دنیای اقتصاد نوشت: قیمت واقعی مسکن از مهر ماه سال 92،‌ تحت تاثیر «ترکیدن حباب مسکن بعد از جهش بهار همان سال»، با رشد منفی همراه شد به این معنا که میزان رشد قیمت اسمی آپارتمان در تهران از نیمه سال 92،‌ در سطح پایین‌تر از تورم عمومی قرار گرفت.

روند رشد منفی قیمت مسکن تا زمستان سال گذشته ادامه پیدا کرد، اما در دی ماه 95،‌ رشد نزدیک به 10 درصدی متوسط قیمت مسکن (رشد نقطه‌ای)،‌ باعث سبقت جزئی یک واحد درصدی منحنی تورم مسکن از تورم عمومی بعد از 39 ماه رشد منفی قیمت واقعی،‌ شد. اما اتفاق دی ماه پارسال، ماندگار نشد، به‌طوری که در حال حاضر، با تغییر هر دو مسیر تورم مسکن و تورم عمومی طی چهار ماه اخیر،‌ نرخ رشد قیمت واقعی مسکن در تهران،‌ مجددا شیب منفی به خود گرفته است. ماه گذشته ارزش واقعی آپارتمان در تهران –میزان رشد قیمت اسمی در مقایسه با نرخ تورم- حدود 7 درصد نسبت به اردیبهشت سال 95 کاهش پیدا کرد.

علت تغییر محسوس در شیب رشد قیمت واقعی ملک طی سه ماه اخیر را می‌توان در سه پارامتر عنوان کرد. اولین پارامتر،‌ به تغییر صعودی نرخ تورم نقطه به نقطه در فاصله بهمن سال گذشته تاکنون، نسبت به ماه‌های قبل از آن،‌ مربوط است.

نرخ تورم نقطه به نقطه از حدود 9درصد در نیمه زمستان امسال، به 6/ 12 درصد در فروردین امسال رسید و ماه گذشته نیز 8/ 11 درصد شد. این افزایش، در کنار پارامتر «شتاب کاهنده نرخ رشد نقطه‌ای قیمت مسکن طی همین فاصله زمانی»، در افزایش رشد منفی قیمت واقعی مسکن،‌ اثرگذار بوده است.

در این میان‌ عدم افزایش شدید حجم معاملات خرید مسکن که باعث جلوگیری از رشد چشمگیر قیمت مسکن شده، به‌عنوان پارامتر سوم،‌ مطرح است. منشاء این پارامتر،‌ نبود تقاضای سفته‌بازی در بازار ملک تحت تاثیر جذابیت بازار رقیب (سپرده‌گذاری در بانک‌ها)،‌ بوده است.

از ابتدای امسال تاکنون،‌ نرخ بازدهی خرید ملک در تهران،‌ تقریبا صفر بوده است. این در حالی است که سپرده‌گذاران بانکی طی این دو ماه، در بانک‌هایی که 22 درصد سود پرداخت می‌کنند، حدود 6/ 3 درصد بازدهی سپرده‌گذاری کسب کرده‌اند.

 

302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 670708

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سلامت A1 ۰۴:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۸
    20 16
    با این گرانی آپارتمان ها خریداری نیست حتی با تخفیف
  • بی نام RO ۰۵:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۸
    26 15
    بنده سال 93 با وام 45 تومانی یک آپارتمان کوچک خریدم به مبلغ 330 تومان. اگر 290 تومان خودم رو توی این 3 سال سپرده بلندمدت گذاشته بودم حداقل 70 درصد سود گرفته بودم یعنی 203 تومن در حالیکه توی این مدت قیمت خونه م نه تنها زیاد نشده بلکه حداقل 10 درصد افت کرده به خاطر افزایش سن بنا و رکود ... خلاصه اگه این مدت دست نگه داشته بودم و اجاره نشینی میکردم الان کلی سود کرده بودم و خونه ی خیلی بزرگتری می تونستم بخرم
  • بی نام A1 ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۸
    1 3
    حرکت اقتصاد خطی نیست و حالتی مثل پاندول دارد یعنی هیچ کاهش تورمی تا ابد ادامه پیدا نمیکندبلکه خود کاهش تورم منجر به افزایش تورم می شود همانگونه هیچ افزایش تورمی تا ابد ادامه پیدا نمیکندبلکه خود افزایش تورم منجر به کاهش تورم می شود مثال قیمت گوشت صعودیست ممکن است در دوماه به کیلویی پانصد هزارتومان برسد ولی پس از آن دیگر کسی گوشت نمیخرد یا ماهی و مرغ میخرد و مجبور است قیمت پایین بیاید به همین دلیل دوره های رونق و رکود دایم در اقتصادهای ناپایدار تکرار می شود فقط مدت دوره ها و اندازه افزایش و کاهش ها تفاوت می کنند با مشاهده ی نمودار تورم بانک مرکزی میشه فهمید که نقطه مینیموم تورم در حرکت پاندولی ذکر شده که زمستان نود و پنج بوده است و پس از پنج سال کاهش در حال حاضر در حال افزایش تورم هست
  • بی نام A1 ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۸
    2 3
    ادامه: در واقع در پنج سال گذشته حباب تورم و قیمت ها در حال تخلیه بوده و همزمان نقدینگی در بانک ها جمع شده است و حال پاندول در حال عبور از نقطه صفر و افزایش تورم و قیمت ها در سمت مقابل نقطه صفر است این مساله شاید قابل مدیریت و جابجا کردن زمانی و حتی اندازه ای باشد ولی اصل آن اجتناب ناپذیر است البته قابل ذکر است که در چند سال گذشته از نظر نگارنده کاری جهت مدیریت آن صورت نگرفته و در حال حاضر هم اکشن متناسب با این حرکت اقتصادی دیده نمی شود مثلا در پنج سال پیش که پس از تورم چند صد درصدی پاندول به سمت کاهش تورم حرکت کرد باید با کاهش نرخ سود بانکی عوامل بازدارنده رکود و افزایش نقدینگی فعال میشد و خوب الان که تورم در حال طی کردن مسیر به سمت یک پیک نسبی دیگر است میشد با افزایش سود بانکی مانع آن شد