۰ نفر
۴ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۶:۵۷

در سال گذشته ۴ مجرم که زیر سن قانونی قتل کرده بودند، اعدام شدند؛ اعدام این متهمان در حالی است که ایران از ۲۵ سال پیش به کنوانسیون حقوق کودک پیوسته و طبق آن اعدام کودکان مجرم ممنوع است.

فاطیما فردوس: علیرضا، امیرحسین، علی و محبوبه. ۴ کودک‌-مجرمی که زیر سن قانونی مرتکب قتل و در سال ۹۶ پس از رسیدن به سن قانونی قصاص شدند. ایران در سال ۱۳۷۲ رسما کنوانسیون حقوق کودک را پذیرفت؛ مشروط بر آن که مفاد آن در هر مورد و هر زمان در تعارض با قوانین داخلی و موازین اسلامی باشد از طرف دولت این کشور لازم‌الرعایه نباشد.

آمارها هم نشان می‌دهد که ایران به همراه پاکستان، عربستان سعودی و یمن از معدود کشورهایی است که مجرمانی که در کودکی جرمی مرتکب شده‌اند را اعدام کرده‌اند. البته موارد بسیاری هم بوده است که حکم قصاص نقض شده است ولی حرفکارشناسان و فعالان مدنی کودک می‌گویند اعدام مشکلی را حل نمی‌کند و «تا زمانی که ساختارهای اجتماعی، آسیب‌شناسی نشود همچنان شاهد چنین اتفاقاتی هستیم.»

علیرضا تاجیکی، ۱۵ سالگی

علیرضا تاجیکی، ۱۹ مرداد ۹۶ اعدام شد؛ کودکی که در ۱۵ سالگی در شیراز مرتکب قتل و تجاوز شده بود و در زندان عادل‌آباد شیراز قصاص شد. علیرضا تاجیکی سال ۱۳۹۱ در شهرستان فسا به اتهام قتل احسان نیساری ۱۶ ساله دستگیر شد و پس از مدتی به جرم تجاوز به عنف و قتل به اعدام محکوم شد. در ابتدا دلیل مشکوک شدن پلیس به علیرضا تنها این بوده‌است که آخرین نفری که در ساعت ۸ شب با مقتول بوده، علیرضا بوده است و قتل هم در ساعت ۳ صبح اتفاق افتاده است.

گفته شده است علیرضا تاجیکی پس از دستگیری به مدت ۱۵ روز در سلول انفرادی در آگاهی شیراز، بدون دسترسی به خانواده و وکیل، اعتراف کرد. این نوجوان زندانی بار‌ها در دادگاه خود را بی‌گناه خواند اما دادگاه اعترافات اولیه او را به‌ عنوان مدرک در طول دادرسی علیه او پذیرفت.

پیش از این نیز نسرین ستوده، یکی از وکلای علیرضا گفته بود افراد دیگری در این پرونده متهم بودند اما قضات پرونده تحقیقات درباره آنها را متوقف کردند و نهایتا حکم قصاص برای علیرضا تاجیکی صادر و تایید شد، علاوه بر اینها ایرادات بسیار موثری در پرونده وجود دارد که به دلیل فنی بودن وارد نمی‌شوم ولی با وجود ایرادات موثر، چندین نوبت تقاضای اعاده دادرسی و رسیدگی مجدد کردیم ولی رد شده است.»

امیرحسین پورجعفر، ۱۶ سالگی

امیرحسین پورجعفر، ۱۴ دی ماه ۹۶ اعدام شد؛ پسری که در ۱۶ سالگی ستایش قریشی را در خیرآباد ورامین به قتل رساند. خانواده امیرحسین و ستایش باهم همسایه بودند و رفت‌وآمد داشتند. ۲۳ فروردین ماه سال ۹۵ بود که ستایش ۶ ساله زمانی که برای خرید کردن به بیرون از خانه رفته بود، گم شد و بعد از چند ساعت مشخص شد که در خانه امیرحسین پورجعفر کشته شده است.

قتل ستایش بازتاب وسیع رسانه‌ای به همراه داشت که عمده‌‌ترین دلیل آن تجاوز همراه با اسیدپاشی به ستایش و در نهایت کشتن او بود. در این اتفاق حقوق امیرحسین به عنوان متهم و شرایط زندگی او نادیده گرفته شد و با شانتاژهای رسانه‌ای، او به شیطانی تبدیل شده بود که هیچ حقی ندارد. در واقع اینطور برداشت می‌شد که رسیدگی به حقوق متهم به معنای نادیده‌گرفتن فاجعه‌ای است که برای ستایش رخ داده است؛ اما مسئله این است همانطور که ستایش کودک بود، امیرحسین هم کودک بود و حقوق کودک باید در هر دو سوی این پرونده مورد بررسی قرار می‌گرفت.

روایت‌های هر دو خانواده (خانواده ستایش و خانواده امیرحسین) نشان می‌دهد که این قبیل اتفاقات ریشه در جامعه‌ای دارد که فرد در آن بزرگ می‌شود و قطعا اعدام و حذف این افراد مشکل و معضلی را حل و ریشه‌کن نمی‌کند. (اینجا) گفت‌و‌گو با خانواده ستایش پس از اعدام هم نشان می‌دهد که حذف امیرحسین حال آنها را خوب نکرده و شرایطی مشابه شرایط کشته‌شدن ستایش را برای آنها به‌وجود آورده است.‌ (اینجا)

علی کاظمی، ۱۵ سالگی

علی کاظمی، ۱۰ بهمن ۹۶ اعدام شد؛ کودک-مجرمی که در سن ۱۵ سالگی در دعوایی که دیگران هم حضور داشته‌اند، جوان دیگری را مجروح کرده که منجر به مرگ او شده بود. صبح روز دهم بهمن‌ماه هم در زندان مرکزی بوشهر اعدام شد. همان روز جمعیت امام علی در اکانت توئیتر خود خبر اعدام علی کاظمی را برای اولین بار اعلام کرد. علی که به اتهام قتل عمد به اعدام محکوم شده بود، در هنگام قتل تنها ۱۵ سال سن داشته است.

در توئیت‌های جمعیت امام علی اشاره شده بود که وعده‌ها و قول‌های مساعدی در خصوص توقف اجرای جکم داده شده بود ولی با این حال این حکم به اجرا درآمد. این قتل حدود ۷ سال پیش اتفاق افتاده بود و علی کاظمی هنگام اعدام ۲۲ سال داشته است.

گفته می‌شود پس از اجرای حکم اعدام، علی در قید حیات بوده، او را فورا با آمبولانس به بیمارستان منتقل کرده‌اند و حدودا یک‌ساعت پس از اجرای حکم در حالی‌که او به بیمارستان اعزام شده بود در آنجا فوت کرد. به نظر می‌رسد اعدام کاظمی بی سر و صدا صورت گرفت چون طبق شنیده‌ها حتی وکیل علی کاظمی از زمان اجرای حکم آگاه نشده بود.

محبوبه مفیدی، ۱۷ سالگی

محبوبه مفیدی، ۱۰ بهمن ۹۶ اعدام شد؛ کودک-مجرمی که به اتهام قتل همسر خود در سن ۱۷ سالگی به اعدام محکوم شده بود و در زندان نوشهر اعدام شد. او که متولد ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۷۶ است، متهم بود ۲۶ آذر ماه سال ۱۳۹۲ یعنی زمانی که تنها ۱۷ سال سن داشت، در یکی از روستاهای اطراف نوشهر، با همدستی برادر شوهر خود و به وسیله قرص برنج، شوهر خود را به قتل رسانده است.

در زمان ارتکاب این قتل جسد به پزشکی قانونی ارسال می‌شود و نتیجه پزشکی قانونی ماه‌ها طول کشید تا مشخص کند علت مرگ مقتول چیست.

پس از اعلام نتیجه پزشکی قانونی محبوبه مفیدی در سال ۱۳۹۳ دستگیر شده و به گفته مقامات به ارتکاب قتل با همراهی برادر شوهرش به قصد ازدواج با یکدیگر اعتراف می‌کند. طبق گفته‌ها، محبوبه از محتویات کپسول‌ها که قرص برنج بوده، اطلاعی نداشته ولی بعدا در دومین جلسه دادگاه با اصرار و تهدید خانواده‌اش اقرار‌های خود را تغییر داده است.

این موضوع‌‌‌ همان موقع تعجب قاضی را بر انگیخت ولی بعدا هیچکس نتوانست ثابت کند که محبوبه بی‌گناه است. در این پرونده برای محبوبه مفیدی به اتهام مباشرت در قتل حکم قصاص نفس (اعدام) صادر کردند، همچنین برادر شوهر او با اتهام معاونت در قتل روبرو شد و به ۲۰ سال زندان محکوم شد که در زندان نوشهر نگهداری می‌شود.

۴۷۲۳۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 764846

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    47 4
    اگر در زمان صدر اسلام بدلیل شرایط ان زمان دختر 9 ساله توانایی اداره خانه را داشته ایا الان هم یک دختر 9 ساله می تواند مادر باشد وخانه ای را ادراه کند؟ ایا وقتش نشده قوانیین را نه براساس 1400 سال قبل که براساس شرایط روز نوشت؟
  • بی نام A1 ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    26 98
    من میرم، یکی رو پیدا میکنم که ۱۷ سال داره، بهش پول می دم و میگم فلان کسو بکش. اونم میدونه اعدام‌نمیشه و به پول نیاز داره و میره برادر خواهر پسر دختر نزدیک‌خون دل و عزیز یکیو میزنه و میکشه. به به. چه کشوری بشه با این استدلالات شما دانشمند
    • بی نام TR ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
      33 5
      آخر آدم حسای شما تمام متن کامل خوندی ؟؟؟؟؟؟؟ بچه 15 ساله 15 روز در سلول انفرادی بوده میدونی اقرار و اعتراف در این شرایط یعنی چی ؟؟؟ میدونی وقتی بیش از 3 روز در انفرادی باشی دچار توهم میشی ؟؟ میدونی اینهارو ؟؟؟ میفهمی خبر اعدام به وکیل ندادن یعنی چی ؟؟؟؟؟؟ بعد میگوییم چرا در دنیا بر علیه ما قطعنامه صادر می شود
    • بی نام A1 ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
      27 1
      اقای دانشمند الان تو هلند دارند هرروز ادم می کشند یا دارند بدلیل نبود جرم وجنایت زندانها را می بندند وبه هتل تبدیل می کنند
    • بی نام A1 ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
      15 1
      استدلالت خیلی بچه گانست
    • اکا US ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
      17 1
      متاسفانه صدور و اجرای احکام بیش از انکه بر اساس قانون باشد بر اساس اعمال فشارو نفوذ یکی از طرفین میباشد مثل اعدام شیراز که مطلعین پرونده میدانند چه نفوذ عجیبی بود برای اجرای اعدام... همچنین نامه نماینده مجلس برای جانبداری از یک طرف دعوا و تغییر حکم نوجوان 16 ساله لرستانی که صد شگفتا این حکم با این نامه به اعدام تغییر کرد....
  • آکا A1 ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    15 1
    متاسفانه صدور و اجرای احکام بیش از انکه بر اساس قانون باشد بر اساس اعمال فشارو نفوذ یکی از طرفین میباشد مثل اعدام شیراز که مطلعین پرونده میدانند چه نفوذ عجیبی بود برای اجرای اعدام... همچنین نامه نماینده مجلس برای جانبداری از یک طرف دعوا و تغییر حکم نوجوان 16 ساله لرستانی که صد شگفتا این حکم با این سفارشنامه به اعدام تغییر کرد....
  • آکا A1 ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    28 1
    وقتی صحبت از اولین منشور حقوق بشر میشه زود پز میدیم مال کوروش کبیره . میگیم بسم الله الرحمن الرحیم یعنی بخشنده مهربان.... میگیم از ایرانیا مهربانتر نداریم.... آیا اگر کوروش کبیر زنده بود این نظر شما مبنی بر عدم رعایت حقوق نوجوان و اعدامشان را در منشورش مینوشت؟ یادتون نره بیرحمی به هم نتیجه ای جز بیرحمی به خودتان نخواهد داشت؟؟ لطفا وقتی با بهترین لباس و رفتار با خارجیها صحبت میکنید این نظرتون هم بهش بگید که موافق اعدام کودک 15 ساله هستید.....
  • بی نام A1 ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    3 13
    مبانی این استدلال از کجت آمده؟ چرا سعی شده احکام مخدوش جلوه داده شود؟ آیا نتیجه این تحلیل‌ها جسورتر شدن مجرمین و افزایش احساس ناامنی نیست؟ بهتر نیست کمی هم از زاویه قربانیان این جنایتها و اذهان عمومی به مسئله نگاه شود؟ البته که آسیب شناسی ساختارهای اجتماعی راه حل مناسبی برای پیشگیری است اما این به تنهایی کافی نیست، خوب نیست به این بهانه با حکمی الهی که خداوند آن را مایه حیات در جامعه دانسته مخالفت شود.
  • ناشناس A1 ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    18 1
    بنظرم باید تامل بیشتری در اعدام افراد نوجوان انجام داد. یکی می بینید دزدی میکنه و سالها تو زندان حبس میکشه و بعدشم عفو میخوره و آزاد میشه . اما یه نوجوان بهش امان نمیدن و به محض قتل نفس سریع اعدام میشه. باید ریشه ها شو جستجو کرد.
  • بی نام A1 ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    21 1
    اونی که نقشه میکشه و یکیو میکشه رو میشه تحمل کرد که اعدام بشه ولی بعضی ها تو یه لحظه و فقط تو درگیری های بچگونه پسرها یک نفر رو بدون قصد قبلی میکشن.
  • بی نام IR ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    3 16
    باسلام کلیه افرادی که ذکر شد بنظر بنده مجرم بوده و دقیقا بسزای عمل خود رسیده و جا داره از مجری قانون تشکر کنیم چنین انگل هایی باز به جامعه بر گردن دوباره مرتکب جرم و قتل دیگری می شوند پس چه بهتر که از صحنه روزگار محو شون و درس عبرتی بشن برای سایرینی که دنبال چنین هدف های شیطانی ای هستن. به امید روزی که شاهد چنین اعمال شیطانی نباشیم. باتشکر
  • بی نام A1 ۱۶:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    4 6
    نظرتون چیه که فعلا تا درست شدن ساختارهای اجتماعی هر کی هر جرم و خلافی که میخواد مرتکب بشه و برخورد قانونی هم باهاش نشه برید به اون ارگانی که مسئول فرهنگ سازی گیر بدین.
  • بی نام A1 ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    3 2
    خطاب به شنبه 4 فروردین 1397 12:49:2 البته که نگارنده مطلب دانشمند است و فرقش با شما در همین جملاتی است که نوشتید . نگارنده مقصودش از حذف اعدام در این قبیل موارد این است که موضوعات ریشه یابی شوند . نگارنده هدفش این است سطح آگاهی نوجوان چنان افزایش یابد و شخص شما که منتقدین چنان وضع مالی خوبی داشته باشی و یا خانواده شما در مضیقه مالی نباشد تا مرتکب جرم شوی .در مثالی که زدید که اتفاقا خیلی هم بجا بود چرا باید بخاطر پول مرتکب قتل شود ؟ در مثالی که گفتید انگیزه معنوی جرم وجود ندارد لذا مستوجب اعدام نباید باشد .ی کمی فکر کن ببین درست میگم یا نه ؟
  • علی A1 ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    6 1
    باعث تاسفه
  • اکا US ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    4 2
    وقتی صحبت از اولین منشور حقوق بشر میشه زود پز میدیم مال کوروش کبیره . میگیم بسم الله الرحمن الرحیم یعنی بخشنده مهربان.... میگیم از ایرانیا مهربانتر نداریم.... آیا اگر کوروش کبیر زنده بود این نظر شما مبنی بر عدم رعایت حقوق نوجوان و اعدامشان را در منشورش مینوشت؟ یادتون نره بیرحمی به هم نتیجه ای جز بیرحمی به خودتان نخواهد داشت؟؟ لطفا وقتی با بهترین لباس و رفتار با خارجیها صحبت میکنید این نظرتون هم بهش بگید که موافق اعدام کودک 15 ساله هستید.....
  • بی نام A1 ۱۹:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۴
    6 1
    دختره که با این توصیف، مقصر بوده، امیرحسین هم خیلی جنایت بزرگی مرتکب شده بود اما اون دو تای دیگه کاش رضایت میدادن اولیای دم.
  • بی نام A1 ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۶
    1 0
    سلام اون زنی که متاهل ودر حق شوهرش هم خیانت وجنایت میکنه ایافکرمیکنید میشه گفت عامل به عمل خود نبود؟ نه حضرات اون زن خیانت کار وقاتل بود که حکم صحیح وبی نقض بود در مورد امیرحسین هم خانواده شم میدونستن که اشاره ای شده بود به کارنامه ش از زیرپانزده سل..... قصاص واعدام دو حکم جداست، که اولیای دم باید گذشت کنن که نکردند، ولی اون دونفردیگه رو اطلاع ندارم.در مجموع قاضی براساس اظهارات اولیه شروع به تحقیق میکنه پس جملته تونو اصلاح کنید که نوجوان اگه بازداشتش شد به جرم قتل باید از تناقضات حرفاش متوجه شد.....؛ میخواهید بگید بازور اعتراف کرده ؟ اینو میشه قابل بحث واصلاح دانست اگرصحت داشته باشد احکام اسلام رو نمیشه ایرادی بهش گرفت ولی بازجویی و اعتراف و شرایط قابل بحث است ..خداکنه نه قتل باشه نه
  • بی نام A1 ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۶
    3 0
    چون اغلب مخاطبین جوان وفهمیده هستند حداقل میدونن که همین زنی که هم خیانت وهم باقرص وحیله گرانه شوهرش رو به قتل رسوند همه باهم گفتیم فقط اعدام چون بخاطر هوس بازی و خیانت .....پس یه جوری نگید دختر.....که همه فکر کنند دختربچه بوده نه اختلاف برسر مالی ونه دعوا و....فقط خیانت و زنا وفساد اخلاق که بازهم حکمش سنگسار بوده شایدنشه تو رسانه گفت همه چی رو ولی با احساساتی بودن مردم موافقم که فوری یه اتفاقی میافته انقدر نظر میدن که قانون ناخودآگاه تحت تاثیر قرار میگره مثل دزدی که خوردوی کودک حامل طفل بیگناه بود که مخشون بیشتر نمیکشیده و طفل معصوم قربانی شد، ولی غیرعمدبوده.اظهار نطر باید اگاهانه باشه نه مغرضانه.پس احترام بذاریم به قانون و از فرعیات وحاشیه میشه سخن گفت ولی از حدود الهی نه
  • بی نام A1 ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۶
    0 0
    جامعه شناسان باید در صداو سیماوارد بشن و جامعه رو از خشم و جرم و برخورد باجرم و .......حرف بزنند بجای فیلمهای چهل سال پیش و یاچینی و ....از کارشناس واقعی استفاده کنید من عقیده دارم رسانه ملی باید فرا جناحی عمل کند و دو سه کانال اختصاص بده البته نه تشت شیر..خخخخ.شاد وپیروز باشید
  • حسین A1 ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۶
    3 0
    پرونده ستایش فوق العاده وحشتناک بود بچه 1617 ساله به یک بچه 6 ساله تجاوز میکنه و بعد اونو میکشه اون هم به طرز فجیع و بعدش هم جنازه رو با اسید میسوزونه و میندازه تو حلب روغنی تا معدومش کنه یا خدا فوق درکه که ادمی اونم تو این سن این قدر راحت این کارا رو بکنه با خونسردی