.

روز گذشته سخنگوی وزارت امور‌خارجه با اشاره به وضعیت بسیار بد و بحرانی شهر آمرلی در شمال عراق که تحت محاصره و حملات سبعانه تروریستهای دا ( دولت اسلامی) قرار دارد، نسبت به بروز یک فاجعه انسانی در این منطقه و قتل عام مردم بی گناه هشدار داد.
از آنجا که بیش از دو ماه است این شهر کوچک متشکل از شیعیان ترکمن در سخت ترین شرایط ممکن جنگی به سر می برد، مناسب تر بود این موضعگیری به جا و دقیق وزارت امورخارجه کمی زودتر انجام می شد ولی به هرحال همانگونه که در اظهارات خانم افخم نیز مطرح شد مقاومت دو ماهه مردم این منطقه در برابر تروریست‌های داعشی برغم فقدان سلاح و آذوقه، واقعا ارزش تمجید دارد و در عین حال لازم است همه کشورهای منطقه، مجامع بین المللی و دولت مرکزی عراق هرچه سریعتر برای نجات این اقلیت شیعه مظلوم اقداماتی اساسی انجام دهند.

آمرلی کجاست؟
در اینجا به بهانه موضعگیری قابل تقدیر وزرات امورخارجه درباره شهر آمرلی و ساکنان غیور و مظلوم آن، مرور کوتاهی بر شرایط و رویدادهای پیرامون این منطقه خواهیم داشت.
آمرلی شهری در استان صلاح الدین در 160 کیلومتری شمال بغداد است. اکثر جمعیت استان صلاح الدین را ترکمن های سنی نشین تشکیل می دهند اما آمرلی استثنائا شهری شیعه نشین با جمعیتی بین 18 تا 20 هزار نفر است. سی ان ان در گزارش یک ماه پیش خود از این شهر گفته است پنج هزار خانواده در آمرلی زندگی می کنند که اکنون همگی در معرض یک فاجعه انسانی قرار دارند. تروریست های دولت اسلامی یا همان داعش دو ماه پیش از چهار جهت مختلف این شهر را محاصره کرده اند و جریان آب و برق آن را قطع کرده اند. اکنون مردم این شهر از آب چاهها برای رفع تشنگی خود استفاده می کنند. جریان غذا برای این شهر نیز قطع شده و مواد غذایی و دارویی در این شهر بسیار کم شده است.
شاید اولین موضع گیری جدی درباره وضع وخیم مردم بی پناه آمرلی مربوط به 50 روز پیش و متعلق به آیت الله سیستانی مرجعیت دینی در عراق است که به جد از دولت مرکزی خواست برای شکستن محاصره این شهر و نجات جان این مردم تلاش بیشتری صورت گیرد.

شجاعت شیعیان ترکمن
یکی از خصیصه های قابل توجه ساکنان شهر آمرلی که نهایتا سبب شد توجه افکار عمومی جهان به آنها جلب شود مقاومت بی نظیر آنها در برابر ترویست های وحشی داعشی بوده است. مردان شهر دو ماه است که همراه با نیروهای پلیس این شهر و روستاییان مناطق اطراف ، سلاح در دست گرفته و تا کنون توانسته اند مانع پیشروی داعش به داخل شهر شوند.
با این همه مقاومت مردم آمرلی با وجود نبود آب و غذا و دارو و از همه مهمتر مهمات و مستعمل بودن سلاح های آنها که منحصرا تعدادی کلاشینکف و یا اسلحه های شکاری و قدیمی است نمی تواند بدون کمک از خارج بیش از این دوام بیاورد. چند هفته پیش نماینده ویژه سازمان ملل متحد در عراق، به شدت درباره وضع این شهر هشدار داده و تاکید کرده است باید کاری انجام شود زیرا ممکن است در صورت شکست مقاومت و تسلط داعش بر این شهر کشتار گسترده ای به راه بیفتد. در سوابق شوم داعشی ها ثبت است که پس از ورود به هر شهری که دارای چنین اقلیتهایی بوده ، آنها را در مقیاس وسیع قتل عام کرده است. داعشی ها این اقلیت (شیعیان) را مسلمان نمی دانند و کافر تلقی می کنند و تاکید دارند این افراد یا باید به آئین داعش گرایش پیدا کنند یا کشته شوند.

اقدامات دولت عراق
دولت نوری مالکی چندین بار با استفاده از نیروی هوایی تلاش کرده است محاصره شهر آمرلی را بشکند اما موفق به این کار نشده است. رسانه های غربی حتی مدعی شده اند ایران نیز گروهی را برای شکستن محاصره این شهر به منطقه اعزام کرده که این خبر البته توسط وزارت خارجه کشورمان تکذیب شد. حیدرالعبادی نخست وزیر تازه تعیین شده عراق نیز تا کنون چندین بار ضمن تقدیر از مقاومت جانانه مردم آمرلی بر لزوم کمک هرچه سریعتر به آنها و همکاری جامعه جهانی تاکید کرده است. بالگردهای ارتش عراق در دو ماه گذشته تنها چندبار موفق شده اند محموله های کمکی شامل غذا و دارو را از بالا بر فراز این شهر فرو بریزند اما به علت حضور نیروهای داعش در اطراف شهر که به تسلیحات بسیار مدرنی دست یافته اند، پرواز بالگردهای ارتش عراق بر فراز این شهر به منظور توزیع کمکهای غذایی بیشتر، امکان پذیر نیست. دولت عراق همچنین چندین بار از نیروهای پیشمرگه کرد خواسته است تا به کمک مردم آمرلی بروند اما آنها نیز کاری از پیش نبرده اند. اگرچه برخی معتقدند پیشمرگه ها از اساس اقدامی انجام نداده اند اما اقلیم کردستان اعلام کرده است برای شکستن محاصره آمرلی اقدام کرده اما موفقیتی نداشته است.

خیانت یا القاء جنگ شیعه وسنی
در این بین گزارش های ناگواری از دست داشتن برخی از ترکمن های سنی در کشتار ترکمن های شیعه و همدستی آنها با داعش برای مسلط شدن به شهر آمرلی در رسانه های غربی منتشر شده است. حتی برخی از منابع عراقی نیز در وب سایت های خود از این موضوع پرده برداشته اند. پایگاه اینترنتی "صوت العراق" درباره اوضاع بد اقلیت شیعه ترکمان در آمرلی با اشاره به شهادت ده کودک در این شهر و جنایت فرقه ای در منطقه الشعله و انفجار یک حسینیه توسط اعضای داعش نوشت: هفتاد روز است که آمرلی از هر طرف در محاصره است، بدون هیچ گناهی، جز اینکه مردم آمرلی ترکمان شیعه اند. محاصره آمرلی نقاب از چهره ترکمان سنی برداشت زیرا مشخص شد کسانی که مردم آمرلی را محاصره کرده اند، ساکنان ترکمان سنی از روستاهای اطراف آمرلی اند و به طور خاص، ساکنان روستای ینکجه. بنابر اطلاعات موثق، تروریستهایی از ساکنان ترکمان سنی مردان شیعه ترکمان را کشته و زنان آنان را به اسارت برده اند و در بازار الجواری در شهر موصل فروخته اند. این در حالی است که شعارهای جبهه ترکمان سنی، نشان دهنده ارتباط آنان با داعش، القاعده و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه است.
در عین حال که ممکن است این گزارش ها صحت داشته باشد اما می تواند افتادن در دام جلوه دادن جنگ شیعه و سنی در عراق باشد که همه گروه ها و جریان های سیاسی باید از آن پرهیز کنند چرا که داعش ثابت کرده است نه به سنی ها رحم می کند و نه به شیعه ها و نه به کردها.

هدف؛ پاکسازی قومی
خط سیر حرکت و اقدامات داعش از سوریه تا عراق نشان می دهد بیشترین قربانیان این جریان تروریستی شوم اقلیت های قومی، lمذهبی و خصوصا شیعیان و تا اندازیه ای مسیحیان بوده اند. بدین ترتیب بعید نیست یکی از ماموریت ها و کارویژه های این جریان مزدور پاک سازی قومی یا مذهبی در این دو کشور و یک دست سازی جمعیتی باشد. آنگونه که وب سایت صوت العراق نیز گزارش داده از زمان حمله داعش به عراق جمعیت شیعه از استانهای موصل، تلعفر، دشت نینوا و جنوب کرکوک ریشه کن شده اند و جز در مرکز شهر کرکوک در جای دیگری دیده نمی شوند. داعش شیعیان این مناطق را تا جایی که توانسته کشته و یا به سمت اطراف کوچ داده است و این خطر در کمین یکی از اصلی ترین شهرهای شیعه نشین عراق یعنی آمرلی نشسته است. در واقع از سیر حرکتی و اقدام داعش می توان به این نتیجه رسید که آنها درپی ریشه کنی شیعیان ترکمان، شَبَک و عرب از استانهای شمال عراق، موصل ، بخشهایی از کرکوک، طوز، آمرلی، الدجیل، السعدیه، جلولا، المقدادیه و بعقوبه هستند.

سربرنیتسای دیگر
واشنگتن پست نیز روز گذشته در مقاله ای هشدار داده است اگر اقدامی جدی برای نجات جان مردم آمرلی صورت نگیرد سربرنیتسای دیگری رخ خواهد داد. این روزنامه با بیان اینکه در ژوئیه 1995 بیش از هشت هزار غیرنظامی بوسنیایی بیخ گوش سازمان ملل در شهر سربرنیتسا قتل عام شدند این احتمال را مطرح کرده است که آمرلی در صورت سقوط به سربرنیتسای دوم تبدیل شود.

راه های کمک به آمرلی

به نظر نگارنده داعش توانسته است به خوبی با استفاده از ابزار و امکانات رسانه ای این دروغ را جا بیندازد که آنچه در عراق و سوریه روی می دهد یک جنگ طائفی و قومی- مذهبی است . هرچقدر این موضوع بیشتر دامن زده می شود کمک کردن به حل این بحران و جنایت جنگی سخت تر می شود. اگر شیعیان عراق و یا ایران بخواهند به کمک مردم آمرلی بشتابند داعش عشایر سنی را را برای دامن زدن بیشتر به جنگ و انتقام گیری از شیعیان تحریک می کند و اگر کسی به کمک گرفتار شدگان نیاید، داعش به راحتی پروژه پاک سازی قومی خود را عملی می کند.
در چنین فضایی آمریکایی ها و اروپایی ها نیز سوء استفاده های خود را بعمل آورده و اینگونه القاء می کنند که بدون حضور و ورود ما مشکلات حل نخواهد شد و سعی می کنند به جهانیان ثابت کنند  تنها منجیان بشریت در جهان هستند. رسانه های آمریکایی نیز همین راهکار را تجویز می کنند.  واشنگتن پست در همان مقاله پس از تشبیه وضعیت به سربرنیستای دوم توصیه می کند که جامعه بین الملل بخصوص آمریکا باید فورا برای گشودن یک مسیر امداد رسانی به آمریکا مداخله کند.
این در حالی است که دولت مرکزی عراق اعلام کرده است با نقض حاکمیت عراق با شعار کمک به عراق در مبارزه با تروریسم، مخالف است. ناظران بین المللی نیز گفته اند آمریکایی ها تا کنون حتی یک پرواز برای حمایت و نجات جان ساکنان شهر آمرلی انجام نداده اند و پشتیبانی هوایی آمریکا صرفا شامل مناطقی شده است که کارگران و شرکت های خارجی آمریکایی به ویژه شرکت های نفتی در آنجا حضور دارند. از سوی دیگر مقامات دولتی عراق معترضند که آمریکا به جای کمک نظامی و تسلیحاتی به دولت مرکزی عراق این کمک ها را معطوف به اقلیم کردستان کرده است حال آنکه پیشمرگه های کرد نیز حاضر نیستند با دریافت این کمک ها به یاری ترکمن های محاصره شده در آمرلی بشتابند.

به جای پیشمرگه ها به ما کمک کنید
صداهای شنیده شده از داخل آمرلی نیز بسیار جالب توجه است. در حالیکه آمریکا و اروپا به بهانه مبارزه با داعش مرتبا پیشمرگه های کرد را تجهیز می کنند و نتایج چشمگیری نیز از این اقدام به دست نمی آید، مردان غیور آمرلی خواستار اعطای این کمک ها به خود هستند. خبرگزاری فرانسه چند روز پیش در گزارشی فاش کرد مردان آمرلی که با اسلحه های فرسوده و مستهلک چند دهه قبل شجاعانه دو ماه است در برابر داعش ایستادگی کرده اند معتقدند اگر اندکی از تسلیحات ارسال شده برای پیشمرگه ها در اختیار آنها بود تا کنون داعشی ها را عقب رانده و محاصره را شکسته بودند.
خبرگزاری فرانسه در ادامه از فردی به نام عبدالله شکور زین العابدین اسم می برد و می نویسد: در حالی که یک چفیه به گردن زخمی خود بسته است می گوید آنها با شمار بالای نفرات به ما حمله کردند با این حال جنگجویان ما با شجاعت حمله آنها را دفع کردند. همه آنچه که ما می خواهیم تسلیحات بیشتر است.


با این همه معقول ترین راه برای آزاد سازی آمرلی از محاصره نکبت بار گروه تروریستی داعش همکاری دولت مرکزی، پیشمرگه های کرد، عشایر سنی ضد داعش با پشتیبانی کامل نیروی هوایی ارتش عراق است. اگر بغداد بتواند بدون کمک گرفتن مستقیم نظامی از طرف کشورهای خارجی و با استفاده از همه ظرفیت های داخلی خود اعم از شیعه، سنی، کرد، اقلیت های ترکمن، شبک، ایزدی و سایرین در برابر داعش بایستد آنگاه موفقیت بزرگی نصیب خود و منطقه کرده است و راه برای باز پس گیری سایر مناطق از داعش نیز باز خواهد شد.

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 373574

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سعی A1 ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
    2 2
    خدا نکنه سقوط کنه،ایران به عنوان بزرگترین کشور شیعه باید به کمک مردم مطلوم آمرلی بره،