مهندس‌های ایرانی اسیر بیکاری، درگیر شغل‌های نامرتبط !

بررسی‌های رسمی نشان می‌دهد ایران یکی از بالاترین نرخ‌های بیکاری در میان فارغ التحصیلان را دارد و همزمان آمارها موید این واقعیت است، که در میان تمامی رشته‌های تحصیلی در ایران، گروه‌های مهندسی و صنعتی یکی از بالاترین میزان بیکاری را دارند.


محمدحسین نجاتی: امروز ۵ اسفند، پیامی در گروه‌های تلگرامی بالا و پایین می‌شود. تبریک روز مهندس، به جمعیت بسیار زیادی از تحصیل‌کردگان رشته‌های صنعتی و مهندسی که بخش زیادی از آنها یا درگیر اشتغال در حرفه‌های غیرمرتبط هستند و یا درگیر نرخ اشتغال دو رقمی در این رشته‌ها.

مثل همین امروز صبح که دو گوینده رادیو در یکی از برنامه‌های پرطرفدار رادیو جوان از رشته‌های تحصیلی خود در گروه‌های مهندسی و اشتغال در رشته‌ی غیر مرتبط یعنی گویندگی رادیو می‌گفتند و اعتراف می‌کردند، خیلی از جوان‌های دهه شصتی به دلیل تصور غلط از بازار کار رشته‌های مهندسی به آب و آتش می‌زدند تا مهندس شوند.

بررسی‌های رسمی نشان می‌دهد ایران یکی از بالاترین نرخ‌های بیکاری در میان فارغ التحصیلان را دارد و همزمان آمارها موید این واقعیت است، که در میان تمامی رشته‌های تحصیلی در ایران، گروه‌های مهندسی و صنعتی یکی از بالاترین میزان بیکاری را دارند.
علاوه بر این، نتایج یک بررسی مستند بین‌الملی نشان می‌دهد ایران در رده‌های اول ترتیب مهندس در دنیاست.

یعنی ما به اندازه‌ای که مهندس تربیت کرده‌ایم برای آنها بازار کار نداریم. این آمار خرداد ماه سال ۱۳۹۴ منتشر شد و براساس بررسی مجله فوربس، ایران پس از روسیه و آمریکا، سومین کشور جهان از نظر تعداد مهندسان است. روسیه سالانه حدود 454 هزار مهندس تربیت می کند و آمریکا سالی 237 هزار و 826 مهندس. طبق آمار اعلامی فوربس، در ایران نیز سالی 233 هزار و 695 مهندس از دانشگاه‌های فارغ التحصیل می شوند. پس از ایران، کشورهای ژاپن و کره جنوبی به ترتیب در رتبه چهارم و پنجم تولید مهندس جهان قرار دارند. ژاپن سالی 168 هزار و 214 مهندس و کره جنوبی سالی 146 هزار و 858 مهندس تربیت می کند.

مساله‌ای که به تایید، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز رسیده است و او می‌گوید: ایران سومین کشوری است که بیشترین مهندس را تربیت کرده اما به لحاظ نرخ بیکاری در وضع مطلوبی به سر نمی برد.

جدید‌ترین آمار بیکاری فارغ‌التحصیلان

براساس گزارش‌های داخلی در حال حاضر، بیکاری گریبان گیر بیش از ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از جمعیت کشور است که طبق جدیدترین آمار یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از این جمعیت را فارغ التحصیلان یا دانشجویان تشکیل می‌دهند.

آمار رسمی وزارت کار که به تازگی منتشر شده، نشان می‌دهد نرخ بیکاری جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل دوره‌های عالی کشور در سال ۹۵ به ۲۰ درصد رسیده که نسبت به سال ۱۳۹۴ معادل ۱.۵ درصد رشد دارد. این نرخ برای فارغ التحصیلان یا افراد در حال تحصیل نیز در گروه مردان ۱۴.۱ درصد و در گروه زنان ۳۱.۱ درصد اعلام شد.

همچنین بر اساس این آمار رسمی، در حال حاضر حدود ۱۲ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از جعیت کشور، «فارغ التحصیل» یا «در حال تحصیل در دوره‌های عالی» هستند که ۴۵ درصد از این افراد در جمعیت غیرفعال اقتصادی قرار دارند به عبارتی بنا به دلایلی در هیچ یک از گروه شاغلان و بیکاران قرار نمی‌گیرند.

اما از جمعیت ۱۲ میلیون و ۱۰۰ هزار نفری فارغ التحصیل یا دانشجوی کشور، حدود ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر معادل ۵۵ درصد «جمعیت فعال» را تشکیل می‌دهند؛ به نوعی این افراد یا در جمعیت شاغلان قرار دارند یا از قابلیت مشارکت اقتصادی برخوردارند اما بنا به دلایلی بیکار هستند. با این توصیف، از جمعیت ۶.۶ میلیون نفری فعال اقتصادی، ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر شاغل و یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر بیکار هستند که این آمار نشان می‌دهد در بین جمعیت فارغ التحصیل یا دانشجو، ۸۰ درصد شاغل هستند و ۲۰ درصد نیز در زمره بیکاران قرار دارند.

بررسی آمار از مقایسه‌ وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان دوره‌های عالی حاکی از آن است که در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴ بیش از ۳۴۰ هزار نفر به جمعیت شاغلان و بیش از ۲۰۰ هزار نفر به جمعیت بیکاران افزوده شده است.

«علوم کامپیوتر» بیشترین گروه بیکاران فارغ التحصیلان
در عین حال در بین گروه‌های عمده رشته تحصیلی، بیشترین نرخ بیکاری به ترتیب مربوط به گروه‌های علوم کامپیوتر با ۴۱.۱۴ درصد، حفاظت محیط زیست با ۳۷.۶ درصد، هنر با ۲۸ درصد و علوم فیزیکی (طبیعی) با ۲۷.۸ درصد و کمترین نرخ بیکاری فارغ التحصیلان نیز مربوط به گروه دامپزشکی است.

از کل جمعیت زنان فارغ التحصیل یا دانشجو در دوره‌های عالی کشور، ۶۸.۹ درصد شاغل و۳۱.۱ درصد بیکار هستند.
بر اساس آمار رسمی به دست آمده از وزارت کار، بالاترین نرخ بیکاری جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل دوره‌های عالی به ترتیب به استان‌های کرمانشاه با ۳۴.۹ درصد، کردستان با ۲۹.۴ درصد، چهارمحال و بختیاری با ۲۸.۷ درصد اختصاص دارد؛ ضمن اینکه کمترین نرخ بیکاری نیز مربوط به استان مرکزی با ۱۲.۵ درصد است.

۴۲۴۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 757498

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ساناز A1 ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
    7 81
    این افرادی که بیکارن هیچکدوم کار بلد نیستن وگرنه کار زیاده... من تو یه شرکت خصوصی کار می‌کنم و الان ۵ میلیون حقوقمه چونکه کار بلدم....با اینکه مجردم و ۲۴سالمه اما همین درآمد هم کفاف زندگی رو نمیده چونکه هزینه‌ها خیلی بالاست
    • فاطمه A1 ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
      10 0
      مطمئنی با رابطه نرفتی الان به مهندس یا بیست سال سابقه هم پنج میلیون نمیدنا.
    • عرفان IR ۰۴:۳۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      11 1
      ساناز ایشاالله تو هم بزرگ بشی و به آرزوهات برسی و مجبور نباشی هرچند وقت یه بار بیایی در خبرآنلاین رویاپردازی کنی...
  • بی نام A1 ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
    35 1
    ایران به درصد کمی مهندس و درصد خیلی زیادی تکنسین ماهر نیازمند هست ولی الان برعکس شده
    • بی نام A1 ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
      2 0
      قبلا یه قانونی بود که کسانی که فوق دیپلم می گرفتند, تا ۴ سال اجازه ادامه تحصیلات بالاتر نداشتن. اما الان این قانون رو برداشتن و همه دیگه تا میتونن, میخوان بخون تا مدرک بالاتر داشته باشن. باید این قانون به حالت گذشته بر گرده تا کمبود تکنسین در کشور برطرف بشه.
  • عرفان GB ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
    26 28
    این مهندسان ایرانی که می گویید ، واقعا چند درصدشون در کارشون تخصص دارند؟ و چند درصدشون فقط یک مدرک الکی از دانشگاه گرفتن؟ من خودم کارمند دانشگاه هستم و از نزدیک می بینم که اینها فقط واحد پاس میکنن و یه تیکه مقوا به اسم مدرک میگیرن و دائم همدیگر را مهندس مهندس خطاب میکنن بدون اینکه بلد باشن یه محاسبه ساده مهندسی را که کاربرد داشته باشه انجام دهند.. چندتا دستور در نرم افزار حفظ کردن که نشد مهندسی... اون وقت میگن چرا کار نیست... چرا شغل نیست... آیا واقعا در حد و اندازه نام مهندس دانش داری که می گویی چرا کار نیست؟
    • بی نام A1 ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
      5 2
      لطفا این حرفتون رو به کسانی بزنید که دانشگاه آزاد و پیام نور و غیر انتفاعی و ... درست کردند. ما که دانشگاه دولتی خوندیم و توی کارمون وارد هستیم. مشکل اینجاست که فارغ التحصیلان دانشگاههای دولتی بیکار و آن کسانی که در دانشگاههای نا کجا آباد خوانده اند, بواسطه پارتی بازی سر کار هستند و با ساختن ساختمانهای غیر استاندارد, اسم مهندس را لکه دار میکنند.
    • حمید A1 ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
      5 0
      اگر دانشجوها به نظر شما دانش زیادی ندارند و چیزهای ناچیزی حفظ کردن باید استادهاشون رو تغییر بدیم البته من فکر نمیکنم دانشجوها در درسهای خودشون کوتاهی کرده باشند. این طرز صحبت کردن شما در مورد دانشجوها به نوعی توهین آمیز هست.
  • بی نام A1 ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
    12 0
    مهندس عمران از دانشگاه خواجه نصیر هستم. در یک پروژه سد سازی کار میکردم. ۱ ساله بیکارم. توی نون زن و بچم موندم.
  • بی نام A1 ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
    1 1
    قبلا یه قانونی بود که کسانی که فوق دیپلم می گرفتند, تا ۴ سال اجازه ادامه تحصیلات بالاتر نداشتن. اما الان این قانون رو برداشتن و همه دیگه تا میتونن, میخوان بخون تا مدرک بالاتر داشته باشن. باید این قانون به حالت گذشته بر گرده تا کمبود تکنسین در کشور برطرف بشه.
  • ناصر CZ ۲۲:۱۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۵
    3 1
    بنده مهندس کامپیوتر میشناسم که فوق لیسانس هم داره و نمیتونه ویندوز یا حتی یک نرم افزار ساده کامپیوتری نصب کنه فقط اسم چند تا زبان برنامه نویسی بلده و اصلا نمیتونه یک برنامه ساده جمع و تفریق هم بنویسه و به خدا سواد یک دیپلمه رو هم نداره بنده اگه مدیر بودم یک دانش آموز فنی و حرفه ای کامپیوتر رو به اون ترجیح میدادم تا زمانیکه در دانشگاه ها باز باشن و تبدیل به بنگاه های کسب درآمد بشن و دانشجوها هم فقط دنبال مدرک واسه پز دادن و دهن پر کردن باشن وضعیت همینه و بدتر هم خواهد شد چون امثال همین بیسوادها دارن واسه دکتری هم میخونن و در دانشگاه ها هم همچنان بازتر میشه
  • بی نام A1 ۰۳:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    4 1
    نصف اینا باید پزشک میشدن بازار کار کشش داره ولی باند بازی و رانت مانع افزایش ظرفیت پزشکی می شود
  • بی نام IR ۰۳:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    0 1
    منظور از اين رشته خدمات حمل و نقل چيه كه بيكاريش پايين ترين شده است؟