چرا همه گزینه‌های آمریکا در برابر کره‌شمالی ناکارآمد هستند؟

مقاله ذیل نوشته جفری بیدر عضو ارشد مرکز مطالعات چین در پژوهشکده بروکینگز آمریکاست که به بررسی معضل کره‌شمالی و ناکارآمدی راهکارهای آمریکا در برابر این کشور پرداخته است.

تردیدی نیست که توسعه موشک‌های بالیستیک قاره‌پیمای کره‌شمالی -در کناربرنامه تسلیحات هسته‌ای این کشور- چالشی جدی برای امنیت ملی آمریکا محسوب می‌شود. در رابطه با چگونگی برخورد با رژیمی که رهبر قانون‌شکن‌اش در استفاده از خشونت علیه دشمنان داخلی و خارجی‌اش تردیدی به خود راه نمی‌دهد، تحلیل‌های بسیاری ارائه شده است. از این رو با فقدان تحلیل و طرح درباره چگونگی واکنش آمریکا در قبال کره‌شمالی مواجه نیستیم. اما چیزی که مطرح است این است که معدودی از طرح‌های پیشنهادی از بخت واقعی برای از بین بردن تهدید کره برخودار هستند. اقدامات مقطعی (Short-term fixes) راهکار غلطی برای مقابله با این تهدید است. آمریکا و متحدانش می‌بایست سیاست قاطعی را برای مهار و بازدارندگی کره اتخاذ کنند.

۷ راهکاری که در رابطه با کره جواب نمی‌دهد
توضیح اینکه چرا طرح‌های پیشنهادی مختلف در رابطه با از بین بردن تهدید کره جواب نمی دهد از یافتن طرح هایی که در این رابطه کارآیی دارند سهل تر است. پیش از آنکه به توضیح راهکار خود در رابطه با چگونگی واکنش آمریکا در قبال کره بپردازم، در ذیل به فهرستی از گزینه های مطرح شده اشاره می کنم اما مشکل این است که این گزینه ها یا جواب نمی دهند و یا هزینه گزافی دارند.

۱. حمله پیش‌دستانه (preemptive strike) آمریکا برای برچیدن تسلیحات هسته‌ای و موشک‌های بالستیک کره
حمله ای از این نوع اقدام تلافی جویانه سنگین پیونگ یانگ علیه ژاپن و کره شمالی را به دنبال خواهد داشت. کره شمالی با در اختیار داشتن 15,000 توپخانه مستقر در 50 مایلی سئول این توانایی را دارد که حتی بدون به کار گیری سلاح هسته ای تلفات سنگینی را به کره جنوبی وارد کند. یک جنگ تمام عیار در شبه جزیره کره احتمالا تلفات سنگینی را به آمریکا نیز وارد خواهد کرد. به علاوه، حتی اگر چنین جنگی با پیروزی همراه باشد، اعتراضات شدید مردم کره جنوبی برای قطع هم پیمانی با آمریکایی که آغازگر جنگ بوده را به همراه خواهد داشت.  ضمنا این خطرهم وجود دارد که چنین جنگی، کره شمالی کنونی را به کره شمالی با توانایی های به مراتب بیشتر تبدیل کند.

۲. مذاکره با کره‌شمالی بر مبنای توافق شش‌جانبه (آمریکا، روسیه، چین، ژاپن، کره‌شمالی و کره‌جنوبی) سال 2005
راهکاری از این نوع به دنبال پاکسازی شبه جزیره کره از تسلیحات هسته ای در ازای دادن امتیاز و کمک به کره شمالی از سوی آمریکا، ژاپن و کره جنوبی است. چنین راهکاری معقول و مطلوب است - کما اینکه دولت های اوباما و بوش هم در پی آن بودند - اما متاسفانه پیونگ یانگ نشان داد که به مذاکراتی از این دست هیچ علاقه ای ندارد. کره شمالی بر این امر تاکید دارد که یک قدرت هسته ای محسوب می شود و مالکیت بر سلاح هسته ای را در قانون اساسی اش درج کرده است. بنابراین چنین راهکار معقولی بختی برای موفقیت ندارد.

۳. گزینه توقف در برابر توقف
چین و روسیه پیشنهاد کرده اند که کره جنوبی و آمریکا رزمایش های نظامی خود را متوقف کنند و کره شمالی هم در مقابل آزمایش های موشکهای بالیستیک و هسته ای خود را متوقف کند. طرح مزبور بر پایه ی موازنه رزمایش های دفاعی آمریکا و کره با آزمایش سلاح های هسته ای توسط تنها کشوری در دنیاست که هدفش توسعه قدرت ویرانگرانه و ارعاب همسایگان از این طریق است. کریستوفر هیل که یکی از مذاکره کنندگان سابق توافق شش جانبه کره است به این نکته اشاره می کند که گزینه توقف در برابر توقف به عنوان پیش شرط مذاکره با کره شمالی موجب از دست رفتن اعتماد کره جنوبی به هم پیمانی اش با آمریکا خواهد شد و این یکی از اهداف مهم دیپلماتیکی است که پیونگ یانگ در پی آن است.

۴. مذاکره بدون پیش‌شرط
چنین راهکاری همواره یک گزینه معمول برای معامله با طرف های متخاصم بوده است اما با این وجود در مورد کره شمالی بختی برای موفقیت ندارد. کره شمالی نشان داده است که به مذاکراتی که کره را به عنوان قدرت هسته ای به رسمیت نشناسد هیچ علاقه ای ندارد. اگر کره تن به چنین مذاکره ای بدهد - کمااینکه برخی چنین تصوری دارند - انتظار می رود که به موازات مذاکره به توسعه سلاح های هسته ای و موشکهای خود ادامه دهد. از نظر کره ای ها چنین مذاکراتی مشابه مذاکره شوروی و آمریکاست که هر دو طرف همزمان با مذاکره، موشکها و تسلیحات هسته ای به تعداد مساوی و محدود در اختیار داشتند. ایالات متحده نباید قدم در چنین مسیری بگذارد.

۵. سپردن موضوع کره‌شمالی به چین برای حل مشکل
ظاهرا پرزیدنت ترامپ بر این باور است که چین با اعمال فشارهای اقتصادی یا نظامی و یا هر دو بر پیونگ یانگ می تواند مشکل با کره را به راحتی حل کند. توییت های ترامپ را در ذیل ببینید:
از چین بسیار مایوس هستم. رهبران احمق آمریکا به چین اجازه دادند تا صدها میلیارد دلار از ما استفاده ببرد. با وجود این....
چین در رابطه با کره شمالی هیچ کاری برای ما انجام نداده است. فقط حرف می زند. ما اجازه نخواهیم داد که چنین رویه ای را ادامه دهد. چین می توانست این مشکل را به آسانی حل کند.

هرچند که تردیدی نیست که چین می تواند فشار بیشتری را به کره شمالی وارد کند و البته بایستی چنین نیز کند، اما با این حال چنین فشاری برنامه توسعه سلاح های کشتار جمعی کره را خاتمه نخواهد داد. برنامه های کره شمالی بر اساس قابلیت های خودش و فناوری و قطعاتی که از راه قاچاق از خارج تامین می کند استوار است و هزینه ها و سرمایه این برنامه هم بر اساس صادرات محدودش انجام می گیرد. هم پیمانی چین و کره شمالی موضوعی مربوط به گذشته است. کره شمالی این را می فهمد که در حال حاضر تقریبا هیچ طرحی برای محافظت چین از کره مانند طرح سال 1950 وجود ندارد. چین و کره شمالی در بهترین حالت روابط سردی دارند که ممکن است بدتر هم شود. کره شمالی از حیث تجارت در پایین ترین رتبه های دنیا قرار دارد. فشار چین بر کره بایستی به عنوان بخشی از راه حل لحاظ شود اما به خودی خود سرنوشت ساز نخواهد بود.

۶. تحریم شرکت‌های چینی‌ای که با کره‌شمالی روابط تجاری دارند
چنین راهکاری دارای برخی از نقایص همان راهکار واگذاری حل موضوع کره شمالی به چین است. 90 درصد تجارت خارجی کره شمالی با چین است اما رقم آن جزیی است. توقف کامل تعاملات اقتصادی چین با کره شمالی اثر سختی بر اقتصاد کره خواهد داشت، اما پیونگ یانگ از طریق قاچاق، دستیابی به منافذی در کره جنوبی، خودکفایی بیشتر و سفت تر کردن کمر بندهای اقتصادی این تحریم ها را دور خواهد زد. اگر واشنگتن در تحریم شرکت های چینی فراتر از حد برود، چین از طریق قطع همکاری با آمریکا در موضوع کره شمالی دست به تلافی خواهد زد و چنین اقدامی از سوی چین، اثر زیانباری بر هرگونه نتیجه موفقیت آمیز در حل مشکل کره شمالی خواهد داشت.

۷. منوط کردن رابطه آمریکا با چین به حل مساله هسته‌ای کره‌شمالی توسط چین
چنین راهکاری مشکل را مضاعف خواهد کرد یعنی به تهدید هسته ای کره شمالی مساله جدیدی اضافه خواهد شد و آن هم دشمنی قدرت شماره دوی دنیاست که برای همکاری در موضوعات زیادی در حوزه اقتصاد جهانی، امنیت و سیاست نیازمندش هستیم.

نظریه کنان در این رابطه چه می‌گوید؟
با این تفاصیل، آمریکا باید در مواجهه با تهدید امنیتی شدید از سوی کره شمالی چه کند؟ باید به این درک برسیم که هرچند اوضاع در برخی مواردممکن است برای ما غیرقابل قبول باشد، اما اقدامات مقطعی (Short-term fixes)هم پاسخگو نیست. موضوع کره شمالی از این دست موارد است. متفکر استراتژیست و دیپلمات برجسته اوایل دوران جنگ سرد یعنی جورج کنان (George Frost Kennan) در مقاله معروفی در فارین افرز تهدید مطرح شده از سوی شوروی در سال 1947 را مورد تحلیل قرار داد. وی در مقاله مزبور، به بحث در رابطه با بازدارندگی، مهار و فشار بر شوروی پرداخت. کنان در آن مقاله نوشت که به هنگام مواجهه با دشمنی که توان تغییر رژیم کشورش را از طریق جنگ نداریم - به خصوص کشورهایی که حیات نظامشان در خصومت با آمریکاست - باید به راهبردی متوسل شد که در مورد شوروی این راهبرد مبتنی بر ضعف نسبی شوروی در قیاس با آمریکاست. کنان مدعی بود که شوروی به مرور زمان در مقابل فشارهای اعمال شده از ناحیه آمریکا و متحدانش یا تن به اصلاحات خواهد داد و یا فرو خواهد پاشید. طی چهار دهه پس از ارائه نظریه کنان، سیاست مهار شوروی به شکل قاطع و فعالی از طریق تشکیل ناتو، اعمال تحریم های گسترده ی اقتصادی بر شوروی توسط آمریکا و متحدانش در ناتو، افزایش حضور نظامی و جنگهای نیابتی در سراسر دنیا ( که البته مورد اخیر برخلاف نظریه کنان بود) و جنگ تبلیغاتی و رسانه ای علیه شوروی دنبال شد.

البته تفاوت بین شوروی و کره شمالی خیلی زیاد است و منظور من از ارجاع دادن به مقاله کنان و راهبردی که از آن مقاله برگرفته شده این نیست که شوروی را با کره شمالی مقایسه کنم چرا که شوروی یک چالشگر جهانی بود که از نظر نظامی همتای آمریکا محسوب می شد و قدرتش بر پایه ایدئولوژی ضد امپریالیستی و سنت های درخشان استوار بود و از سویی دیگر صاحب امپراتوری کشورهای اقماری همفکر و شبکه وسیعی از ابزار و حربه های تبلیغاتی در سطح جهان بود و حال آنکه کره شمالی یک کشور فقیر و کوچک و منزوی است که در سطح منطقه یا دنیا از نفوذی برخوردار نیست. با وجود تفاوت های بنیادینی که بین شوروی و کره شمالی وجود دارند، این دو دربرخی چالشها مشابه یکدیگر هستند و این چالشها به قرار زیر هستند:
۱- چگونه با دشمنی که از تسلیحات هسته ای برخوردار است و درگیری نظامی با او هم هر چند محال نیست اما حداقل، گزینه چندانی دلچسبی هم نیست، باید مقابله کرد؟
۲- چگونه باید از مزیت های فراوانی که در اختیار داریم علیه دشمنی که از یک جنبه قوی و از سایر جنبه ها ضعفهای کشنده ای دارد بهره گرفت؟
۳- اگر در پی سیاست مقابله فزاینده با دشمن و یا انگشت گذاشتن بر ضعفش هستیم، چگونه باید در روابط با متحدان مان از موانع جدی راهبردی اجتناب کرد؟
۴- زمانی که با مشکلی حل نشده مواجه می شویم چگونه باید از تلفات انسانی پرهیز کرد و همزمان با بهره گیری از مزیت های فراوانی که در اختیار داریم، نتیجه نهایی را به نفع خود رقم بزنیم؟

یک سیاست قاطع بازدارند و مهار کننده ی کره شمالی می تواند در بردارنده ی مولفه های ذیل باشد:
۱- فشار نظامی برکره شمالی ازطریق برگزاری رزمایش ها، نوسازی سیستم های تسلیحاتی منطقه، و اراده ی آمریکا و کره جنوبی برای پاسخ قاطع به ماجراجویی های نظامی کره شمالی یعنی چیزی که قبلا انجام نداده ایم.
۲- توسعه و ارسال موشکهای ضد بالیستیک برای دفاع از خاک آمریکا، نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه و کره جنوبی و ژاپن.
۳- اعمال تحریمهای بین المللی بر تجارت و سرمایه گذاری در کره شمالی کما اینکه از توانایی اقناع جامعه بین المللی برای اتخاذ چنین رویکردی برخوردار هستیم.
۴- گفتگوهای سه جانبه بین چین، آمریکا و کره جنوبی در رابطه با چگونگی واکنش دربرابر وقوع احتمالات گوناگون در کره از جمله بی ثباتی و فروپاشی.
۵- درک اینکه ایالات متحده بدون همکاری نزدیک با کره جنوبی و چین - که همسایگان هستند که با کره شمالی مرز زمینی دارند - نمی تواند در نیل به اهدافش موفق باشد. در مورد چین باید توجه داشت که بایستی برای اعمال تحریم بر شرکت های چینی که معامله غیر قانونی با کره شمالی دارند آماده باشیم تا به آنها نشان دهیم جدی هستیم. اما این تحریم ها نباید تا جایی پیش رود که موجب قطع همکاری چین با برنامه هایی که برای کره شمالی داریم گردد.
۶- تا پیش از خلع سلاح هسته ای کره هیچ تضمینی برای پذیرش رژیم کشورش ندهیم. اقدامات سری و پنهانی بر ضد کره باید بخشی از راهبرد مهار و بازدارندگی باشد.
۷- اتحاد سیاسی و نظامی قوی با کره جنوبی و ژاپن از دیگر مولفه های سیاست بازدارندگی و مهار است. نباید هیچ یک از این دو کشور را به داشتن سلاح های هسته ای تشویق کنیم چرا که منطقه ای را که در حال حاضر در وضعیت شکننده ای قرار دارد با بی ثباتی بیشتر مواجه می کند. در عوض باید به آنها تضمین روشن بدهیم که در صورتی که مورد تهدید قرار گیرند، در زیر چتر حمایتی و گزینه های تلافی جویانه آمریکا قرار داند.

گزینه پیونگ‌یانگ
مهار و بازدارندگی (برای برخی) گزینه های جذابی نیستند کما اینکه بسیاری از افراد چنین راهکاری را در خلال جنگ سرد منفعلانه، غیراخلاقی و زبونانه می دانستند و محکوم می کردند. واقعیت این است که مهار و بازدارندگی نه در آن زمان منفعلانه و زبونانه بود و نه در زمان حال.

البته پیش از اینکه ضرورت اتخاذ سیاست مهار و بازدارندگی را بپذیریم می توانیم به کره ای ها - به شکل مستقیم یا از طریق چین و کره جنوبی - آخرین فرصت را برای دست کشیدن از مسیر فاجعه باری که قدم در آن گذاشته اند بدهیم. می توانیم به آنها پیشنهاد دهیم که عمده ی آن چیزی را که طالب آن هستند به آنها خواهیم داد و در مقابل آنها باید برنامه موشکی و هسته ای خود را به طور کامل تعطیل کنند. پیشنهادات ما در مقابل اقدام آنها برای خلع سلاح می تواند شامل موارد ذیل باشد:
۱- برقراری روابط همه جانبه دیپلماتیک
۲- پایان تحریم های اقتصادی و ارائه کمکهای اقتصادی و سرمایه گذاری در کره
۳- پیمان صلحی که جایگزین توافق 64 ساله ی آتش بس با کره شمالی می‌شود.

در چنین توافقی، هر دو طرف نیازمند این هستند که گام های مرحله به مرحله و متقابل (staged and backloaded steps) بردارند چرا که اعتمادی بین آن دو وجود ندارد. هر یک از دو طرف می تواند بر اساس جدول زمانی و چهارچوب اجرایی ای که در مذاکره به دست آمده، از همان ابتدا پایبند به اهدافش باشد. این توافق شامل هیچ موردی که بر خلاف منافع امنیت ملی ایالات متحده باشد نمی شود و کره شمالی را از همان امنیتی که به ادعای خودش با تسلیحات هسته ای می خواهد داشته باشد برخوردار می کند. چنین توافقی این تضمین را به کره شمالی می دهد که هرگونه اضمحلالی در نظامش (رخ دهد) مربوط به اشتباهات و نقایص خودش خواهد بود و نه از ناحیه یک قدرت خارجی.

دلیل چندانی وجود ندارد که باور کنیم پیونگ یانگ چنین توافقی را می پذیرد کما اینکه در حال حاضر بر دستیابی به توان حمله هسته ای به خاک آمریکا اصرار می ورزد و انعطافی نشان نمی دهد. با همه اینها آنچه مهم است این است که به پرزیدنت مون (رییس جمهور کره جنوبی) نشان دهیم واشنگتن برای اینکه پیشنهاد جذابی را روی میز بگذارد آماده است چرا که مون در صدد راههایی برای آشتی با کره شمالی است. مون می تواند نقش مهمی در متقاعد کردن پیونگ یانگ برای پذیرش چنین پیشنهادی داشته باشد. اگر پیونگ یانگ این پیشنهاد را رد کند - کما اینکه محتمل نیزاست - احتمال اینکه مون از راهبرد بازدارندگی و مهار کره شمالی حمایت کند بیشتر خواهد شد.

پیشنهاد واشنگتن به کره شمالی موجب می شود که چین و روسیه از ادعای هر چندوقت یک بار خود مبنی بر اینکه برنامه سلاح های کشتار جمعی کره واکنش طبیعی و قابل فهم این کشور به تهدیدات آمریکاست دست بکشند چرا که با عاری شدن کره شمالی از سلاح های هسته ای دیگر تهدیدی از ناحیه آمریکا متوجه این کشور نخواهد شد. به علاوه، این توافق به آمریکا وجهه ی اخلاقی ای را خواهد داد و بنابراین احتمال حمایت چین و روسیه از راهبرد مهار کره بیشتر خواهد گردید.

راهبرد مذاکراتی آمریکا می تواند هم از طریق سئول و هم از طریق چهارچوب شش جانبه دنبال شود اما برای موفقیت آن نه باید خوشبین بود و نه ناامید. ایالات متحده بایستی یه طور همزمان به تلاش های درازمدت خود که احتمالا برای مهار، بازدارندگی و انزوای کره شمالی با قابلیت های هسته ای لازم است، طی سالهای آینده شتاب ببخشد تا زمانی که کره یا اصلاح شود و یا فروبپاشد. کره شمالی می تواند بین دو راه مذاکره و انزوا یکی را برگزیند اما راه سوم محال است.

درباره نویسنده: دکتر جفری بیدر(Jeffrey Bader) عضو ارشد مرکز مطالعات چین در پژوهشکده بروکینگز است. او در خلال سال‌های 2009 تا 2011 دستیار ویژه رییس‌جمهور آمریکا در امور امنیت ملی شورای امنیت ملی آمریکا بود. طی سه دهه خدمت در دولت آمریکا، عمدتا در بخش روابط چین و آمریکا در وزارت خارجه و شورای امنیت ملی ایالات متحده فعالیت کرده است. بیدر در سال‌های 1999 تا 2001 سفیر آمریکا در نامیبیا بود. از او کتابی با عنوان Obama and China's Rise: An Insider's Account of America's Asia Strategy توسط انتشارات بروکینگز منتشر گردیده است.

منبع: بروکینگز
ترجمه: عبدالصمد شمس تبریزی
  

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/891440474132795392

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/891442016294494209

https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2017/08/08/why-deterring-and-containing-north-korea-is-our-least-bad-option/

4949

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 697460

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 33
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    38 11
    عکس خوبی برای متن انتخاب کرده اید خیلی باحال می خندن کره ایی ها
    • بی نام IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
      چندش آوره... ديكتاور جلاد و بيشرف
    • بی نام IR ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
      دارن به گزینه های زنگ زده امریکا میخندن
    • ساسان A1 ۰۴:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
      12 82
      کاش یه مرد تو این مملکت پیدا می شد ما رو هم مث اینا به سلاح اتمی مجهز می کرد
    • بی نام A1 ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
      3 86
      فرق کره و ایران اینا که در کره شمالی دیکتاتوری‌ مطلق وجود داره. دیکتاتوری همیشه هم بد نیست. مثل موضوع مذاکرات
    • بی نام IR ۰۴:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۶
      9 2
      در برابر غرب ایستادن برا مردم نون و اب و رفاه نمیشه. کره جنوبی با غرب مشکل نداره علاوه بر اینکه موبایل و یخجال و کولر و...جنابعالی رو داره درست میکنه مردمش هم رفاه دارند این داستانها چیه از خودتون میسازید؟ اصلا میدونید کره شمالی چه بر سر مردمش اورده؟ برید یه کم مطالعه کنید شما از بغض غرب رفتید طرف یک حکومت ضد انسان دیکتاتور ظالم را گرفته اید که اصلا حیثیتی در جهان نداره شما ضمنا خودت رو هم زیر سوال میبری بیرون بری بگی من طرفدار کره شمالی هستم همه بهت میخندن مثل اینه که بگی من طرفدار ظلم کردن به مردم کره هستم اقا یه کم مطالعه بفرمایید کامنت از رو ناراحتی نذارید
  • بی نام A1 ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    17 15
    بسیار مفید بود
  • بی نام A1 ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    86 20
    کره شمالی یا باید به همین حکومت ننگینی که داره ادامه بدهد و مردم کره را فقیر و جدا از جهان نگه دارد و اعدام کند و جنایت کند یا باید دموکراسی یعنی حکومت مردم را بپذیرد و آدم شود شاخ و سم دراوردن برا دنیا کاری از پیش نمیبره و یاغی گری رو کسی در دنیا تحمل نخواهد کرد
    • بی نام A1 ۲۲:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
      13 33
      داداشم اگر مردم کره به ستوه بیان خودشون قیام میکنند. نیازی نیست امریکا بهشون موشک بزنه. دوما حالا نه اینکه فقر هیچ کجای دنیا نیست؟ سوما من در دفاع از کره نیستم ولی خداییش راست میگه کدوم دیوانه ای میاد وقتی داره تهدید میشه سلاحشو مذاکره کنه و بده بره؟ چهارما الان کره و ژاپن سلاح ندارند واقعا رفاهشون بالاست؟ یا امار خودکشیشون وحشتناکه؟ و مهمتر اینکه ایا امریکای یها باهاشون خوش رفتارند و هر روز یه رسوایی از سربازای امریکای یسر نمیزنه توی خصوصا ژآپن؟ ششما چه دلیلی داره آمریکا بخواد در مورد کره شمالی که کشوره کاملا منزوی و بدون اینکه دنبال ارتباط باشه و از نظر اقتصادی و غیره بخواد تهدی کسی باشه تهدید کنه؟ اصولا به امریکا چه ربطی داره کره شمالی داخل خودش داره چی کار میکنه؟ منطقی باشید یه کم
    • بی نام A1 ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
      15 2
      جناب در اون کامنت کسی حرفی از امریکا نزده حرف شما اینه که چون کره شمالی با امریکا بد است و ما هم با امریکا بد هستیم پس ما باید از کره شمالی یعنی یک حکومت دیکتاتوری کمونیستی که اصلا اعتقادی هم به خدا ندارد حمایت کنیم ژاپن و کره رفاه بسیار بالایی دارند اینکه در یک جامعه خودکشی وجود دارد دلیل بر رفاه پایین نیست رسوایی سرباز امریکایی در ژاپن چه ربطی به کره شمالی داره؟ دیپلمات ما در برزیل در استخر اون کار را کرد و از وزارت خارجه اخراج شد ایا میشه تعمیمش داد به کل جامعه ما و گفت همه همینطورن؟ این بابا در کره شمالی تا جالا ده ها تن از مقامات رو اعدام کرده یا با ضد هوایی زده کشته چه جایی برای دفاع دارد؟ کسی که بشریت رو با بمب اتم تهدید میکنه برای همه ما تهدید محسوب میشه منطقی باشید یه کم.
  • بی نام A1 ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    73 17
    نمیدونم ایا کس در داخل هست که از این حکوکت کره شمالی که مردمش رو بیچاره کرده حمایت کند؟
    • بی نام A1 ۰۵:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
      29 7
      تا الان 7 تا مشتری داشته خب عزیزان شما که از حکومتش خوشتون میاد چرا مهاجرت نمی کنید به اونجا؟ استقبال هم ازتون میشه
  • بی نام A1 ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    23 1
    کره وقتی میبینه داره کار به جای حساس می کشه کوتاه میاد. بعید به نظر میرسه با آمریکا وارد جنگ شن
  • بی نام A1 ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    12 2
    به نظر میرسه آمریکا سیاس تشدید تحریم ها رو دنبال کنه.
  • بی نام A1 ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    11 2
    ترامپ ادمی نیست دست به حمله نظامی بزنه. خوب می دونه که چقدر هزینه برداره و به خاطر همین چنین کاری نخواهد کرد
    • احسان A1 ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
      6 1
      درسته و به خاطر همین کره جنوبی و ژاپن رو سپر بلا قرار میده
  • بی نام A1 ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    8 0
    چون کره شمالی در هرج و مرج تونست از موقعیت استفاده کنه و به قدرت اتمی تبدیل بشه.
  • بی نام A1 ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    8 1
    تشدید بحران در شبه جزیره کره بیش از هرچیز ناشی از دو مساله اساسی است؛ نخست، وجود رهبران پیش‌بینی ناپذیر در ایالات متحده آمریکا و کره شمالی. دوم، جابه‌جایی نقش‌ دیپلمات‌ها و نظامیان در اداره یا مدیریت این بحران.
  • بی نام A1 ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    8 0
    تیغ تحریم‌ها از دوسو متوجه کره شمالی است؛ نخست آسیب‌ زدن به اقتصاد نیمه جان این کشور با ایجاد توقف در صدور ذغال سنگ، آهن و سنگ آهن، سرب، محصولات غذایی دریایی، ایجاد محدودیت در مناسبات مالی و بانکی، محرومیت کارگران کره‌ای از اشتغال در دیگر کشورها، اعمال ممنوعیت سفرهای خارجی مقام‌های این کشور و... دوم؛ تحمیل انزوای بیشتر که از جمله می‌‌توان به تلاش برای اخراج از آسه آن، قطع روابط نظامی با دیگر کشورها اشاره کرد.
    • شمس تبریزی IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
      0 7
      در همین ماه گذشته اکونومیست وفایننشال تایمز و بیزینس اینسایدر گفتن به رغم تحریمهای اعمال شده علیه کره، اقتصاد این کشور در حال رشد است و برخی رقم رشد را بین 1 تا 5 درصد تخمین زدن. خشکسالی در برخی سالها به اقتصاد این کشور فشار میاره و آن چیزی که برخی دوستان به شکل مبالغه آمیز به عنوان علفخواری کره ای ها مطرح میکنند ناشی از خشکسالی هاست و نه تحریمها
  • بی نام A1 ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    5 2
    مردم آسیای جنوب شرق و به‌ویژه شبه جزیره کره همچنان با وحشت اخبار را دنبال می‌کنند. وقت آن است که برای کنترل اوضاع، دیپلماسی فرصت را از ماجراجویان بگیرد
    • بی نام A1 ۰۰:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
      9 2
      متاسفانه این وضعیت بعد جنگ دوم جهانی با دخالت کمونیستها و چین و روسیه بوجود امد و در حالی که کره جنوبی کشور مفیدی برای جهان شد و با دموکراسی رشد کرد و نتیجه دموکراسی در این کشور شده شرکتهای مفیدی چون سامسونگ و هیوندای و ال جی و ده ها شررکت مفید دیگر . کره شمالی از اون سو محصول تفکرات کمونیستی و هجوم کمونیستها به بالای اون مدار و اشغال اونجا و تاسیس سیستم کمونیستی است که خروجیش برای دنیا شده تهدبد و بمب و درگیری و استرس. اینها یک ملت و یک خاک بودند یکی با تفکرات امریکا و دموکراسی و..رشد کرد شد کره جنوبی و یکی هم محصول کمونیستها و حکومت دیکتاتوری است که شد کره شمالی یکی آبرو حیثیت دارد و مفید است یکی بی آبرو و بی حیثیت و مضر است امیدوارم زودتر شر کثیفش کنده بشه
  • بی نام A1 ۱۹:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    2 0
    مسئله مهم اینکه جنگ جهانی اول و دوم برای مردم مبهم بود برای چه اغاز شده و در طول زمان ابعاد ان مشخص شد اما الان اگر جنگی با کره رخ بده گذشت زمان مشخص کرده اگه جنگی بشه برای چه هست و فقط آغاز جنگ و مردم منتظرند که این به مراتب خطرناکتره عامل اصلی این برداشت توسط مردم هیاهو های سالهای قبل کره , تبلیغات گسترده امریکا و اغلب کشورهای چهان, و یکدندگی و دیکتاتوری رهبران کره علیه ملت خودشو میتوان اشاره کرد
  • صادق راستگو A1 ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    10 1
    کره شمالی بدون شک یکی از بدخت ترین و مفلوک ترین کشور های جهان است . کشوری که حیات خلوت محصولات چین در بخش منسوجات و از طرف دیگر مانعی در جهت اتحاد با کره که نتیجه آن یک کره قدرتمند در کنار چین . پس ساده به این موضوع نگاه نشود . اگر روزی فرا برسد که دو کشور متحد شوند شک نکنید چین جدی ترین مخالف خواهد بود و اگر موضوع جدی شود ابتدا خلع سلاح کامل خواهد شد و یعد با اتحاد آن موافقت خواهد شد. امروز ملتی در یک ارودگاه کار بزرک به اسارت کشور چین تحن عروسکی بنام رهبر کره شمالی در آمده است . دوستان قدری دقیق تر و بدور از احساسات به موضوع نگاه کنید . بازی موشکی و هسته ای اخیر با چراغ سبز روسیه و چین جهت شکست هژمونی آمریکا در شرق آسیا می باشد . این موضوع از دید آمریکا پنهان نیست و بدقت زیر نظر است.
  • صادق راستگو A1 ۲۰:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
    4 0
    در ادامه مطلب قبلیم در خصوص نقش چین در بحران کره گفتم این موضوع از دید آمریکا پنهان نیست . به همین منظور آمریکا جهت فشار بر چین جهت کاهش سرمایه گذاری طرح برسی سرقت دولت چین از شرکت های غربی در زمینه فن آوری و کپی رایت را از روز سه شنبه مطرح کرده است که حداقل اثر آن در چین تحریم مواد غذائی دریائی و سایر فراورده های کشاورزی علاوه بر تحریم های شورای امنیت از کره شمالی است . دوستان اگر به میزان 15 درصد بر منسوجات چینی در آمریکا تعرفه وارداتی بسته شود به میزان هفت میلیون نفر در چین فقط در بخش تولید منسوجات بیکار می شوند حال تصور کنید این موضوع به سایر حوزه ها کشیده شود آن موقع تجارت 1.2 تریلیارد دلاری چین و آمریکا به چه سمتی خواهد رفت . پس هیچوقت چین تجارت با عوسام را فدای دیکتاتور کره نخواهد کرد
  • بی نام IR ۰۵:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
    11 0
    کسانی که از کره شمالی طرفداری میکنن توجه داشته باشن که مردم کره مخصوصا مناطق خارج از پیونگ یانگ در فقر مطلق بسر میبرن یکی از راههای درآمد دولت کره اعزام کارگر برای کار در روسیه و چین است این کارگرها حقوق دریافت نمیکنن بلکه حقوق اونها به شکل دلاری از طرف روسیه و چین به حساب دولت کره شمالی واریز میشه برای جلوگیری از فرار این کارگرها خانواده هاشون در کره شمالی گروگان هستن این یعنی برده داری دولتی حالا این دولت هرچی هم بمب اتم داشته باشه و نشه بش حمله کرد الگوی مناسبی برای ما نمیتونه به شمار بیاد در هیچ زمینه ای فراموش نکنید ما کشوری هستیم که به دلیل آموزه های ملی مذهبی قومی و فرهنگیمون به هیچ وجه امکان رفتن به راه کره شمالی رو نداریم
    • بی نام A1 ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
      8 3
      متاسفانه دوستان توجه نمیکنند که کره شمالی چه دیکتاتوری وحشتناکی است و اومدن بخاطر اینکه مخالفت خودشون رو با امریکا نشان دهند از کره شمالی حمایت میکنند. حالا اگر مثلا ما جای کره جنوبی بودیم یا جای ژان بودیم که مدام داره از طرف یک حکومت دیکتاتوری تهدید میشه ایا باز هم دوستان همین نظر رو داشتند؟ نظر دوستان این است که چون کره با امریکا بد است و ما با امریکا بد هستیم پس کره خوب است کره شمالی اصلا در دنیا هیچ آبرو و حیثیتی ندارد. شما خروچی کره جنوبی و این همه کالایی که ساخته و همه ما داریم استاده می کنیم را با کره شمالی مقایسه کنید چرا باید یک حکومت دیکتاتوری در اون نقطه وجود داشته باشه؟ با امریکا یا بی امریکا حکومت کره شمالی یک دیکتاتوری است و باید برود
    • شمس تبریزی IR ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
      5 7
      دوست عزیز، خیال میکنم دیکتاتور بودن رهبر کره شمالی موضوعی است که نه به ما مربوط میشه و نه به آمریکا و نه به سایر کشورهای دنیا. آمریکا پلیس دنیا نیست که بخواهد رژیمها را تغییر بده و رژیم های بد را در زندان بندازه. تمام حرف همینه. مردم کره شمالی اگر راضی نیستن می تونن خودشان دست به کار بشن و رژیم را عوض کنن اما این واقعا نه به آمریکا مربوطه و نه به ژاپن و کره جنوبی. نمیدانم این را باید به چه زبانی حالی آمریکایی ها کرد. ضمنا سوال اینه که معیار برای دیکتاتوری چیست؟ من و شما با یک معیارهایی فلان شخص را دیکتاتور میدانی و مردم کره ممکنه مثل من و شما فکر نکنند. چرا آمریکا میخواهد معیارهای خودش برای شناسایی دیکتاتور را به دیگر ملتها تحمیل کنه؟
    • بی نام A1 ۰۳:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۶
      1 2
      شمس رو جدی نگیرید کلا از مخالفان غرب هست و عید امسال هم من یادم هست امده بد از انگلستان انتقاد میکرد که فاسد است نتونست بحث کنه در رفت حالا اون جریان براش عبرت نشده امده باز این بار رفته پشت کره شمالی قایم شده با این همه ادعا ملاک و معیار دیکتاتوری و دموکراسی را هم نمی داند. وقتی ادم از غرب ناراحت باشه ناچاره حرفهایی بزنه که استدلال پشتش نیست. شک نکنید که به دلیل اینکه امریکا اونطرف داستانه طرف امریکا را گرفته توجه داشته باشید که مغز عضو شریفی است.
  • بی نام IR ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
    2 0
    1 بدلیل مجهز بودن کره شمالی به سلاح هسته ای 2احتمال نابودی کره جنوبی توسط موشک های اتمی کره شمالی و فاجعه انسانی در کره جنوبی 3بخاطر وقوع فاجعه انسانی در کره شمالی بدنبال حمله اتمی امریکا.کره شمالی در نهایت باید بین بمب هسته ای و انزوا یا پیوستن به جامعه جهانی یکی را انتخاب کند
  • تخیلات A1 ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
    9 2
    کره شمالی به امریکا حمله میکنه بعد امریکا میگه اقا نزن من خودمو تسلیم می کنم بعد امریکا تسلیم میشه و قرارداد میبندن و بخشی از سرزمینهای امریکا رو میدن به کره شمالی و غرامت هم از امریکا دریافت میکنه و طبق قرارداد دیگه امریکا حق داشتن ارتش نخواهد داشت و امریکا خلع سلاح خواهد شد.امریکا سقوط خواهد کرد و به 50 ایالت تجزیه خواهد شد که همه خواهان ارتباط با ما خواهند بود بعد رهبر کره شمالی برای مردم دنیا سخنرانی میکنه که بیاید از ما الگو بگیرید ناگهان همه دنبیا کمونیست میشن و رفاه و اسایش بوجود میاد تمام دارو و درما و نرم افزار و...همه از کره شمالی برای دنیا ساخته خواهد شد و شرکتهای ال جی و سامسونگ و هیوندای کره جنوبی منحل خواهند شد. شوروی کمونیستی دوباره تشکیل خواهد شد و بشر به رفاه میرسه
  • بی نام A1 ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
    5 1
    حکومت کره شمالی طوری کره را محدود کرده و بسته که حتی یک کره ای رو نمیشه پیدا کرد و ازش پرسید که اوضاع چطوره راضی هستی یا نه وضعیت عجیبی است
  • بی نام GB ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۷
    0 0
    موشک خودش یک چاشنی است فقط اگه ب ی نیروگاه بخوره اندازه چرنویل مصیبت میشه پس نیازی ب بمب اتم نیست اولا،دومن جنگ فقط توسط دومیها علیه سومیها یا سومیها علیه دومیها آنهم بتحریک اولیها ممکنه اتفاق بیفته ؛ولی درحال حاظر همه ئ کشورها وخبرها حبابهای امواجهای الکی ساخته است.