بسیاری از کارشناسان و محافل اقتصادی بین المللی تبلیغات عربستان در مورد "چشم انداز 2030" را در واقع نوعی فرار به جلو برای سرپوش گذاشتن بر آینده فاجعه باری می دانند که در صورت ادامه روند فعلی دیر یا زود بزرگترین صادرکننده نفت جهان را گرفتار خواهدکرد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، کسانی که اندک آشنایی با ساختار اقتصادی و سیاسی عربستان دارند بخوبی می دانند که تمام روابط و حتی ضوابط در این کشور بر محور نفت و درآمدهای ناشی از فروش آن شکل گرفته است.

این وابستگی را می توان حتی در شئون عادی زندگی مردم عربستان مشاهده کرد؛ اشتغال جوانان، شکل گیری طبقات اجتماعی و سبک زندگی همه و همه در شبه جزیره عربستان رنگ و بوی نفت دارد.

در چنین شرایطی کاملا طبیعی است که با تغییر شرایط بازار نفت و کاهش شدید درآمدهای نفتی بسیاری از ساختارها در اقتصاد و سیاست عربستان دچار تزلزل و از هم هم گسیختگی شود.

واقعیت این است که آل سعود دیگر نمی‌تواند همانند گذشته بر روی نفت صادراتی خود حساب باز کند. کاهش قیمت نفت، میزان درآمدهای نفتی عربستان را کاهش داده و افزایش کاوش‌های جدید نفتی ورود انرژی‌های جدید مثل نفت و گاز سنگی  و افزایش استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، بازار رقابتی‌تری برای انرژی را در دهه‌ آینده بودجود می آورد. به همین خاطر قطعا درآمد عربستان در سال های آینده از فروش نفت به اندازه سال های گذشته نخواهدبود.

نکته مهمی که معمولا از نظرها پنهان می ماند این است که عربستان یکی از بزرگترین مصرف کنندگان نفت در داخل کشور است؛ این کشور بعد از کانادا، رتبه‌ دوم در مصرف سرانه‌ انرژی در دنیا را در سال 2010 داشته است. عربستان علاوه بر مصرف نفت برای تأمین انرژی (سوخت خودرو و برق و...)، برای تأمین آب شیرین خود نیز شدیداً به نفت وابسته است. حدود 60 درصد آب شرب عربستان از مجموعه های شیرین‌سازی آب تأمین می‌شود که با گاز یا نفت کار می‌کنند.

اندیشکده چتم هاوس در سال 2011 طی پژوهشی بیان کرد که عربستان در حال حاضر یک‌چهارم نفت تولیدی خود را مصرف می‌کند و اگر این الگوی مصرف اصلاح نشود، این کشور در سال 2038 تبدیل به واردکننده‌ نفت می‌شود.

این اندیشکده در سال 2011 یعنی سال های قبل از اینکه عربستان خود را درگیر حمایت مستقیم و علنی از تروریست ها بکنند، پیش بینی کرده بود اگر قیمت نفت به کمتر از 77 دلار برسد، عربستان تا سال 2022 دچار کسری بودجه و مشکلات مالی می‌شود.

 

 

22335

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 540806

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    19 4
    نه اینکه ما وابسته به نفت نیستیم. کمتر دیگران رو مسخره کنید.اصلا عربستان چه ربطی به ما داره
    • بی نام A1 ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
      3 0
      اندیشکده چتم هاوس در سال 2011 طی پژوهشی بیان کرد این اندیشکده ؛ این موضوع رو گفته و نه خبرآنلاین یا تحلیلگران داخلی خبرآنلاین فقط اون رو نقل قول کرده لطفا خبر رو با دقت بخون
  • بی نام A1 ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    1 15
    کلا کشور های عربی بجز امارات و مصر بقیشون عملکرد ضعیفی دارن
  • بی نام A1 ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
    2 0
    شما نگران اوضاع عربستان نباشید اینها ذاتا تاجر هستند و در هر بره ای گلیم خودشان را به خوبی از اب می کشند وای بر ما که همین که صادرات نفتمان را تحریم کردند به چه کنم چه کنم افتادیم پس بیایید برای خود فکر اساسی کنیم و در رشته هایی مانند کشاورزی و دامپروری و هنر و اثار باستانی و علوم پایه متبحر شویم که مختص کشورمان است