۰ نفر
۲۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۷:۲۰

ایسنا گزارش داد : کمبود سرمایه مورد نیاز برای توسعه میادین نفت و گاز همواره بر شانه های صنعت نفت سنگینی کرده و به عبارتی پاشنه آشیل این صنعت محسوب می شود. به طوریکه بعد از تکنولوژی، عدم وجود سرمایه کافی سد راه توسعه منابع نفتی و گازی شده و تهدیدی برای این ثروت ملی محسوب می شود.

 ایران در بخش بالا دستی به حدود ۳۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در سال نیاز دارد که حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد این رقم توسط منابع داخلی و مابقی آن که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد است باید از منابع خارجی تامین شود. می‌توان گفت صنعت نفت یکی از قربانیان اصلی تحریم ها بود و با اعمال تحریم ها علیه ایران توسعه میادین نفتی از جمله میادین مشترک که به دلیل سهیم بودن کشور دیگر از منابع این میادین از اهمیت بیشتری برخوردار هستند به دلیل نبود سرمایه کافی و فناوری مناسب مغفول ماند.

طی سال‌های گذشته، تحریم‌ها، مشکلات موجود در تنظیم روابط مالی دولت با شرکت ملی نفت و کمبود منابع، سبب کاهش حجم سرمایه‌گذاری در صنعت نفت شده است و این چالش باید برطرف شود تا بتوان توسعه میدان‌های مشترک و ازدیاد برداشت از مخازن را در دستور کار قرار داد.

صاحب نظران و نمایندگان مجلس  بر این باورند که حضور شرکت‌ها و سرمایه گذاران بزرگ بین‌المللی در صنعت نفت ایران بدون تردید عاملی برای توسعه و پیشرفت این صنعت است و حضور سرمایه گذاران بزرگ خارجی راه توسعه صنعت نفت و گاز کشور را هموار می‌کند.

در راستای تحقق هدف جذب سرمایه برای توسعه میادین در سال ۱۳۹۶ شاهد امضای دو قرارداد خارجی بودیم. نخستین قرارداد، قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بود که در ۱۲ تیرماه سال گذشته امضا شد. بر اساس این قرارداد با فرض قیمت حدود ۵۰ دلار برای هر بشکه نفت خام بدون احتساب ارزش گاز سبک شیرین ارزش سایر محصولات قابل استحصال در طول دوره قرارداد بالغ بر ۲۳ میلیارد دلار می‌شود. ارزش گاز سبک شیرین تولیدی نیز با فرض هر مترمکعب ۱۰ سنت دلار بالغ بر ۳۱ میلیارد دلار می‌شود و در مجموع بر اساس قیمت‌های فعلی حامل‌های انرژی در بازار بین المللی ارزش محصولات این طرح در طول دوره قرارداد برابر با ۵۴ میلیارد دلار آمریکا است.

البته درآمد دولت از اجرای این طرح منحصر به دوران قرارداد نبوده و برآورد می‌شود که ارزش تولیدات این میدان پس از پایان قرارداد بالغ بر ۳۰ میلیارد دلار می‌شود که در نتیجه درآمد کشور از اجرای این طرح جمعا از مبلغ ۸۴ میلیارد دلار با قیمت‌های فعلی نفت خام فراتر خواهد رفت.

قرارداد بعدی، قرارداد بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهره‌برداری میادین نفتی آبان و پایدار غرب بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های زاروبژنفت روسیه بود که اواخر سال ۱۳۹۶ امضا شد. چنانچه این قرارداد اجرا نشود در طول ۱۰ سال ۲۸ میلیون بشکه از این دو میدان برداشت خواهد شد اما اگر اجرایی شود ۶۵ میلیون بشکه به برداشت از این میدان اضافه می‌شود و تولید از آن به ۱۰۵ میلیون بشکه می‌رسد. ۶۵ میلیون بشکه اضافه چهار میلیارد دلار سود برای کشور به همراه دارد.

با این حال  نمی‌توان گفت مشکل سرمایه صنعت نفت برطرف شده است. وزارت نفت و شرکت ملی نفت همچنان از کمبود سرمایه رنج می برند. به طوریکه علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران رفع تنگناهای مالی را مهم‌ترین دغدغه این شرکت برای سال جاری برشمرده است.

کاردر بر ضرورت تامین منابع مالی به منظور پرداختن به الزام‌های دیگری از جمله بازسازی و نوسازی تاسیسات قدیمی هم تاکید کرده و گفته: این صنعت با بیش از ۱۰۰ سال قدمت، در بسیاری از بخش‌ها با فرسودگی و استهلاک تاسیسات روبه‌روست که این معضل می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشد. امیدواریم بتوانیم پیرو ابلاغیه وزیر نفت، امسال به این بخش نیز به طور جدی‌تر ورود کنیم.

35223

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 770062

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    84 0
    بابا یکباره بفرمائید بمیریم این چه شرکت نفتی است که پول نداره خرج نکنید برای این و آن ، کشور خودمان فقیرتر از همه جای دنیاست
  • مصطفي ف IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    49 1
    من دارم اشتباه ميكنم يا واقعا كسي بر اين باور نيست؟ حجم نقدينگي پيش مردم كه ميگن خيلي زياده اگه توسعه ميادين نفت و گاز واقعا اولويت هست خب اوراق مشاركت با سود خوب عرضه كنيد. هم مردم منتفع بشن و دنبال بازار ارز و سكه نباشن هم كشور توسعه پيدا كنه خيلي ساده به نظر ميرسه ولي يه نكته داره اونم اينه مردم هيچ اعتمادي ندارند كه بخان نقدينگيشونو بيارن اينجا. نقدينگي دلار و سكه هم قابل كتمان كردنه هم نقد شدنش خوبه. عزيزان جان دلبندان اقتصاد دان به جاي باز كردن حسابهاي ارزي كه هيچ عايدي نداره جز ترويج رفتار دلالانه بياييد اوراق مشاركت با سود بالا و خريد تضميني براي ميادين نفت و گاز منتشر كنيد. حداقل سرمايه بره تو كار مولد و اشتغالزايي آخه چرا انقدر ...... سود جويي فردي و گروهي
    • هاشم IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
      2 0
      مردم اعتمادی به بانک مرکزی ندارند. سیف اعتماد مردم به بانک مرکزی و تضمین های سود رو خدشه دار کرده. حتی این کار رو هم انجام بدن، باز هم مردم نقدینگی رو در طلا و ارز سرمایه گذاری می کنند چون نسبت به سوددهی اوراق اعتمادی ندارند. سیف باید برود و مدیری بیاید که شخصیت بانک مرکزی را احیا کند.
  • رها A1 ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    52 1
    خانه از پای بست ویران است، این معضل بی پولی گریبان همه شرکت ها را گرفته ، شرکت مپنا به عنوان یکی از مهمترین شرکت های صنعت برق دچار کمبود شدید نقدینگی است و قادر به پرداخت مطالبات پرسنل و پیمانکاران نیست .
    • ناشناس IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
      0 0
      عرضه ریال به شدت کم شده و بیشترین سهم از نقدینگی جامعه را بدهی بانکها به بانک مرکزی تشکیل داده است که باید به مرور زمان به بانک مرکزی برگردانده شود لاجرم طبق قانون عرضه و تقاضا باید ارزش آن افزایش یابد ولی می بینیم هر روز ارزش آن کمتر میشود و علت آن جوسازی بعضی رسانه های وابسته به ملاکین بزرگ میباشد مدام از کمبود مسکن صحبت میکنند دریغ از یک مورد تحلیل در مورد کمبود پول که باعث شده اکثر کارگران حقوقشان را با تاخیر دریافت کنند بنابراین بعد از ترکیدن حباب مثبت مسکن و بورس و همچنین حباب منفی ریال برنده واقعی کسانی خواهند بود که تحت تاثیر هیجانات کاذب قرار نگرفته اند .
  • m IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    37 4
    فقط مدیریت ضعیف عامل ای مشکلاته
  • بی نام IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    3 0
    هر چند چتر سانسورتان را گسترده تر کرده و پیامها را خود چین می کنید ولی برای اطلاع عمومی خودتان از جناب وزیر محترم نفت و غیره بپرسید ارزش سهام تامین اجتماعی بازنشستگان ایالت کالیفرنیا در پروژه های مختلف پارس جنوبی چقدر بود؟ سودش چقدر بوده؟ تسویه شده یا مجدد سرمایه گذاری شده؟ دروغگوتر از رسانه ها و مسولان ایرانی در تمام دنیا شاید یافت نشود و مشخص است جرا هیچگاه به مردم گفته نمی شود پولهای فروش نفت قبل و بعد برجام کجا نگهداری می شود و چرا؟ ...
  • بی نام A1 ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    1 0
    پول هست اما برای .....
  • کارگران قراردادی موقت A1 ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۷
    1 0
    دقیقاً معضل فساد موجبات بی پولی شرکتهای زیر مجموعه شستا را نیز فراهم کرده . آقای وزیر کار برای یک بار هم که شده به وضعیت حقوق و دستمزد کارگران شرکت گروه هتلهای هما، سر بزنید تا همه چیز برای شما آشکار شود. لطفاً دستور رسیدگی سریع صادر فرمایید