۰ نفر
۱۵ دی ۱۳۹۶ - ۰۵:۰۳
پشت‌پرده مانوری با اسم رمز گرانی

در حالی که گرانی و تورم به کلید واژه حمله به دولت تبدیل شده است، بررسی ها نشان می دهد نه تنها تورم در سال جاری تغییر چندانی را نسبت به چهار سال قبل تجربه نکرده بلکه سبد کالاهای مصرفی نیز با افزایش چندان قیمت ها روبرو نیست.

 به گزارش خبرآنلاین، تورم دیرپای ایران در چهار دهه اخیر بارها وبارها فشار بر سبد مصرفی و معیشتی جمعیت ایران را رقم زده است.

بررسی ها نشان می دهد تورم در ایران ساختارهای اقتصادی و حتی اجتماعی را دستخوش تغییراتی جدی کرده است و دیرپایی آن در مقایسه با دیگر کشورهای جهان امری قابل اعتنا و مورد بررسی است‌‌.

با این حال طی 5 سال اخیر ، برای اولین بار اقتصاد ایران شاهد تغییراتی جدی در این عرصه است به طوری که برای نخستین بار در پنج سال گذشته نرخ تورم روندی کاهشی را نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کرده است.

هر چند در برخی سال ها نرخ تورم طی چهار دهه اخیر کاهش را تجربه کرده است، اما هیچ گاه نرخ تورم در چهار سال پیاپی روندی کاهشی را تجربه نکرده است.

در سال جاری نیز هر چند منتقدان دولت مدام بر طبل بازگشت تورم می کوبند اما نرخ تورم از محدوده 10 درصدی ، در برخی ماه ها فراتر نرفته و همین امر خود گواهی است بر این نکته که تورم یکی از اصلی ترین "کلیدواژه ها" حمله به دولت است نه امری واقعی برای نشان دادن مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم.

دولت یازدهم در حالی فعالیت خود را آغاز کرد که نرخ تورم در ایران از 40 درصد فراتر رفته بود و تورم لحظه ای کم کم ایجاد ابر تورم در اقتصاد نیمه نفس ایران را گواهی می داد. رشد منفی اقتصادی،عدم ایجاد شغل متناسب با ورودی جمعیت بیکار به بازار کار و همچنین رکودی که محصول سیاست های متناقض اقتصادی و بی برنامگی حاصل از آن بود ، اقتصاد ایران در شرایطی نامساعد و ناگوار به سر می برد.

در این سال ها اما کنترل نرخ تورم از یک سو و سرمایه گذاری برای ایجاد فرصت های شغلی از سوی دیگر خود سبب شد وضعیت تا حدی به حالت عادی بازگردد اما به نظر می رسد تمام نشدن شرایط انتخاباتی در ایران پس از پایان انتخابات دوازدهم ، زمینه دامن زدن به مطالبات عمومی را فراهم کرده است که این امر خود را در اعتراضاتی که در این روزها در جای جای کشور دیده می شود، نشان می دهد.

در آستانه انتخابات دوازدهم نیز رقبای انتخاباتی بر مساله اقتصاد مانور می دادند و وعده هایی رویایی برای پرداخت یارانه هایی بیشتر و ایجاد فرصت های شغلی و ... را مطرح می کردند.

تقابل با دولت یا از بین بردن فرصت های اقتصادی
بررسی ها نشان می دهد امید به آینده امروزه مولفه بسیار مهمی برای توسعه و تداوم رشد اقتصادی در کشورها دارد این در حالی است که به رغم جوانی جمعیت ایران ، یاس افکنی و ایجاد ناامیدی در دستور کار منتقدان دولت قرار گرفته است.

خط سیاه نمایی به تازگی در دستور کار منتقدان قرار نگرفته است، سال هاست ایران از این بحران جدی در رنج است و نتیجه این وضعیت نیز یاس افکنی است که می تواند عوارض خود را در کاهش انگیزه برای مشارکت اقتصادی، کاهش نرخ سرمایه گذاری و همچنین بالا رفتن هزینه های توسعه و رشد اقتصادی نشان دهد.

در حالی مانور بر مساله گرانی این روزها به شدت از سوی منتقدان پیگیری می شود که آمارهای رسمی حکایت از آن دارد که نه تنها نرخ تورم در این چهار سال رو به کنترل است و تورم از هسته سخت خود نیز عبور کرده و نرخی تک رقمی را تجربه می کند بلکه رشد قابل توجه اقتصاد در سال گذشته نیز بهبود شرایط در این عرصه را گواهی می دهد.

در چنین شرایطی خط یاس افکنی خود می تواند زمینه را برای افزایش ریسک سرمایه گذاری در ایران و داغ شدن بازار دلالی ها به دنبال داشته باشد کما اینکه زیان سهامداران بورس از یک سو و شعله ور شدن آتش اشتیاق به خرید سکه و ارز از سوی دیگر گواهی بر این مدعاست.

چه باید کرد؟
اقتصاد ایران از بحران هایی جدی که در آغازین سال های دهه نود گریبانش را گرفته بود، هنوز به شکل کامل خلاصی نیافته است. هر چند ریسک سرمایه گذاری در ایران طی سال های اخیر با کاهش روبرو شده اما اقداماتی از این دست که موج سواری برخی از مخالفان و دشمنان خارحی در ایران را در پی داشته است ، می تواند زمینه بالا رفتن دوباره ریسک سرمایه گذاری در ایران را به همراه داشته باشد.

بررسی ها نشان می دهد ایران برای دستیابی به رشد اقتصادی هشت درصدی در سال های اجرای برنامه ششم توسعه به سرمایه گذاری بیش از 200 میلیارد دلار نیاز دارد اما به نظر می رسد تلاش برخی منتقدان دولت برای عدم خروج فضای سیاسی - اجتماعی ایران از انتخابات و همچنین مانور بر بحران های اقتصادی که نه در 5 سال اخیر که طی 5 دهه اخیر ایجاد شده است، می‌تواند توسعه اقتصادی پایدار در ایران را با بحران روبرو نماید.

جدول زیر نشان دهنده قیمت اقلام مهم مصرفی در سبد خانوار ایرانی است. جدول شماره دو نیز میزان افزایش قیمت را در این محدوده زمانی در بر دارد.

35223

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 743302

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • فرهاد A1 ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    68 2
    توسعه اقتصادی بدون توسعه سیاسی ممکن نیست بدون سرمایه گزاری خارجی ممکن نیست بدون برخورد جدی با مفسدان ممکن نیست بدون مبارزه با رانت و جذف بودجه نهادهای بی مصرف که مالیات هم نمیدهند ممکن نیست
  • بام RO ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    55 3
    پشت پرده نداره ماهمه به ته خط رسیدیم برای قبوض وزارت اقتصاد واصناف این وسط چه کاردارن یعنی تااین حد به مسیو لین برخورده نخهیر پیگیر نیستن چه کم صرف چه پرمصرف باید کم بشه هم اب برق هم گاز برای اینکه ما ساکت نمینشینیم چرا4جارایگانه بعدا این وسط مارابچاپن وهمچنی ن اگرهمت بکنن قیمت قبر که از5میلیون بالا رفته کاهش بدن خیلی خوبه یعنی مردن هم سخت شده حالا همش جلسه تشکیل بدین بگید چرامانوردادن اعتراض کردن فلان کردن کسری بودجه وخشکسالی ربطی به ما مردم نداره البته مشکل حل بشود نه به حرف بلکه به عمل
  • بی نام IR ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    64 4
    نمیدونم منظورتون از این قصه ها چیه، کافیه به بودجه پیشنهادی دولت نگاه کنید، برداشتید چند صفحه داستان درست کردید، قیمت مسکن که پانزده درصد گران شده،هزار و صد درصد نرخ واردات خودروی هیبرید بالا رفته، بنزین پنجاه درصد، هشتصد درصد خروجی، و قص علی هذا، بعد شما بیا قصه بباف، داستان کبک رو بهتون یادآوری میکنم
  • قلی ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    13 0
    مسولین محترم این حرفها حرف فقط ، بچه ها مواظب باشید
  • من DE ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    2 15
    ضمن حمایت کامل از دولت واقعیت این است که وقتی تحریم هستیم نمیشه لاکچری بازی در بیاوریم . وقتی تولید داخلی داریم چرا باید اجازه استفاده از محصولات خارجی را بدهیم . اینکه بگوییم واردات برای کنترل قیمت است حرف غلطی است چون محصولات خارجی اتفاقا گرانتر هم هستند . همین هفته خودرو های خارجی گران شدند چرا باید این اتفاق بیفتد وقتی نوسان نرخ ارز داریم خوب وارد نکنید. از انها بدتر این است که با وجود پتانسیل بالای داخلی در حوزه ای تی ما اجازه می دهیم محصول ای تی خارجی با قیمت خیلی کم و بدون رعایت کپی رایت در داخل مصرف بشود. اینها نتیجه سالها بی توجهی است. نباید اجازه خروج نخبه ها را بدهیم وقتی خودمان نیاز داریم خوب اجازه خروج ندهید. چرا باید فرهنگی که باید در اختیار دولت باشد اینقدر ولگرد شده است ؟؟؟؟؟
  • من DE ۰۷:۳۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    3 4
    برای حل مشکلات باید از نخبه ها کمک گرفت الان نخبه های ما کجا هستند ؟ برای حل مشکلات باید از فرهنگ کمک گرفت الان فرهنگ ما کجا است ؟ چرا نصف بازیگر های ما بی حجاب ولنگار و دائما در خارج از کشور هستند؟ چرا وقتی بازنشسته حقوق نمی گیرد بازیکن فوتبال حقوق میلیاردی بگیرد؟ چرا وقتی تحریم و بحران زده ایم لاکچری بازی در می اوریم ؟ کشوری که تحریم است اجازه نمی دهد غرب برای فرهنگش تصمیم بگیرد بازیگری که حرف گوش نمی کند را اخراج و ممنوع کار و ممنوع خروج بکنید؟ چه کسی ناامیدی تزریق می کند وقتی استاد دانشگاه برای عبور نکردن از پرچم اسراییل خون اشام از در دیوار بالا می رود جوان هم فکر می کند راه نجات خیانت به کشور است. تا وقتی ارزوی کودک ما رفتن به امریکا باشد اقتصاد ما اینده ای ندارد
  • بی نام A1 ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    14 0
    لطفا داستانسرایی نکن مثل اینکه در خوابی یا دراین مملکت زیست نمیکنی بنزین لیتر 400تومن یهو 1000تومن شد وهیچ تورمی در ÷ی نداشت لطفا دست از ارایه آمارهای دروغین بردارید یکی از دلایل خشم مردم همین عدم صداقت مسئولین است
  • بی نام A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    18 1
    برید جمع کنین خودتون رو. کل فشار کسری بودجه رو انداختین رو گرده مردم بدبخت. مالیات و آب و گاز و برق و غیره رو گرون کردین که مازاد بودجه برسه به چنتا نهاد به اصطلاح فرهنگی که چی بشه؟ خوده رییس جمهور میگخ دو سوم پول نفت اصلا در اختیار دولت نیست و معلوم نیست کجا خرج میشه تازه این سوای این همه معدن آهن و سنگ و زمرد و یاقوته که اصلا به حساب نیماد. رو گنج خوابیدیم اما یه قرونش خرج خودمنون نمیشه.
  • ناشناس A1 ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    6 0
    ارز مبادله ای از ۳۲۰۰۰ربال در فروردین۹۶ به ۳۶۰۰۰ربال در دی ۹۶ افزایش پیدا کرده ، حال تبعات این افزایش قیمت توسط دولت در افزایش قیمت ها وگرانی را کنکاش کنید. بنده برای ترمیم چهار عدد دندان مبلغ ۲۷۰۰هزار تومان در دیماه پرداخت کردم که معادل ۷۵درصد مستمری ماهانه بنده است.
  • بی نام A1 ۲۰:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    14 0
    خداوند به ما ملت یاران رحم کند . همین
  • بی نام A1 ۲۰:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    10 0
    خداوند به ما ملت ایران رحم کند . همین
  • بی نام A1 ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    12 0
    داستان تورم داستان غم انگیزیه . می گیم گرونیه می گن کاهش تورم به معنای ارزانی نیست . میگیم بابا گرونه میگن تورم بالا نرفته چرا اعتراض دارید . پس ما چه کنیم . کدوم حرفتون رو باور کنیم؟
  • بی نام A1 ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    13 0
    یعنی واقعا فقط دولت ایران است که نمی تونه مشکل تورم را حل کند ؟ چرا همه دنیا این مشکل را حل کرده اند . واقعا وقت آن نیست که ما هم نفس راحتی بکشیم ؟
    • بی نام IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۶
      5 0
      دولت ها در ایران کارگزار تورم هستند
  • بی نام A1 ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۵
    10 0
    تورم در ایران واقعا زندگی را دشوار کرده است . فکری کنید
    • بی نام IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۶
      1 1
      درسته واقعا تورم کنترل شده اما زندگی مردم سهل تر نشده است
  • بی نام IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۶
    4 1
    غرضی کجایی که یادت به خیر
  • بی نام IR ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    1 0
    یه سر به املاکی ها بزن متوجه گرونی میشی
  • بی نام A1 ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    1 0
    لي گراني كمر مردم را خم كرده و تحمل يك سوزن ديگر به اين بادكنك در حال تركيدن را ندارند ..... از خرج و مخارج بچه اه بگير تا ترس بنزين 1500 توامني و گراني لبنيات و تخم و مرغ و ... مگر من و امثا ل من كارمند حقوقشان در سال فرق مي كند كه جوش گران ي را نزنند از كجا اين افزايش ها را جبران كنيم
  • بی نام A1 ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    0 1
    در جامعه امروز رکود و بیکاری وجود دارد اما گرانی تا حدود زیادی مهار شده است. این دو سه سال از مطلوب ترین سالها از نظر ثبات قیمتها است.
  • بی نام A1 ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    1 0
    فقط تخم مرغ گران شده ...
  • بی نام A1 ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    0 0
    کدام گرانی؟کدام تورم؟
  • بی نام A1 ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    0 0
    یعنی واقعا گرانی روز به روز قیمت دلار خودرو مسکن و.... را نمی بینی؟
  • بی نام A1 ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    0 0
    عزیزم گرانی همین چند موردی که فرمودیدنیست. هزینه معیشت مردم مطابق آمار خودتان 70درصد بالا رفته ولی اشتغال و حقوق مردم 10درصد. معلومه همه کم میارن. اونوقت می فرمایید تورم تک رقمی است.
  • بی نام A1 ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    0 0
    تورم به قول شما 47 درصدی در کنار یارانه ، افزایش حقوق و وجود کار برای طبقه پایین جامعه مشکلی ایجاد نمیکرد ولی وقتی تورم 15 درصد است و دولت ادعا میکنه 10 درصد ولی حقوق دریافتی عملا 5 درصد افزایش مییابد چون هزینه بیمه سلامت و ... بیش از سیصد درصد زیاد شده، که اون هم برای آدم بیکار همین هم وجود ندارد، اونوقت صدای اعتراض بلند میشه...
  • بی نام A1 ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    0 0
    دولت افزایش حقوق رو 10 درصد اعلام کرده .. از طرفی سقف معافیت مالیاتی حقوق رو ثابت نگه داشته .. یعنی عملا افزایشی نداده حقوق رو .... از طرفی اومده بنزین 1500 تومانی رو ارائه کرده به مجلس .. خودش تورم بالای 15 درصد رو میاره .. یارانه رو که چند ساله ثابت نگه داشتن قیمت ها رو افزایش دادن
  • بی نام A1 ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    0 0
    مردم از یکطرف از گرانی های افسار گسیخته به تنگ آمده اند و از سوی دیگر از سخن مسئولین مبنی بر تک رقمی شدن ...
  • بی نام A1 ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۷
    1 0
    كدوم گروني ما كه چيزي نمي بينيم