      امروز شماهایی که تریبون و تصویر در اختیارتان است می روید و از قول مردم حرفهایی می زنید اما بدانید که این مردم رابطه با کفار را نمی خواهندلطفا از زبان مردم حرف نزنید مردمی که شما مدعی هستید از جنگ وخونریزی وتحریم و شاخ وشونه کشیدن واسه عالم وآدم خسته شدن وفکر نمی کنم شما معنی فقهی کفار رو هم بدونید که نوشتید والا همه مردم دنیا رو با یه چوب نمی زدید لطف کنید از طرف خودتون حرف بزنید وبه منفی و مثبت هایی که در کامنتها هست هم دقت کنید ببینید چقدر مردمی که مدعی هستید با شما موافق هستند
    • بی نام A1 ۲۱:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۵
      6 1
      شما جماعت کم از داعشیا ندارین.به جاش برسه هم آدم میکشین .هم جنایاتی کثیف تر از داعش میکنین
  • منتقد IR ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    64 3
    با دوستان محبت ، با دشمنان مدارا ... متاسفانه بجای گسترس فرهنگ اصیل ایرانی که درآمیخته با محبت و مدارا کردن میباشد ، فرهنگ ستیزه جویی و دشمن خواندن سایر تفکرات را در پیش گرفته ایم .
  • بی نام A1 ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    37 3
    امروزه بر همگان روشن و مبرهن است که که فریاد مرگ بر این و آن مشکلی را حل نمیکند و اصولا" یک جامعه فهیم پیروزی اش را در مرگ دیگران نمی جوید ولی متاسفانه اقلیتی هستند که هنوز این موضوع را درک نکرده اند . بیاییم از سایر ملل جهان درس بگیریم که چگونه با استفاده از عقل خدادادی و افزایش توان تولید مثل ژاپن و چین و کره استقلال اقتصادی خود را حفظ کرده و هرگز اینگونه شعار های پوچ که جز آبروریزی ، بهره برداری توسط دشمنان و ایجاد نفرت ثمری ندارد را به زبان نمی آورند .
  • بدون نام ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    54 2
    جالب اين است كه اروپا و آمريكا كه داراي مذهب مسيحيت است كفار است ولي چين برخي كشور كمونيست و بودايي و هندو دوست
    • بی نام IR ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۵
      31 1
      هندو ها و چینی ها و شیتو چندین خدارو میپرستن ، اما مسحیان و یهودیان مثل ما یکتاپرست اند
  • sajad A1 ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    38 1
    من فک میکنم دوستان فکر میکنند اگه نگیم مرگ بر امریکا یعنی درود بر امریکا شما مرگ رو حذف کنید صب تا شب بگید درود بر فلسطین مطمئن باشی هیچ کی گیر نمیده بهتون. از این به بعد از مسیر درود بر فلسطین امرار معاش کنید
  • بانام IR ۱۹:۲۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    30 1
    جناب تاجیک جسارتا در این ایام نباید چنین چیزی میگفتید چون در جوابیه اعتراض به رد صلاحیت تان احتمالا نامه ای با چنین مضمونی به درب منزلتان فرستاده خواهد شد. ...... وضعیت: رد صلاحیت /علت: در راستای آرمان های انقلاب نبودن /مصداق: گفته هایتان مبنی بر حذف شعار مرگ بر مستکبرین .
  • بی نام IR ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    33 0
    شعاری .. از مرگ بر این و ان وجود ندارد . دنیا به فکر پیشرفت و تسخیر قله های علم و تکنولوژی است و یا حداقل به فکر سیر کردن شکم ملت شان و اینجا یعنی ایران کسانی هستند که شکم وجیب شان را از شعار مرگ بر امریکا و انگلیس پر می کنند و از این را ه کاسبی می کنند . شعار ی سبک تر و سخیف تر از شعارهای مرگ وجود ندارد . ای کاش .... وجدانشان را قاضی قرار می دادند که این شعارها ... چیزی داشته است یا نه؟
  • مجید IR ۲۳:۲۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    19 2
    این حرف کاملا درستی است که اگر شعار مرگ بر.......... وقتی ما از یک شخصیتی دفاع میکنیم عده ایی فوری جبهه گیری کرده میگویند گذشته افراد شرط نیست ملاک امروز است اگر ملاک امروز است پس وضعیت امروز منطقه و جهان مرگ بر را ایجاب نمیکند بلکه امروز باید منافع ملی و امنیت ملی ملاک باشد امروز جهان به دنبال شنیدن منطق و عقلانیت و صلح و دوستی است والا مرگ را داعش شعاری که هیچ بلکه عملی نشان میدهد . ما امروز وظیفه داریم جنبه رحمانی اسلام را نشان دهیم ایا رحمانیت با مرگ بر سازگار است؟
  • ناشناس A1 ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۵
    6 0
    مااصلا به شعار مرگ بر دیگران عادت کردیم معتادشدیم.ازبچگی توی مدرسه صبحها سرصف مرگ دیگران راخواستیم.حالاچطوری این عادتمونو ترک کنیم
  • بی نام A1 ۲۰:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۶
    1 0
    خوشم میاد آدمها هر چقدر هم درک بالایی داشته باشن باز اسیر جو سازی های رسانه ای میشوند... خخخخخ...عجب مملکتیه
  • بی نام A1 ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۰
    2 0
    با شعار مرگ بر این و مرگ بر ان مشکلات مردم نه تنها کم نمی شود بلکه صد چندان می شود این را در این چند سال تجربه کردیم