در روزهایی که اصولگرایان هنوز بر سر کاندیدای واحد داشتن یا با چند کاندیدا به مصاف روحانی رفتن به توافق نرسیدند برخی زمزمه‌ها از احتمال معرفی یک کاندیدای متفاوت از سوی این اردوگاه خبر می‌دهد، کاندیدایی که هنوز مشخص نیست رجل سیاسی هست یا نه.

الهه محمدی: اولین زنِ وزیر، بعد از انقلاب. این معروفترین عنوان اوست. از همان سال 88 که با نگرانی، پیشنهاد نشستن بر صندلی وزارت عریض و طویل بهداشت را پذیرفت تا همین روزها که در کسوت سخنگوی جمعیت تازه تاسیس جبهه مردمی نیروهای انقلاب پشت تریبونِ پاسخگویی می نشیند، از معدود زنان سیاستمداری است که عرصه سیاسی را ترک نکرده؛ از مرضیه وحید دستجردی سخن می گوییم. 

کسی که در این روزها با سوابق مدیریتی که در کارنامه خود دارد به یکی از گزینه های بالقوه اصولگرایان برای کاندیداتوری در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری بدل شده است. گزینه ای البته غیررسمی و بیشتر درِ گوشی.

از فعالیت‌های دانشجویی تا صندلی وزارت

در خانواده ای اصفهانی اما مقیم تهران متولد شد و داشتن پدری به نام سیف الله وحید دستجردی که از آغاز انقلاب بر صندلی ریاست سازمان جمعیت هلال احمر ایران برای 16 سال تکیه زده بود باعث شد تا او هم مانند برادرش سردار احمد وحید دستجردی با مبانی سیاست و سیاست ورزی آشنا شود.

او که بعد از دوران دانشجویی و فعالیتش در حزب الله، مدیریت نخستین خانه مدیریتی شورای فرهنگی و اجتماعی زنان را بر عهده گرفته بود بلافاصله پا به میدان جدی تری در حوزه سیاست گذاشت و با کاندیداتوری در مجلس چهارم و پنجم توانست به همراه دیگر دوستان اصولگرایش یک کرسی بهارستان را به خود اختصاص دهد. در انتخابات مجلس ششم اما او مانند بقیه اصولگرایان شکست خورد اما فعالیت های اجتماعی اش درباره تنظیم خانواده را رها نکرد و با راه اندازی بیمارستان های زنانه به بعضی از دغدغه های زنانه اش جامه عمل پوشاند.

دستجردی با روی کار آمدن دولت نهم با دستور باقر لاریجانی، رئیس وقت دانشگاه علوم پزشکی تهران به اولین پست اجرایی اش یعنی مدیریت امور بین الملل  این دانشگاه منصوب شد.

اما نقطه عطف زندگی سیاسی او سال 88 بود. روزهای پرحاشیه آن سال در حالی سپری می شدند که محمود احمدی نژاد مشغول چیدن مهره های دومین کابینه اش بود و می خواست با معرفی سه زن برای تصدی وزارت به مجلس شورای اسلامی  تابو شکن باشد. اما برنده این میدان تابوشکنی کسی نبود جز زنی اصفهانی الاصل به نام مرضیه وحید دستجردی.

او گرچه در دولت دهم به عنوان یکی از موفق ترین وزرای کابینه شناخته می شد اما فصل دوستی او و رئیس دولت دهم تا سال 91 بیشتر نپایید و حمایت دستجردی از باقر لاریجانی و اختلاف نظرش با محمود احمدی نژاد درباره سیاست های ارزی دولت در حوزه دارو، بالاخره موجب عزل او شد. خودش گرچه در آن سالِ کنار گذاشته شدنش سکوت کرد اما دو سال بعد در یک برنامه تلویزیونی بالاخره زبان به گلایه گشود: «وقتی وارد ستاد تدابیر ویژه دولت شدم، دیدم که وضع ارز به شدت وخیم است بنابراین به دوستانم گفتم به شدت به دنبال ارز برای تامین دارو باشید چرا که نیازمند 2و نیم میلیارد دلار برای مسائل پزشکی بودیم اما از این میزان فقط 41 و نیم میلیون دلار به مسائل دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص یافت در حالی که ارز برای لوازم پزشکی هزینه شده بود و همین امر خونم را به جوش آورد. به این نتیجه رسیدم که اگر این موضوع را علنی نکنم از هیچ راهی نمی توان ارز دارو را تامین کرد چون هرچه در جلسات علنی می گفتم تذکر می دادند. آقای فلان ارز دهد اما من می گفتم ارزی به ما نمی دهند و به لوازم آرایشی اختصاص دارد چون در اولویت بندی وزارت صنعت تجهیزات پزشکی اولویت هشتم  است اما خوراک سگ و دسته بیل اولویت سوم و چهارم. من اینها را مرتب به آقایان گزارش دادم اما آنها به این نتیجه رسیدند بنده را عزل کنند و بعد در روزنامه های دولتی خود نوشتند که وزارت بهداشت ارز دارو را برای واردات لوازم آرایشی استفاده کرده است. بنده دیدم تنها چیزی که آقایان از آن وحشت دارند افکار عمومی است و بنده نیز آن مسائل را به خاطر مردم و سلامت آنان و در مقابل تهمت ها و افراط ها علنی کردم تا بتوان ارز بگیرم که جواب هم داد.»

او بعد از این به بیمارستان آرش رفت و با عنوان عضو هیئت علمی گروه زنان و زایمان مشغول کار شد و بعد با حکم رهبر انقلاب  به عضویت هیئت امنای کمیته امداد امام خمینی و با حکم رئیس قوه قضاییه مشاور آیت الله آملی لاریجانی شد.

کلیدهای شانس برای خانمِ پزشک

دستجردی حالا این روزها برای اصولگرایان تبدیل به یکی از گزینه ها شده است. اصولگرایان فارغ از دیدگاه سنتی شان به زنان و جایگاه مدیریتی آن‌ها، به خوبی می دانند انتخابات سال آینده کارزار سختی برای آن ها است. آنها تا به امروز دو راه را برای رقابت با شیخ معتدل دولت پیش فرض قرار داده اند، یا باید همگیشان با هم متحد شوند و با صف بندی پشت یک چهره رای آور، زمینه شکست حسن روحانی را فراهم کنند یا در مرحله بعد با معرفی چندین کاندیدا رای روحانی را بشکنند.

در این میان اما به نظر می رسد طیفی از اصولگرایان بی تمایل نیستند تا با معرفی یک کاندیدا با ویژگی خاص رای جامعه را به سمت خود بکشانند. گزینه ای مانند مرضیه وحید دستجردی که نه تنها سابقه مدیریتی تقریبا موفقی در سطح وزارت را در کارنامه خود دارد بلکه در این سال های بعد از وزارتش نشان داده که نمی خواهد گوشه نشین رینگ سیاست ورزی باشد. از همان زمانی که ایده شورای عالی زنان را به عنوان نهادی فراقوه ای برای پیشبرد مسائل زنان ارائه داد تا پارسال که با تکیه بر صندلی دبیرکلی جبهه زنان اصولگرا به لیست اصولگرایان راه پیدا کرد، نشان داده که تنها به شغل پزشکی اش که به گفته خودش بهترین موفقیت اش در طول عمرش بوده، راضی نیست. او گرچه در انتخابات مجلس دهم با قرار گرفتن در لیست اصولگرایان تهران شکست خورد اما حالا با سخنگویی جبهه تازه تاسیس نیروهای مردمی انقلاب دوباره وارد میدان سیاست شده است. 

از طرف دیگر او یک زن است و همین موضوع می تواند یکی از امتیازهای او برای جذب آرای بدنه بانوان جامعه باشد که سال‌ها است از عرصه های اصلی سیاسی- مدیریتی دور بوده اند.

گرچه زنان اصلاح طلب تا به امروز همپای دیگر اصلاح طلبان عنوان کرده اند که قطعا پشت سر گزینه اصلیشان یعنی حسن روحانی صف بندی خواهند کرد و با بسیاری از مواضع اصولگرایانه دستجردی چه در حوزه زنان -مانند نظر او درباره تفکیک جنسیتی بیمارستان ها- و چه غیر از آن زاویه دارند، اما حتی اظهارنظرهای رسانه ای آن ها درباره یک کاندیدای زن می تواند در جلب آرای مردمی تاثیرگذار باشد.

نمونه اش هم اظهارات اخیر پروانه سلحشوری، رئیس فراکسیون زنان است که گفته «خانم دستجردی مدیر کارآمد و خوبی است. اتفاقا باید به آنهایی که طرح کاندیداتوری او را کلید زدند آفرین گفت. اصولگرایان با فقدان شخصیت سیاسی مناسب برای معرفی در انتخابات پیش‌ِرو مواجه‌اند و مرضیه وحیددستجردی با کارنامه مثبتی که داشته، گزینه خوبی است.»

از دیگر شانس های وحید دستجردی برای جلب نظر یاران اصولگرایش ایستادگی او مقابل محمود احمدی نژاد در دوران وزارتش است. ایستادگی ای که گرچه دست آخر منجر به عزل او از وزارت بهداشت شد اما توانست حمایت طیفی از چهره‌های اصولگرا را برای او به همراه داشته باشد و حالا در این برهه زمانی به کارش بیاید. در واقع در روزهایی که وزیر احمدی نژاد بودن نقطه منفی در کارنامه برخی سیاسیون شده است او با ایستادگی در مقابل رییس دولت سابق به نوعی محبوبیت هم دست یافت. با این وجود او باید در صورت کاندیداتوری روی چهره کاریزماتیکش بیشتر کار کند.

موانع دردسرآفرین کاندیداتوری

او هم به واسطه مقبولیت خانوادگی اش و هم به خاطر عضویتش در هیئت امنای کمیته امداد امام خمینی با حکم رهبری، از مقبولیت خوبی نزد رده های بالای نظام برخوردار است و همین موضوع راه را برای زنی همچون او که زمانی برای جامعه زنان تابو شکن بوده، امتیاز است. اما دستجردی به خوبی می داند که برای اجماع نظر اصولگرایان راه سختی پیش رو دارد. او در این برهه زمانی و در حالیکه دوستان اصولگرایش بارها نشان داده اند که در بزنگاه های انتخاباتی چندان دنبال وحدتی کارساز نیستند، باید برای جلب نظر اردوگاه راست ها، با تمام نگاه های سنتی‌شان به زنان، در مقابل کاندیداهای مرد تلاش کند.

ار طرفی مرضیه وحید دستجردی به خوبی با موانع کاندیداتوری اش برای ریاست جمهوری به عنوان یک کاندیدای زن آشنا است. همان موقعی که محمود احمدی نژاد او را به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت بهداشت به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد، مخالفت هایی فقهی از سوی علما و مراجع با وزارت یک زن صورت گرفت. با این وجود با رای اعتماد نمایندگان به دستجردی، او اولین زنِ وزیر بعد ازانقلاب شد. دستجردی حالا هم به خوبی می داند در صورت کاندیداتوری ریاست جمهوری با این مخالفت های فقهی روبرو است. مخالفت هایی که قطعا با توجه به جایگاه ریاست جمهوری این بار شدیدتر هم خواهد بود.

مانع دیگر برای او شورای نگهبان است و همان مساله معروف رجل سیاسی بودن یا نبودن زنان.  مرضیه وحید دستگردی مرد نیست و همین موضوع مانعی بزرگ برای رسیدنش به صندلی پاستور است. با اینکه در چندماه اخیر با ابلاغ سیاست های کلی انتخابات از سوی رهبری، شورای نگهبان به مصادیق رجل سیاسی ورود پیدا کرده و اعضایاین شورا هر چند وقت یک بار درباره مصادیق رجل سیاسی اظهارنظر می کنند، اما هنوز هیچ تصمیم قطعی ای در این باره گرفته نشده و بعید است تصمیم گیری در این باره به انتخابات سال آینده برسد.

به نظر می رسد به خاطر همین موانع هم هست که اردوگاه راست ها چندان میلی به اظهارنظر درباره احتمال کاندیداتوری دستجردی ندارند و حالا خانمِ پزشک  در روزهای آینده باید بیشتر از هر زمان دیگری با دوستان اصولگرایش مراوده داشته باشد. مراوده ای که یا او را تبدیل به گزینه وحدت ساز می کند یا باعث می شود او عطای ریاست جمهوری را به لقایش ببخشد.

با تمام این تفاسیر مرضیه وحید دستجردی اگر بتواند موانع بر سر راهش را کنار بزند، نه تنها به عنوان یک نیروی شوک آفرین در انتخابات سال آینده  می تواند حضور داشته باشد بلکه خواهد توانست با یک تابو شکنی دیگر راه زنان را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری باز کند.برای وقوع این تابوشکنی باید منتظر تصمیم‌های آینده او، دوستان اصولگرایش و البته برداشته شدن موانع حضور او در میدان رقابت ماند.

29219

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 624768

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 36
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • هلیا A1 ۰۴:۳۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    قطعا من به ایشان رای نمیدهم ولی همینکه جناح راست بخواهد و بتواند این سد جنسیتی را در انتخابات ریاست جمهوری بشکند بدون شک قدمی درست و رو به جلو است.
  • بی نام IR ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    301 6
    مرد و زن بودن شرط محبوبیت و موفقیت نیست. این کارها بازی با احساساته. یه روز کاندیدای خاکی و نون و پنیر خور یه روز کاندیدای زن. حقیقت اینه که رئیس جمهور باید دانا و آگاه باشه و در راستای منافع مردم عاقلانه تصمیم بگیره.
  • بی نام A1 ۰۴:۳۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    موش نمی توانست تو سوراخ برود دمش را جارو می بست
  • میثم A1 ۰۵:۰۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    ای بابا ولکن نیستن ک بابا بسه برین خانه بشینین مطالعه کنین بزارین جوانا بیان
  • بی نام IR ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    144 7
    جدا مسخره است.آقایون به تنها چیزی که اهمیت می دن رای اوردنه؛حالا بماند که گزینه هاشون هم یکی از یکی رای آورتر هستن آخه ریاست جمهوری مگه کشکه که هر کسی بیاد کاندید بشه.میشه لطف کنن توضیح بدن که این خانم به جز اینکه اولین وزیر زن در ایران بوده، چه سابقه درخشان مدیریتی داشته که می خواد رییس جمهور بشه.خجالت آوره واقعا
  • بی نام A1 ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    125 9
    اخه این کیه تورو خدا
  • بی نام A1 ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    208 7
    هرچند با ورود خانم ها موافقم ولی ایشون مگه خودشون تفکیک جنسیتی بیمارستان ها رو پیگیری نمی کردن؟ با این دید میخوان کاندید بشن؟
  • بی نام A1 ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    112 8
    اونوقت مولاوردی و معصومه ابتکار هم بیان عالیه
    • ایمان US ۰۵:۱۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۳۰
      0 0
      سهیلا جلودارزاده هم بد نیستا
  • بی نام A1 ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    چه اشکالی دارد که رئیس جمهور ما هم زن باشد بخدا زنها اقتصادی تر فکر میکنند مگر نه اینکه یک خانواده را با این حقوقهای اندک و اجاره خانه و تحصیل بچه ها اداره می کنند تازه و هم پس انداز دارند برای روز مبادا . من که موافقم شما را نمیدانم
  • سقراط حکیم IR ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    66 4
    ایشونم که دارند از حالا میگن هر نوع سوال و انتقاد و اساسا ورود به حوزه ایشان "ممنوع"
  • بی نام IR ۰۶:۲۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    84 19
    تو رو خدا اين علوم انساني نخونده ها را بزرگ نكنين شر ميشن بعدا
  • رامین RO ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    168 4
    کاندیدای زن؟ خانم دستجردی همونی نیست که اومد گفت نگران نباشید پارازیتها هیچ اثر بدی نداره ؟
  • بی نام A1 ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    78 5
    باز دارن تنور انتخابات رو گرم می کنن. ول کنید بابا
  • بی نام A1 ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    86 6
    اصولگرایی به شکل کنونی اش هیچ شانسی ندارد. تا زمانی که روحیه عوض کند.
  • بی نام A1 ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    57 3
    توهمه. امكان نداره.
  • بی نام IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    62 4
    یا خدا از این بهتر دیگه نبود
  • بی نام IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    67 3
    خدا به فریادمان برسه
  • بی نام IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    28 7
    واقعا تایید صلاحیت میشه ؟
  • بی نام A1 ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    31 5
    این حرف ها رد گم کنی است کاندیدای اینها فرد دیگری است و احتمالا میرسلیم است
  • محمد علی IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    بد هم نیست...ما هم استقبال می کنیم.... دولت اعتدال که عملکرد خوبی نداشته پس ممکنه اصول گرا ها رای بیارن خب چه بهتر که کسی مثل این خانم رای بیاره من که دیگه تحمل کسی مثل احمدی نژاد رو ندارم .... این خانم یادم هست آخر دولت قبل بد جوری با محمود دعواش شده بود و ضد محمود بود..... در ضمن این جمله رو فقط خانم ها می فهمند: یک زن اصولگرا خیلی بهتر از یک مرد اصلاح طلب می تونه مدیریت کنه
  • بی نام A1 ۰۷:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    اصولگراها مردشون رأی نمیاره، چه برسه به زنشون
  • دكتر فاتحي A1 ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    124 8
    من خودم پزشك هستم و اين مطلب رو با قاطعيت ميگم كه اگر ايشون به كرسي رياست جمهوري برسه شخصا طبابت رو كنار ميگذارم. كدوم سابقه درخشان مديريتي؟؟؟ وزارت بهداشت ايشون يك دوره كابوس وار رو سپري كرد
  • بی نام US ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    7 157
    خانم دکتر دستجردی بهترین گزینه برای ریاست جمهوری هستند و با ایشان پله های ترقی رو سریعتر طی می کنیم
    • ایمان US ۰۵:۱۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۳۰
      0 0
      جدی نمیگی که
    • بی نام IR ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۳۰
      33 1
      ایشان دانشگاه علوم پزشکی ایران را با ناجوانمردی و خودسری نابود کرد که هنوز آثارش باقی است. خدا از سر تقصیرش نگذره.
    • بی نام A1 ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۳۰
      26 2
      البته اگه منظورتون از پله پایین رفتنه
  • بی نام A1 ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    8 91
    خیلی هم استقبال می کنیم.
  • محمدرضامیرابی A1 ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    48 6
    باسلام ودرود خدمت عزیزان.دراین شرایط که اصولگراها کاندیدی که توان رقابت با روحانی راندارد راندارند٬صحبت از کاندیداتوری زنان اصولگرا دور از واقعیت است
  • بی نام IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    66 6
    دستجردي؟ الان جدي بود اين؟ اين خانم در سمت قبلي هم فاجعه بود
  • بی نام IR ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    60 4
    اینا همش عوام فریبی هست برای جلب آرای فمنیست ها.وگرنه کیه که ندونه نظر غالب اصولگرا ها و حامیانشون درباره فعالیت اجتماعی زنان چیه
  • احسان A1 ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    17 30
    به نظرم داشتن کاندیدای زن صرف تظر از جناح بندی و عقاید یک کاندیدا خیلی خیلی خوبه. ما اصلاح طلبان استقبال می کنیم و خوشحال میشیم
  • بی نام IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۹
    65 7
    برای تابو شکنی خوبست اما خانمی چون ایشان رای زنان مدرن کشور را ندارد و رای زنان سنتی را هم که اصلا ندارد. در آمریکا یک زن به راحتی به یک لمپن باخت چون سنت در برابر مدرنیته ایستاد مردان اصولگرای سنتی هم یک مرد چون روحانی را به این خانم ترجیح میدهند. ایشون بسیار بلند پروازند.بزرگان نظام بنا نیست به ایشون رای بدهند ملت باید انتخاب کنند که با نگرش و تفکر امثال ایشون کل خانمهای روشنفکر مشکل دارند اما خب سرگرمیه جالبیه. من یه زنم اما در این پیچ خطرناک تاریخی اختیار کشورم را به یک تازه کار نمیسپارم وزارت بهداشت به تخصص ایشون مربوطه کارشناس ارشددر همه چیز نیستند. یک شیخ دیپلمات به سرهنگها و پزشکهای زن میارزد. بعضی زنان اصولگرا در مجلس کاری با زنان کردند که مردان نکردند.
  • بابایی RO ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۳۰
    11 3
    رجل سیاسی در بین اصول گرایان وجود ندارد به خانم ها روی اوردند .ما اصلاح طلبان رجل سیاسی داریم تا دلتان بخواد ولی دربین اصول گرایان تا دلتان بخواد دلواپس /ایراد گیر /متخصص /توپچی/ وجود دارد
  • بابایی RO ۱۷:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۳۰
    15 4
    رجل کلمه عربی است و مرد می باشدخانم ها چطور می خواهند رجل سیاسی باشند اقای دکتر حداد عادل واژ ه ای معادل .رجل. پیدا کنند تا اصول گرایان هم از قحطی رجل خلاص بشن
  • بی نام IR ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۳۰
    19 2
    ظلمی که به دانشگاه علوم پزشکی ایران کرد فقط خدا می دونه.