عصرایران نوشت: هاشمی رفسنجانی برای ریاست مجلس خبرگان دو راه پیش رو دارد. یکی اینکه خود وارد صحنه شود و دومی اینکه نامزدی را برای رسیدن به کرسی ریاست مجلس خبرگان معرفی کند.

پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری در هفتمین روز خرداد ماه سال 95 کار خود را آغاز می‌کند. اولین دستور این مجلس، انتخاب رئیس برای خبرگان رهبری است. یکی از نامزدهای اصلی این پست هاشمی رفسنجانی است. هاشمی رفسنجانی برای ریاست مجلس خبرگان دو راه پیش رو دارد. یکی اینکه خود وارد صحنه شود و دومی اینکه نامزدی را برای رسیدن به کرسی ریاست مجلس خبرگان معرفی کند.

بنا بر رفتار سیاسی هاشمی رفسنجانی طی سال‌های گذشته به ویژه بعد از درگذشت آیت‌الله مشکینی ( رئیس سه دوره مجلس خبرگان) در این مجلس، اگر افرادی که از نظر فکری مخالف هاشمی هستند وارد صحنه شوند، هاشمی قطعا وارد صحنه خواهد شد. او در دوره چهارم مجلس خبرگان( دوره فعلی) 3 دوره نامزد انتخابات ریاست خبرگان شد. هاشمی در این سه رقابت دو بار پیروز شد و یک بار شکست خورد. هاشمی در جریان رقابت با دبیر شورای نگهبان توانست با 41 رای در مقابل 34 رای آیت الله جنتی از مجموع 76 رای، به کرسی ریاست مجلس خبرگان تکیه بزند. در انتخابات بعدی هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری که در اسفند 87 برگزار شد، این بار آیت الله محمد یزدی، خود به عنوان رقیب اصلی هاشمی رفسنجانی وارد عرصه شد اما 26 رأی او در برابر 51 رأی هاشمی رفسنجانی کارساز نشد تا آیت الله هاشمی برای دو سال بعد نیز همچنان ریاست این مجلس را برعهده بگیرد.

سومین حضور هاشمی در این رقابت اما باشکست روبرو شد و رقابت را به آیت‌الله یزدی واگذار کرد. هاشمی در این رقابت تنها 24 رای را با خود اختصاص داد و آیت‌الله یزدی با 47 رای رئیس مجلس خبرگان شد.

هاشمی در مورد دلیل نامزدی‌اش برای ریاست مجلس خبرگان در آخرین سال دوره چهارم این مجلس گفته بود:" درصورتیکه بعضی افراد که آنها را برای ریاست خبرگان صالح نمی‌دانم قصد کاندیدا شدن داشته باشند،آمادگی خود را برای کاندیداتوری ریاست این مجلس اعلام خواهم کرد"

در پنجمین دوره مجلس خبرگان برخی از چهره‌های مطرح در مخالفت با هاشمی از رسیدن به این مجلس بازماندند که می‌شود به آیات یزدی و مصباح اشاره کرد. از آن سو افرادی مانند آیات جنتی، علم الهدی و حجت الاسلام سید احمد خاتمی نیز به مجلس راه پیدا کردند. بر همین اساس می‌توان نتیجه گرفت در صورت نامزدی این سه روحانی سرشناس تهران و مشهد برای پست ریاست مجلس خبرگان، هاشمی به احتمال فراوان وارد صحنه رقابت خواهد شد.

از سوی دیگر هاشمی نشان داده است در صورت حضور روحانیونی که از نظر فکری با او نزدیک هستند و یا حداقل اختلاف جدی با وی ندارند وارد صحنه رقابت نخواهد شد. عدم رقابت با آیت‌الله مهدوی کنی در دوره چهارم مجلس خبرگان نمونه بارز این معناست. آیت‌الله مهدوی کنی از جمله روحانیون مورد قبول جریان‌های سیاسی و مورد اعتماد رهبری و همچنین شخص آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بود. آیت‌الله امامی کاشانی از دوستان نزدیک این دو آیت‌الله در خاطرات خود به ماجرای تمایل هاشمی رفسنجانی برای ریاست آیت‌الله مهدوی کنی اشاره می‌کند و می‌گوید:" یک روز آیت الله هاشمی رفسنجانی در یکی از جلسات مجمع تشخیص به من فرمودند: شما آیت الله مهدوی کنی را می بینید؟ من گفتم: ایشان کسالت دارند و بنا دارم که به عیادت ایشان بروم. ایشان فرمودند: حتماً بروید و از قول من بگویید اگر شما داوطلب هستید، من نیستم و من می گویم که شما هستید. یعنی خودم هم اعلام می کنم."

همچنین هاشمی رفسنجانی نیز در روز انتخاب رئیس مجلس خبرگان در دوره چهارم خطاب به اعضای این مجلس گفت:" ۲ سال پیش هم برای ریاست خبرگان من از آیت‌الله مهدوی کنی درخواست کردم تا نامزد شوند و من هم حمایتشان کنم. ایشان اوایل گفته بودند که سن و سال و کسالت این اجازه را به من نمی دهد ولی من در جواب گفته بودم که این هم سابقه دارد و آیت الله مشکینی هم دخالت زیادی در امور نمی کردند ولی در نهایت جواب روشنی از طرف آیت الله مهدوی نرسید.امروز هم اگر آیت الله مهدوی تشریف بیاورند و رسما کاندید شوند من از ایشان حمایت می کنم و اگر کسی دیگر هم بیاید من همراهی می کنم.»

تفاوت این دو نگاه هاشمی به نامزدهای انتخابات ریاست مجلس خبرگان نشان می‌دهد که حضور افراد تعیین کننده ورود هاشمی به رقابت برای ریاست مجلس خبرگان است.

همین اصل باعث شده است تا اعضای مجلس خبرگان رهبری در دوره پنجم تلاش کنند فردی را نامزد مجلس خبرگان کنند که مورد وثوق جریان‌های مختلف باشد. هاشمی شاهرودی، امینی و امامی کاشانی از این جمله افراد هستند.
27216

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 530886

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۷
    67 15
    ریاست خبرگان برازنده آقای هاشمی است وبس چون دیدگاه دینی وسیاسی و جمایت واقعی از رهبری را آقای هاشمی میکند نه کسانی که باد از هر طرف بیاد اونوری میشن
  • رضا A1 ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۷
    9 34
    رياست خبرگان بايد فردي عاقل و عالم وجامع وپيرو رهبري وباشد . كه متاسفانه اين روزا آقاي هاشمي اينجور نيست وبعضي اوقات با گفتن سخنان نابجا باعث زيان به مملكت ميشه .
  • بی نام A1 ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۷
    8 23
    ايت الله اميني كه سابقه معاونت خبرگان را دارد ومورد تاييد اقاي هاشمي نيز ميباشد شخص مناسبي جهت رياست. خبرگان ميباشد
  • ایرانی RO ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۷
    4 30
    متأسفانه آقای هاشمی بعد از ریاست جمهوری باتوجه به خوشگذرانی هایش در کاخ های شاهنشاهی یادش رفت که که بود وخلقیایش کلٱ عوض شده وبه زندگی اشرافی عادت کرده ودیگر آن هاشمی سابق نیست
  • بی نام A1 ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۷
    2 10
    بنظرم افراد سن بالا در سیاست نباید باشند فقط مشورت دهند بهتر است. بویژه آنهم روحانی باشد. فردی می گفت یکی از ایت الله های قدیم در مشهد وقتی سنش درست به شصت سال رسید امام جماعت مسجدی را نپذیرفت و هر چه اصرار کردیم قبول نکرد و جویای علت شدیم فرمود من الان سنم بالاست جمله ای یا کلمه ای به افراد نمازگزار میگم و اشتباه هم است بالاخره آن را به اسم اسلام و دین می گذارند و نمی گویند فلانی گفته . یکی از استادان تاریخ می گفت علمای شیعه صاحب کتاب بود در این خصوص نسبت به عالمان تسنن آزاد تر هستند و نقد ها و عیوب را قبول دارند و تعصبی هم نیستند و حقیقت را می پذیرند اما آنها تمایلی به پذیرش حقیقت شاید ها اصلا" نداشته باشند .
  • ایرانی A1 ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۷
    25 7
    فقط وفقط آیت الل هاشمی ازنده این جایگاه می باشند
  • بی نام IR ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۷
    9 21
    آقای هاشمی صلاحیت ریاست را ندارد ودر صورت حضور در این عرصه شکست ميخورد