بعدها این هجوم علمی مترجمین مسلمان به برگرداندن کتب دیگر به زبان عربی را نهضت ترجمه نامیدند که اساسا موجب حفظ و انتقال دانش مردم باستان به خصوص یونان به قرن های جدیدتر گردید و به نظر بسیاری از مورخین و کارشناسان غربی ، اگر آن نهضت ترجمه وجود نمی داشت ، اساسا دوران شکوفایی علم و هنر موسوم به رنسانس در اروپا شکل نمی گرفت.

 

پنجمین قسمت مجموعه مستند "تمدن آسمانی" ضمن بررسی تکامل و توسعه تمدن اسلامی طی دوران امامت ائمه اطهار از حضرت امام موسی کاظم علیه السلام تا حضرات عسکریین علیهم السلام  به نقش این ائمه هدی در تعمیق تمدن اسلامی می پردازد و اینکه اساسا  این تمدن در نزدیکی و نسبت آن با ولایت ائمه معصومین علیهم السلام تعریف می شود. از جمله به حضور پربرکت حضرت ثامن الحجج علی بن موسی الرضا علیه السلام در ایران اشاره می شود که نقش عمده در شکوفایی تمدن اسلامی در سرزمین ایران داشتند و همچنین ورود امامزادگان و علماء و صلحاء به این مرز و بوم که هر یک در نقطه ای از این آب و خاک چشمه ای از زلال معارف و ارزش های اسلامی را جاری ساختند تا پایه و بنیاد تمدن اسلامی گردد.

اما از ویژگی های این دوران ، رونق علم آموزی و یادگیری بود که از روزگار حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله و همچنین امامان معصوم آغاز شده و در دوران امامت حضرات امام محمد باقر و امام جعفر صادق علیهم السلام به اوج خود رسیده بود. این شوق و اشتیاق به علم و دانش و کمبود منابع علمی اصیل ، موجب روی آوردن طلاب و محققین و جویندگان علم به سمت کتب و مآخذ و منابعی شد که از عهد یونان و مصر و هند باستان باقی مانده بود و با تلاش شبانه روزی مترجمین مسلمان، این کتب و نوشته ها از زبان های مختلف به عربی ترجمه شد تا برای دانشمندان و فضلای اسلامی مورد استفاده باشد. بعدها این هجوم علمی مترجمین مسلمان به برگرداندن کتب دیگر به زبان عربی را نهضت ترجمه نامیدند که اساسا موجب حفظ و انتقال دانش مردم باستان به خصوص یونان به قرن های جدیدتر گردید و به نظر بسیاری از مورخین و کارشناسان غربی ، اگر آن نهضت ترجمه وجود نمی داشت ، اساسا دوران شکوفایی علم و هنر موسوم به رنسانس در اروپا شکل نمی گرفت. اما برخی دیگر از محققین و پژوهشگران تاریخی ، نهضت ترجمه را اگرچه موجب انتقال دانش و تجارب علمی به تمدن اسلامی و دوران بعدتر به شمار می آورند اما عمده کردن آن و روی آوردن به ترجمه صرف آثار گذشته را موجب دور شدن از نهضت تولید علمی محسوب می کنند که طی یکی دو قرن پیش از آن در جهان اسلام به راه افتاده بود.

در این قسمت اساتید و کارشناسان و پژوهشگرانی همچون استاد رحیم پور ازغدی (عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی) ، دکتر مجتبی مطهری (استاد حوزه و دانشگاه) ، دکتر مهدی محمد زاده (رییس دانشکده هنرهای اسلامی تبریز) ، پرفسور یوسف زیدان (رییس بخش نسخه های خطی کتابخانه اسکندریه) ، پرفسور خلیل اینالجیک (رییس مرکز تحقیقات تاریخی دانشگاه بیل کنت) و دکتر ایمان زکریایی کرمانی (مدیر گروه صنایع دستی دانشگاه هنر اصفهان) به بحث و بررسی درباره موضوعات فوق می پردازند.

قسمت پنجم مجموعه "تمدن آسمانی" روز جمعه 8 خرداد در ساعات 08/30 صبح ، 15/15 بعد از ظهر و 20 دقیقه نیمه شب از شبکه خبر پخش خواهد شد.

مجموعه مستند "تمدن آسمانی" درباره تاریخ تمدن اسلامی به نویسندگی و کارگردانی سعید مستغاثی و تهیه کنندگی رضا جعفریان در 30 قسمت توسط گروه مستند شبکه خبر تولید شده است.

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 420469

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =