دنیای اقتصاد نوشت: چندی پیش، مراکز آماری ترکیه در گزارش‌های خود اعلام کردند که یک میلیون ایرانی در مدت 6 ماه نخست سال 2017 از این کشور دیدن کرده‌اند.

این میزان که نوعی رکوردشکنی در سال‌های اخیر در میزان ورود گردشگران ایرانی محسوب می‌شود، کشور ما را در فهرست چهارمین مبدا برتر گردشگرفرست ترکیه در نیمه نخست سال 2017 قرار داده است. به همین دلیل لازم است مشخص شود که این میزان گردشگر چقدر ارز از کشور خارج و در کشورهای پیرامونی صرف می‌کنند.

اکنون پرسش‌هایی اساسی در این مورد پیش می‌آید؛ علت اقتصادی انتخاب ترکیه به عنوان مقصد سفر خارجی چه بوده است؟ چرا گردشگران ایرانی دست به چنین سفرهای خارجی می‌زنند که منجر به خروج ارز از کشور می‌شود و چرا به جای آن، حجم سفر در داخل کشور بیش از این تقویت نمی‌شود؟ این حجم از گردشگر خروجی تا چه میزان برای ارزآوری کشور تبعات اقتصادی دارند و آیا راهکاری اقتصادی برای مدیریت این مساله وجود دارد؟

جهش ارزی و کاهش 700 هزار نفری!

نگاهی به آمار گردشگران ایرانی سفرکرده به ترکیه در طول سال‌های مختلف بیانگر نکات مهمی است. در آغاز هزاره جدید میلادی، یعنی سال 2001 بالغ بر 327 هزار ایرانی در طول سال از این کشور همسایه دیدن کرده بودند. این رقم در سال بعد به 432 هزار نفر افزایش یافت و در سال‌های بعد نیز روندی صعودی را پیمود؛ به طوری که در سال 2005 این تعداد با افزایشی خارق‌العاده، به 957 هزار نفر رسید! در سال‌های بعد این رشد همچنان روند صعودی خود را حفظ کرد و در سال 2007 به بیش از یک میلیون نفر ارتقا یافت. با این همه از سرعت رشد آن کاسته شد. در سال 2009 تعداد گردشگران ایرانی بازدیدکننده از ترکیه به یک میلیون و 383 هزار نفر رسید. در این میان، سال 2010 رشد چشمگیری در میزان گردشگران ایرانی بازدیدکننده از ترکیه رخ داد و تنها در طول یک‌سال، تعداد آنها بیش از نیم میلیون نفر افزایش یافت و به یک میلیون و 885 هزار نفر رسید.

در سال‌های 2011 و 2012 که همزمان با جهش نرخ ارز در ایران بود، تعداد گردشگران ایرانی ترکیه با کاهش چشمگیری روبه‌رو شد و در پایان سال 2012 یعنی در انتهای این دوره دو ساله، حدود 700 هزار نفر از گردشگران ایرانی این کشور کاسته شد. این تعداد تنها برای سال 2012 کاهشی حدود 693 هزار نفر درپی داشت. پس از آن، دوباره جریان گردشگری ایران به ترکیه تقویت شد و تا سال 2015 به یک میلیون و 700 هزار نفر رسید. در سال 2016 در پی ناآرامی‌های ترکیه تعداد گردشگران ایرانی وارد شده به این کشور به یک میلیون و 665 هزار نفر رسید. این در حالی است که روند سفر ایرانیان در سال 2017 میلادی رشد قابل‌توجهی از خود نشان می‌دهد؛ تا آنجا که طی 6 ماه نخست سال جدید، بیش از یک میلیون ایرانی از این کشور دیدن کرده‌اند.

تخمین مخارج سفر ایرانیان به ترکیه

 براساس اطلاعات مندرج در گزارش مجمع جهانی اقتصاد، هر گردشگر که در سال 2013 وارد ترکیه شده، به‌طور میانگین مبلغی در حدود 741 دلار در آن کشور خرج کرده و این میزان به ازای هر گردشگر خارجی در سال 2015 به 674 دلار رسیده است. به این ترتیب و با فرض اینکه گردشگران ایرانی همانند میانگین گردشگران جهانی ورودی به ترکیه رفتار کنند، با یک تخمین می‌توان فرض کرد که در سال‌های 2013 و 2015 مجموع گردشگران ایرانی که از ترکیه بازدید کرده‌اند، در سال 2013 مبلغی در حدود 6/ 886 میلیون دلار و در سال 2015 مبلغی حدود یک میلیارد و 146 میلیون دلار به این کشور ارز فرستاده‌اند. این رقم هرچند قطعی نیست و تنها یک تخمین محسوب می‌شود اما چندان هم از واقعیت دور نیست و بسیار هنگفت است.

45302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 700064

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • جاالی A1 ۰۳:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    0 2
    چرا اقتصاد مملکت باید جور تفریح آقازاده ها رو بکشه تا آقایون بفکر حل مشکل خروج ارز بابت سفرهای این جنینی و واردات لوکس انچنانی بیفتند
  • محمدرضا A1 ۰۳:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    1 0
    آزادی نوع پوشش.آزادی در مصرف مشروبات الکلی.آزادی ساحل و استخرها. کنسرتها و مراسم واقعی با حضور بانوان بر روی سن چیزی که صد ساله این مملکت به خودش ندیده. دیگه چی میخوای؟
  • بی نام IR ۰۳:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    1 2
    لطفا در ادامه بنويسيد كه ما با خريد پوشاك و اجناس تركيه چقدر به اقتصاد اين كشور كمك مي كنيم؟
  • بی نام IR ۰۳:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    0 2
    شما کنسرت ها رو لغو کنید ؛ شادی رو ممنوع کنید و تار موی زنان رو رصد کنید تا مردم برای داشتن ساعاتی شاد به کشور ترکیه بروند و اونجا رو آباد کنند.
  • ساسانتهران A1 ۰۳:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    2 0
    ترکیه انقد تسهیلات خوب و امکانات پیشرفته برای کشورش گذاشته که در سال 2015 استانبول هشتمین شهر گردشگر پذیر جهان شد. فعلا دولت ایران داره توی خواب به سر میبره
  • نریمان A1 ۰۴:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    2 0
    هی گرجستان و ارمنستان بکنید فایده ندارد ما تورکها در ترکیه خیلی راحت هستیم. اینگار به وطن مان سفر میکنیم.
  • ايراني A1 ۰۴:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    2 0
    دربين بيش از 200 کشور دنيا يه ترکيه رو داريم که با جيب کارمندي هم قابل دسترسه البته با پس انداز چند ساله ... مگه فقط ايرانيها هستن؟ بيشتر توريست هاي جهان خاطرات خوشي از سفر به ترکيه دارن . واقعا اگر کسي بخواد سمت وسوي حرکت سرمايه هاي ايرانيها رو از ترکيه به سمت داخل عوض کنه بايد فرهنگ حاکم رو اصلاح کنه وگرنه روز به روز با امار وحشتناک تصادفات جاده اي وکيفيت پايين خدمات شهرهاي توريستي داخلي وازهمه مهمتر محدوديت هاي موجود درجامعه ،هميني که هست .. ناز شصت ما ونوش جان ترکها
  • مهدی A1 ۰۴:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    0 2
    ایرانی ها فقط برای داشتن چند روز آزادی به این کشور ها سفر می کنن..
  • امید IR ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    0 3
    واقعا برای این دسته از ایرانیها متاسفم. ترکیه در سالهای اخیر کاملا ضد ایرانی عمل کرده و ما داریم جیبشو پر میکنیم. منکه خودم حداقل سالی دوبار میرفتم ترکیه برای گردش و کار اما از زمان درگیریهای سوریه تابحال حتی فکر سفر به ترکیه را هم نکردم.
  • سمیه IR ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    2 0
    در حال حاضر سفر به کیش و شیراز و مشهد از سفر به استانبول گرونتره اول یه فکری برای زیرساخت های گردشگری کنید بعدش به مردم پیشنهاد سفر داخلی بدید.
  • بی نام A1 ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    0 1
    شما محدودیت ها را بردارید ما ترجیح میدیم در همین ایران خودمان به سفر بریم حتی اگر هزینه هایش بالاتر باشه تو ترکیه نه گشت ارشاد وجود داره و هر چی میخوایم می تونیم بخوریم
  • بی نام A1 ۰۵:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    0 2
    كيش رو ازاد كنن تا كسي ارز از كشور خارج نكنه
  • بی نام EU ۰۵:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    3 0
    سواحل خوب و تمیز و امکانات وتفریحات آبی ترکیه باعث هجوم گردشگران به این کشور شده
  • بی نام A1 ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    0 2
    شرایط ترکیه رو در ایران فراهم کنید، تا به اقتصاد کشور خودمون کمک بشه.
  • کارن A1 ۰۳:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۲
    0 2
    اونوقت مردم ترکیه نه تنها به ایران سفر نمیکنند بلکه با فشار بر نمایندگانشان و تظاهرات مخصوصا پس از بازپس گیری حلب خواستار عدم خرید گاز از ایران توسط دولت ترکیه شده اند . فرق اونها با ما چیه؟ میدونید ما مردم ایران باید یه مقدار بیشتر در رفتارهامون تامل کنیم . من به ظن غالب ترکیه ، عربستان، ترکمنستان، عراق و امارات را کشورهایی میدونم که بزرگترین دشمنهای تاریخ، فرهنگ و هویت ایرانی را در خود جا داده اند...
  • محسن IR ۰۷:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۲
    2 0
    واقعا اونقدر بدبخت و عقب مونده هستید که نشستید و حساب دو سه قرون پول گردشگرای ایرانی در ترکیه رو حساب میکنید.واقعا هدفتون چیه؟اینهمه عقده و حساسیت به ترکها برای چیه؟مطمئنا اگه همین تعداد گردشگر ایرانی به ارمنستان و حتی امریکا هم میرفتن اصلا شما بهش نمیپرداختید..حالا خوبه یک کشور درست و حسابی و پیشرفته مثل ترکیه در همسایه گی ایران هست که ایرانیها بدون ویزا و با هزینه مناسب میتونن هم گردش و تفریح کنن و هم خرید.چرا از تفریح ایرانیها ناراحتید؟