محمود جام ساز کارشناس اقتصادی می گوید:«قیمت ارز در اقتصاد ایران هیچ گاه بر اساس واقعیات اقتصادی مشخص نشده است.

محمود جامساز  در واکنش به تغییرات نرخ ارز طی هفته های اخیر به خبرآنلاین می گوید:« مساله قیمت ارز مساله پیچیده ای است و شوک های ارزی که در اقتصاد ایران به وقوع پیوسته سبب شده است کلیت اقتصاد تحت تاثیر قرار گیرد.»

 او با اشاره به اینکه شوک های ارزی تورم داخلی در ایران را بالا برده و باعث شده است قیمت تمام شده واردات افزایش یابد، گفت:« وقتی قیمت تمام شده کالای تولیدی در کشور بالا می رود، قدرت رقابت پذیری با نمونه خارجی نیز کاهش می یابد و بسیاری از کارخانه ها که توان واردات مواد اولیه با قیمت های بالای ارز و رقابت در این بازار را ندارند، به ناچار با ظرفیت کمتر کار کرده و یا فعالیت خود را متوقف می کنند.»

 وقتی درآمدهای نفتی افزایش یافت

 جام ساز به رشد قابل توجه درآمدهای ارزی ایران در سال های فعالیت دولت نهم و دهم اشاره کرد و گفت:« مشکلات ساختاری اقتصاد سبب شد ایران نتواند حتی از فرصت تاریخی بالا رفتن درآمدهای نفتی استفاده ای کند و در نتیجه رشد درآمدهای نفتی با رشد تورم و افزایش قابل توجه نرخ ارز و واردات همراه بود ، در کل می توان به تخصیص نابهینه منابع ارزی اشاره کرد چرا که متاسفانه اهداف سیاسی بر اهداف اقتصادی و تامین رفاه اجتماعی در ایران تقدم دارد.»

او گفت:«تعیین دستوری قیمت ارز سبب شده است همواره این بحران،به عنوان بحرانی ساختاری قد علم کند و هر چند سال یک بار نیز شوکی ارزی سبب بروز مشکل در سایر بخش ها شود.» 

جام ساز به رشد 300 تا 350 تومانی قیمت ارز دولتی در هفته های اخیر اشاره کرد و اظهار داشت:« وقتی قیمت های دولتی افزایش می یابد، بازار نیز برای حفظ فاصله خود طبیعی است که مسیر رشد را ادامه دهد و در نتیجه امروز شاهد ماندگاری قیمت دلار در کانال چهار هزار تومانی هستیم.»

او با اشاره به اینکه پیش از افزایش نرخ ارز از 3600 تومان برای چهار سال بازار ارز ثبات داشت، عنوان کرد:« این ثبات ناشی از تقاضای خردی که در بازار وجود دارد، بود نه برای تقاضاهای کلان برای واردات که قیمت ها را افزایش دهد، البته شرایط دیپلماسی کشور از سوی دیگر زمینه را برای رشد قیمت ها در بازار ارز فراهم کرد.»

وی در عین حال ناامیدی از به ثمر رسیدن برجام تحت تاثیر رفتارها و سخنان ترامپ و افزایش انتظارات تورمی را نیز در این امر دخیل دانست و با تاکید بر اینکه سخنان ترامپ حتی مواضع کشورهای اروپایی را تضعیف کرد، گفت:« هر چند ایران پایبندی خود را بارها و بارها اعلام کرده است، اما باید توجه داشت اتفاقاتی که در منطقه رخ داده و روابط نامطلوب ایران و عربستان و مسائل اخیر لبنان نیز پیچیدگی بازار ارز ایران را بیش از پیش افزایش داده است.در عین حال عدم برقراری روابط بانکی ایران و نظام بین المللی سبب شده است هزینه تبادلات ارزی در ایران بین 10 تا 20 درصد افزایش را تجربه کند.»

آینده پیش بینی پذیر نیست

او گفت:«به قدرت رسیدن ترامپ در حال تغییر همه معادلات پیشین است؛ بررسی ها نشان می دهد حجم دارایی های جهان 250 تریلیون دلار است و یک چهارم از این دارایی ها متعلق به آمریکاست.طبیعی است که وقتی قدرتی در این اندازه ، دست به تهدید بزند، اغلب کشورهای جهان ترجیح می دهند حتما در مراودات با ایران احتیاط کنند.»

 شوک ارزی در راه است؟

 جام ساز در پاسخ به این سئوال که آیا شوک ارزی در راه است؟ گفت:« این احتمال می رود که شوک ارزی در کشور به وقوع بپیوندد.»

 او در جواب این پرسش که آیا شوک ارزی قابلیت پیشگیری ندارد، متذکر شد:«بی تردید با اتخاذ تدابیری این بحران قابل پیشگیری بوده و هست.»

 این کارشناس اقتصادی در توضیح این مطلب افزود:«به عنوان مثال سال هاست دولت ها در ایران شعار کوچک سازی و واگذاری تصدی هایشان به بخش خصوصی را می دهند، اما در عمل می بینیم حجم دیوان سالاری نه تنها کاهشی نداشته، بلکه دستخوش افزایش نیز شده است .»

 او با اشاره به اینکه 90 درصد بودجه جاری ایران صرف تامین هزینه های خانواده بزرگ دولت می شود، عنوان کرد:« در سه ماهه اخیر قیمت نفت نیز طبق آمار کاهش یافته است و همین امر خود نشان می دهد با این حجم درآمدی نمی توان هزینه های خانواده بزرگ دولت را تامین کرد.»

وی ادامه داد:« دیوان سالاری دولت از بزرگترین مشکلات اقتصادی ایران است و مدیریت دولتی ظرفیت به سامان کردن اقتصاد ایران را دارا نیست. »

جام ساز در پاسخ به این سئوال که تحریم ها در بروز اختلال در اقتصاد ایران تا چه میزان تاثیر داشت؟ گفت:« نمی توان تمامی تقصیرها را متوجه تحریم کرد؛ هیچ دولتی در جهان بروکراسی ای به بزرگی ایران ندارد . دولت ایران بیش از سه میلیون نفر مهاجر را در خود جای داده که نسبت به جمعیت ایران رقمی بسیار بالاست. در عین حال 400 هزار مدیر در دولت ایران حضور دارند که اغلب مدیرانی کارآمد و شایسته نیستند. در این شرایط می بینید که بازدارنده هایی بیش از تحریم در کشور ما وجود دارند.»

به گفته وی ژاپن با دو برابر جمعیت ما 330 هزار کارمند دولتی دارد، طبیعی است که این بروکراسی پیچیده خود فسادآور بوده و می‌تواند زمینه های بروز مشکل را در ایران فراهم نماید.

او با اشاره به اینکه مهمترین اولویت دولت اقدام برای کوچک کردن دیوان سالاری است؛تصریح کرد:«این اتفاق می تواند مشکلات اقتصادی ایران را تخفیف داده و از بروز بحران های ارزی و اقتصادی در آینده پیشگیری کند.»

یارانه ها زمینه ساز اختلال

او اعطای یارانه های نقدی  را یکی از زمینه های بروز اختلال در اقتصاد دانست و گفت:« متاسفانه اثرات منفی این طرح‌ها ،خود را به فاصله دو سال از اجرا در اقتصاد اشکار کرد و هنوز اقتصاد گروگان این طرح است.»

 او یکی از مهمترین اولویت های ایران را بیکاری دانست و یادآورشد:« سالانه 500 هزار تحصیلکرده دانشگاهی وارد بازار کار شده و از یافتن شغل باز می مانند، از سوی دیگر تولید ناخالص داخلی نیز باید افزایش یابد تا قدرت اقتصادی ایران تثبیت شود ، در چنین شرایطی می بینیم که یارانه ها هر ماه بخش مهمی از اعتبارات ایران را می بلعند اما پروژه های عمرانی ابتر مانده و امکان اتمام را ندارند.»

 

35223

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 729213

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • س ۰۵:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۳
    13 3
    هرواحد پولکویت۱۳۵۰۰ تومن واحد پول بحرین۱۰۵۰۰ تومن ایران. اونوقت ۴۵ هزارتومن درماه برای هرنفرشمارو فلج کرده هرماه عزا عزا. حیثیت واسه ملت نذاشتین بایارانه چندرغازتون. یه ذره از بقیه ملتها یاد بگیرین که واسه مردمشون چیکارا میکنن بی منت.
  • بی نام A1 ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۳
    14 5
    حرف کاملا بی ربطیه. کل یارانه ماهیانه من فقط خرج پرداخت کرایه اتوبوس واحد میشه در یک ماه در حالیکه قرار بود حمل و نقل عمومی رایگان بشه. هروقت دولت کم میاره میاد سراغ جیب مردم. یکم جلوی فساد و ریخت و پاش هاتون رو بگیرید. اقتصاد مقاومتی که رهبر انقلاب فرمودند رو فقط در شعار بکار می برید.
  • احسان A1 ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۳
    4 0
    ضعف شدید مدیریتی، عدم بروز رسانی علم، عدم توانایی و جرأت کافی در جهت دهی صحیح به معیشت مردم، این‌است که داره ضربه شدیدی به کشور عزیزم وارد میکنه
  • ایمان A1 ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۳
    1 0
    هدف این روزهای تحلیل گران اقتصادی دولتی از طرح دوباره یارانه ودلار در سایت های مختلف وازجمله سایت خبر آنلاین اینست که اولاخواننده را به زور مجاب کنند که 41000ریال برای هر دلار واقعا کم است و با هیچ یک از شاخصه های اقتصادی ما نمی خواند وهرچه قدر دلار بالاتر رود رونق به اقتصاد باز می گردد و مملکت آباد می شود لحظه ای فکر نمی کنند که همین الان هر ریال 41 هزارم دلار ارزش دارد یعنی اگر هر دلار را به 41000 قسمت کنید یک قسمت از آن مساوی با یک ریال است در حالی که یک واحد پول کویت 3/5دلار ارزش داردثانیاپرداخت 455000ریال برابر 11دلار در هر ماه به هر ایرانی کمر دولت را شکسته ودر صورت قطع شدن این یارانه مملکت آباد و رونق بازمی گردد وتحصیلکرده های بیکار به کار گرفته می شوند و.... آقای عزیز 30 سال پیش هم
  • ایمان A1 ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۳
    2 0
    30 سال پیش بعد از پایان جنگ هم اقتصادانان همین نسخه را برای اقتصاد دولتی ایران پیچیدند ونتیجه آن را هم دیدیم .فاصله طبقاتی هزار برابر شد وطبقه متوسط جامعه فقیر شدند .واغنیا در ثروت غرق .بالا رفتن دلار یک نتیجه دارد دولت بحران وکسری بودجه را از امسال به سال دیگر منتقل می کند وجور آن را مردم با پرداخت هزینه بیشتر جبران می کنند تا سال بعد دوباره بیایید بنویسید دلار ارزان است .
  • بدون نام ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۳
    4 0
    مشكل اينجاست كه همه كاره هاي ما با اقتصاد كاري ندارن
  • بهرام A1 ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۳
    2 1
    عزیز من هر وقت بهای پول اب و برق و گاز و ... به حالت قبل از پرداخت یارانه ها برگشت حق دارین یارانه ها رو حذف کنید. یاارانه ها دیگه پول قبض های برق و گاز و تلفن و ... هم نمیشن بعد منت سر مردم هم میذارین؟ یکم هم ز جیبمون مجبور شدیم برای خرید دیگر اقلام بدیم. حالا میخواین این اندک یارانه رو هم ک میدین بگیرین و قیمت ها تو همین حلت بمونه؟ همون قیمت نون رو شما در نظر بگیر چقدر بود؟ الان چقدر شد بعد یارانه ها؟ یدونه تخم مرغ میخری 500 تومنه قبل یارانه ها چقدر بود؟ عزیز من شما فقط میگی اینقدر در سال یارانه میدیم نمیگی چقدر در سال از مردم پول پس میگیری؟
  • باربد A1 ۱۷:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۳
    2 0
    اقتصاد ایران گروگان فساد ورانت هست . مشکل عمده اقتصاد دولت بزرگ هست این همه بروکراسی و دیوان سالاری معلوم هست همه بودجه مملمت را از یک طرف برای حقوق کارمندان دولت می بلعد ودیگه چیزی برای بودجه عمرانی نمی ماند. از طرف دیگه دولت وقتیز بزرگ باشد خودش فساد زا هست. دولت باید افزایش حقوق کارمندانش را متوقف کند و روبه کوچک سازی بیاورد. یارانه عددی نیست