تسنیم نوشت: مدیرکل نظارت و ارزیابی گردشگری از سفر سه میلیون و ۱۴۰ هزار و سه نفر به ایران از فروردین‌ تا مردادماه ۹۷ خبر داد و گفت: سفر اروپایی‌ها در این بازه زمانی به ایران ۲۲ درصد کاهش داشته است.

محمد ثابت اقلیدی با تاکید بر این‌که این آمارها از پلیس مهاجرت دریافت شده و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هیچ دخل و تصرفی در آن ندارد، اظهار داشت: «جمعیت مسافران ورودی در مدت زمان مشابه سال گذشته 2میلیون و 159 هزار و 882 نفر بوده است که در مقایسه با دوره زمانی مشابه سال 95 که دو میلیون و 183هزار و 422 نفر به ایران سفر کردند، حدود یک درصد رشد منفی داشته است.»

آمار ورود گردشگران خارجی در پنج ماه نخست سه سال آخر

پنج ماه سال 97 3,140,003
پنج ماه سال 96 2,159,882
پنج ماه سال 95 2,183,422

به گفته او عراقی‌ها با یک میلیون و 263 هزار نفر درصدر جدول گردشگران ورودی به ایران در این پنج ماه قرار دارند که جمهوری آذربایجان با 619 هزار و 570 نفر، افغانستان با حدود 400 هزار نفر و ترکیه با 330 هزار نفر به ترتیب در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند و این مدت بیشترین رشد را داشته‌اند.

جمعیت تقریبی مسافران وارد شده در 5 ماه نخست سال 97
عراق 1,263,000
جمهوری آذربایجان 619,570
افغانستان 400,000
ترکیه 330,000

او با بیان این‌که سفر اروپایی‌ها در این بازه زمانی به ایران متوسط 22 درصد کاهش داشته است، افزود: «بیشترین ریزش در بازار آلمان تجربه شده است. پنج ماه نخست سال 96 نزدیک به 31 هزار آلمانی به ایران سفر کردند درحالی‌که امسال جمعیت آلمانی‌های مسافر با 32 درصد افت به 21 هزار نفر رسیده است.»

ثابت افزود: «امسال تعداد گردشگران فرانسوی 16 هزار نفر بود، درحالی‌که پنج‌ماه نخست پارسال 21 هزار نفر از فرانسه به ایران سفر کردند. از فروردین تا مردادماه سال 96 نیز 11 هزار تن از اتباع امارات به ایران آمدند که تعداد آن‌ها امسال به 11 هزار نفر رسیده است. جمعیت گردشگران هلند نیز با 25 درصد افت از 12 هزار نفر به 9 هزار نفر رسید.»

مدیرکل نظارت و ارزیابی گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سپس به مقایسه آمار کلی گردشگران و مسافران ورودی به ایران در سال‌ها گذشته پرداخت و افزود: «در سال 96 جمعیت گردشگران، پنج میلیون و 113 هزار و 524 نفر بود که در مقایسه با سال 95 با چهار میلیون و 901 هزار و 84 نفر مسافر، 4.23 درصد رشد مثبت را تجربه کرد.»

او در واکنش به انتقادهایی که به آمار گردشگران ورودی امسال و 45 درصد رشد آن درشرایطی که سال‌های گذشته رشد منفی را تجربه می‌کرد و امسال با افزایش قابل توجهی روبرو شده است، گفت: «آمارها حکایت از تغییرات گسترده در جمعیت مسافر از کشورهای همسایه دارد. مثلا تعداد سفر عراقی‌ها به ایران در پنج ماه نخست امسال تحت تاثیر نوسانات ارز برابر با کل سال 96 بوده است. پارسال یک میلیون و 356 هزار و 185 عراقی به ایران سفر کردند که رشد آن در مقایسه با سال 95 با یک میلیون و 398 هزار و 201 نفر مسافر نیز منفی 3.1 درصد بوده است.» ‌

او اضافه کرد: «این رشد منفی سال‌های قبل در بازار جمهوری آذربایجان نیز تجربه شده درحالی‌که فرایند ورود اتباع این کشور به ایران امسال با رشد مثبت همراه است. سال 95 جمعیتی در حدود 981 هزار و 200 نفر از آذربایجان به ایران آمدند که سال 96 با رشد منفی 2.2 درصد این آمار به 959 هزار و 653 نفر رسید.»

ثابت معتقد است: «ریزش آمار مسافران از کشورهایی همچون عراق به خاطر فعالیت واسطه‌ها و دلال‌ها بوده که به نارضایتی اتباع آذری و عراقی منجر شد.»

او همچنین باور دارد: «در شرایطی که آمریکا تبلیغات منفی گسترده‌ای را علیه ایران آغاز کرده و روی سفر گردشگران اروپایی و حتی برخی کشورهای آسایی اثر منفی گذاشته است باید کشورهای دیگری که ظرفیت بالقوه دارند از جمله همسایه‌ها را جایگزین کرد.»

به گفته مدیرکل نظارت و ارزیابی گردشگری ‌کل جمیعت گردشگرانی که از اتحادیه اروپا در سال 96 به ایران سفر کردند 257هزار و 219 نفر بود که این عدد در سال 95 کمی بیشتر و به تعداد 289 هزار و 148 نفر بود.

این مقام مسؤل در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعتقاد دارد: «درآمدزایی گردشگران کشورهای همسایه با توجه به رشدی که در این پنج ماه داشتند، ریزش آمار گردشگران اروپایی را جبران می‌کند، چرا که آمارها نشان می‌دهد تعداد گردشگران اتحادیه اروپا در سال‌های گذشته به 300 هزارنفر هم نرسیده درحالی‌که جمعیت گردشگران کشورهای همسایه بیش از دو سه میلیون نفر بوده است.»

او افزود: «طبق گزارش سازمان جهانی جهانگردی متوسط هزینه‌کرد هر گردشگر در جنوب غرب آسیا ـ منطقه‌ای که ایران در آن قرار داده شده ـ 1340 دلار است که این میان برخی گردشگران مثل آلمانی‌ها ولخرج‌تر از سایرین هستند، برخی هم مثل فرانسوی‌ها بسیار صرفه‌جو و یا حتی برخلاف تصورها و گزارش‌های جهانی، عراقی‌های مسافر در ایران به مراتب از چینی‌ها ولخرج‌تر شده‌اند. این‌ها موضوعاتی است که باید در برنامه‌ریزی‌ها به آن توجه کرد.»

او همچنین در پاسخ به انتقادهایی که این مدت به شیوه سفر عراقی‌ها در ایران شده است، گفت:‌ «عراقی‌ها به واسطه زندگی عشیره‌ایشان عادت دارند خانوادگی و پر جمعیت سفر کنند، آن‌ها معمولا مدت زمان زیادی را در یک منطقه می‌مانند برای همین هتل‌ و یا خانه‌ایی را طولانی‌مدت اجاره می‌کنند، اما موضوع مهم‌تر درباره گردشگران عراقی این است که دیگر فقط برای زیارت به ایران سفر نمی‌کنند و علاوه‌بر اصفهان و شیراز به نقاط کمتر شناخته شده‌ای همچون چهارمحال و بختیاری هم می‌روند. حتی هزینه‌کردشان نسبت به چینی‌ها و سایر گردشگران در ایران بیشتر است. اکثر عراقی‌ها با انگیزه درمان به ایران سفر می‌کنند و ضرورتا دوره‌ای را برای نقاهت سپری می‌کنند بنابراین بیشتر هزینه می‌کنند.»

ثابت ادامه داد: «عراقی‌هایی که از مرزهای مهران و شلمچه به مناطق آزاد ایران وارد می‌شوند و مایحتاجشان را می‌خرند بالاخره کاسبی را منتفع می‌کنند. اقتصاد گردشگری زنجیره‌ای است وقتی رونق اقتصادی در منطقه‌ای شکل بگیرد جمعیت و کسب و کارهای زیادی از آن نفع می‌برند. به هر حال آن عراقی که سفری کوتاه به ایران انجام می‌دهد تا کالایی را بخرد، پول خرج می‌کند آن کالاها را که مفتی از ایران خارج نمی‌کند. اگر نگرانی‌هایی برای خروج کالاهای ضروری و یا آن محصولاتی که ارز دولتی دریافت کرده‌اند داریم بهتر است قوانین را اصلاح کنیم. می‌توان برای خروج این کالاها از مرز ایران تمهیداتی سنجید تا برای بومیان مرزی مشکلی پیش نیاید.»

او همچنین درباره سیاست و برنامه‌های سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای افزایش تعداد تورهای گردشگری که برخلاف جمعیت گردشگران انفرادی درحال کاهش است، اظهار کرد: «اولین مولفه در جذب گردشگر تامین امنیت است. متاسفانه تبلیغات سوء علیه ایران بسیار است، بنابراین تمرکز روی بازارهای کمتر تاثیر پذیرفته از سیاست‌های آمریکا و تبلیغات منفی در اولویت کاری سازمان قرار گرفته که به نتیجه رسیدن آن زمان‌بر است.»

ثابت خاطرنشان کرد: «ایران به خاطر نوسانات ارز به کشور ارزانی برای سفر تبدیل شده اما اطلاع‌رسانی خوبی در این‌باره نشده است، توراپرتورهای ایرانی‌می‌توانند با تغییر رویه و ارائه نرخ‌های واقعی‌تر جامعه ذی‌نفع را مطلع کنند تا تعداد تورها از سایر کشورها نیز افزایش یابد.»

۴۲۲۳۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 805184

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 14 =