یک تحلیلگر مسایل اقتصادی گفت:«اگر قرار بر معافیت مالیاتی باشد، بخش های اقتصادی باید از این معافیت ها بهره بگیرند و نه نهادها.»

سعید لیلاز در گفت وگو با خبرآنلاین درباره میزان معافیت ها و فرار مالیاتی اظهارداشت:«به نظر من ملتی که مالیات خود را نمی پردازد، نمی تواند انتظار دموکراسی داشته باشد و نمی تواند انتظار پاسخگویی از حکومت داشته باشد؛دولتی که از درآمد نفت استفاده می کند، جواب ملت خود را نیز نمی دهد. باید باز هم در معافیت های مالیاتی بازنگری شود.»

وی افزود:« هیچ معافیتی از هیچ نهاد و سازمانی نباید پذیرفته شده باشد؛ اگر قرار بر معافیت مالیاتی است، بخش های اقتصادی باید از این معافیت ها استفاده کنند نه نهادها و دستگاههای متعلق به این گروه یا آن گروه. ممکن است دولت اعلام کند که من از بخش صادرات مالیات نمی گیرم یا از بخش کشاورزی به دلیل امنیت غذایی یا از سیستان و بلوچستان به دلیل اینکه جزء نقاط محروم است، مالیات نمی گیرم. اینها سیاستهای روشن و پذیرفته شده است، اما نمی تواند بگوید از بعضی ها مالیات نمی گیرم.»

بازنگری در جایگاه اقتصادی دستگاهها

این تحلیلگر مسایل اقتصاد ایران با تاکید بر اینکه معافیت های اقتصادی به سمت بخش های اقتصادی و مناطق جغرافیایی برود،عنوان کرد:« برای بازنگری در معافیت های مالیاتی هم به تکنولوژی، هم به یک بازنگری کلی در جایگاه اقتصادی دستگاههای اقتصادی مختلف نیاز داریم و درعین حال باید به سمت آزادسازی اقتصادی واقعی حرکت کنیم. یعنی بنگاههای اقتصادی کشور را که متاسفانه عمدتا تحت پوشش دولت یا بخش عمومی هستند و صرف نظر از اینکه مالیات می دهند یا نه، کارآمدی ندارند، باید به سمت کارآمدی ببریم.»

او اضافه کرد:« بنابراین ساختار اقتصادی ایران باید از بن دگرگون شود و به سمت آزادسازی اقتصادی و مقررات زدایی واقعی حرکت کنیم. همچنین باید هدف را خصوصی سازی واقعی و رانت زدایی و فسادزدایی در دستور کار قرار بگیرد.»

او با بیان اینکه کشور با درآمدهای نفتی قابل اداره کردن نیست،تصریح کرد:« تمام دستگاه های کشور بر سر این موضوع باید به یک جمع بندی روشن برسند که این کشور دیگر با درآمد نفت، قابل اداره کردن نیست؛ هر دولتی هم روی کار باشد، این موضوع صحت دارد. »

لیلاز اضافه کرد:« من حدسم این است که تا 10 سال آینده درآمدهای نفتی با هر میزان تغییر قیمت نفت نخواهند توانست بیش از هزینه ضروری دولتها را جبران کنند.در واقع در چشم انداز آتی، ما نمی توانیم انتظار داشته باشیم که حتی با بهبود قیمت های جهانی نفت خام ، درآمدهای مازادی برای کشور ایجاد شود. بنابراین باید  این دولت و دولتهای آتی  به سمت مالیات ستانی برود.»

برنامه ریزی سه یا چهارساله

او با بیان اینکه شرط مالیات ستانی، لغو معافیت های بی منطق و برقراری تکنولوژی مالیاتی است،عنوان کرد:«اگر هزینه های جاری و زائد و بی مورد دولت  کاسته شود،دولت در برابر مالیات دهندگان پاسخگو خواهد شد. اگر مردم به دولت برای اداره آن مالیات می‌دهند باید خود نیز بتوانند دولت را اداره کنند. بنابراین ارتباط تنگاتنگی بین نظام مالیاتی سالم و دموکراسی در همه دنیا وجود دارد.»

استاد دانشگاه شهید بهشتی نقطه شروع اصلاح ساختاری در اقتصاد کشور را حذف معافیت های مالیاتی دانست و گفت:« اگر در یک دوره سـه یا چهار سال سهم درآمدهای مالیاتی کشور را در تولید ناخالص کشور را به 12 درصد برسانیم،می توان به این درآمدها تکیه کرد.برای همین لازم است که درآمدهای مالیاتی به  150 تا 200 هزار میلیارد تومان در سال برسد. چاره ای نیست و همه باید شرایط را درک کنند.»

او ادامه داد:«  باید بدانیم که روز به روز اقتصاد ما بزرگتر و حوائج مان بیشتر می شود و جمعیت مان نیز در حال افزایش است. صادرات نفت کشور نسبت به جمعیت در سال 1355 تا امروز  یعنی در 4 دهه گذشته سال گذشته، یک سوم شده ،این  در حالی است که جمعیت کشور به دو برابر افزایش یافته است.»

لیلاز گفت:«صادرات نفت خام برای هر ایرانی، طی 40 سال گذشته به یک ششم کاهش یافته است و این مقدار صادرات نفت دیگر قادر به پوشش دادن حوائج دولت و ملت ایران نیست. اگر می خواهیم مثل یونان نشویم باید این موضوع را درک کنیم که دیگر با درآمدهای نفتی و درآمدهای قرضی قادر به اداره دولت نیستیم. هزینه جاری دولت حدود  320 هزار میلیارد تومان است که کمتر نصف آن را از درآمد مالیاتی تامین می کند و باید آن را دو برابر کند.»

 او با بیان اینکه ایران با نرخ مالیات ستانی 25درصدی، بهشت مالیاتی دنیاست ،خاطرنشان کرد:« اگر فعالان اقتصای ایران نمی‌خواهند با همین نرخ مالیات بدهند نیز جای سوال زیادی را ایجاد می کند؛ البته تاکید می کنم که مالیات دهندگان حق دارند که بگویند معافیت های نهادی و سازمانی را قبول ندارند که البته حرف درستی است. حق دارند که بدانند مالیات ها کجا خرج می شود. حق دارند که وقتی اظهانامه های مالیاتی خود را درست پر می کنند با مالیات مضاعف سازمان امور مالیاتی مواجه نشوند. اینها همه حرفهای درستی است، اما از آن طرف همه باید 25 درصد درآمد خود را مالیات بدهند و همانگونه که کارمندان و کارگران کشور در حال دادن مالیات هستند، همه مردم باید از قانون تمکین کنند.»

 

 

3535

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 719747

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • تقی A1 ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۱
    4 0
    بنگاههای اقتصادی عمدتا در حال تعطیلی ویا دررکود کاری هستند هرچقدر از مردم ایران مالیات اخذ کنید ونرخهای آنرا بالاتر ببرید آیا باز دموکراسی مورد نیاز مردم برقرار خواهد شد
  • بی نام A1 ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۱
    1 0
    اصولا معافیت مالیاتی باید حذف بشه. اگر جایی لازم بود کسی کمک دولتی می گیره که با کار کارشناسی و در جهت منافع عام باید از طرف دولت پرداخت بشه. هروقت تبصره ای در قانون میاد یک راه برای دور زدنش باز می شه.
  • بی نام A1 ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۱
    3 0
    جناب اقای تحلیل گر اقتصادی فرضیات جنابعالی در خصوص اخذ مالیات به حق ولی جنابعالی باید فرض کوچیک کردن دولت و هزینه های بی اساس پرداختی دولت را هم مد نظر قرار بدبد .کاهش هزینه های دولت باید در اولویت باشد. در ضمن دولت درصد قابل توجهی از پیش بینی درآمد مالیاتی مندرج در بودجه سالیانه رو هم از ملت وصول کرده پس جهت مواجهه نشدن با معضل و مشکلات یونان اصلاح ساختاری و اجرای مصوبات در خصوص کوچیک تر کردن دولت ضروری تر به نظر میرسه .هر چند جنابعالی با تخصص دکتری تاریخ بیشتر جنبه تاریخی اقتصاد رو میبینید تا جنبه اقتصادی
  • بی نام IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۱
    1 0
    الان شرکت های تعاونی با هر نامی در هر نقطه از کشور مباید 8 مالیات پرداخت نمایند در حالیکه جوابگوی نیاز سرمایه گذاران خودشان نیستند و روز بروز اوضاع تعاونی ها در کشور بدتر میشود.کلی هم دکتر اقتصاد داریم داریم چکار می کنیم معلوم نیست
  • حسن A1 ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۱
    1 0
    جناب استاد بايد بدانيد الان نرخ پرداختي ماليات بالاي ٣٥ ٪؜ ميباشد نه ٢٥٪؜٢٥٪؜ و٩٪؜ ماليات بر ارزش افزوده و از همه ي كشورهاي پيشرفته بيشتر ماليات اخذ ميشود و وقتي ركود حاكم است طرح افزايش ماليات به ورشسكستگي و بيكاري بيشتر دامن ميزند و اين تسلسل باطل ادامه ميابد
  • حسن میرمنتظری A1 ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    0 0
    گرچه نگرانی های نویسنده محترم مقاله بر حق و پرداخت مالیات توسط کلیه مودیان و سازمان ها به جد باید پیگیری شود ، لیکن نباید در آمد های حاصل از صادرات نفت ،گاز ،میعانات گازی و مواد پترو شیمی به کشور های خارجی و همچنین فروش آن ها را در داخل کشور دست کم بگیریم.هر سال حدود 55 میلیارد دلار صادرات وقریب 15 میلیارد دلاردرآمد داخلی داریم . علاوه بر آن در مقایسه با کشور هایی نظیر ترکیه در حدود 25 میلیارد دلار نفع از عدم واردات این محصولات داریم.این ارقام با نفت 45 دلار برآورد شده است. بنابر این دولت محترم نباید خدمات ضروری را به فراموشی بسپارد.