25 اختراع برتر سال‌های اخیر به انتخاب پاپ‌ساینس: از سیستم ترمز ای.بی.اس گرفته تا تونل مانش، گوگل مپس، ایکس‌باکس لایو و نام‌هایی که هرگز نشنیده‌ایم؛ اما آغازگر تحولات بزرگی بودند به چشم می‌خورد.

بمب‌افکن B-2، سال 1988/1367

اولین اختراع برتر 25 سال گذشته متعلق به صنعت هوافضا است و هواپیمای جنگی B-2 نام دارد. طراحی متفاوت این بمب‌افکن و پوشش کامپوزیتی بدنه آن باعث می‌شود بدون اینکه توسط رادار ردیابی شود، بتواند در منطقه جنگی پرواز کند. حداکثر برد این بمب افکن 6هزار مایل دریایی (بیش از 11هزار کیلومتر) است و می‌تواند محموله‌‌ای با وزن تقریبی 20 تن را حمل کند. بدنه کامپوزیتی B-2 امواج رادیویی را جذب می‌کند. از این هواپیمای جنگی هنوز هم استفاده می‌شود.

 

هندوانه فاقد تخمه، سال 1988/1367

وجود هندوانه‌هایی که یک دست قرمز هستند و انگورهای قرمز بی‌هسته باید برای عده‌ای از افراد خبر خوشی باشد؛ اما جالب‌تر اینکه سال‌هاست از تولید چنین محصولاتی توسط «سان‌ورد اینترنشنال» می‌گذرد. این هندوانه‌ها حدود 50 سال پیش معرفی شده‌اند؛ اما این شرکت در حال حاضر به تولید نمونه‌های تازه‌ای دست زده که ادعا می‌کند که از نظر طعم و بافت بهتر از همیشه هستند.

 

ای.بی.اس V1، سال 1990/1369

اولین‌بار کارخانه دلکو در مورین، اوهایو که یکی از زیرمجموعه‌های جنرال موتورز است، موفق شد سیستم ترمز ضدقفلی را طراحی کند که از لحاظ هزینه‌های تولید قابل‌قبول بوده و بتواند در تمامی خودروها مورد استفاده قرار بگیرد. جنرال موتورز اولین خودروسازی بود که سیستم ترمز ضدقفل V1را در خودروهای خود به کار گرفت. هنوز هم سیستم‌های ترمز ضدقفل امروزی که به مراتب پیشرفته‌تر هستند، از اصول ابتدایی این سیستم ای.بی.اس استفاده می‌کنند. بخش مرکزی سیستم به کمک حسگرهای سرعت تغییرات سرعت حرکت چرخ‌ها را تحت نظر دارد و در لحظه کاهش سرعت ناگهانی چرخ‌ها با کاهش فشار ترمز مانع از قفل کردن آنها می‌شود، با بالا رفتن سرعت، فشار ترمز مجددا بیشتر خواهد شد.  

 

سیستم دوربین دیجیتالی کداک، سال 1991/1370

سیستم دیجتالی که اولین‌بار در بدنه نیکون F3 توسط مهندسان کداک تعبیه شد، یک پانل دیجیتال بود که از یک حسگر رنگی یا سیاه‌وسفید 1.3 مگاپیکسلی تشکیل شده بود. در نتیجه تصویری که گرفته می‌شد، مستقیما در یک دیسک سخت که به دوربین متصل شده بود، ذخیره می‌شد و امکان پیش‌نمایش آن نیز وجود داشت. دوربین‌های دیجیتال کنونی با اینکه به مراتب پیشرفته‌تر و کم‌حجم‌تر از این دوربین قدیمی هستند؛ اما از همان شیوه اولیه برای تولید آنها استفاده شده است.

 

لامپ مهتابی کوچک 18 وات، سال 1991/1370

پیش از اینکه لامپ‌های ال.ای.دی معرفی شوند، لامپ‌های مهتابی کم‌مصرف‌ترین لامپ‌های تولید شده بودند؛ اما ابعاد آنها اجازه نمی‌داد در سرپیچ‌های معمولی قابل استفاده باشند. اولین‌بار در سال 1991 لامپ‌های مهتابی کوچک و متراکم 18 واتی و 5 سانتیمتری معرفی شدند که می‌توانستند نوری معادل لامپ‌های 75 واتی رشته‌ای تولید کنند.

 

تونل مانش، سال 1994/1373

این تونل که ساخت آن نزدیک به 6 سال طول کشید، در سال 1994 افتتاح شد تا فرانسه را به انگلستان متصل کند. بخش قابل‌توجهی از این تونل 52 کیلومتری زیر زمین ساخته شده است. این تونل از دو تونل که یکی برای حرکت قطارهای مسافربری و دیگری برای حمل بار ساخته شده، به علاوه یک تونل میانی که برای تعمیرات و نگهداری استفاده می‌شود، ساخته شده است. سالانه بیش از 17میلیون نفر و 17میلیون تن بار توسط این تونل جابجا می‌شود.

 

مرورگر موزائیک، سال 1994/1373

می‌شود گفت پیش از اینکه مرورگر موزائیک‌ طراحی شود، گشت‌وگذار در وب به معنای امروزی آن اصلا وجود نداشت. این مرورگر اولین‌بار موفق شد تصویر و نوشته‌ها را که پیش از آن در صفحات جداگانه به نمایش در می‌آمدند، در کنار یکدیگر به نمایش بگذارد، با سیستم عامل ویندوز نیز یکپارچه شود و سهم بازار آنرا به 53درصد برساند. با اینکه ظهور مرورگرهای تازه باعث شد موزائیک خیلی زود فراموش شود؛ اما هنوز هم می‌توان شیوه طراحان آنرا در مرورگرهای موفقی مانند فایرفاکس و کروم دید.

 

هواپیمای بی‌سرنشین Teledyne Ryan Tier II، سال 1995/1374

نیروی هوایی برای هدف‌گیری دقیق‌تر هدف‌ها و حفاظت از محل‌های مورد نظر خود به هواپیماهای دقیق‌تری نیاز داشت که یکی آنها می‌توانست هواپیمای بی‌سرنشین Teledyne Ryan Tier II باشد. این هواپیمای جاسوسی که به فناوری فروسرخ، رادار و امکان ثبت تصاویر ویدئویی مجهز بود، می‌توانست در ارتفاع بالا پرواز کند و پس از 24 ساعت تجسس به پایگاه خود برگردد.

 

مهارکننده‌های پروتئاز، سال 1996/1375

یکی از بزرگترین قدم‌هایی که انسان توانست در راه بهبود مبتلایان به اچ.آی.وی بردارد، تولید مهارکننده‌های پروتئاز بود. این مهارکننده‌ها می‌توانستند آنزیمی را مهار کنند که برای تکثیر سلولی و در واقع تکثیر ویروس‌ها حیاتی بود. اولین‌بار در سال 1996 این داروها که توسط آزمایشگاه مرک و ابوت معرفی شده بودند، به وسیله اف.دی.ای تأیید شدند و هنوز هم در کنار دیگر درمان‌ها برای بیماران مبتلا به ایدز و اچ.آی.وی تجویز می‌شوند.

 

تلویزیون پلاسما گاز فوجیتسو QFTV، سال 1997/ 1376

سال‌هاست که هالیوود ذهن انسان را با رؤیای ابزارهای های‌تک و امکاناتی که تنها در آینده وجود خواهند داشت، مشغول کرده است. یکی از آنها تلویزیون‌های فلتی بود که می‌‌تواند به دیوار متصل شود. این تلویزیون اولین‌بار در سال 1997 توسط شرکت فوجیتسو طراحی شد و 10 سانتیمتر قطر داشت. تصاویر در این تلویزیون 42 اینچی با عبور جریان از میان گاز پلاسمایی شکل می‌گرفت که میان دو صفحه شیشه‌ای محصور شده بود. با اینکه امروزه تلویزیون‌های ال.سی.دی بازار را در اختیار دارند، تلویزیون‌های پلاسمایی اولین تلویزیون‌های فلت ساخته شده هستند.

 

دفیبریلاتور قابل‌حمل، سال 1997/1376

از دست دادن هر دقیقه از زمان برای بیماری که دچار حمله قلبی شده معادل از دست دادن 10درصد شانس ادامه زندگی است. همین موضوع کافی است تا نشان دهد ساخت یک دفیبریلاتور یا الکتروشوک قلبی قابل‌حمل چقدر می‌تواند باارزش باشد. اولین‌بار این دستگاه به ارزش 4000 دلار تولید شد و هنوز هم دارد توسط فیلیپس وارد بازار می‌شود. این دستگاه کوچک با شوک الکتریکی ضربان‌های قلب را منظم می‌کند و مانع از فیبریلاسیون خواهد شد. تا پاییز امسال یک‌میلیون از این دستگاه تولید شده است.

 

تویوتا پریوس تولید سال های 1997، 2003، 2009

خودروی هیبریدی پریوس طی 15 سالی که از تولید آن توسط خودروساز ژاپنی تویوتا می گذرد، می تواند جوایز سال های 1997/1376، 2003/1382 و 2009/1388 را از آن خود کند. مصرف این خودرو زمانی که در سال 2004 وارد بازار آمریکا شد، تنها 4.32 لیتر در هر صد کیلومتر بود و مدل 2010 آن توانست این عدد را به 3.95 لیتر در هر صد کیلومتر برساند. در حال حاضر وجود ترمزهای بازیافت انرژی در خودروهای هیبریدی بسیارمتداول شده، با این حال پریوس با فروش بیش از یک‌میلیون مدل در جهان و نیمی از بازار خودروهای گازسوز/الکتریکی ایالات متحده را در اختیار دارد.

 

Diamond Rio PMP300، 1998/1377

اصلا عجیب نیست اگر تا به حال نام Diamond Rio PMP300 به گوش شما نخورده باشد؛ اما با اثرات انقلابی آن بر دنیای موسیقی آشنا باشید. این ابزار قابل‌حمل ‌موسیقی اولین‌بار به دوستداران ترانه‌ها اجازه داد فایل‌های مورد نظر خود را با فرمت MP3 دانلود کنند یا از سی.دی روی آن بریزند. این دستگاه 200 دلاری که می‌توانست یک ساعت موسیقی را در خود ضبط کند، آنقدر محبوبیت کسب کرد که توسط انجمن ضبط و پخش موسیقی در آمریکا به دادگاه فراخوانده شد. پرونده در نهایت به نفع Rio تمام شد؛ اما تنها 3 سال بعد با ظهور آی‌پاد بازار این دستگاه برای همیشه از بین رفت.

 

درمان با استفاده از سلول‌های بنیادی، 1999/1378

توانایی القای سلول‌های بنیادی و تبدیل آنها به بسیاری از انواع سلول‌ها و حتی بافت‌ها باعث شد تصویر ما از پیوند اعضا تغییر پیدا کند. یکی از این تحقیقات موفق در سال 1999 انجام شد و طی آن محققان توانستند ‌از سلول‌های مغز استخوان به نوع خاصی از بافت پیوندی دست پیدا کنند. این آزمایش نشان می‌داد از یک نوع سلول، انواع سلول‌های گوناگون می‌توانند مشتق شوند.  

 

TiVo، سال 1999/1378

این دستگاه ضبط دیجیتال ویدئو برای اولین‌بار به دوستداران سریال‌ها و برنامه‌های تلویزیونی اجازه داد، برنامه مورد علاقه خود را در هر زمان که می‌خواهند ببینند و تبلیغات میان برنامه را به سادگی نادیده بگیرند. در سال‌های بعد که تهیه‌کنندگان برنامه‌های ماهواره‌ای و تلویزیون‌های کابلی بیشتر شدند، این امکان برای خریداران فراهم شد که از دستگاه‌هایی با دو تیونر استفاده کرده و همزمان با تماشای یک برنامه، برنامه دیگری را ضبط کنند. تحقیقی که در سال 2005 انجام شد، نشان می‌داد این دستگاه و مدل‌های تازه‌تر آن باعث شده‌اند طی 6 سال گذشته تماشای برنامه‌های ضبط شده بیش از 4 برابر شود.

 

ارتباط بی‌سیم به کمک 802.11g، سال 2003/1382

پیش از سال 2003 هیچ امکانی برای اتصال بی‌سیم به اینترنت وجود نداشت. اولین‌بار در این سال 802.11g معرفی شد که می‌توانست فضایی 15 فوتی /5 متر را در اطراف خود را با حداکثر سرعت 54 مگابایت در ثانیه پوشش دهد. پس از آن دستگاه‌های قدرتمندتری ابداع شدند که می‌توانستند از یک نقطه اتصال مورد نیاز یک خانه یا دفتر کوچک را تأمین کنند.

 

ایکس‌باکس لایو، سال 2003/1382

تنها یک دهه پیش وجود بازی‌های آنلاین ایده عجیبی بود؛ اما پس از اینکه مایکروسافت ایکس‌باکس لایو را به عنوان بخشی افزودنی به کنسول بازی خود معرفی کرد، تنها طی 9 سال گذشته برای بسیاری از ما مانند اتصال بی‌سیم به اینترنت به جزئی روزمره از زندگی تبدیل شده است. در ابتدا تنها امکان افزودن سلاح‌ها و سطوح تازه‌ای از بازی وجود داشت؛ اما امروزه اپلیکیشن‌های بسیاری برای چت یا دسترسی به سرویس‌های متعدد تحت وب توسط کنسول بازی فراهم شده است.

 

SpaceShipOne، سال 2003/1382

هدف شرکت‌کنندگان در ایکس پرایز تنها این نیست که بتوانند حداقل‌های مورد نظر این مسابقه مانند دوبار سفر به ارتفاع 100 کیلومتری زمین همراه با دو مسافر در طی دو هفته متوالی را برآورده کنند، بلکه می‌خواهند به دنیا نشان دهند که ابزارهایی به جز شاتل‌ها برای رسیدن به مدار زمین وجود دارد. کشتی فضایی 1 اولین فضاپیمای خصوصی بود که موفق شد تا ارتفاع 112 کیلومتری زمین بالا رفته و پس از آن به زمین برگردد. در حال حاضر ویرجین گالاکتیک دارد با استفاده از تجربیات حاصل از پرواز این فضاپیما، کشتی فضایی 2 را برای سفرهای فضایی خصوصی آماده می‌کند.

 

سیستم تعیین توالی ژنتیکی 20، سال 2005/1384

هشت سال پیش دکتر جاناتان راتبرگ موفق شد در تعیین توالی ژنتیکی انسان یک قدم بزرگ بردارد و سیستمی را ابداع کند که طی یک ماه و با هزینه‌ای حدود 300هزار دلار می‌تواند توالی ژنوم هر انسان را تعیین کند. او از تراشه‌ای استفاده کرد که می‌توانست صدهاهزار قطعه دی.ان.ای را در خود جای دهد، این در حالی است که روش پیشین تنها برای 384 قطعه به شکل همزمان جا داشت. او در سال 2007 شرکتی را تأسیس کرد که سیستم تولید شده توسط آن می‌تواند ظرف 1 روز توالی ژنتیکی فرد را تعیین کنند. هزینه تعیین توالی ژنتیکی با این روش برای هر فرد 1000 دلار است.

 

گوگل مپس، سال 2005/1384

گوگل مپس را باید یکی از ایده‌های خوب سال‌های اخیر دانست که در ابتدا با صرف هزینه زیادی توسط آزمایشگاه گوگل تهیه شد و پس از آن در سال 2008 با ارائه گوگل مپ‌میکر به کاربران اجازه داد در خلق آن همراهی کنند. این نقشه که قطعه‌قطعه باز می‌شود در زمان و پهنای باند کاربران صرفه‌جویی زیادی خواهد کرد و به سادگی قابل استفاده است. در حال حاضر بیش از 150میلیون کاربر دارند سالانه 18 میلیون کیلومتر مسیر را به این نقشه اضافه می‌کنند.

 

آی‌فون اپل و اپ‌استور، 2007 و 2008

حدود 5 سال پیش زمانی که اپل برای اولین‌بار آی‌فون را رونمایی کرد، گوشی همراهی که می‌توانست اینترنت را در جیب فرد بگذارد، چندان جالب‌توجه به نظر نمی‌آمد. اما شیوه ساده استفاده از آن و تجربه خوب کاربران در کنار معرفی فروشگاه نرم‌افزارهای کاربردی باعث شد محبوبیت بسیاری را کسب کند و باعث شود سیستم‌های عامل موبایل آینده نیز از آن پیروی کنند. این روش در تولید آی‌پاد، آی‌پد و دیگر ساخته‌های اپل نیز به کار گرفته شده و روزانه تنها 46میلیون نرم‌افزار توسط دارندگان تلفن‌های همراه دانلود می‌شود.

 

برخورددهنده بزرگ هاردونی، 2008/1387

در این سال تلاش 14 ساله گروه عظیمی از دانشمندان به ثمر نشست و فیزیکدانان بالاخره موفق شدند وجود بوزون هیگز را (که می‌تواند چگونگی شکل‌گیری جهان را به ما نشان دهد) در دو مرحله مورد آزمایش قرار دهند. نقص فنی این تونل 26 کیلومتری به وزن 35 تن تنها چندین روز بعد باعث شد تحقیقات برای 14 ماه متوقف شود.

 

کانن EOS 5D Mark II، سال 2009/1388

ساخت این دوربین ثابت فوق‌العاده که به کمک پردازنده قدرتمند D-SLR می‌تواند 30 فریم در ثانیه را که هر یک وضوحی معادل 21 مگاپیکسل دارند، به فرمت ویدئو تبدیل کند، یک اتفاق بزرگ برای عکاسان است. طی سه سال گذشته فیلمبرداری فیلم‌های متعدد مستند و سینمایی توسط این دوربین ثابت انجام شده است.

 

 برج خلیفه، سال 2010/1389

این برج که با ارتفاع 828 متر در دبی ساخته شده، بلندترین برج جهان است. برای طراحی و ساخت چنین ساختمانی نمی‌شود از روش‌های مرسوم ساخت آسمان‌خراش‌ها استفاده کرد. به همین دلیل این برج روی یک طرح سه‌پایه بنا شده که می‌تواند ساختار 6 ضلعی مرکزی آنرا حفظ کند.

 

کیوریاسیتی و جرثقیل آسمانی، سال 2011 و 2012

شاید انتخاب کیوریاسیتی به عنوان یکی از برترین اختراعات سال‌های اخیر کمی عجیب به نظر برسد؛ اما مطمئن باشید ارزشش را دارد. این کاوشگر 5 برابر نمونه‌های پیشین وزن داشته و از ژنراتوری استفاده می‌کند که می‌تواند نیروی مورد نیاز برای آن را تا 700 روز زمینی تأمین کند. علاوه بر این کیوریاسیتی آزمایشگاه بسیارمجهزتری است و می‌تواند نمونه‌های بیشتری را با خود حمل کند. این آزمایشگاه بزرگ و سنگین به فرود مطمئن نیاز داشت و با توجه به سنگینی وزن خود نمی‌توانست توسط کیسه‌های هوا به سطح مریخ فرود بیاید. به همین دلیل برای فرود آن روی سطح سیاره سرخ از سیستم جرثقیل آسمانی استفاده شد.

 53273

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    56 7
    حالا چرا اکثرش ساخت آمریکاست من نمیدونم ؟
  • نادان IR ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    57 9
    ایا از 57 کشور اسلامی با یک ونیم میلیارد جمعیت یک نفر در اختراع این 25 مورد دخالت داشته ؟اگر نه چرا ؟
    • بدون نام IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۵
      40 9
      آنها در صدد اختراع شیوه های جدیدی برای زندگی بهتر در آن دنیا هستند!
    • بدون نام IR ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۹
      32 7
      .... قشر بزرگی از مردم، درک درستی از دنیای امروز ندارند. برای هر مشکل دنیای امروز صدها کتاب علمی و کارشناسی و صدها متخصص و شغل تخصصی وجود دارد.
  • بدون نام IR ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    30 10
    خیلی جالب بود متشکر.
  • ات IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۵
    10 19
    یکی دوتاش شرقی بود.... اولا قاضی خودشون بودن (البته تاجای ممکن منصفانه بود تو اون سالها ابرقدرت آمریکا بود) دوما تو 25سال آینده بیشتر میاد سمته شرق
    • بدون نام IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۹
      22 7
      شما اگه راست میگی یک اختراع شرقی بهتر از این به ما معرفی کن.
  • فرزاد IR ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۵
    10 6
    کاش همه ی این عکس ها با متناش داخل یه فولدر بودن تا بشه دانلودش کرد. خبرآنلاین اگه این کارو انجام بدی ممنونت میشم.
  • علی IR ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۵
    17 22
    جالبه اونا فلسفه و علم ما مسلمونارو بردن تو جامعشون بردن و پیاده کردن و جهش پیدا کردن ولی ماها فقط ظاهر و شکل رو حفظ کردیم و نیومدیم ظاهر و باطن رو با هم همراه کنیم و یک حرکت خوب رو شروع کنیم واسه رشد
  • بدون نام IR ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۶
    24 3
    به نظر من جای تلسکوپ فضایی هابل توی این لیست خالیه.
  • آرش IR ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۶
    19 19
    چه فایده همشون باید برن دوزخ چون هیچ کدوم ازاین کارها اونهارواهل بهشت نمیکنه!
  • مجتبی IR ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۷
    10 18
    بیشتر تبلیغاتی بود تا علمی !
  • بدون نام IR ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
    24 4
    1 آمریکا 2 آمریکا 3 شرکت آمریکایی در دوبی 4 ژاپن 5 سوییس و فرانسه و جهان 6 آمریکا 7 آمریکا 8 آمریکا 9 آمریکا 10 آمریکا 11 آمریکا 12 آمریکا 13 14 آمریکا 15 ژاپن 16 هلند 17 ژاپن 18 آمریکا 19 آمریکا 20 آمریکا 21 فرانسه انگلستان 22 آمریکا 23 ژاپن 24 آمریکا --- بیخود نیست که ابر قدرت شدند. چون فقط و فقط این عــــــــلم و دانش هست که در آمریکا ملاک همه چیز است و دانشگاه های این کشور و سیستم تولید علم این کشور، گرانبهاترین سرمایه این کشور است. اکثر این علم را هم دانشگاه های خصوصی و پولی کشور تولید میکنند.