۰ نفر
۲۵ تیر ۱۳۹۶ - ۰۴:۵۰

دنیای اقتصاد در سرمقاله ای به قلم رضا بوستانی اقتصاددان نوشت:ساماندهی موسسات غیرمجاز تنها قسمتی از برنامه اصلاحات نظام بانکی است و رفاه اقتصادی ایرانیان در گرو پیشرفت این اصلاحات است.

این روزها که بانک‌مرکزی بر ساماندهی موسسات اعتباری غیرمجاز متمرکز شده است، مورد سخت‌ترین انتقادات قرار می‌گیرد. گویی مسوولیت این موسسات فقط بر دوش این نهاد است؛ درحالی‌که اگر همه نهادهای حاکمیتی حمایت نکنند، سختی ادامه اصلاحات در نظام بانکی دوچندان می‌شود. 

بانک‌های مرکزی در دنیای مدرن برای حفاظت از بانک‌ها و دیگر نهادهای مالی فعال در بازار پول، خلق شده‌اند. از آنجا که این نهادهای سپرده‌پذیر ـ فارغ از اندازه و کیفیت دارایی‌شان ـ ممکن است در معرض هجوم سپرده‌گذاران قرار گیرند، برخورداری از چتر حمایتی بانک‌مرکزی برای تداوم حیات آنها ضروری است. البته حمایت‌های بانک‌مرکزی از این نهادها بدون قید و شرط نیست و بانک‌مرکزی تنها از آنهایی حمایت می‌‌کند که با اجرای قوانین و مقررات، بازگشت سپرده‌های مردم را تضمین می‌کنند.

حتی اگر نهادی مجوز فعالیت در بازار پول از بانک‌مرکزی دریافت کند و به‌طور مستمر مورد نظارت بانک قرار داشته باشد، باز هم تضمینی وجود ندارد که این نهاد با مشکل مواجه نشود. فعالیت در صنعت بانکداری مانند هر صنعت دیگری با رقابت همراه است و موفقیت فعالان در این صنعت به راهبردها و عملکردشان بستگی دارد. از این رو، اگر نهادی به‌دلیل ضعف داخلی زیان‌ده و از انجام تعهداتش عاجز شود، نباید بانک مرکزی را سرزنش کرد.

موسسات اعتباری غیرمجاز در دهه گذشته با استفاده از فرصتی که در نتیجه سوء‌مدیریت در اقتصاد کلان به‌وجود آمد، به سرعت رشد کردند. این موسسات کمترین آشنایی را با حوزه تخصصی بانکداری داشتند و در فقدان یک ناظر بیرونی سپرده‌های مردم را در فعالیت‌های پرریسک و شاید فسادزا سرمایه‌گذاری کردند. امروز که شرایط اقتصادی تنها از فعالیت‌های مولد حمایت می‌کند این موسسات از رمق افتاده‌اند و برای شانه خالی کردن از زیر بار پاسخ‌گویی به هر دسیسه‌ای چنگ می‌زنند و متاسفانه گاهی انگشت اتهام را به سوی بانک مرکزی نشانه می‌روند.

اولین گام برای برون‌رفت از شرایط فعلی، برخورد قاطع با موسسات اعتباری غیرمجاز است که کمترین گناهشان نادیده گرفتن قانون و عدم‌شفافیت در عملکرد است. البته برای ساماندهی به این موسسات باید ضمن در نظر گرفتن حقوق سپرده‌گذاران خرد، به این نکته توجه داشت که برخورد امروز با این موسسات به تجربه‌ای برای کلیه افراد جامعه تبدیل خواهد شد. اگر شدت برخورد با این موسسات متناسب با صدمه آنها به فضای اقتصادی کشور نباشد، در آینده دوباره شاهد رشد این موسسات خواهیم بود.

همچنین اگر سپرده‌گذاران بابت اعتماد نابجای خود به این موسسات مواخذه نشوند، در آینده بی‌مسوولیت‌تر رفتار خواهند کرد. سپرده‌گذاران باید بیاموزند که اولین حافظ سپرده‌ها، خودشان هستند و در کنار نرخ سود باید اعتبار سپرده‌پذیر را نیز در تصمیمات خود وارد کنند. دلسوزی نابجا برای سپرده‌گذاران این موسسات نه‌تنها سودی برای اقتصاد ندارد، بلکه حل اصولی این مشکل را مشکل‌تر می‌سازد. باید از این تجربه پرهزینه درس گرفت و از بانک مرکزی به‌عنوان یک نهاد کارشناسی حمایت کرد.

3535

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 687171

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسین IR ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۵
    3 1
    نه اینکه معاونان بانک مرکزی عضو هیئت مدیره موسسات نیستند و دزدی نمیکنن ؟
  • بی نام A1 ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۵
    2 2
    نهادها مقصرندولی خودراپشت بانک مرکزی مخفی می کنند.
  • سپرده گذار کاسپین IR ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۵
    2 1
    مگر غیر از این است که در نهایت هدف تمام این تلاشها ان است که سپرده گذاران موسسه مجاز کاسپین را مجبور نمایند تا سپرده گذاران به دریافت 3100 میلیاردتومان موجودی مورد ادعا بانک مرکزی در تعاونی منحله فرشتگان به جای 8600 میلیارد تومان طلب شرعی و قانونی سپرده گذاران راضی شوند و حداقل قربانیان صد در صدی این جریان سپرده گذاران کلان می باشندو سپرده گذاران خرد نیز فقط به بخشی از طلب خود خواهند رسید.تمام این تبلیغات در رسانه ملی و سایت ها نیز درجهت پوشش قصورات عمدی و یا با اغماض غیرعمدی بانک مرکزی می باشد که نادرستی این تبلیغات و ادعاهای بانک مرکزی با مدارک مستند و غیر قابل انکار موجود ثابت شده است نظیر مجوز مشروط , عدم موافقت بانک مرکزی با نصب تابلوهای کاسپین و سپرده گیری با فرم و امضا و مهر کاسپین
  • بی نام A1 ۰۴:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۶
    2 1
    بانک مرکزی مقصر است چرا که اگر بگیر و ببند راه نمی انداخت هیچکدام از موسسات با حجوم مردم مواجه نمی شدند اگر قصد برخورد هم داشته باشند باید با کسانی که به موسسات مجوز فعالیت داده اند و در درجه دوم با کسانی که علیرغم داشتن مجوز قبلی این موسسات با برخورد و شبهه افکنی و مجاز غیر مجاز کردن موجبات حجوم مردم و سپرده گذاران و ورشکستگی موسسات رو فراهم کردند و البته سپرده گذاران هم حق دارند هم از نهاد مجوز دهنده و هم نهاد محدود کننده شاکی باشند
  • میرزایی A1 ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۸
    0 1
    ادمهای طمعکار باید مجازات بشوند کسانی که به خاطر چند درصد سود بیشتر ریسک کردند و طمع باید تاوان پس بدهند . البته بانک مرکزی در عدم کنترل سود سپرده ها مقصر هست. در اقتصادی که همه چیزش تو رکود هست چه جوری یه موسسه سود 30 درصدی میده؟