اقتصادنیوز گزارش داد: ایرانی‌ها چند درصد درآمد خود را تفریح می‌کنند و آیا هزینه‌های تفریح در میان استان‌های مختلف متفاوت است؟ آمارهای بانک مرکزی در پاسخ این سوالات بسیار جالب است.

بررسی آمارهای درآمد و هزینه خانوارها (منتشر شده توسط بانک مرکزی)در سال 93 نشان می‌دهد در میان 31 استان کشور چهار استان خراسان جنوبی، سمنان، ایلام و کهگیلویه وبویراحمد بیش از دیگر استان‌ها برای تفریح و امور فرهنگی هزینه می‌کنند. در مقابل چهار استان سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری، کردستان و البرز کمترین هزینه را برای تفریح و امور فرهنگی می‌پردازند.

استانی مانند تهران یا اصفهان و فارس که انتظار می‌رفت با توجه به فراهم بودن زیرساخت های فرهنگی، بیش از دیگران برای تفریح و امور فرهنگی هزینه کنند، به ترتیب رتبه 25، 14 و 23 را دارند. اگرچه سایر هزینه‌ها مانند مسکن در استان‌هایی مانند تهران بیشتر است اما از طرفی درآمد سالانه تهرانی‌ها برای مثال دو برابر خراسان جنوبی است. 

از طرفی استان‌هایی مانند خراسان جنوبی، ایلام و کهگیلویه وبویراحمد جزو استان‌های محروم و فقیر محسوب می‌شود و اینکه خانوارها در خراسان جنوبی سالانه دو میلیون و 386 هزار تومان یا در کهگیلویه و بویر احمد دو میلیون و 270 هزار تومان صرف تفریح و امور فرهنگی و هتل و رستوران کنند، کمی با داده‌های آماری دیگر و تصور اولیه این استان‌ها هماهنگ نیست.

چون در مقابل استان‌هایی مانند سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری و کردستان که شرایطی مشابه استان‌های صدر لیست دارند، در انتهای لیست قرار گرفته‌اند که کمترین هزینه را برای تفریح می‌پردازند. این سه استان به ترتیب سالانه 519، 902 و 567 هزار تومان برای تفریح و هتل و رستوران هزینه می‌کنند.

بر این اساس چند سوال مطرح می‌شود؛ اول اینکه بانک مرکزی در بررسی آماری خود از تفریح و امور فرهنگی چه تعریفی ارائه داده و چه زیرمجموعه‌هایی را در بر می‌گیرد که برخی از استان‌های محروم و فقیر در صدر لیست قرار گرفته‌اند؟ دومین سوال اینکه آیا ممکن است این مرجع آماری در محاسبات خود اشتباه کرده باشد و سومین سوال هم این است که داده‌های مرکز آمار ایران چه می‌گوید؟

طبقه‌بندی بین‌المللی از هزینه و درامد خانوار یک طبقه‌بندی کلی است که هزینه‌ها را در 12 گروه اصلی و زیرگروه‌های مختلف دسته‌بندی کرده است. اول اینکه در میان این داده‌ها گروهی با عنوان هزینه تفریح و سرگرمی (به معنای گذران وقت و خوشگذرانی) عنوان نشده است. به همین دلیل در این گزارش، ترکیبی از هزینه‌های امور فرهنگی و تفریحی و هتل و رستوران معادل هزینه تفریح در ایران گرفته است. هزینه هتل و رستوران که واضح است. اما چه مواردی در زیر گروه امور فرهنگی و تفریحی قرار می‌گیرد؟

• تجهیزات سمعی و بصری، عکاسی و داده‌پردازی و لوازم آن
• سایر وسایل عمده با دوام برای تفریح و فرهنگ(لوازم موسیقی، میز پینگ پنگ و ...)
• سایر اقلام و حیوانات خانگی (اسباب بازی، گل و گیاه)
• خدمات فرهنگی و تفریحی(بلیط مسابقات، استخر، باشگاه، آموزش موسیقی، سینما، موزه و ...)
• روزنامه ، کتاب، لوازم‌التحریر(کتاب‌های درسی و غیردرسی)
• هزینه مسافرت‌های دسته‌جمعی (مسافرت های مذهبی و تفریجی داخل و خارج)

با بررسی این گروه‌ها به نظر نمی‌رسد استان‌های محروم کشور دارای برخی از زیرساخت‌ها مانند سینما، موزه، باشگاه و موارد این چنینی باشند یا مثلا 0.1 درآمد سالانه‌ خود را صرف خرید وسایل تفریحی بادوام کنند!

اما آیا آمارهای بانک مرکزی مشکل دارد؟ بررسی داده‌های مرکز آمار تنها در یک مورد نشان می‌دهد که هزینه تفریح فرهنگی استانی مانند خراسان جنوبی نصف آن آماری است که بانک مرکزی گزارش داده است. ارائه دو آمار متفاوت که به گفته کارشناسان آماری از یک طبقه‌بندی واحد استفاده می‌کنند، قابل توجه است.

نکته قابل توجه دیگر این است که ممکن است نمونه آماری انتخاب شده بسیار کوچک بوده و نتوانسته همه اطلاعات را به درستی منعکس کند. نمونه این اشتباه در بررسی آمار هزینه تفریح خانوارها به تفکیک بعدخانوار مشاهده می‌شود.

گزارش‌های بانک مرکزی نشان می‌دهد هزینه تفریح خانوارها با تعداد اعضای خانوار ارتباط دارد. هرچه تعداد اعضای خانوار بیشتر می‌شود، هزینه تفریح کمتر می‌شود. اما بررسی داده‌‌های آماری نشان می‌دهد در مورد خانوارهای 9 نفره این گونه نیست. مثلا خانوارهای هشت نفره سالانه یک میلیون و 565 هزار تومان برای تفریح هزینه می‌کنند، خانوارهای 9 نفره سه میلیون و 177 هزار تومان و خانوارهای 10 نفر و بیشتر یک میلیون و 500 هزار تومان! آماری که باز هم این سوال را ایجاد می‌کند که چرا هزینه تفریح یک خانوار 9 نفره دو برابر یک خانوار هشت یا 10 نفره است؟

پاسخ به نظر چندان سخت نمی‌رسد. نمونه آماری این طرح در سال 93 معادل  120 هزار نفر بود. 0.2 درصد این تعداد دارای خانوار 9 نفره بوده‌اند، یعنی اطلاعات جمع‌اوری شده برای خانوارهای 9 نفره از اطلاعات به دست آمده از 24 خانوار حاصل شده و تعمیم آن به کل کشور چندان صحیح به نظر نمی‌رسد. اما بانک مرکزی چنین مواردی را در گزارش تدوین شده لحاظ نکرده و نتیجه آن این می‌شود که بررسی آمارهای آن شگفتی‌آفرین است.

 

 

22339

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 504400

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۱:۱۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    13 3
    بعد میگن شیرازی ها اهل تفریح و..هستن اینم از امار
    • ایرانی سر افکنده از دست رفتارهای عزیزی A1 ۰۴:۲۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
      0 2
      یارانه من قطع شد در صورتی خیلی از افراد دارای وضع مالی بهتر حذف نشد چرا؟ایا به صورت رندوم قطع می شود
  • علي اكبر لاله IR ۰۳:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    12 3
    عزيزان چه خوب بود ابتدا اطلاعاتي در خصوص امكانات خراسان جنوبي خصوصا مركز استان بيرجند جمع آوزي ميكرديد.شهرستان بيرجند مركز استان خراسان جنوبي دو سينما قريب به پانزده استخر سر پوشيده مدرن شنا،ده موزه و بالغ بر بيست مجموعه ورزشي مي باشد و در سال ١٣٨٨ تنها دوازده هزار نفر سفر حج عمره داشته اند.
  • کنگر زهتاب MY ۰۳:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    17 0
    تفریح چی چی هه؟
  • بی نام A1 ۰۵:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    21 0
    اون مواردی که نوشته شده واقعا تفریح حساب میشه؟ همه چیزمون عجیب و غریبه واقعا
  • بی نام RO ۰۵:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    10 2
    بیخیال.یعنی یزد از گیلان بیشتر میر سفر؟
  • بی نام A1 ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    15 3
    چقدردروغ قشنگی بودکلی خندیدیم
  • ملت A1 ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    7 4
    بعدهمش بگید ما همدانیها خسیسم رتبه 6 کشوری در ولخرجی
  • بی نام A1 ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    4 0
    واقعا جای تامل دارد صحت وسقم امار. تجربه زندگی در بیرجند داشته ام مردم اصلا برای تفریح خرج نمی کنند
  • بی نام IR ۱۳:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    2 0
    اگه بخواهیم به این شکل در نظر بگیریم که بیرجند با توجه به موقعیت جغرافیایی خود که از تمام نقاط دیدنی کشور و شهرهای مهم دور است و جهت رسیدن به هر کدام از آنها لازم است هزینه های زیادی را متقبل شویم قابل درک تر است. مثلا یک اصفهانی جهت رفتن به تهران چقدر هزینه میکند و یک بیرجندی چقدر؟ بیرحندیها جهت رفتن به مثلا کیش چقدر هزینه میکنند. و مشهدیها چقدر؟
    • بی نام IR ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
      4 0
      کاملا درسته. تا برن شمال و برگردن یعنی 2000کیلومتر که اگه ماشین متوسط صدی 10 لیتر بنزین بسوزه فقط 200هزارتومن پول بنزینشون میشه اسکان و غذا هم که سر به فلک میکشه چون هیچ قوم و خویشی شمال ندارن اونجا تِلِپ شن لذا رتبه اول تنها بخاطر "دوری از تفریحگاه" هاست نه "به تفریح اهمیت دادن"
  • حسین A1 ۲۱:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    5 1
    اقاگیلان ومازندران بیشتر .ملت میرن برای تفریح .اماراشتباهه.تایک تعطیلیه یکروزه میخوره به اخرهفته .همه سرازیرمیشن شمال کشورچون نزدیکتره مخصوصاًتهرانیهاولی خداوکیلی یک حرف دارم باعزیزانمان درمازندران وگیلان .مخصوصاًشهرهای مازندران.اقابه والله اگرباکسانیکه بابدبختی سالی یکبارمیرن شمال .ازشون برای اجاره ویلاا شبی صد یادویست همینجوری بروبالا به خلق الله اجاره میدن وبعدمیبینی ویلاهااصلاًاین قیمت نمی ارزد.یاموادغذایی ووچیزهای دیگرلب دریا کلی پول میگرندازمردم یکبرفرض مثال یک پفک رامیده دوهزاریابستنی رادوبرابروخیلی چیزهای دیگربهشونم که میگی.میگن شماهاتوتهران درامدخوب دارید ماسالی سه ماه فقط کاسبیم باید خرجمون دربیاد.بعدبهشونم میگی اقااینقدرمیکشی روجنس .خداراخوش نمیاد .چراصددرصدیک جنس رامیفروشید .میگی