۰ نفر
۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۵:۵۰

آمارها و مشاهدات میدانی نشان می‌دهد معاملات مسکن در ماه‌های اخیر افزایش یافته است؛اگرچه این افزایش معاملات را باید به فال نیک گرفت اما آنچه باعث نگرانی است،افزایش قیمت هاست که می تواند نرخ تورم سال آینده را تحت تاثیر قرار دهد.

نگار احمدی: بازار تکان خورده است.این جمله ای است که مشاوران املاک در پاسخ به اولین سئوال درباره اوضاع و احوال بازار مسکن می دهند.به گفته اغلب معامله گران مسکن،معاملات مسکن از شش ماه گذشته سیر صعودی خود را آغاز کرده و در سه ماه گذشته به اوج رسیده است.این روزها خیلی ها توصیه می کنند که اگر قصد خرید ملک دارید،تردید نکنید،سال آینده همه چیز گران می شود.اما آیا این توصیه واقعیت دارد؟

به تابستان 96 برمی گردیم.زمانی که قیمت مصالح ساختمانی به تدریج روند افزایشی گرفت.مصالح ساختمانی که گران شد،خیلی ها گفتند این رکود دوم بازار مسکن است،اما این اتفاق نیفتاد.در واقع افزایش قیمت مواد اولیه ساختمان از گچ و سیمان و کاشی و سرامیک گرفته تا میلگرد و سنگ همگی از عوامل خارجی در اقتصاد علامت گرفتند.قیمت مواد اولیه دربازارهای جهانی افزایش یافته و این افزایش قیمت ها ناگزیر به بازار ایران هم رسیده است. گران شدن مصالح ساختمانی نشان می دهد که قیمت تمام شده یک آپارتمان حالا بیشتر از گذشته شده و این افزایش ها قیمت هر مترمربع واحد مسکونی را گران تر از گذشته می کند.این اولین نشانه از تحولات بازار مسکن است.

رشد ملایم و مستمر

مسکن کالای سرمایه ای در ایران،بیش از 6 سال در خواب زمستانی بود.خوابی که حتی محرک هایی مثل افزایش میزان تسهیلات و مسکن یکم با بهره های یک رقمی هم نتوانسته بود،رکود و نخوت را از بازار مسکن دور کند.خیلی ها که در اواخر دهه 80 وارد این بازار شده بودند،یا زیان دیده بودند یا سرمایه هایشان راکد مانده بود.برای سرمایه گذاران کلان این بازار که گروهی از آنها اتفاقا بانکها بزرگ بودند،نیز این رکود سنگین تمام شد.حالا تحولات بازارهای دیگر مثل ارز،بازار مسکن را هم تحت تاثیر قرار داده است.به قول اقتصاددانان افزایش قیمت های اخیر در این بازار ناشی از تحولاتی است که در طرف عرضه و هم در طرف تقاضای بازار مسکن  بوجود آمده است.

اقتصاددانان می گویند،افزایش قیمت مسکن مناطق شهری عمدتا در اثر عواملی مانند دستکاری نرخ سپرده بانکی و همچنین نقدینگی انباشته سال‌های گذشته و جذابیت بالای سوداگری در بازار مسکن رخ داده است. از طرف دیگر، سه عامل ثبات نرخ تورم، وجود ساختمان‌های خالی و شوک عرضه ساختمان‌های تمام‌شده در تابستان ۱۳۹۶، شیب افزایش قیمت‌ مسکن را تا حدودی مهار کرده است.

اگر چه عواملی مانند کاهش دستوری نرخ سپرده بانکی و نقدینگی انباشته سال‌های گذشته، زمینه جهش قیمت مسکن را فراهم کرده اما عوامل دیگری مثل ثبات نرخ تورم و وجود ساختمان‌های خالی و شوک عرضه مسکن در تابستان ۹۶، مانع از جهش شدید قیمت‌ها در بازار مسکن شده و در نهایت بازار مسکن فعلا شاهد یک رشد نسبتا ملایم در قیمت‌ها است.

سرنوشت ملک در بهار 97

تا بهار 97 کمتر از یکماه مانده است.شواهد نشان می دهد که سال مالی آینده برای دولت پرهزینه و برای مردم پرنوسان خواهد بود.نبض شاخص های اقتصادی هم گویای آن است که سال آینده نه تنها تورم افزایش خواهد یافت،بلکه برخی بازارها همچنان گرفتار سوداگری خواهند بود.

این هنر مدیریت دولت است که شاخص های سرکش را چگونه مهار کند.حتما یکی از این شاخص ها تحولات بازار مسکن است که مستقیم بر اقتصاد ایران تاثیرگذار خواهد بود.

 سیامک قاسمی کارشناس اقتصادی و مدیرعامل موسسه مطالعات اقتصادی بامداد معتقد است:«سال آینده نرخ رشد اقتصادی بخش ساختمان در تولید ناخالص داخلی سال ۱۳۹۷ نسبت به سال ۱۳۹۶ افزایش خواهد یافت؛به همین دلیل احتمال افزایش قیمت مسکن در سال ۱۳۹۷ بیشتر در ساختمان های مصرفی، کوچک متراژ و ارزان قیمت خواهد بود.»

او اگرچه معتقد است که شاخص نسبت قیمت مسکن به اجاره مسکن به عنوان شاخص تکنیکال خروج بازار مسکن از رکود سالهای قبل در سال ۱۳۹۷ افزایش می یابد،اما معتقد است که این افزایش ها به دلیل فشار مازاد عرضه، مانع پرش های قیمتی بازار مسکن در سال آینده خواهد شد.چه آنکه اولین مانع این افزایش کمبود نقدینگی موثراست که مانع مانع پرشهای قیمتی بازار مسکن در سال آینده خواهد شد.

به اعتقاد قاسمی به دلیل تحولات سایر بازارها دوره های رونق در سیکل های کلاسیک بازار مسکن همانند سالهای ۱۳۸۶ یا ۱۳۹۱ تکرار نمی شود و آنچه در بازار مسکن اتفاق می افتد، تقاضای واقعی است و نه تقاضای سوداگری.

با این حال پیش بینی های موسسه بامداد نشان می دهد که سال آینده شاهد افزایش شاخص تورم تولیدکننده مصالح به عنوان محرک افزایش نسبی قیمت مسکن در سال آینده خواهیم بود.زیرا بررسی ها حکایت از آن دارد که تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده در شهر تهران، عامل بهبود نسبی وضعیت ساخت و ساز در سال آینده خواهد بود.

3535

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 757698

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    41 2
    این دولت تا الان کوچکترین کاری برا مسکن نکرده فقط بلد علیه مسکن مهر حرف بزنه یکی نیست به این وزیر پر تلاش و فداکار بگه تا الان چکار کردی
  • بی نام A1 ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    29 4
    الان باید خوشحال باشیم خونه گرون میشه بخصوص خونه های کوچیک
  • ش A1 ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    14 21
    باپول جوازهای چندصدمیلیونی وگاهاچندمیلیاردی،اهن ومیلگردومصالح ساختمانی گرون ونوسانات ارزکه تاثیرمستقیم روی قیمت کابینت وشیروهودو ...داره چجوری میشه توقع مسکن ارزان که قیمتش فرایندتمام این هزینه هاست داشت.
  • بی نام IR ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    4 42
    به امید افزایش بیشتر
  • بی نام A1 ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    46 9
    محال است مسکن گران شود چون تقاضا ندارد
    • بی نام IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      5 28
      چون فایلی برای خرید وجود ندارد .چرا تقاضا نداره پس من و ما کی خونه دار میشیم
    • بی نام A1 ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      4 26
      بلی حتما منتظر باشین ارزان بشه
  • بی نام IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    39 3
    با اطمينان به هم وطنان اعلام مي كنم هيچ اتفاقي در حوزه مسكن نخواهد افتاد. شواهد ميداني بنده از يك هفته قبل تا به الان نشان مي دهد درصد بسيار كمي از متقاضيان مسكن آنهم با متراژ بين 60 تا 80 متر مورد خريد و فروش قرار گرفته است. ضمنا با توجه به توزيع اوراق سود بانكي كه تضمين كننده آن دولت است بين بانكها و موسسات اعتباري در حال فروش با نرخ سود 20 درصد هستند شاهد اين هستيم پول هاي سرگردان از اين طريق جمع ميشود. انتظار مي رود سوداگران و سفته بازان بازار مسكن ضرر و زيان خود را نسبت به چهار سال قبل كه بازار مسكن ركود داشت ورشكستگي خود را تجربه خواهند كرد.
    • رضا IR ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۸
      1 6
      من نمیدونم چرا اینقدر مردم ساده اند بابا تمام شماها که نوشتین مسکن راکد میشه خوب بشه نشه اصلا برای دولت و سرمایه داران مهم نیست مهم بالا بردن قیمت بود که بردن حالا یه مدت راکد و ثابت میشه بع همین قیمت نجومی میشه قیمت روز مسکن .چرا اینقدر سطحی بعضی فکر میکنن
  • بی نام IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    51 2
    لعنت بر کسانی که با ایجاد این شایعه ها فقط قیمت هارو افزایش می دن و مردم رو دچار ناامیدی می کنن در حالی که در واقعیت هیچ خبری از تحول بازار مسکن نیست
  • بی نام IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    35 1
    مگه تهران چی داره آلودگی هوا،ترافیک ،استرس و ..... بعد وام و قسط و بازم استرس برای شهری که هیچ ندارد فقط از مجبوری بعد گرون بشه...... کی بخره
    • بی نام IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
      12 0
      زلزله رو یادت رفت.....
  • بی نام IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    35 2
    آخی بازم میره بالا.................... یعنی زنده شد .......مرگشم میبینیم
  • بی نام A1 ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    35 1
    طبقه ضعیف نمیتواند خانه بخرد طبقه متوسط چیزی حدود صد میلیون سرمایه دارد که به خانه نمیرسد طبقه مرفه هم که موتور اقتصاد نیست حتی بانک ها الان چند سال است زور میزنند نمیتوانند این غول خفته مسکن را بیدار کنند
  • هاشم IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    18 3
    چه فایده؟ گران شد.
  • بی نام IR ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۶
    0 7
    در تهران زمين كمياب است پس سازندگان بايد خانه هاي قديمي را بخرند و أپارتمانهاي با متراژ چهل تا شصت متر بسازند تا جوانها بتوانند صاحبخانه شوند ، در ژاپن اكثر خانه ها چهل متري است ، ضمنا شهرداري هم بايد به سرعت خطوط مترو را گسترده دهد ، در شهرستان كار نيست و در سالهاي أتي تعداد افراد بيشتري از شهرستانها به تهران خواهند أمد
  • بی نام A1 ۰۴:۳۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    12 1
    بيشتر توهم هستش تا واقعيت....هيچ چيزي افزايش پيدا نكرده
  • کارشناس عمران IR ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    16 0
    سلام من خودم بشاز بفروش هستم کار ما زمانی تا 100 درصد سود داشت که متاسفانه حرص و طمع عدهای قیمتها را بصورت نجومی افزایش داد و باعث رکود در ساخت وساز ش. . الان هم قیمتها باید حداقل 40 درصد کمتر شود تا مردم در این شرائط اقتصادی بتوانند به خرید مسکن روی بیاورند . در غیر اینصورت بیکاری گسترده ای که از تعطیل صنعت ساختمان ایجاد میشود عواقب اجتماعی وخیمی مانند گسترش فقر در بین کارگران محترم ساختمانی خواهد داشت .
  • بی نام IR ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    1 14
    ایشالا بترکونه و دو برابر شه
  • کی هان IR ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    9 1
    اینها حرف یه عده از مسئولین هست که میخام سرمایه گذاریی که در مسکن کردن دوباره سرمایه دارتر شود... کاش چرا باید یه مسئول یه یک کارمند جایی باید چندتا چندتا زمین و وام بگیرند که باعث این مشکلات شوند؟؟؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    6 0
    كجا زنده شد؟
  • بی نام A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    9 0
    با سلام بنظر تا زماني كه مستاجرين و بيخا نه ها داراي يك تشكل صنفي نبا شند كه از حق و حقوق خود در برابر افزايش قيمت سو دا گرانه چه در باب اجاره وچه قيمت خريدهر مترمربع اپارتمان دفاع كنند . سو داگران انها را وادار ميكنند هر قيمتي را بپذيرند چه در خريد چه در اجاره چرا كه سو داگران مسكن با هم متحد و يكدست هستند و از ابزار تبليغي قوي بر خوردار و جو رواني را مي اندازند در ايران حتي يك انجمن در حمايت از مستاجرين و بي خانه ها وجود ندارد كه حداقل بتواند قيمت واقعي و كارشناسي را اعلام نمايد كه تقاضا يكدست شود
    • ناشناس IR ۲۱:۴۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
      1 1
      احسنت .
  • ناظر 1 IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    13 1
    سه گروه در سال جاري مشتاق رونق ملک بودند اول، دولت که خواست در سال توليد واشتغال، بخش مسکن را به عنوان بخش پيشران رشد اقتصادي تحريک و تقويت کند. دوم ، سيستم بانکي که خواست بدهي هاي معوقه مشتريان ناشي از رکود ساختمان را کاهش و يخ دارايي هاي منجمد نظام بانکي در بخش مسکن را ذوب کند لذا از يک سو سقف وام مسکن و هم زمان دوره بازپرداخت آن را افزايش دادند واز سوي ديگر سياستگذار پولي هم نرخ سود سپرده بانکي به صورت سفت وسخت در سطح 15 درصد قفل کردند.سوم،دارندگان ، دلالان و مشاورين سنتي و علمي مسکن که چند سال اخير در کساد بازار مسکن امکان جولان دادن سالهاي قبل را از دست داده بودند و با بازارگرمي در سطح بنگاه ها و پاره اي از جرايد ذي نفوذ مردم را آشکارا به ولع خريدن ملک تشويق کردند.
  • ناظر 2 IR ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    10 1
    اما نتيجه چه شد؟ نقدينگي رها شده صاعقه وار به سمت بازار ارز و طلا و مسکن رفت و اتش به خرمن اين بازار ها زد. قيمت هاي دلار و سکه و مسکن سرسام آور بالا رفت و بخش هاي توليد صنعتي و حتي صادرات نيز از اين افزايش قيمت ها بي نصيب، متضرر و حداقل نگران شدند. دولت و بانک مرکزي يعني گروه اول و دوم ذکر شده هم که با نيت خيري در ابتدا ورود کرده بودند اما متوجه وخامت اوضاع شدند و وقتي ديدند کل دستاوردهاي دولت در سالهاي اخيرنظير ثبات شرايط اقتصاد کلان، کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملي در معرض خطر جدي قرا گرفته، بلافاصله سياست جديدي با هدف برگشت دوباره نقدينگي به نظام بانکي اعلام کردند ونرخ سود را به 20درصد افزايش دادند و حساب هاي ارزي و پيش فروش دلار رافعال کردند.
  • ناظر 3 IR ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۷
    10 1
    در حال حاضر فقط گروه سوم کماکان در سوداي تداوم رونق اسمي و نه واقعي بخش مسکن به سر مي برد و بعد از سياست هاي جديد دولت و کاهش معاملات در بهمن ماه به صورت زير پوستي به تکاپوي فروش املاک احتکار شده خود هستند.به نظر مي رسد دست کم تا نيمه اول سال آتي به شرط برقراري وضعيت کنوني و با توجه به تاثير پذيري بازار مسکن از بازار پول شرايط رکودي مجددا در بخش مسکن تهران حکم فرما باشد و فروشندگان ناچارا دوباره با انعطاف بيشتري با خريداران مصرفي مسکن معامله کنند.
  • رضا IR ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۸
    2 8
    من نمیدونم چرا اینقدر مردم ساده اند بابا تمام شماها که نوشتین مسکن راکد میشه خوب بشه نشه اصلا برای دولت و سرمایه داران مهم نیست مهم بالا بردن قیمت بود که بردن حالا یه مدت راکد و ثابت میشه بع همین قیمت نجومی میشه قیمت روز مسکن .چرا اینقدر سطحی بعضی فکر میکنن