سایه اظهارات هاشمی رفسنجانی امروز بر روی نشست خبری وزیر خارجه او در دوران دولت سازندگی سنگینی کرد با این حال ولایتی تلاش کرد با ادبیات دیپلماتیک که آن را می شناسد از کنار سوالات خبرنگاران بگذرد.

محمود عزیزی: علی اکبر ولایتی کاندیدای ائتلاف پیشرفت در نشستی خبری بیش از تبین دیدگاه های خود مجبور شد پاسخگوی سوالات خبرنگاران درباره هاشمی رفسنجانی و نظراتش باشد.
 وزیر امور خارجه دولت سازندگی درباره حضور خاتمی و هاشمی رفسنجانی در انتخابات با بیان اینکه شورای نگهبان باید در این زمینه نظر دهد و بنده نظر خاصی راجع به کسی که کاندیدا شود یا نشود ندارم، افزود: «بنده مرجع تشخیص نیستم اما شورای نگهبان بر سر مواضع اصولی خودش ایستاده است و بر مبنای اصول و سوابق اشخاص قضاوت می‌کند
 ولایتی که سال 84 از حضور در انتخابات به دلیل حضور هاشمی انصراف داده بود این بار در سال 92 انصرافش براساس حضور هاشمی را رد کرده است.

 هیچ وقت درباره نقش هاشمی در فتنه 88 مطلبی بیان نکردم

علی‌اکبر ولایتی در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به پرسش خبرنگاری که درباره اظهارات پنجشنبه هفته گذشته وزیر اطلاعات که از نقش هاشمی رفسنجانی در فتنه 88 گفته بود، گفت: «بنده هیچ وقت درباره نقش هاشمی رفسنجانی در فتنه 88 مطلبی بیان نکردم و خبری که قبلا در این زمینه از جانب بنده منتشر شده بود، نادرست بود. بنده چنین حرفی نزدم و این موضوع را کسانی نقل کردند که قصد خاصی داشتند.»

 
 از وزیر اطلاعات درباره هاشمی سوال کنید
ولایتی که می گوید پیش از این دیدگاهش را راجع به هاشمی رفسنجانی اعلام کرده، در پاسخ به سوالی که نظر او را درباره اظهارات مصلحی جویا شد، افزود: « باید بگویم بنده پاسخگوی مطالبی که آقای وزیر اطلاعات گفته است، نیستم. در این زمینه از خودشان سوال کنید. در این باره عرض دیگری ندارم».
وی در پاسخ به پرسش خبرنگاری که پرسید آقای هاشمی گفته است سر جنگ با اسرائیل نداریم، آیا شما با این اظهار‌نظر موافقید یا نه؟،گفت: ائتلاف پیشرفت بر این صفت شناخته شده است که تابع نظرات مقام معظم رهبری است. تجربه در روابط سیاسی و بین‌المللی بسیار مهم است و رابطه بین‌ کشورها رابطه بین آدم‌هاست. برای ایجاد تفاهم باید یک زبان مشترک پیدا کرد و این زبان مشترک اگر نباشد، رابطه طبق یک اساس درست شکل نمی‌گیرد.
 کلمات دیپلمات ها بسیار مهم است
ولایتی با تاکید بر اینکه رابطه بین کشورها بسیار زمان می‌برد تا شکل گیرد و ساخته شود اما تخریب آن زمان زیادی نمی‌برد، گفت: از این رو کلماتی که دیپلمات‌ها به کار می‌برند در مصاحبه‌ها و سخنرانی‌های آنان بسیار مهم است و باید دیپلمات‌ها این ملاحظات را داشته باشند. ممکن است زحمات چند ساله کار سیاسی با یک کشور، با یک کلمه بی‌جا خراب شود. ایجاد روابط بین کشورها یک کار مینیاتوری است که ذره ذره کنار هم می‌گذاریم تا شکل گیرد بنابراین ظرافت کار سیاست خارجی از هر کاری بیشتر است.
هاشمی رفسنجانی اخیرا در دیدار جمعی از خبرنگاران، نویسندگان، دانشجویان و طلاب اصلاح طلب، درباره راهکار ترمیم سیاست خارجی گفته بود: «ما با اسرائیل سر جنگ نداریم. حالا اگر عرب ها جنگ کردند ما کمک می کنیم. »
 هاشمی و بیداری اسلامی
ولایتی در ادامه و در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه نظر شما درباره اینکه آقای هاشمی از لفظ بهار عربی بجای بیداری اسلامی استفاده می‌کردند، چیست گفت: ما هیچ تردیدی نداریم که انقلاب های منطقه بیداری اسلامی است. چرا که بازگشت به ارزش‌های اسلامی و در واقع احیای اسلام مدنظر است و آنچه ما در مصر، لیبی، تونس، بحرین، یمن و عراق دیدیم که در مقابل صدام و آمریکایی‌ها مردم عراق ایستادند جز بازگشت به اسلام چیز دیگری نبود. آقای مالکی و جعفری از متدینین و پایبند به مبانی اسلامی هستند و مبنایشان حاکمیت اسلام است.
   دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی تصریح کرد: برگزاری اجلاس‌ها بین اقشار مختلف، شعرا، بانوان، اساتید، علما برای این است که به ایران بیایند و از این تریبون آزاد مطالب‌شان را بیان کنند.
 نظر سنجی مقبولیت را نشان می دهد
علی‌اکبر ولایتی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگاری با تاکید بر اینکه نظر‌سنجی ملاک معتبری است به شرط اینکه به صورت علمی و با تصمیم ائتلاف پیشرفت انجام شود، گفت: کسب نظر علما و فرهیختگان نیز موضوع بسیار مهمی است که باید به آن هم توجه شود، دیدگاه‌های مراجع دینی و علمی یا جامعه مدرسین و جامعه روحانیت بسیار موثر است. نظرسنجی مقبولیت را نشان می‌دهد در عین حال دیدگاه‌های علمای اسلام که برای اسلام تلاش و کوشش کرده‌اند و تاکنون هم در کنار این انقلاب ایستاده اند، موضوع بسیار مهمی است و نقش بسیار مهمی در حمایت از حکومت جمهوری اسلامی ایران دارند.
وی افزود: بنده در مجالس هشتم و نهم، از کسانی بودم که مشارکت فعالی در تشکیل گروه 5+6 و 7+8 داشتم و آن زمان هم نظر علما در این زمینه نقشی اساسی داشت، نظر‌سنجی‌ یک فاکتور بسیار مهم است اما فقط آن ملاک نیست. بلکه کسب نظر علما هم امر بسیار مهمی است.
 
 دیگر اظهارات وی به شرح زیر است:
موضوع
اظهار نظر
انرژی هسته‌ای
 
چرا همواره به دنبال سوالاتی هستیم که از آن بوی دعوا و جنگ بیرون می‌آید، بنیاد انرژی هسته‌ای از ابتدا غیرجنگی بودن، غیرنظامی بودن و صلح‌آمیز بودن دستاوردهای ما را تائید کرده که این موضوع بر اساس معاهده NPT حق مسلم ماست/ ما این توانمندی را داریم که به یاری خداوند هم انرژی هسته‌ای را حفظ کنیم و هم روابطمان با دنیا را بهبود ببخشیم و این امتیاز ویژه‌ای است که دولت ما دارد، این موضوعات قابل مذاکره است و مذاکرات سیاسی و بین‌المللی زمان و درک خودش را می‌طلبد که بنده و همکاران ما این توان را در خودمان می‌بینیم که انرژی هسته‌ای را طوری پیش ببریم که از این دستاورد عظیم صیانت کنیم.
اولویت‌ها برای اداره کشور
ما برنامه‌ریزی‌های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت انجام داده‌ایم؛ بیکاری، تورم، عدم ثبات قیمت‌ها و کمبود برخی از اجناس و همچنین عدم اعتماد برای سرمایه‌گذاری داخلی از مسائل مهم است که احتیاج به برنامه‌های بلند مدت و میان مدت دارد/ دو فاکتور مهم در کار اقتصادی اول تقویت تولید و دوم واگذاری کار تولیدی به مردم است. مطابق اصل 44 باید اغلب این تصدی‌گری‌ها واگذار می‌‌شد که این کار صورت نگرفته است؛ راهکار دولت مشخص است اما یک دولت باید تصمیم خود را بگیرد هر کس داعیه کاندیداتوری دارد اول تکلیفش را مشخص کند.
ادامه روابط ایران و سوریه
سوریه تنها نیست و هیچوقت ایران سوریه را تنها نگذاشته است؛ اگر تعریف ما از کنار یکدیگر بودن این است که ایران، سوریه، عراق و لبنان در کنار یکدیگر بجنگند کسی دنبال این نیست و دولت سوریه نیز چنین توقعی ندارد. اما بنده از نزدیک نیز شاهد بودم که در طی 30 و چند سال گذشته از هیچ کمکی دریغ نکرده و خود سوری‌ها هم می‌دانند که در مسائلی که داشتند آنها را تنها نمی‌گذاریم و گزافه نیست که اگر کمک دوستان سوریه به دولت و مردم سوریه نبود مقاومتش تاکنون که دو سال از بحران آن می‌گذرد نمی‌توانست ادامه یابد. چرا که آمریکا، اسرائیل و مرتجعان همه دست به دست یکدیگر داده‌اند تا حکم بشار اسد را ساقط کنند و اگر کمک دوستان سوریه نبود تاکنون موفق شده بودند. 
اصول سیاست خارجی
شاه‌بیت برنامه توازن روابط ما با دنیا و تلاش در جهت برقراری روابط همه جانبه تجاری، اقتصادی، صنعتی با دیگر کشورها و در سایه آن پیشبرد اهداف اقتصادی بر اساس چشم‌انداز 20 ساله است/ تعدد همسایگان برای ما تهدید و فرصت است که می‌تواند بسیار به نفع ایران باشد اما روابط ما با همه کشورها باید بر اساس تدبیر باشد منهای اسرائیل که اصلا جزء حکومت‌ها نیست.
روابط کشورمان با همسایگان و کشورهای عربی
بنای ما بر این است که روابطمان با کشورهای همسایه و عربی را گسترش دهیم و اگر مشکلی هست آن را حل و ترمیم کنیم، حتماً باید با کشورهای عربی روابط نزدیکی داشته باشیم و اگر تنشی هست، باید با تدبیر حل شود. 
شرایط کاندیدای ریاست جمهوری
کاندیدای ریاست جمهوری باید جزء رجل مذهبی و سیاسی باشد و دارای سابقه خوب و بدون سوء سابقه سیاسی باشد، باید بتواند کشور را اداره کند اما در جمهوری اسلامی ایران این آزادی وجود دارد که هر کسی بتواند کاندیدا شود اما شورای نگهبان متناسب با صلاحیت و کارآیی افراد نظر خودش را اعلام می‌کند، ممکن است بنده نظری داشته باشم اما دلیلی ندارد آن را مطرح کنم. 
زمان معرفی اعضای کابینه
 اینکه در مجموعه رایزنی‌های آینده باشد و اینکه کابینه 24 نفری را اعلام کنیم وعده بدون پشتوانه‌ای است. همکارانمان را در حوزه‌های مختلف اعلام می‌کنیم و این خیلی دیر نیست. 
 
/29212

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 290842

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام CA ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۴
    این حرفهایی که تو جدول نوشتید یعنی با حضور ایشان شرایط بهتر که نمی شود احتمال دارد بدتر هم بشود هیچ طرح و برنامه ای برای رفع مشکلات ندارد یک جورهایی ادامه دهنده راه احمدی نژاد است فعلن از رای دادن به ایشان صرف نظر کردم
  • داود ازتبریز IR ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۴
    دیدار مردمی دکتر ولایتی در تبریز سه شنبه92/2/17 همراه بانماز مغرب وعشا خیابان آزادی مسجدطوبی
  • محمد IR ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۴
    55 26
    جالبه روزنامه های آمریکا معتدل ترین فرد ریاست جمهوری رو ایشون تشخیص دادند...شاید از گذشته ایشون در برخوردهایش باشد؟
  • فریاد IR ۲۳:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۴
    12 1
    به نظر میاد آقای ولایتی استقلال نظر نداره و بیشتر از اینکه به فکر جلب نظر مردم باشه سعی در جلب نظر و رضایتمندی یک قشر خاص داره ، فکر نمیکنم با این طرز فکر راه به جایی ببره
  • علیرضا IR ۰۱:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۵
    7 3
    قبل از این نظرسنجی فقط ملاک بود، الان نظر فرهیختگان و علمای اسلام! هم مهم شده الخیر فی ما وقع
  • حسین IR ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۵
    10 1
    اقای ولایتی چرا جر میزنید ! قرار بود بر اساس نظر خواهی باشد.
  • بدون نام IR ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۵
    1 8
    خدا را شکر بعد از 8 سال داریم یواش یواش حرف منطقی میشنویم
  • حسن IR ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۵
    12 1
    راه ايشان راه احمدي نژاد است با تامل بيشتر ولا غير
  • محمد IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۵
    10 1
    بازم وعده و وعید!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! بس نیست!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! تا کی شعار !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • رامین IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۵
    12 1
    سیاست کلی نظام رو که ایشون تعیین نمیکنن ! ایشون فقط اجرا کننده سیاست های نظام خواهند بود
  • یاسر IR ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۵
    1 11
    به خدا کشور به آرامش نیاز داره واین اصولی که از طرف ایشون برای کشور داده شده احتمالا این آرامش را برای ما فراهم بیاره.بیایید مغرضانه به قضیه نگاه نکنیم.مردی به دور از حاشیه های بی خود.