۳دلیلی که پرداخت زیان‌سپرده‌گذاران غیرمجازها را سخت کرد

ولی‌الله سیف رییس کل بانک مرکزی طی یادداشتی در کانال تلگرام خود درباره حل و فصل مشکلات پیش آمده برای سپرده گذاران کاسپین نوشت: بانک مرکزی ضمن درک کامل نگرانی‌ها و مشکلات هموطنان عزیز، موظف است به منظور حل و فصل مسئله از روش‌های اصولی، منطقی و حرفه‌ای استفاده نماید.

به گزارش خبرآنلاین، متن یادداشت رییس کل بانک مرکزی به شرح زیر است:

« پیرو مباحث قبلي درخصوص لزوم استقرار و تقویت نظم و انضباط در بازار پول کشور و اهمیت ساماندهی نهادهای پولی غیرمجاز به عنوان تهدیدجدی پیش‌روی نظام مالی و اقتصادی کشور و تلاش‌ها و هماهنگی‌های انجام شده در مجموعه حاکمیت نظام براي حل و فصل شایسته این موضوع و رفع دغدغه مردم و سپرده‌گذاران محترم، توضيحاتي را به شرح زير ضروري مي دانم : 

نهادها و مؤسسات غیر مجاز مسائل و معضلات جدی و متفاوتی را در اقتصاد ایجاد كرده‌اند. یکی از مهمترین این موارد، عدم پاسخگويي مناسب به سپرده‌گذاران است که همانگونه که قبلا نیز اشاره شده مجموعه حاکمیت نظام با حساسیت کامل درصدد رفع این مشكل‌ است. لیکن باید به این نکته توجه كرد که زیان‌ها و کسری‌های این موسسات ناشی از عملکرد غیر تخصصی، غیرحرفه‌ای، سودجویانه و بعضاً ناسالم و فسادزای گردانندگان این موسسات است.

بانک مرکزی به عنوان متولی نظام پولی کشور در مقابل این پدیده دو راه دارد:

يا این رویه ناصواب و مضر را متوقف کند و یا اينكه  نظاره‌گر تعمیق و گسترش مشکلات و معضلات ناشی ازادامه فعاليت آن ها باشد.

 بانک مركزي با عمل به مسئولیت ذاتی و قانونی خود و بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی در چارچوب یک راهبرد اصولی حاکمیتی نسبت به ساماندهی و حل وفصل این موسسات اقدام نموده است. قاعدتاً تامین کسری به وجود آمده در ترازنامه این موسسات جهت بازپرداخت وجوه سپرده‌گذاران از مهمترین موضوعاتی است که بايد در مورد آن اتخاذ تصمیم شود.

 سه راه وجود دارد:

الف ـ تأمین کسری از محل منابع پرقدرت بانک مرکزی؛ قطعا تزریق منابع پرقدرت و تورم ‌زا از سوی بانک مرکزی به افزایش رشد پایه پولی و رشد نقدینگی منجر شده و نتیجه آن تورم و افزایش سطح قیمت‌ها در جامعه است كه به معني کاهش قدرت خرید كليه 80 میلیون نفر آحاد جامعه ایرانی خواهد بود. در واقع کسری این موسسات از جیب تمام افراد جامعه پرداخت می‌شود.

ب ـ تأمین کسري از محل بودجه عمومي؛ در اين روش به دلیل چسبندگی هزینه‌های جاری(حقوق و دستمزد) تحميل آن به بودجه دولت در حقيقت به کاهش بودجه عمرانی منجر مي شود که به رشد اقتصادی و اشتغال لطمه می‌زند. در واقع هزینه‌های تأمین کسری در اين روش همانند روش اول به کل جامعه تحمیل می‌شود و صرفا مجاری اثرگذاری آن متفاوت است.

ج ـ تأمین کسری توسط صاحبان و گردانندگان این موسسات؛ در واقع در این روش با هدف جلوگيري از تخصيص پاداش به سوء استفاده كنندگان، کسری به وجود آمده توسط مسئولیني که با رفتارهای غیرحرفه‌ای، سودجویانه و رانت‌خوارانه خویش، این زیان‌ها را به وجود آورده‌اند، تامین و جبران مي شود.

در این راهبرد، براساس منابع مالی موجود در موسسه، و در هماهنگی با مرجع قضایی در مرحله اول سطح مشخصی از سپرده‌ها تأمین و بازپرداخت گردیده و حقوق سپرده‌گذاران تا سطح تعیین شده بازپرداخت می‌شود و در مرحله بعد به منظور تعيين تكليف بقيه سپرده ها و مطالبات مردم، ضمن ارزيابي كامل دارايي ها نسبت به تصفيه حساب از محل داراييها اقدام مي شود.

بديهي است با توجه به مسؤليت و عامليتي كه مؤسسين و صاحبان تعاوني هاي غير مجاز در ورود خسارت داشته اند مسؤليت هرگونه كسري در تصفيه حساب با سپرده گذاران بر عهده آن ها خواهد بود و مرجع قضايي تلاش مي كند دارايي ها و اموال متهمين را به دقت شناسايي و از محل آن اقدام نمايد.

بانك مركزي نيز در كنار ساير نهادهاي مسؤل با هدف تامين منافع و حقوق سپرده گذاران فعاليت مي نمايد. در آخرين مرحله، هرگونه کسری، از طرق مختلف قانونی مانند مصادره اموال و دارايی‌های صاحبان و متولیان اين تعاوني ها تامين مي شود و اگر در انتهای امر مبلغی باقی ماند به صاحبان موسسه عودت می‌شود.

علاوه بر اين به رغم محدوديت هاي موجود، بانك مركزي براي تسريع در امكان دسترسي هموطنان عزيز به بخشي از سپرده خود، اقدام به برقراري موقت خط اعتباري نموده است. در این روش که با اصول و مبانی حرفه‌ای و منطقی و نیز تجربیات بین‌المللی در حل و فصل این گونه موسسات سازگار است، متولیان خطاکار این مؤسسات در مقابل زیان‌های وارده به مردم، پاسخگو می‌مانند و به جای تحمیل هزینه‌های مربوط به رفتارهاي غير حرفه اي، فرصت طلبانه و همراه با سوء مديريت آن ها به بيت المال، خسارات مربوطه از محل دارایی‌ها و اموال ايشان، تأمین خواهد شد و به همين دليل شناسایی و توقيف اموال و دارایی‌ها جهت استیفای حقوق سپرده‌گذاران در دستور کار قرار گرفته است.

 در پايان لازم به ذکر است که بانک مرکزی ضمن درک کامل نگرانی‌ها و مشکلات هموطنان عزيز،  موظف است به منظور حل و فصل مسئله از روش‌های اصولی، منطقی و حرفه‌ای استفاده نماید و به گونه‌ای اقدام كند كه ضمن استیفای حقوق سپرده‌گذاران، دستاورد هاي مهم اقتصادي مانند ثبات و آرامش اقتصاد و تورم تك رقمي پايدار که متعلق به تمامی آحاد مردم عزیز می‌باشد، محفوظ بماند.  

 

3535

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 688866

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۳:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۳۰
    13 3
    این مسایل چون نتیجه بی مدیریتی شما و دوستانتان هست پس جبرانش هم به عهده خودتان است فرافکنی نفرمایید اگر راست میگویید کلیه موسسان و صاحبان این موسسات و مدیران حال و قبلی و مجوز دهندگان رو زندانی کنید و تا وقتی تمام بدهی مردم داده نشده آزاد نفرمایید ترجیحا در روزنامه و تلویزیون هم اعلام کنید امکان پیگیری داشته باشد
  • بی نام IR ۰۵:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۳۰
    9 2
    هرگز نباید اجازه داد این موسسات غیر مالی غیر مجاز دوباره ظهور کنند به هر بهانه ای که باشد
  • بی نام DE ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۳۰
    9 4
    قبل از اینکه با یک قیام و قعود این موسسات را غیر مجاز اعلام بکنیدو اندوخته مردم را بباد بدهید ویا بالا بکشند باید فکر عواقب اینکار را می کردید . آقای سیف میشود که شما دهان باز بکنید و یک کلامش به نفع طبقه متوسط باشد و به زیان اشراف ؟؟؟
  • بی نام IR ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۳۱
    4 2
    اقای سیف جوری صحبت میکند که اینگار این پولی که سالهای سال اندوخته اندکی که مردم داشتندبطور مثال کارمند بوده سنوات باز نشستگی سال های عمرش هست یا بیوه زنیکه با اون پول زندگی روز مره اش را می چرخاند یا کاسیبی که موقت گزاشته بود اگر یک روز بتواند تعهداتشرا پرداخت کند اقای سیف یه جور صحبت میکنند که اینگار این پول مفتست بدست مردم میرسد مردم توی بازار ویل خرجی میکنند .من یک اخطار به اقای سیف میدهم اگر پول سپرده گزاران را ندهید تمام این موسسات وبانکهای خصوصی باید جمع کنن برن واون موقیع که کشور دچار بهران شد بعد متوجه میشوید که من چه میگویم چون دیگر به هیچ عنوان اگر شب رو ز روزنامه ها صدا وسیما تمام شبکه ها تبلیغ کنند هیج فایده ندارد جلو ضررا هرکجا گرفته شود بنفع همه خواهد بود.
  • بی نام EU ۱۸:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۱
    0 0
    با سلام این موسسات که یک روزه تاسیس نشده اند که بشود یک روزه سامانشان داد آنهمه از تد بیر حرف می زنید آینه تدبیر 20 سال یک موسسه برای خودش اعتبار درست کنه یک روز بایک شایعه دچار مشکل بشه پس از این ببعد به هیچ موسسه ای نمی توان اعتماد کرد ای کاش بانک مرکزی بلا فاصله شایعه را تکذیب می کرد به این میگن تدبیر ودلسوز نه اینکه وقتی کارا کار بگذره بعد ورود کنن یک بگن ثامن هیچ مشکلی نداره ولی حمایتش نکنن تا اینکه مردم اعتمادشان روز به روز کمتر بشه
  • بی نام GB ۲۱:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۲
    0 0
    تکلیف سپرده ثامن پس چی شد