سیناپرس نوشت: شاهین یا شاهین پشت گردن سرخ، یک شاهین با جثه متوسط است که به صورت بومی در مناطق بیابانی و نیمه‌ بیابانی در مجاورت کوهستان‌های صخره‌ای از غرب تا شمال شرقی و مناطق مرکزی ایران به تعداد بسیار کم به صورت بومی زاد و ولد و زندگی می‌کند.

این پرنده (Red Naped Shaheen) یکی از 19 زیر گونه شاهین (بحری) در دنیاست. گونه شاهین بحری با سرعت ثبت شده 389 کیلومتر در ساعت توسط رادار در هنگام شیرجه عمودی برای شکار پرندگان، سریع‌ترین جانور روی کره زمین است.

بالابان(Saker Falcon) نیز بزرگ‌ترین شاهین در ایران است. این پرنده در مناطق کوهستانی غرب، شمال‌غربی و شمال شرقی کشور و همچنین نواحی مرکزی ایران در زیستگاه‌های کوهستانی و بیابانی زندگی می‌کند. مقاومت پر و بال این پرنده در برابر ضربات شکار، چنگال‌های نیرومند، درنده‌خویی و سماجت این پرنده در شکار، توانایی شکار پرندگان تا اندازه هوبره و جوندگان تا اندازه خرگوش را به این پرنده شکاری می‌دهد. بالابان دارای دو جمعیت بومی و مهاجر در ایران است که بالابان‌های مهاجر هرساله در اوایل پاییز برای زمستان گذرانی از کشورهای شمالی وارد ایران می‌شوند و تا شمال آفریقا و کشورهای عربی مهاجرت می‌کنند.

به گفته دکتر رضا کیامرزی، پژوهشگر حیات وحش، اکنون شاهین و بالابان بومی ایران در خطر انقراض قرار دارند که هشداری مهم محسوب می‌شود.

وی به برخی از عوامل مهم در کاهش جمعیت این پرندگان اشاره کرد و گفت: صید و زنده‌گیری و قاچاق این پرندگان به کشورهای حاشیه خلیج فارس، به خصوص در سال‌های اخیر زنده‌گیری پرندگان بالغ و زادآور بومی نقش بسیار مهمی در کاهش جمعیت این پرندگان داشته است.

وی افزود: کشته شدن توسط اسلحه، مسموم شدن با سم، تخریب لانه‌ها و کشته شدن جوجه‌ها توسط دوستداران کبوترهای خانگی از دیگر عوامل کاهش جمعیت این پرندگان است زیرا این شاهین‌ها در مناطق روستایی و شهری اقدام به شکار کبوترهای خانگی می‌کنند.

وی عنوان کرد: برداشتن جوجه‌ها از لانه توسط صیادان یا علاقه‌مندان به نگهداری پرندگان شکاری از دیگر عامل های کاهش جمعیت این پرندگان است. باید توجه داشت که جوجه‌ها پرواز، شکار و ترس از خطر را در طول دوماه پس از پریدن از لانه از والدین یاد می‌گیرند و جوجه‌هایی که از لانه برداشته شوند، قادر به بازگشت به طبیعت نیستند.

تخریب زیستگاه‌ها و خشکسالی‌های پی در پی با کاهش جمعیت جوندگان و پرندگان قابل شکار در زیستگاه‌های این پرندگان، نبود آموزش و فرهنگ‌سازی در بین جوامع محلی و عموم مردم در اهمیت و نقش پرندگان شکاری در طبیعت، نبود اطلاعات آماری، کار میدانی و پروژهای تحقیقاتی و حفاظتی به‌طور گسترده و روش‌های نوین در مناطق زیست این پرندگان، نبود مراکز نگهداری و بازپروری و درمانی مجهز در استان‌های مختلف کشور برای درمان و نگهداری پرندگان آسیب دیده و دچار سانحه شده، نگهداری غیراصولی و بدون وسایل اختصاصی و درمان‌های خودسرانه و بدون مشاوره با دامپزشک توسط مردم علاقه‌مند که باعث می‌شود این پرندگان زیبا دیگر قابل رهاسازی و بازگشت به طبیعت نباشند و همچنین نبود انجمن‌های حفاظتی تخصصی، آگاه و آشنا به اکولوژی و تحقیقات میدانی و روش‌های علمی و حفاظتی مدرن در رابطه با این پرندگان از دیگر عوامل کاهش جمعیت این پرندگان هستند.

کشف83 بهله پرنده شکاری قاچاق در بوشهر

حسین دلشب، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: با همکاری نیروهای اداره کل اطلاعات این استان 83 بهله پرنده شکاری از خانواده شاهینیان دربندر کنگان کشف شد. پرندگان کشف شده در شرایط بسیار نامطلوب نگهداری شده اند و هم اکنون وضعیت جسمانی نامساعدی دارند.

وی افزود: محموله این پرندگان شکاری به ارزش 49 میلیارد و 800 میلیون ریال هنگام تخلیه از خودرو به شناور کشف شد. در این زمینه 2 نفر متهم دستگیر و تحویل مراجع قضایی شدند. به محض کشف این محموله اقدامات دامپزشکی برای بهبود شرایط جسمی و زیستی شماری از این پرندگان آغاز شده است.

وی ادامه داد: با آغاز فصل مهاجرت پرندگان شکاری به کشور انتظار است با همکاری دستگاه های امنیتی و قضایی و عموم مردم دوستدار محیط زیست امسال وضعیت مطلوب تری از لحاظ کاهش زنده گیری و قاچاق این پرندگان ارزشمند و مهم زیستی در استان بوشهر داشته باشیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر ادامه داد: در این ارتباط اداره کل محیط زیست استان بوشهر فرهنگ سازی عمومی، آموزش جوامع محلی و مشارکت دوستداران محیط زیست را برای صیانت از پرندگان در حال انقراض نسل به صورت جدی در دستور کار خود قرار داده است.

کشورهای عربی مقصد پرندگان ایرانی

جمشید محبت خانی، فرمانده یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با کشف محموله بزرگ پرندگان در استان بوشهر اظهار کرد: محموله بزرگ پرندگان شکاری به تعداد ٨٢ بهله از گونه شاهین، بحری و بالابان با همکاری محیط بانان سازمان حفاظت محیط زیست کشف شد. این محموله حدود چهارمیلیارد و نهصد و بیست میلیون تومان ارزش دارد.

وی افزود: بالابان و شاهین، از گونه های بسیار گرانقیمت پرندگان ایرانی هستند و قاچاقچیان به طمع سود سرشار از فروش این پرندگان به کشورهای عربی، آنها را صید و قاچاق می کنند.

 

5656

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 802037

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 15 =