۰ نفر
۴ فروردین ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۰

ایسنا نوشت:در سال گذشته به دلیل جذاب بودن سود بانکی و عدم امکان اجرای قانون پیش‌فروش، عملا تولیدکنندگان مسکن از دستیابی به این دو کانال تامین نقدینگی بی‌نصیب ماندند.

 سال ۱۳۹۵ در حالی برای توسعه‌گران بخش مسکن سپری شد که قوانین دست و پاگیر جلوی تولید را سد کرد. در حال حاضر طبق "طرح جامع مسکن" ایران سالیانه به یک میلیون واحد مسکونی نیاز دارد اما تولید، بیش از ۴۰۰ هزار واحد نیست. در این شرایط بیم آن می‌رود که جا ماندن بخش عرضه از بخش تقاضا، منجر به گران شدن مسکن در سال های آینده شود.

با این حال بخش عرضه در سال گذشته نتوانست به منابع تامین مالی که سابقا روی آنها حساب می‌کرد برسد. درباره موانع پیش روی بخش عرضه، مشکلات خریداران در سال ۱۳۹۵ و نیز پیش‌بینی بازار مسکن در سال ۱۳۹۶ با دبیر کانون انبوه‌سازان گفت‌وگو کردیم. فرشید پورحاجت از غیرکاربردی بودن قانون پیش‌فروش گلایه کرد و گفت: علی‌رغم تمام مشکلات معتقدم بخش مسکن در نیمه دوم سال ۱۳۹۶ وارد رونق می‌شود.

بخش خصوصی اقدام و عمل خود را نشان داد اما...

پورحاجت اظهار کرد: حدودا از نیمه بهمن ماه امسال بانک مسکن بخشنامه‌ای را اعلام کرد مبنی بر این‌که هیچ‌گونه تسهیلاتی در قالب مشارکت مدنی در ساخت پرداخت نشود و حتی از اشخاصی که تمایل به دریافت تسهیلات دارند تعهد گرتفته شود که تا سال آینده تسهیلاتی به آنها پرداخت نشود. هم‌چنین پرداخت رسوب را جزو الزامات دریافت تسهیلات قرار داده‌اند.

وی افزود: به اعتقاد من در سال ۱۳۹۵ بخش خصوصی اقدام و عمل خود را در سطوح اقتصادی انجام داد و تلاش کرد به دولت برای برون‌رفت از رکود کمک کند اما سیستم بانکی به حوزه تولید کمک نکرد. از طرف دیگر انتظار داشتیم بهبود فضای کسب و کار در حوزه تولید مسکن صورت گیرد اما مشکلات پیش روی تولید برطرف نشده است.

 پیش‌فروش و تسهیلات غیرکاربردی شده است

این کارشناس مسکن با اشاره به این‌که فعالان حوزه تولید مسکن برای تامین نقدینگی خود دو کانال را در چند سال گذشته مدنظر قرار داده بودند، خاطرنشان کرد: یک کانال دریافت تسهیلات از سیستم بانکی بوده که با سودهای ۲۴ درصد در این چند سال عملا غیراقتصادی شده و حتی طی دو سه ماه آخر سال ۱۳۹۵ کلا تعطیل شده است. کانال دیگر هم به مبحث پیش‌فروش ساختمان مربوط می‌شود که به دلیل اصلاح غیرکارشناسانه قانون، طی دو سال اخیر هیچ تولیدکننده‌ای نتوانسته موفق به پیش‌فروش مسکن شود.

پورحاجت، نگاه طراحان قانون پیش‌فروش را صرفا جلوگیری از جرم دانست و گفت: با این نگاه، پیش‌فروش را قفل کردند که کسی جرات نکند در این حوزه وارد شود. فعالان و توسعه‌گران بخش مسکن جلسات متعددی با مسوولان وزارت راه و شهرسازی، شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، دایره پیشگیری از جرم قوه قضاییه و حتی نمایندگان مجلس انجام دادند اما متاسفانه این قانون اصلاح نشد. ما از  این‌که پیش‌فروش ساختمان قانون‌مند باشد استقبال می‌کنیم اما نه این قانونی که دست و پای تولیدکننده را کاملا بسته است.

سرمایه‌های خرد مسکن سرگردان است

دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان با بیان این‌که قانون پیش‌فروش ابزار خوبی برای جمع کردن سرمایه های خرد بود تصریح کرد: این ابزار می‌توانست خرید مسکن را با قیمت مناسب برای مردم تسهیل کند. به همین دلیل از دولت و نمایندگان مجلس تقاضا داریم قانون پیش‌فروش را در یک فضای کارشناسانه با حضور دست‌اندرکاران این حوزه بررسی کنند.

به گفته پورحاجت، بیشتر مواد قانون ایرادات حقوقی و فنی دارند. از سوی دیگر فضای کسب و کار با موانع مختلفی مواجه است. برخی گما می‌کنند تنها ایراد این قانون بحث شناسنامه فنی ملکی است. البته بخشی از قانون که مربوط به شناسنامه فنی ملکی می‌شود ایراد دارد اما مواد دیگر هم بدون اشکال نیست. آیین‌نامه‌ای را هم وزارت راه و شهرسازی برای این موضوع نوشته که در تضاد با آیین‌نامه اجرایی قانون نظام مهندسی است. سوال ما این است که مگر می‌شود در حوزه ساخت و ساز دو شناسنامه فنی ملکی داشته باشیم؟

سازندگان سراغ تسهیلات گران قیمت نمی روند

وی هم‌چنین درباره نقش سیستم بانکی در پرداخت تسهیلات به حوزه خرید و ساخت مسکن گفت: با توجه به سودهای سرسام‌آور هیچ سازنده‌ای عملا تمایل در دریافت تسهیلات بانکی نخواهد داشت. حتی اگر تمایل داشته باشد سیستم بانکی قادر نیست طبق قانون پیش‌فروش تسهیلاتی بدهد؛ زیرا این قانون به لحاظ ثبتی قابلیت اجرایی ندارد. یک ماه پیش در شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی موضوع مطرح شد دوستان اقناع شدند که مواد ۶ و ۱۰ قابل اجرا نیستند اما هیچ اقدامی برای اصلاح انجام نشد.

دبیر کانون انبوه‌سازان با طرح این ادعا که بخش خصوصی زیر فشار قوانین دست و پاگیر در حال له شدن است، اظهار کرد: هم‌اکنون به لحاظ نقدینگی دولت دچار کمبود نقدینگی است اما از طرف دیگر فشار بر روی بخش خصوصی دوچندان شده است. لذا انتظار داریم به صورت جهادی چند قانون که مزاحم کسب و کار انبوه‌سازان و توسعه‌گران بخش مسکن است مورد بررسی و اصلاح قرار گیرد.

بانک‌ها در پرداخت سودهای نجومی رقابت می‌کنند

پورحاجت در پاسخ به این سوال که چرا با وجود رسیدن قیمت مسکن به کف، این بخش هنوز به رونق نرسیده، ‌گفت: در سال ۱۳۹۵ ریسک معاملات مسکن کاهش یافته و به همین دلیل انتظار می‌رفت ‌تولیدکنندگان به تولید جدید راغب شوند اما علی‌رغم کاهش ریسک و افزایش جزئی آمار معاملات این موضوع محقق نشد. ؛ زیرا نگاه بانک‌ها بنگاه‌داری است و آنها از رسالت اصلی خود دور شده‌اند. بانک ها هنوز مصوبات شورای پول و اعتبار را دور می‌زنند و سودهای بالا پرداخت می‌کنند. این رویکرد آنها باعث شده جاذبه‌های نرخ سود بانکی از ریسک سرمایه‌گذاری بیشتر شود.

این کارشناس مسکن با درخواست از شورای پول و اعتبار برای بررسی عملکرد سیستم بانکی گفت: بعد از امضای برجام، شرایط برای رونق مسکن آماده شد. حتی از شهریورماه معاملات رو به رونق بود ولی متاسفانه رقابت سیستم بانکی در پرداخت بهره‌های نجومی باعث شد که رونق در حوزه فروش واحدها معطل شود. البته بانک‌ها نیز مشکلات خاص خود را دارند ولی در هیچ نقطه از جهان سود ۲۳ تا ۲۴ درصد به سپرده‌های مردم پرداخت نمی‌شود.

وی درباره تسهیلات پرداخت شده به حوزه تولید مسکن گفت: تسهیلات با حدود ۲۳ تا ۲۴ درصد سود پرداخت می‌شود که ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده نیز به ما تحمیل می‌شود که عملا نرخ پول را برای ما به ۳۱ تا ۳۲ درصد می‌رساند. سوال من این است که کدام کسب و کار در کشور ۳۲ درصد سود می‌کند؟ هیچ کسب و کاری این‌قدر درآمد ندارد.

 جلسات حوزه مسکن شبیه گفتاردرمانی است

پورحاجت درباره جلسات بخش خصوصی با مسوولان حوزه مسکن گفت: جلسات برگزار می‌شود اما نتایج آن شبیه گفتاردرمانی است. فقط حرف‌های ما را می‌شنوند و تایید می‌کنند ولی هیچ اتفاقی نمی‌افتد.

وی به نرخ منفی ۱۷ درصد رشد بخش ساختمان در ۹ ماهه ابتدای سال ۱۳۹۵ اشاره کرد و افزود: سیستم انقباضی که دولت برای حوزه مسکن در نظر گرفت باعث این اتفاق شد. بعضی‌ها می‌گویند کشور دیگر نیاز به مسکن ندارد. اما اساسا این صحبت غیرکارشناسی است. درست است که ۱.۷ میلیون مازاد واحد مسکونی داریم اما باید بررسی کنیم این تعداد در کدام مناطق و دهک‌ها قرار دارد. عمده این واحدها در مناطق مرفه نشین کلان‌شهرها است که در دسترس متقاضیان واقعی مسکن نیست.

دبیر کانون انبوه‌سازان تاکید کرد: در حال حاضر تقاضای موثر برای خرید مسکن وجود دارد اما شرایط برای دهک‌های پایین مهیا نیست. اگر نرخ رشد سرمایه‌گذاری در مسکن بالا برود مردم برای تولید و نیز خرید مسکن ترغیب می‌شوند و از سوی دیگر بیکاری بسیاری از جوانان حل می شود؛ ‌ زیرا بخش مسکن در حالت نرمال حدود ۳۰ درصد گردش مالی اقتصاد را بر عهده دارد و شک نکنید  این گردش نقدینگی بخش اعظمی از مشکلات رکود اقتصادی را حل می‌کند.

 مسکن در شهریورماه رونق می‌گیرد

پورحاجت پیش‌بینی کرد: با تمام موانعی که وجود دارد معتقدم سال ۹۶ سال خوبی برای مسکن خواهد بود؛ زیرا به نظر می‌رسد مشکلات نقدینگی دولت حل شده و صادرات نفت افزایش یافته است. از طرف دیگر وام‌های صندوق‌های پس‌انداز مسکن یکم اواخر خردادماه وارد بازار مسکن می‌شود و احتمالا شهریورماه شرایط بهتری را در  بازار مسکن شاهد خواهیم بود که مستلزم حمایت است. با این حال پیش‌بینی من این است که از شهریورماه رکود چهار و نیم ساله مسکن تمام می‌شود.

3535

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 648668

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 39
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    63 39
    اینم از اون شهریورهای هر سالگیه, جالبه هر سال میگین امسال شهریور رونق میگه, ولی اخرش هم رونق نمیگیره
    • امیر تبریز اوغلی IR ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
      48 33
      امسال کلید دار و دسته ش رو جمع میکنه شاید رونق بگیره
    • بی نام RO ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
      36 20
      این مصاحبه با بنگاهی ها برای جو دادن به مردم پشیزی ارزش نداره
  • بی نام IR ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    57 42
    وقتی این قیمت ها کشید پایین دلال ها محترم ورشکسته میشن
  • بی نام IR ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    55 21
    مسکن با خونه خیلی فرق داره, ماشین را با ۳۰میلیون میشه خرید ولی مسکن را با بالای ۵۰۰میلیون میشه خرید, مردم شاید ۳۰تومن را داشته باشن ولی ۵۰۰تومن را عده قلیلی دارند
    • بی نام A1 ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۴
      1 0
      اگه تعداد بالای لایک های مثبت رو ببینی, متوجه میشی که فرق مسکن با ماشین بود یا نه
  • بی نام IR ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    61 20
    آخه مگه معجزه ای شده که بخواد رونقی ایجاد بشه اصلا کسی می تونه ازدواج کنه که بعدش بخواد خونه بخره
  • بی نام IR ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    36 20
    مسکن دیگه یک کالای تجاری نیست چون ارزش افزوده که نداره هیچ ارزش کاسته هم داره با این حساب مسکن دیگه از دست دلال جماعت در میاد فکر نمیکنم با وعده ی جهش قیمتها کسی رو بشه امیدوار نگه داشت چون وقتی پولی نیست جهش باشه نباشه فرقی نمیکنه فرهنگ و نگاه مردم در مسکن عوض شده دولت اگه وارد بشه اتفاقات خوبی میتونه برای مردم بیفته و اگر نشه اتفاقات بد برای همه ادامه پیدا میکنه
  • بی نام IR ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    48 20
    هایی که سال ۹۱تو اون بازار سیاهی دلالها خرید کردند الان مثل ........پشیمونند....
  • بی نام IR ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    39 23
    بازار مسکن مرد با تنفس مصنوعی چیزی عوض نمی شود
  • بی نام IR ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    62 21
    مسکن تا سال ۱۴۰۰ رونق نمیگیره, دلیلش هم کاملا مشخصه, چون مردم پول ندارن
  • بی نام IR ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    27 37
    با پرداخت سودهای ۲۵ درصدی بانک ها مسکن دیگه مرده......
  • بی نام IR ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    41 18
    با سود ۱۷/۵ درصدی اوراق مسکن و رشد منفی مسکن خرید ملک برای سرمایه گذاری حماقتی بیش نیست.
  • بی نام IR ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    50 18
    تنها بخشي كه صاحبانش ذره اي سواد حتي سواد سنتي در باب اقتصاد ندارند و با جهل كامل به مبارزه با قوانين اقتصادي ميپردازند همين مسكن است. دلالان مسكن قانون عرضه و تقاضا را قبول ندارند. تقاضا نيست واسه چي قيمت خونه هاتو ميبري بالا؟ با كي ميجنگي؟ با قانون هزاران ساله عرضه و تقاضا؟ در ضمن هيچ ادم پولدار داراي عقل سليمي نمياد پول خونه تو اروپا رو بده، خونه هاي سنتي ساز شما رو بخره. الانم كه پولدارها همه اقامت اروپا و امريكا رو دارند مشتري شما بساز بفروشها مردمان عادي هستند كه جيبشون خاليه. قيمتو نياري پايين خونه هات رو دستت باد ميكنه
  • بی نام IR ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    28 50
    بازار مسکن خیلی وقته راکد شده ، بنظر من موقع خروج از رکود مسکن یواش یواش داره فرا میرسه . پس دوستان به حرف هیچکس توجه نکنید و اگر خریدار مصرفی هستید زودتر اقدام به خرید کنید .
  • بی نام IR ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    15 26
    مسكن مهر بازار رو اشباع كرد اي كاش اينهمه هزينه اي كه براي مسكن مهر شد لااقل ساخت ان مطابق استانداردهاي ساختماني و شهري ميشد
  • بی نام IR ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    11 33
    بازار موبایل خودرو مسکن اینا هم تموم شد رفت داره میاد سراغ بازار تاکسی و تاکسی دارا کجای کارید اژانسهای مسافرتی بازار بعدین
  • بی نام IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    45 21
    مردم امارغلط روازدرست می تونن تشخیص بدن وجود 2/5میلیون مسکن خالی می تونه درعرض یکی دوسال کمرصنعت ساختمان روبشکنه ولی می بینیم بااین حال وبدترین رکودتاریخ ایران دراین 4سال قیمت مسکن نه تنها کاهش نیافته بلکه حداقل 20درصدهم نسبت به سال 92 افزایش یافته بهتره بجای دادن امارمخدوش به مردم مثل رشد اقتصادی 11درصدی وتورم 6درصدی واقع بینانه به این صنعت بزرگ نگاه بشه؟؟؟
  • بی نام IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    26 37
    میشه بگی کجای ایران مسکن ۲۰درصد گرون شده ما هم بریم اونجا بخریم؟ افزایشش قیمت کجا بود, آخه یه چیزیی بگو که بگنجه برادر من
  • بی نام IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    35 28
    قابل توجه متوهمین افزایش ورونق کاذب مسکن....مسکن مردفاتحه فراموش نشه لطفا
  • بی نام IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    49 35
    مسکن حداقل باید10سال دیگه تکان نخوره چون با این وضع حقوقها کی میتونه وام بگیره تا مسکن بخره.
  • بی نام IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    38 28
    بله تا زمانی که قیمت مسکن کاهش پیدا نکند مسکن از رکود نجات نخواهد یافت.
  • بی نام IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    26 17
    این توبمیریمسکن96ازاون توبمیری هانیست.نقدینگی به مرزبحران رسیده است.
  • بی نام IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    37 17
    چند وقتی است نظرات و کارشناسی و مقالات نوشته شده شما را دنبال می کنم فقط دنبال افزایش مسکن هستید جناب ستاریان خودش یکی از سازندگان و سرمایه گذار ان مسکن هستند مطالب ایشان باید هم در جهت منافعشان باشد کارشناسی درستی در بخش مسکن نمی شود و چند دهه است قیمت مسکن یک باره بالا می رود و یا بعد از آن چند سال رکود است و علت آن هم اطلاعات و کارشناسی های غلط است که به سرمایه گذار و یا مصرف کننده ها داده میشود رسانه باید در جهت اطلاع رسانی صحیح حرکت کند موفق باشید
  • بی نام IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    17 22
    هیچ منطقی را برای پشتیبانی این فرضیه ارایه ندادند ولذا همانگونه که سایر دوستان نظر دادند امکان زیادی دارد که پیش بینی های ایشون اشتباه درآید.
  • بی نام IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    34 17
    "تحولات در سال 96 به اوج خود می رسد" من مانده ام که این آقا با چه رویی چند سال است از رونق مسکن می نویسند همین دیروز آمار منتشر شده است که طی 5 سال اخیر تعداد خانه های خالی در کشور دو برابر شده حالا بماند تعداد واحدهای در حال ساخت. بد نیست ایشان یه سری به منطقه 22 تهران بزنند و تعداد ساختمانهای در حال ساخت را فقط در این منطقه ببینند.
  • بی نام IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    24 10
    پولی را که طی ده سال برای خرید خانه جمع کرده بودم در موسسه مجاز کاسپین گذاشتم تا پس از چند ماه بعد از آماده شدن وام اقدام کنم که بلوکه شده چه کسی قرار است جواب ما را که روز به روز شرایط زندگی برایمان سخت تر میشود بدهد موسسه کاسپین کابوسی است که سیف با دادن مجوز به آن برای میلیون ها ایرانی درست کرده
  • بی نام IR ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    33 22
    چیزی تغییر نکرده که بخواد روی بخش مسکن تاثیر بگذاره حقوق کارگران اونقدر پایین هست که امکان پس انداز نیست، پس خانه ای هم خریده نخواهد شد
  • بی نام IR ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    38 14
    با بالا رفتن قیمت مسکن رکود بیشتر می شود
  • بی نام IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    26 20
    یه 5 سالی هم تو فاز پیش رونق می مونه بعدش رو هم خدا می دونه
  • بی نام IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    26 15
    چرا دولت کاری نمیکنه دلال بازیا جمع بشه ومصرف کننده تو بازار ملک بیاد وسط اینایی که چندین ملک دارن مالیاتشو میدن یا فقط دارن ملک زیاد میکنن
  • بی نام IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    33 19
    مملکت تو رکود اقتصاد تو رکود . درامدها پایین . قدرت خرید مردم پایین. قیمت مسکن نزولی خواهد بود. ادامه رکود تا پایان سال 96 ادامه خواهد داشت.
  • بی نام IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    17 18
    تا نيمه دوم سال خبري نخواهد بود، بازار مسكن تو ملكهاي زير ١٠٠متر همين الان بازار مناسبي داره
  • بی نام IR ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    28 16
    یکی نیست به این منتقدان بگه که اگه جلوی رشد قیمت مسکن گرفته نمیشد قیمت یک واحد 50 متری تو تهران چقدر میشد ؟ انصاف داشته باشید ، رونق مسکن به هر قیمتی که خوب نیست
  • بی نام A1 ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    7 15
    رونق مسکن که بدرد عموم مردم بخورد اجرای قانون پیش فروش ساختمان و ایجاد این امکان برای عموم مردم است بقیه ش بدرد دلال ها و بساز و بنداز ها می خورد.
  • بی نام A1 ۱۸:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۴
    22 20
    همین که قیمت مسکن با وجود تورم محسوس در کشور افزایشی نامحسوس داشته یعنی کاهش قیمت.
  • بی نام IR ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۵
    24 14
    من چند روز پیش پاریس بودم توی جای مناسب شهر نه ترافیکی نه سروصدایی پر از گل و بلبل خونه اجاره میدادن ماهی پونصد یورو میگم جای خوب ها وگزنه جای متوسط سیصد یورو هم هست من الان خودم مرزداران میشینم و هزینه ی زندگی واسم تو تهران چندین برابر یه کشور اروپایی هست واقعا دیوانگیه ادم بخاد این پولهای کلان رو بده به دلالها
  • سعید A1 ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۵
    21 3
    هیچجا این سود را نمدهند ولی هیجا هم تورم 20 درصدی ندارند عملا بانکها سود نمی دهند ارزش پایین رفتن ریال را جبران میکنند.
  • بی نام A1 ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۲
    3 1
    من نمیدونم خبر آنلاین چرا اینقدر دنبال رونق و افزایش قیمت مسکنه؟