همه چیز درباره افسانه هارپ؛ از صداهای عجیب آستارا تا تلاش برای زلزله در ایران!

چند وفت قبل پس از آن که فیلمی با عنوان صداهای عجیب در آستارا منتشر شد برخی رسانه‌ها و حتی خبرگزاری‌ها این فیلم را که پس از مدتی مشخص شد ساختگی است به عوامل مختلف از جمله هارپ نسبت دادند. پیش از این درباره حوادث دیگر از جمله زلزله بم هم چنین شایعاتی مطرح شده بود اما این مسائل چقدر به واقعیت نزدیک هستند؟

به گزارش خبرآنلاین، درباره هارپ حرف و حدیث زیاد است.برنامه پژوهشی یونوسفر فعال با فرکانس بالا (High Frequency Active Auroral Research Program) معروف به هارپ (HAARP)، یک پروژه پژوهشی است که در سال ۱۹۹۳ برای بررسی و پژوهش دربارهٔ لایهٔ یونوسفر با استفاده از امواج رادیویی ELF/ULF/VLF تأسیس شده‌است.

این تأسیسات  به صورت مشترک توسط نیروی هوایی آمریکا، نیروی دریایی آمریکا، دانشگاه آلاسکا در فیربنکس، و نزدیک به ۱۵ دانشگاه آمریکایی دیگر اداره و استفاده می‌شود. شرکت سازنده این تأسیسات، شرکت BAE Advanced Technologies است. این سیستم در حال حاضر از یک مجموعه آنتن‌های مخصوص شامل ۱۸۰ برج آنتن آلومینیومی به ارتفاع ۵۰/۲۳ متر تشکیل شده که بر روی زمین پهناوری به مساحت ۲۳٬۰۰۰ متر مربع در آلاسکا نصب شده‌است. این آنتن‌ها امواج مافوق کوتاه ELF/ULF/VLF را با ۳٫۶ مگاوات ERP تولید کرده و به یونوسفر می‌فرستند.

هارپ پروژه‌ای علمی است و از طریق آن دانشمندان با ایجاد تغییراتی در یونوسفر که دورترین و ناشناخته‌ترین بخش جو زمین است امکان مطالعه در مورد آن را پیدا کرده و آن را به صورت یک آزمایشگاه طبیعی درمی‌آورند. هارپ این کار را با امواج رادیویی فرکانس بالا که توسط رادارهای خود منتشر می‌کند انجام می‌دهد. بخشی از این امواج در ارتفاع ۱۰۰ تا ۳۵۰ کیلومتری از سطح زمین جذب شده و باعث افزایش شتاب الکترون‌ها در آن منطقه و در نتیجه گرم شدن یونوسفر می‌شوند. هارپ در دوران جنگ سرد با این هدف راه‌اندازی شد که روش‌هایی را برای ارتباط با زیردریاییهای مجهز به سلاح اتمی کشف کند. این زیردریایی‌ها در آن زمان اهمیت استراتژیکی فراوانی داشتند چرا که اصل «تضمین نابودی متقابل» در جنگ اتمی را محقق می‌ساختند. اما این پروژه حتی از قبل از ساخت خود با شایعات فراوانی در مورد هدف و کاربردهای آن گره خورده‌است. تئوری‌های توطئه گوناگونی در مورد آن مطرح شده و از انتشار پرتوهای مرگ تا کنترل ذهن به آن نسبت داده شده است.

از زلزله تا کنترل آب و هوا

نظریات متعددی در مورد «خطرات پروژه»، و یا استفاده از این تأسیسات به عنوان یک سلاح تا کنون عنوان شده است. از ایجاد وقوع زمین لرزه‌های متعدد در مناطق مختلف جهان، تا کنترل آب و هوا، ده‌ها ادعای مختلف در مورد پروژه هارپ مطرح شده است. مشهورترین این نظریات توطئه، گزارش روزنامه پراودا در روسیه و همچنین توسط هوگو چاوز در سال ۲۰۱۰ مطرح شد. در این موارد ادعا شده بود که آمریکا با این تأسیسات زلزله هائیتی را خلق کرده است . پرس تی‌وی گزارش یک وب‌سایت ونزوئلایی را به نقل از منبعی روسی با عنوان ناوگان شمالی روسیه به عنوان یک گزارش تأیید نشده نقل کرد که نیروی دریایی آمریکا قصد داشته با استفاده از پروژه هارپ زلزله‌ای را در ایران ایجاد کند که «اشتباهاً هائیتی مورد اصابت امواج زلزله‌ساز آن قرار گرفته است». در این گزارش به تئوری‌های توطئه متعدد دیگری که در مورد هارپ مطرح شده از جمله ارتباط آن با زلزله سیچوان در چین و زلزله ۶٫۵ ریشتری کالیفرنیا اشاره شده بود. 

چقدر واقعیت دارد؟

دکتر مهدی زارع، استاد زلزله‌شناسی مهندسی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله در گفت‌وگو با ایسنا، در این رابطه می‌گوید:  لرزه‌های ناشی از انفجار با زلزله‌های ناشی از جنبش در گسل‌های فعال قابل تفکیک هستند؛ از این رو در کل کره زمین امکان پنهان‌کاری برای هیچ کشوری وجود ندارد.استاد زلزله‌شناسی مهندسی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و مهندسی در خصوص ارتباط هارپ با رخدادهای لرزه‌ای، گفت: اینکه بتوان با این فناوری هارپ یا انفجار یا تحریک زلزله‌های مهمی مانند زلزله بم 5 دی ماه 1382 یا زلزله سراوان در 27 فروردین 92 ایجاد کرد، جواب منفی است؛ چون مثلا ژرفای زلزله بم در 8 کیلومتری بوده و زلزله سراوان در ژرفای 63 کیلومتری رخ داده است.

وی تاکید کرد: هیچ بشری در هیچ جا حتی با فناوری هارپ نتوانسته پدیده‌ای طبیعی در این ژرفا را تحریک کند یا بر آن اثر بگذارد.

زارع با تاکید بر اینکه اثر بشر از طریق هارپ یا فناوری‌های دیگر معمولا بر پدیده‌هایی است که در سطح زمین یا نزدیک آن رخ می‌دهند، خاطر نشان کرد: بنابراین اغراق در این مساله به شبه علم و طرح مسائل غیر علمی و باورهای غیر واقع‌بینانه می‌انجامد.

وی همچنین توضیح داد: ضمنا پدیده‌ای مانند زلزله‌ها از نظر اندازه و مکانیسم امروزه توسط ده‌ها، صد و گاه هزاران ایستگاه لرزه‌نگاری در جهان ثبت و رصد می‌شوند و این طور نیست که کسی بتواند با نظریه‌های خیالی آنها را توضیح دهد.

این محقق زلزله‌شناسی زلزله‌ها را پدیده‌ای قابل بررسی و مطالعه و توضیح تشریح دقیق دانست و اظهار کرد: از این رو نباید نه در مورد زلزله‌ها و نه در هیچ پدیده دیگری در جهان واقع، به دنبال خیال و شبه علم برای تشریح آنها برویم.

وی با طرح این سوال که وقتی داده و اندازه‌گیری و رصد علمی امکان‌پذیر است، چرا باید به دنبال شبه علم و نشریه‌های خیالی باشیم، اضافه کرد: البته به نظر می‌رسد با استفاده از فناوری «هارپ» بتوان زلزله‌های کوچک و سطحی را در سطح زمین تحریک کرد. بنابراین انتظار تحریک رخداد زمین‌لرزه‌ای تا بزرگای حدود 3 را چه بسا بتوان از این فناوری داشت.

۵۴۵۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 705835

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۳:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    35 1
    نکتە جالب این قضیە طرفهای مدعی این موضوع هستند : روسیە ، ونزوئلا از نوع هوگو چاوزی و ایران. خود بخوان این قصە را....
    • بی نام DE ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
      1 4
      روسیه خودش سازنده اولیه این تکنولوژی و در مقیاس قوی تر از هارپه و حالا خودش مدعیه؟؟؟؟؟. شوروی در دهه ۶۰ میلادی این طرح را با نام «سورا» و در منطقه ای حفاظت شده در سیبری شروع کرد و در اوایل دهه ۸۰ میلادی با توان ۱۸۰ مگاوات راه اندازی کرد. بر اساس شایعات آن زمان خیلی از وقایع فاجعه بار آمریکا در دهه ۸۰ میلادی به آن نسبت داده شد. هارپ با توان اولیه ۳ مگاوات در سال ۹۳ میلادی شروع به کار کرد و هر دو مورد بعدا تا توان یک گیگاوات بالا رفتند. چند وقت پیش خبر تعطیلی هارپ مطرح شده بود. در کشور ما هم هر چند وقت این موضوع توسط افرادی بزرگ میشه و اولین چیزی که به ذهن می‌رسه اینه که عده ای از دنبال جذب بودجه ازین مسیر هستند و اگر چند سال دیگه ستاد مبارزه با هارپ شنیدید تعجب نکنید
    • بی نام A1 ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۰
      2 0
      آفرین هزاران آفرین بر این نکته سنجی تان . ایجاد نگرانی و دلهره برای مردم عادی . در حالیکه در غرب خبری نیست
  • ناشناس RO ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    0 1
    آب و. هوا روی حساب سردی و گرمی و تشکیل باد است و زلزله هم ررروی حساب هسته مذاب زمین و تاثیر فشار گاز بر گسل زمین است.
  • بی نام RO ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    10 3
    نظر کارشناسی در این زمینه رو باید از یک استاد فیزیک پلاسما پرسید نه زلزله شناسی
  • وروجک IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    5 2
    باسلام، میگم اگه این هارپ اینقد چیز خفنیه که میتونه از اون ور کره زمین به این ور کره زمین و روی آب و هوا تاثیر بزاره، پس چرا واسه خودشون کاری نمیکنن مثلا جلوی طوفانها و گردبادها و سیلهای خود آمریکا رو بگیرن؟ عزیزان من انرژی نهفته در طبیعت که بصورت طوفان و زلزله و ... ظاهر میشه خیلی خیلی فراتر از وات و مگاوات و گیگاوات است. و رفتاری مثل ضربه به یک سیستم رو داره. عبور امواج الکترومغناطیس از یک محیطی شدیدا متاثر از شرایط مختلف و تراکم ماده و .... است و فکر کنم بی تدبیری و عدم پذیرش مسولیت تخریب طبیعت که باعث تخریب خاک و تخلیه سفره های زیر زمینی و نشست زمین و وقوع گرد و خاک که به طبع آن مشکل باروری ابرها و کاهش بارش را در پی دارد دلیل اصلی بلایای سرزمین ماست نه پروژه خیالی هارپ تو اون ور دنیا
  • بی نام A1 ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    1 1
    در متن ایشون به عمق ۸ و ۶۳ کیلومتری زلزله های ایران اشاره کرده و معتقده که هارپ میتونه فقط زلزله های سطحی حداکثر تا ۳ ریشتر رو ایجاد کنه. میدونیم هرچی عمق لرزه و حرکات گسلها بیشتر باشه زلزله قویتری توی سطح تولید میشه. سوال اینجاست که توی امواج محدوده هارپ که طول موج به ترتیب در ابعاد شعاع زمین و بین ۱۰ تا ۱۰۰ کیلومتره، چرا نمیشه لرزه های عمیق ایجاد کرد؟
  • ردیاب خودرو A1 ۲۰:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۸
    0 0
    عالی بود