سخنگوی شورای شهر خوزستان معتقد است که بهترین شیوه برای نجات زمینهای کشاورزی از نمک های سد گتوند، بای‌پس کردن آب است تا آب از کوه نمک گچساران جدا شود.

زهرا تالانی: سد گتوند تابستان سال 90 آبگیری شد و از همان زمان، همانطور که کارشناسان در زمان ساخت پیش بینی کرده بودند، مشکلات مردم منطقه را زیاد کرد. چون تپه نمکی گچساران که در امتداد مخزن این سد وجود داشت تهدیدی شد بود و حتی ساخت یک پتوی رسی به عنوان دیواری حائل از برخود آب با نمک‌های گچساران هم مشکل را حل نکرد و در این سالها باعث شوری آب کارون و آبهای کشاورزی منطقه شده است.

در همین زمینه گفت و گویی را با سید رضا موسوی، سخنگوی شورای اسلامی خوزستان انجام داده ایم که می خوانید:

ساخت سد گتوند از همان ابتدای سال ساخت مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان محیط زیست و اساتید دانشگاه بود اما کسی به آن توجه نکرد. الان این سد توانسته مشکلات کم آبی را در این منطقه حل کند یا خیر؟

سد گتوند در فاصله ۳۸۰ کیلومتری از ریزشگاه رودخانه کارون و در ۱۰کیلومتری شمال شرقی شهر گتوند در استان خوزستان قرار دارد. دریاچه این سد هم دومین دریاچه مصنوعی بزرگ کشور بعد از کرخه است. وقتی عملیات ساخت آن شروع شد قرار بود مشکل کم آبی مردم منطقه حل شود اما انباشت نمک پشت سد و دستور حذف کشاورزی ازمنطقه مشکلات مردم منطقه را بیشتر کرد، چون این سد به لحاظ جانمایی مشکل دارد.

گویا مشکل عمده به خاطر انباشت نمک است.

بله. تحقیقات دانشگاه تهران می گوید الان 17 میلیون تن نمک در این 4سال وارد کارون شده ،8 میلیون تن نمک محلول در آب وجود دارد و این به جز نمک کوههای گچساران در منطقه حاصلخیز است. متاسفانه این نمک های غیرخوراکی منطقه را نابود کردند.

این نمک وارد آب مصرفی مردم هم شده است یا اینکه فقط کشاورزی منطقه را تهدید می کند؟

بعد از آبگیری سد، آبهای زیرزمینی کارون شور شدند و زمینهای کشاورزی مشکل پیدا کردند که این شروع فاجعه است و اگر ادامه پیدا کند تمام حوزه کارون نابود می شود.

هیچ راه حلی وزارت نیرو برای این مشکل اجرا نکرده است؟

وزارت نیرو ابتدا دانشگاه شهید چمران که بزرگترین تحقیقات را در زمینه حوزه کم آبی منطقه دارد، با دانشگاه تهران مامور کرد تا تحقیقاتی انجام دهند اما بعد از مدتی به دلایل نامعلوم دانشگاه شهید چمران کنار گذاشته شد. الان مرکز امور تحقیقات دانشگاه تهران مامور بررسی این مشکل است و 5 طرح دارد که هیچ کدام علاج این مشکل نیست.

الان چه طرحی برای کم کردن نمک منطقه در نظر گرفته شده است؟

قرار است مدیریت مخزن شود، یعنی وقتی نمک وارد آب می شود با سرعت بیشتر آب را پمپاژ می کنند تا نمک از کف آن روی آب بیاید تا به توربین نرسد و آسیب نبیند و آب شور را از لایه‌هایی که درجه شوری آن بالاست، برداشت کنند. با این کار، آب شور لایه‌های پایین‎تر به تدریج در لایه‌های شیرین بالاتر حل شده و مخزن به حال تعادل می رسد. نمک حل شده هم در مخزن سد به تدریج به پایین دست و جلگه خوزستان تخلیه می شود. البته به شرط آنکه حجم آب خروجی از مخزن سد قابل توجه باشد، یعنی با شوری آب مشکل را حل می کنند چون توربین ها و تامین برق بر کشاورزی اولویت دارد.

کارشناسان منطقه چه راه حلی دارند؟

دانشگاه چمران یک پیشنهادی دارد که بهترین راهکار است؛ با این راهکار، آب بای‌پس می شود. یعنی قبل از اینکه نمک به سد برسد از یک راهی آن را بازگردانند تا آب از کوه نمک جدا شود. اگر در زمان ساخت به نظرات مخالفان توجه کرده و فقط 9 کیلومتر مخزن سد گتوند جابه جا می‌شد، هیچ کدام از این مشکلات پیش نمی‌آمد و فقط حجم مخزن سد کم می شد.

47232

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 465542

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • نمینی A1 ۰۵:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
    84 0
    دستگاه ها ارگان های دست اندر کار ؛با شجاعت از مردم عذر خواهی کنند لجاجت کارگشا نیست .
  • بی نام A1 ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
    71 0
    سد سیوند رو با وجود مخالفت ها آبگیری کردند الان یک قطره آب ندارد حداقل برایرحفظ حیات خوزستان این سد رو تخلیه کنند، یعنی زندگی و حیات مردم از یک سد بی ارزشتر هست؟
  • بدون نام ۰۶:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
    63 3
    هر دم از باغ اين دولت بي هنر نهم و دهم بري ميرسد بد بختي بعد بد بختي
    • اسی A1 ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
      5 31
      ربطی به دولت نهم و دهم نداره طرحش از خیلی سال پیشتر کلید خورده بود اما به هر حال اگر مدیریت درستی در همون سالهای کلیدی دولت نهم و دهم انجام میشد تا یه حدی میتونست از عمق فاجعه کمتر کنه
    • مستشار RU ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
      6 7
      در این طرح هر سه دولت دخیلند، تاریخچه اش رو بخونید
  • علی IR ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
    28 0
    یک وقت کسی کاری میکنه ، دیگران هم اطلاعی از خوب یا بد ان ندارند. اگر اشکالی در ان کار پیدا بشه قابل چشم پوشی و گذشت است. اما این طرح که از اولش مردم ، متخصصین داخل و خارج از کشور معایبش شمردند چرا با لجاجت و خود دانشمند بینی اجرا شد که کار به اینجا بکشد ؟
    • بی نام RO ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
      8 0
      به همون دلیل که کار قطعنامه ها به تحریم کشید. نادانی دلیل نمی خواد.
  • بی نام A1 ۰۶:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
    36 11
    بابا بخدا از این دانشگاه ها بخاری بلند نمی شود چون اساسا اساتید بیشتر دنبال پول اند تا کار بعدشهم از روی خروجی این دانشگاه که یک مشت پایان نامه بی مصرف است که نمیشود مشکل را حل کرد به نظر من یک تیم تجربی خارجی که تجربه حل همچین مشکلاتی را در کشورشون داشتند دعوت کنید و ازشون مشاوره بگیرید.
    • بی نام RO ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
      4 2
      دقیقا ایشون درست میگن. منم دانشجوی کارشناسی ارشد رشته محیط زیست در یکی از دانشگاه های سراسری معتبر در تهران هسم. ولی میگم که اساتید فقط بودجه رو میگیرن و تحقیقات رو سرسری و بی مزد بین دانشجوهاشون تقسیم میکنن بدون اینکه فایده ای داشته باشه. لطفا یک فکر اساسی بشه و یه بودجه مناسب براس تهیه شه و یک تیم متخصص خارجی بیاد زود مشکل رو بررسی کنه. چون واقعا وقت نیس هرروزی که بگذره ضررهایی که به مملکت وارد میشه میلیاردها میلیارد بیشتر میشه
  • بی نام RO ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
    14 0
    به خدا تو چین اگر بود طراح و مجری و مدیر دولتی همه را برای این فاجعه اعدام می کردند.
  • پمپ وکیوم کیان پارس A1 ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
    1 3
    فقط دولت باید کمک کند http://parsvacuumpumps.com/
  • کشاورز A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
    16 0
    زمینامون شور شد محصولات خاص منطقه باردهیشون نصف هم کمتر شده رودخونه بی رمق و کم آب شده بیشه ها و جنگل های طبیعی پایین دست خشک شدن در یک کلام نابود شدیم با این سد خدا ازشون نگذره
  • اهواز RO ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
    6 0
    اقای اسی اتفاقا فقط به دولت نهم و دهم ربط داره درسال پنجاه و پنج آلمانیها تحقیقات این پروزه رو انجام دادند و اعلام کردند که کوه نمک تا عمق دو کیلومتر در این منطقه وجود دارد و به هیچ عنوان نباید دست به تخریب کوهها زد که باعث نابودی اکوسیستم منطقه ونابودی رودخانه کارون و دز و کشاورزی خواهدشد و هیچ چیزی هم نمیتواند جلوی نمک رابگیرد ..دیگر هیچ دولتی آن را اجرا نکرد بجز دولت نهم و دهم
  • بی نام RO ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
    9 0
    شنیدن کی بودمانند دیدن.بایدبیاییدباچشمتان کویر آینده نمک ایران خوزستان شوره زار راباتمام بدبختی هایش ببینید.
  • رضا A1 ۰۴:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۷
    0 0
    متاسفانه دوستان و این عضو شورای شهر اطلاع دقیق ندارند. بحث میزان نمک حل شده در آبی که به پایین دست منتقل می گردد با آب بالادست یعنی سد مسجدسلیمان تفاوتی ندارد. دلیل آن هم مدیریت نسبت میزان جریان آب از زیر سد وتوربین هاست ولیکن این راه حل موقتی بوده و وزارت نیرو بدنبال راه دائمی می باشد. یعنی درحال حاضر مشکلی نیست ولی مشکل باید دائمی حل شود. متخصصانی بسیاری بر روی این موضوع کارکرده و می کنند ولیکن رسانه ها بدون اطلاع از کیمت های کیفیت آب و تحت تاثیر سیاسیون با اغراض سیاسی مرتبا از آلودگی آب، خبر پخش می کنند. اگر دوستان دقت کرده باشند هیچ کدام از این خبرها حاوی اطلاعات فنی نمی باشد.
  • بی نام A1 ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۸
    1 0
    لابی نماینده دزفول باعث شد تا این سد رو تو حوضه استحفاظی دزفول بنا کنند و اجازه ساخت سومین سد در شهر مسجدسلیمان رو از مردمش دریغ کردند. البته بی کفایتی نماینده مردم مسجدسلیمان هم بی تاثیر نبود