۰ نفر
۴ تیر ۱۳۹۶ - ۰۶:۴۲

بچه بودم که بنی صدر عزل شد. با این که بچه بودم مردمی را که ریخته بودند توی خیابان و با حرارت علیه بنی صدر شعار می دادند خوب به خاطر دارم.

بعدها بنی صدر شد یکی از پرسش های جدی زندگی من. مردی که محبوبیتی کم نظیر داشت. خوش پوش بود و خوش سخن. جوانان مومن و انقلابی برایش سر و دست می شکستند. در خانه ما همواره بین پدر من که از روز اول از بنی صدر خوشش نمی آمد و بسیاری از جوانان فامیل بر سر او بحث های جدی در می گرفت. خیلی نمی فهمیدم دعوا بر سر چی است اما چنان پر شور و حرارت سخن می گفتند که خاطره آن همه شور و غوغا هیچ گاه از ذهن و ضمیرم بیرون نمی رود.

بعدها خیلی سعی کردم بفهمم بنی صدر که بود و چه کرد که آن همه محبوبیتش با یک فرمان کوتاه تبدیل به باد هوا شد و یک شبه از بنی صدر صد در صد به بنی صدر خائن بدل شد. هرچه دستم رسید خواندم. از کتاب های خود بنی صدر تا چیزهایی که دیگران درباره او نوشته اند. کتاب خاطراتش را که در خارج از کشور منتشر شده از یک کتابفروش کنار خیابان خریدم. از هرکس که دستم می رسید پرسیدم.

به خاطرات خیلی ها مراجعه کردم. خیلی چیزها هم دستگیرم شد. البته بعضی از آن خیلی چیزها را نمی شود به راحتی بیان کرد اما در مجموع اطلاعاتی که از آن دوران به دست آوردم اطلاعات خوب و مفیدی بود. با این حال چون سن و سالم قد نمی داد در دل حادثه باشم هنوز هم پازلی که در ذهن دارم تکمیل نیست.

این روزها با خودم فکر می کنم نسل جدیدی که از راه رسیده و سال ها بعد از دوران بنی صدر به دنیا آمده و برخلاف من همان چهار کتاب را هم نخوانده اگر بشنود عده ای در خیابان خطاب به آقای روحانی فریاد می زنند: بنی صدر روحانی پیوندتان مبارک، پیش خودش چه تصویری از بنی صدر خواهد داشت؟ و مهم تر از همه چه تصوری از مخالفان بنی صدر خواهد داشت؟ رئیس جمهور قانونی و مستقر این مملکت در راهپیمایی روز قدس و در حالی که برای اعلام انزجار از رژیم صهیونیستی به خیابان آمده به بنی صدر بودن متهم می شود. چرا؟

علتش را باید در دیگر شعارها جستجو کرد: مرگ بر آخوند آمریکایی. یعنی بنی صدر هم آمریکایی بوده؟ یعنی چه کار می کرده؟ یعنی او هم وزیر خارجه ای زیرک و شریف و به تعبیر رهبر انقلاب مورد اعتماد و مومن داشته که با آمریکایی ها بر سر منافع ملی مذاکره می کرده؟ اگر این طور بوده که خیلی خوب بوده. مگر مردم ظریف را دوست نمی دارند و به او احترام نمی گذارند؟ پس نکند بنی صدر هم محبوب و کابینه اش هم محبوب مردم بوده و همین محبوبیت کار دستش داده؟ شعارهای دیگر هم هست: مرگ بر سازشکار. خب، پس بنی صدر هم سازشکار بوده. با چه کسی سر سازش داشته؟ یعنی مثل آقای روحانی بوده؟

اگر سازشکار بودن بدین معناست که با کسی سر جنگ نداشت و آرامش و ثبات را برای این کشور می خواست و بی خود و بی جهت با شعارهای بی پایه و اساس برای این مملکت هزینه های سنگین نمی تراشید پس عجب آدم خوبی بوده و ما خبر نداشتیم. می شود بازهم ادامه داد اما فکر می کنم همین چندکلمه کافی است تا اگر اراده ای برای فهم مطلب وجود دارد دوستان خودارزشی پندار بفهمند که بازهم دارند نعل وارونه می زنند. پروژه بنی صدر سازی روحانی ایده هرکسی که بوده از دو حال خارج نیست: یا طرف- هر که هست- نفوذی است و خواب های بدی برای فردای این سرزمین دیده و یا این که طرف- بازهم هر که هست- رسما مشاعرش دچار مشکل جدی است و با این مشورت هایی که به دوستان می دهد به زودی تتمه حیثیت جماعت خودارزشی پندار را بر باد خواهد داد.

بنی صدر هرکه بود و هرچه بود تصویر درستی از مردم و فضایی که در آن می زیست نداشت. به تعبیر اغلب منتقدانش دچار کیش شخصیت بود، این را حتی از روی خاطراتش نیز می شود فهمید. قیاس آقای روحانی با آقای بنی صدر از اساس اشتباه است و نه تنها شخصیت جناب روحانی را فرو نمی کاهد که به ترمیم چهره بنی صدر می انجامد. اگر مقصود و مراد دوستان چنین است البته مشکلی نیست. برای همه آن ها آرزوی توفیق روزافزون دارم!

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 680186

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام RO ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۴
    112 4
    حرف حق بی جواب: "پروژه بنی صدر سازی روحانی ایده هرکسی که بوده از دو حال خارج نیست: یا طرف هر که هست نفوذی است و خواب های بدی برای فردای این سرزمین دیده و یا این که طرف بازهم هر که هست رسما مشاعرش دچار مشکل جدی است و با این مشورت هایی که به دوستان می دهد به زودی تتمه حیثیت جماعت خودارزشی پندار را بر باد خواهد داد."
    • بی نام A1 ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۴
      0 1
      من اولین بار از دهن رهبر اینو شنیدم
  • بی نام A1 ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۴
    84 2
    بر اساس تعبیر آقای روحانی این دست به شعارها همان افراد منقل به دست هستند. یا عقل ندارند یا بلد نیستند از آن استفاده کنند و لذا همواره اسباب تامین منافع عده ای می شوند.واقعا نمی دونم باهاشون باید چکار کرد. شاید باید هرکدامشان را به گوشه ای از مملکت تبعید کنیم که زبان آن منطقه را بلد نباشند
  • بی نام A1 ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۴
    1 4
    مذاکره با آمریکا چه کسی گفته کار خوبی است که شما و حامیان روحانی بهش افتخار می کنید؟مذاکره با دشمن خدا و دشمن معصومین سر بر باد دادن دستاورد علمی کشور ننگ بود که بر پیشانی شماها در تاریخ ثبت خواهد شد و در قرن بعد بچه ها در تاریخ می خوانند دولتی که در هسته ایش بتون ریخت چون یک عده کم طاقت یا غربزده تحمل تحریم نداشتند دلشون نمی خواهد بیل بزنند کشاورزی کنند می خواهند دیس میوه قاچ شده جلوشون باشه شاید هم با دستگاههای مخلوط کند و جویده شده بگذارند دهانشان
  • بی نام IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۴
    1 1
    تیلرسون گفت ما در ایران به یک گروه برای تغییر حکومت امید داریم حالا این گروه چه کسانی هستند؟؟
  • لیلا IR ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۴
    2 0
    نفوذی عالی بود. محتمل تر همین نفوذی هست. خوشحالی اسرائیل از طرح اختلافات داخلی به جای حمایت از مردم فلسطین فقط با کمک یه نفوذی می تونست باشه. و البته اهداف بزرگتری که در سر می پرورانند. مدتهاست نفوذی ها سرگرم کارن.اسرائیل فهمید با هیچ روش دیگه ای جز اجیر مزدور نمیتونه علیه ایران کاری از پیش ببره.البته بعضی ها هم چون از نژاد پارس بیزارن هم داستان شدن با اونا.
  • فقط برای نگارنده RO ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۴
    2 0
    تلگرافی. باب این ادبیات رو شخص ایشون باز کردن، وقتی در جریان انتخابات برای تخریب حریف به ماجرای اعدام منافقین و دیوارکشی های خیالی متمسک شدن. شاید خیال میکردن با زنده کردن اون ادبیات و به هم ریختن جامعه میشه رو ضعفهای اقتصادی سرپوش گذاشت. بنی صدر نیستن، بنی صدر باسوادتر بود و استراتژی مشخصی داشت. اما متوجه نبود که قانون اساسی رییس ج. رو بیشتر یک مقام تشریفاتی تعریف کرده و وقتی گرایش رییس مجلس با رییس ج. یکی نباشه کاری از پیش نمیره. نقش مرحوم رفسنجانی در سقوط دولت موقت و بنی صدر بسیار برجسته است، دو پادشاه در اقلیمی نگنجند. در یک مورد مشابهت دارن و اون عدم درک صحیح از رای مردمه، مردم عموما به منافعشونطمع یا ترس رای میدن به استثنای وقتی که مجذوب شخصیتی کاریزماتیک میشن.
  • مجید RU ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۴
    0 1
    کلیدواژه شعارهای اتش‌به اختیار« آتش‌افروزها» ی عده‌ای که در روز قدس علیه 34 نفر از مقامات مهم کشور شعار و فحاشی می‌کردند، همان چیزی است که خطاب به جهانگیری برزبان می‌اوردند. که با حرارت شعار می‌دادند، مرگ بر ضد جنگ
  • بی نام IR ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۴
    1 1
    فقط تصور کنید،رییسی رییس جمهور شده بود و همین اتفاق به همین شکل بر علیه رییسی رخ می داد،کهریزک و زندان و فتنه گر و عامل دشمن و ... کمترین بلایی بود که سرشون میومد
  • بی نام A1 ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۵
    2 1
    البته میشود واقعیات را ندید و هرچه خواست گفت که دوستمان فرموده اند.لکن پیوند میان بنی صدر و جناب روحانی از آنجایی برجسته شدکه ۱۶ میلیون مخالف خود را خشونت طلب خواند. بنی صدر هم همینطور البته شاید ملایم تر از جناب روحانی به مخالفانش حمله میکرد. شباهت این دو زمانی شروع شد که مانند بنی صدر، جناب روحانی هم ابزارهای قدرت کشور را شروع بتخریب کردند. اول هسته ای را بستند و همزمان شروع به واگذاری نفت را با شرایط ننگین آن هم برای مدت طولانی کردن.که البته جلویش گرفته شد. همان زمان مرحوم هاشمی از بیهودگی ساخت موشک گفتند و شما و دوستانتان هم تا میشد آن را بال و پر دادید.حالاهم سخن از برجام ۲ و ۳ و... است. برجام های ۲و۳ و... هم یعنی تعطیلی سپاه.خروج ایران از منطقه و ...شباهتها زیاداست باید چشم دیدن داشت.
  • مرتضی A1 ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۶
    1 0
    باید به این دوست نویسنده گفت : بهتر است سری هم به اسناد بدست آمده از لانه جاسوسی بزنید . بخش مربوط به بنی صدر ... خیلی چیز ها دستگیرتان میشود.