ایسنا نوشت: با سیاست جدیدی که بانک مرکزی مبنی بر "هدایت سازوکار تعیین نرخ سود بانکی به بازار بین‌ بانکی" در دستور کار قرار داده است، به تدریج تعیین نرخ سود در شورای پول و اعتبار کنار رفته و از حالت دستوری خارج خواهد شد.

در حالی زمزمه های کاهش مجدد نرخ سود بانکی از سوی مدیران این شبکه شنیده و عنوان می شود که قرار است به زودی تشکیل جلسه داده و در این باره توافق کنند که گرچه مدیران بانک مرکزی این حق را به بانکها می دهند، اما در نهایت بر این تاکید دارند که تصمیم و پیشنهاد نهایی برای کاهش سود و نرخ آن از سوی بانک مرکزی به شورای پول و اعتبار خواهد رفت. اعلام نظری که تا حد زیادی بازهم اعتقاد کارشناسان دستوری بودن نرخ های سود بانکی را تقویت می کند.

این در حالی است که معمولا روال کاهش نرخ سود در حدود دوسال گذشته به گونه ای بوده است که بانکها با تشکیل جلسه ای در قالب شورای هماهنگی، برای کاهش نرخ سود با بکدیگر توافق کرده و در نهایت نرخ مورد نظر که البته نمی تواند بدون هماهنگی با بانک مرکزی نیز باشد، با تایید و پیشنهاد این بانک در شورای پول و اعتبار مصوب شده است. روالی که از سویی با توافق بانکها تا حدی بار دستوری بودن آن را کم می کند و از سویی دیگر تصویب از سوی یک نهاد حاکمیتی از اتهام بانکها به تبانی می کاهد.

با این حال در دوره آخر کاهش نرخ سود بانکی که در پایان بهمن ماه سال گذشته برای دومین بار در این سال رخ داد، نرخ سود با توجه به ایجاد زمینه هایی و در اهم آن کاهش نرخ سود بین بانکی رخ داد. به طوری که با دخالت بانک مرکزی در بازار بین بانکی به تدریج نرخ از حدود 29 درصد در فرودین ماه 1394 تا حدود 18 درصد کاهش پیدا کرد . تا در این شرایط در بازاری که بانک ها و سایر مؤسسات اعتباری برای تامین مالی کوتاه مدت با یکدیگر معامله می کنند نرخ سود تا حد زیادی کاهش یابد . در این شرایط بخش قبال توجهی از هزینه بانکها در تامین نقدینگی که خود موجبات ایجاد رقابت برای جذب سپردده با سود بالا را فراهم می آورد، نیز تعدیل شد.

این سیاست بانک مرکزی که تا حد زیادی با اجرای منظم تر نرخ های سود مصوب شورای پول و اعتبار از سوی بانکها همراه شد، ظاهرا ادامه خواهد داشت و در قالب طرح "هدایت سازوکار تعیین نرخ سود بانکی به بازار بین‌ بانکی" را در دستور کار دارد.

سود چگونه به بازار بین بانکی می رود؟

آنطور که معاون اقتصادی بانک مرکزی در این باره توضیح داده است، این بانک در نظر دارد با این طرح که در چارچوب نظام سیاسی پولی در سایر کشورها انجام می‌شود و با تطبیق با نظام بانکداری ایران اجرایی خواهد شد، بتوان نرخ سود را به سمت بازار غیربانکی هدایت کرد.به عبارتی دیگر بانک مرکزی از طریق فعالیت در این بازار و تاثیر‌گذاری در نرخ سود آن بتواند نرخ سود در شبکه بانکی را تحت تاثیر قرار دهد.

قربانی با بیان این‌که هدایت سازوکار تعیین نرخ سود بانکی به بازار بین‌ بانکی ، انتهای مسیر مدنظر بانک مرکزی است، به الزامات آن اشاره کرد و گفت: این در حالی است که برای دستیابی به این هدف باید مسائل نظام بانکی تا حدی حل و فصل شود. به طوری که بتوان با اجرای کامل برنامه‌های مدنظر بانک مرکزی در راستای سالم‌سازی ترازنامه بانک‌ها، رفع عوامل ایجاد‌کننده چسبندگی در سود ، برخورداری از بازار بدهی تعمیق یافته ، بازار سرمایه و حل معضل تنگنای مالی بانک‌ها حرکت کرده و با ایجاد تناسب در نظام مالی بتوان نرخ سود را به بازار بین بانکی سوق داد.

وی درباره زمان اجرایی شدن کامل این سیاست نیز توضیح داد: در حال حاضر در حال گام برداشتن به این سمت هستیم . این در حالی است که در حدود 1.5 سال گذشته اگر نرخ‌های سود سپرده از حدود 24 به 18 رسیده و بانک‌ها نسبت به گذشته به نرخ‌های مصوب پایبندتر هستند ناشی از این است که بانک مرکزی از طریق کانال بازار بین بانکی توانسته زمینه‌های لازم برای کاهش سود در شبکه را فراهم کند، پس آثار وتاثیرگذاری آن شروع شده است. اما این‌که بتوان به طور دقیق و کامل بر این موضوع متمرکز شد، نیازمند فراهم کردن پیش‌نیازهای لازم از جمله اصلاح نظام بانکی است.

معاون اقتصادی بانک مرکزی همچنین در مورد این‌که عنوان می‌شود بانک‌ها برای کاهش نرخ سود تشکیل جلسه داده و با یکدیگر توافق خواهند کرد یادآور شد: نرخ‌هایی که با تصمیم بانک مرکزی و در شورای پول و اعتبار مصوب می شود، حداکثر نرخ‌های سود سپرده است ، بنابراین بانک‌ها می‌توانند در بین خود جلسه داشته و در رابطه با کاهش نرخ سود توافق کنند، اما این در نهایت بانک مرکزی است که پیشنهاد خود را به شورای پول و اعتبار برده و مصوب می‌کند.

وی با بیان اینکه بانک مرکزی به نرخ سود متناسب با تحولات اقتصاد کلان به ویژه نرخ تورم تمایل دارد یادآور شد: اگر قرار است به محدوده تورم یک رقمی وارد شویم ،دلیلی وجود ندارد که نرخ سود تا این اندازه بالا باشد چرا که موجب آسیب‌رساندن به ثبات اقتصاد کلان و همچنین تصمیمات فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاری اثرگذار است. از این‌رو راهبرد اصولی کاهش نرخ سود به شیوه دستوری با رعایت اقتضائات و شرایط بانک‌ها و بازار پول است که بتوان نرخ سود حقیقی را در حد یک تا دو درصد مثبت نگه داریم، تا در این حالت مشتری بانک در سپرده‌گذاری خود ضرر نکرده، پول آن ارزش خود را حفظ کند و شرایط معقول و منطقی حکفرما باشد تا مبنایی باشد که نرخ سود تسهیلات نیز با بازده بخش واقعی اقتصاد متناسب شود.

با تصمیم آخر شورای پول و اعتبار در پایان سال گذشته نرخ سود سپرده از 20 به 18 درصد و سود تسهیلات از 24 به 22 درصد کاهش یافت. نرخ هایی که اخیرا همتی -رییس سابق شورای هماهنگی بانکها- اعلام کرده بود که قرار است بانکها مجددا بررای کاهش آن توافق کنند. وی در عین حال معتقد است که نرخ سود سپرده می تواند در دور جدید تا 15 درصد کاهش پیدا یابد.
22535

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 540386

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • طولابي A1 ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    35 4
    هر وقت عرضه داشتيد و صد البته خواستيد ، نرخ ارز و دلار رو پائين بياريد بعد بشينيد براي جيب مردم برنامه بريزين ، تا وقتي دلار بالا و بالاتر ميره و ميبرين ، زندگي و هزينه تمام شده اون هم بالاتر ميره و شما دست گذاشتيد روي بازي با پول بي ارزش خودمون
    • بی نام A1 ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
      10 0
      كاملا
  • بی نام A1 ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    23 2
    مصداق بارز تبانی کارتلهای مافیایی بانکی کشور.می خواهند از طریق کاهش سود مردم،حاشبه سود خودشان را بالا ببرند و پس از آن با کاهش نرخ بهره وام های ارزان به نزدیکان خود برای فعالیتهای پولشویی شان بدهند.مردم دست اینها را خوانده اند.بانک پارسیان سردسته کارتل خصوصی ،مدتی است سود سی و یک روز را سی روز حساب می کند و برای خودش بر می دارد آن یک روز را.
  • بی نام IR ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    12 1
    مسئولین زیربط به بهانه نرخ کاهش تورم،باسرمایه وسپرده های مردم بازی میکنند.نرخ تورم برروی کاغذکاهش پیداکرده،درصورتیکه تورم20درصدی وشایدبیشترهمچنان حکم فرماست اینان به جهت اثبات نرخ کاهش تورم،به سپرده های مردف و
  • شهریار A1 ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    3 22
    برخی هم وطنان چند میلیونی گذاشتن تو بانك دارن سود میگیرن و مخالف تعدیل نرخ سود هستن.نمیدونن اون كارخونه داری كه چند صدتا كارگر داره بخاطر نرخ سود بالا و بازدهی پایین داره سرمایه خودشو به بانك منتقل میكنه در كارخونه رو میبنده و اون كارگرای بخت برگشته كه پولی ندارن بزارن بانك و سود بگیرن این وسط قربانی میشن.اونایی كه سرمایه كلانی دارن براشون فرقی نمیكنه به هرحال از یه جایی با پولشون سود میكنن اما بدون سرمایه گذاری مولد كه میشه همون سود گرفتن از بانك تكلیف اشتغال و تولید این وسط چی میشه؟ آخر سود بالا به فلاكت كشده شدن جامعه ست اما چون بعضیا به مفت خوریسود بانكی عادت كردن سختشونه دوباره آستین بالا بزنن.آخرش همون شخصی كه بیكار شده از ناچاری با قمه میاد سودی كه از بانك گرفتی رو بزور ازت میگیره.
  • علی A1 ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    11 3
    من فکر میکنم که تاکنون باید ثابت شده باشد که غالباطرحهای شتابزده نه تنها به رکود بازارکمکی نمیکنند بلکه به نوعی به آن دامن هم میزند مثلا یک نمونه از این تصمیمات همین کاهشهای بی رویه سودهای سپرده بانکی بود که نه تنها باعث رفع رکود نشد بلکه به علت پایین آوردن قدرت خرید مردم ، رکود اندر رکود ایجاد کرد زیرا سطح درآمدمردم را کاهش داد و وقتی هم که در آمد مردم پایین بیاد توان خرید خونه و یا پرداخت اقساط وامهای آنچنانی میسر نیست متاسفانه این تفکر ناصوابیست که فکر کنیم سپرده گزاران در بانکها همان بساز بفروشهایی هستندکه اگربازارجان میداشت باساخت وسازهای پیاپی و در ظرف هفت ، هشت ماه سرمایه هاشانو دو برابر و گاها بیشتر هم میکردند به طمع 20 درصد سود بانکها ، ناگهان دست از کار کشیده و رفتن تو خونه