۰ نفر
۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۶:۳۰

آلبرت بغزیان*

چرا مردم سوداگر می شوند؟ این سئوال مهمی است که پاسخ به آن دلایل وضعیت موجود و رفتارهای کنونی توده مردم در قبال بازار ارز و سکه را روشن می کند.

 برای تحلیل بازار ارز ایران لازم است کمی عقب تر از فروردین ماه سال جاری را بررسی کنیم. میانه دی ماه و بهمن ماه؛ امیدوارم مقامات بانک مرکزی به این نوشتار توجهی نشان داده و حداقل توضیحی برای سئوالات مطرح شده داشته باشند تا بلکه بتوانیم از لابلای توضیحات آنها دلیل اتخاذ سیاست هایی از این دست را دریابیم.

هنوز نه خبری از نطق ترامپ بود و نه کسی به دلار هفت هزار تومانی فکر می‌کرد که بانک مرکزی در دی ماه سال گذشته ، عرضه ارز به صرافی ها را کاهش داد. صرافی هایی که به عنوان مثال صد هزار دلار سهمیه داشتند، 50 هزار دلار می گرفتند و تمامی صرافی ها نیز چنین امکانی را نداشتند که از سهمیه روزانه شان استفاده کنند.در نهایت کاهش تزریق دلار، بسیاری از متقاضیان این ارز را به جستجو و تلاش چند روزه برای خرید واداشت.

 در عین حال مقامات به تقویم اشاره می کردند و می گفتند بنا بر مناسبت ها این هیجان ها زودگذر است. حالا من با استناد به همان تقویم می گویم که چرا در آستانه ماه رمضان، بازار به جای آنکه ثبات داشته باشد،دچار آشفتگی شده است . اگر مبنا مناسبت های تقویمی است، چرا در دوره  کشش و التهاب مورد استناد قرار می گیرد اما در دوره آرامش و ثبات کارکردی ندارد.

اگر بانک مرکزی روشن توضیح دهد دلیل کاهش عرضه ارز و تزریق دلار به بازار چه بود، من به عنوان یک معلم اقتصاد قادر خواهم بود که تحلیلی درباره سیاست ارزی بانک مرکزی ارائه کنم.

 از سوی دیگر در چنین شرایطی دولت ارز را تک نرخی کرد و خرید و فروش ارز بیش از این مبلغ را مشمول مجازات اعلام نمود . بانک مرکزی در آستانه یک ماهگی این سیاست میزان ارز تخصیصی 4200 تومانی به شرکت ها، تولید کنندگان، مسافران، دانشجویان و ... را برای اطلاع عموم گزارش کند.

 به نظر می رسد در این حوزه نیز نوعی بدفهمی وجود دارد چرا که ارز زمانی تک نرخی می شود که بانک مرکزی قادر باشد به تمامی نیازهای بازار در این قیمت پاسخ مناسب بدهد در حالی که صرافی‌ها امروز دیگر ارزی برای تخصیص نمی گیرند.

 نکته مهم اینجاست که بانک مرکزی با اتخاذ سیاست هایی نادرست خود تقاضا را در بازار تحریک کرد و حالا حتی تزریق میلیون ها دلار به بازار نیز نمی‌تواند این مشکل را برطرف نماید چرا که مردم تحت تاثیر این سیاست سوداگر شده اند.

 به نظر می رسد بانک مرکزی لازم است ابتدا سیاست هایی را برای برگرداندن ثبات به بازار در دستور کار قرار دهد. اتفاقی که البته در صورت تداوم روند کنونی چندان امکان پذیر نیست.  

* استاد اقتصاد دانشگاه تهران

35223

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 775357

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
    11 0
    بدبختی اینه که تو مملکت هیچی رو برای مردم توضیح نمی دن و احساس مسئولیت در مورد دارایی مردم نمی کنن. رفتار مسئولان ما پر از اشکال است. انگار دشمن مال مردم هستند.
  • بی نام IR ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
    7 1
    سوداگر؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
    1 0
    نتیجه که میشه از این تحلیل گرفت اینکه که خود دولت سوادگری میکنه دقیقا مثل دور دوم احمدی نژاد ,ریس جمهور ایران حکم ضربه گیر دارن تا سیاست بزرگتری اجرا بشه
  • بی نام A1 ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
    2 0
    خانه از پای بست ویران شده
  • مازیار A1 ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
    1 0
    برای این که بانک مرکزی و ودولت هی دوست دارند پول بدون پشتوانه چاپ کنند بدهند دست مردم. نقدینگی رفت عرش اعلی اینجوری وارد هربازار بشه علومعه چه می شود. از طرفی اشتباه خطرناک روحانی بالبردن سودهای بانکی بودکه روی نرخ ارز خودش را نشان داد. از کرامات اقای سیف بود قبل از تحریم دلار را نجومی کرد.