۰ نفر
۲۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۵:۴۵

نمایندگان کارگری و کارفرمایی بعد از ترک مکرر جلسات مزد به دلیل آنچه عدم تفاهم خوانده شد سرانجام به تفاهم نزدیک شده و پرونده نفس گیر تعیین مزد سال ۱۳۹۷ امروز تعیین تکلیف خواهد شد.

به گزارش خبرآنلاین،هرچند تعیین مزد سال ۱۳۹۷ به دلیل آنچه علی ربیعی،وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی اختلاف میان نمایندگان کارگر و کارفرما خوانده است،به نتیجه مشخصی نرسید و مقرر شد پیگیری ها در نشست امشب شورای عالی کار تداوم یابد،اما بنا به گفته فعالان کارگری و کارفرمایی برگزاری نشست های دو جانبه برای رسیدن به تفاهم با هر دو سوی ماجرا تنها به توانند بخشی از خواسته های هر دو طرف را تامین کند.

نمایندگان کارگران معتقدند،در سالهای گذشته،عدم تناسب افزایش مورد با تورم سبب شده است. هزینه ها و درآمدها در خانوارهای کارگری پیشی بگیرد که این وضعیت گسترش فقر را به دنبال دارد. برآوردها نشان از آن دارد که در بسیاری از سالها میزان افزایش مزد بسیار کمتر از نرخ تورم بوده است. 

این فاصله در حالی است که سهم دستمزد از هزینه تمام شده کالا در ایران بسیار اندک است و برخی برآوردها نشان از آن دارد که دستمزد تنها سهمی بین ۵ تا ۷ درصدی از قیمت تمام شده کالا را به خود اختصاص می‌دهد. این در حالیست که در بسیاری از کشورها این سهم،بالاتر از رقم مذکور است.

تلاش برای کاهش فاصله سبد درآمدی و هزینه

دولت یازدهم از آغازین روزهای فعالیت خود کاهش فاصله سبد درآمدی و هزینه در خانوارهای کارگری را در دستور کار خود قرار داد از این رو در چهار سال گذشته همواره میزان افزایش حداقل دستمزد متناسب با نرخ تورم بوده است.

 نرخ تورم در آغازین سال دهه ۹۰ برابر با ۲۱ نیم درصد گزارش شده، اما در سال حداقل دستمزد کارگری تنها ۹ درصد افزایش یافت. این وضعیت در سال پس از آن یعنی سال ۱۳۹۱ نیز برقرار بود به طوری که با افزایش ۳۱ درصدی نرخ تورم،حداقل دستمزد تنها ۱۷ درصد رشد کرد. سال ۱۳۹۲ حداقل دستمزد افزایش ۲۵ درصدی را ثبت کردم اما نکته اینجا بود که نرخ تورم ۳۴.۷ درصد از سوی مراکز رسمی گزارش گردید. 

سال ۱۳۹۳ اما وضعیت تغییری جدی را تجربه کرد. نرخ تورم در این سال از سوی بانک مرکزی برابر با ۱۱ و ۹ درصد اعلام شد و حداقل دستمزد کارگری در این سال با هدف ترمیم قدرت خرید کارگران افزایش ۲۵ درصدی را شاهد بود. 

سال ۱۳۹۴ نیز در برابر افزایش ۱۵.۶ درصد تورم،حداقل دستمزد ۱۷ درصد افزایش یافت.نرخ تورم در سال ۱۳۹۵ برابر با ۶ و ۷ درصد بود اما میزان افزایش حداقل دستمزد ۱۴ درصد گزارش شد.

به نظر می رسد لحاظ شدن سبد معیشتی کارگران در پروسه تعیین دستمزد امسال مهمترین تفاوت را نسبت به سال‌های گذشته را رقم زده باشد. لحاظ شدن سبد معیشتی با هدف کاهش فاصله میانه درآمد با سبد هزینه‌ای در دستور کار قرار گرفته است. 

پیش از این توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شورای اسلامی کار با بیان اینکه حداقل هزینه سبد معیشت یک خانوار در سال گذشته ۲ میلیون و ۴۸۹ تومان تعیین شد گفته است:«این هزینه بر مبنای اقلام سبد معیشت مورد توافق در جلسات دستمزد سال گذشته با حضور نمایندگان کارفرمایی و دولت بوده است که امسال هزینه سبد در موعد مقرر بروز رسانی می شود.»

او تاکید می کند که پس از استخراج سبد هزینه معیشت خانوار در سال جاری، که قطعا بیش از ۲ میلیون و ۴۸۹ هزار تومان سال گذشته و در پی آن هستیم تا شکاف هزینه سبد معیشت ۹۵ و ۹۶ در تعیین دستمزد جبران شود که در این صورت فقط می توان تلاش کرد تا قدرت خرید نسبت به سال گذشته کاهش پیدا نکند. ضمن اینکه علاوه بر این به دنبال کاهش شکاف حداقل دستمزد با هزینه‌های معیشت تحمیل شده ناشی از سال‌های گذشته هستیم.

موقعیت‌های بهتر با حداقل‌ها

گزارش‌های رسیده نشان می‌دهد نمایندگان کارگری افزایش حدود ۲۰ درصد درصدی حداقل دستمزد را خواستارند این در حالی است که بحث نمایندگان کارفرمایی بر افزایش حداقل دستمزد تا میزان حدود ۱۲ تا ۱۷ درصد استوار است. 

علی ربیعی وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی هم وعده داده است شرایط به شکلی مدیریت شود که کارگران بتوانند موقعیت بهتری را در این حوزه تجربه کنند.

موضوع مزد در ایران یکی از مسائل اساسی بازار کار تلقی می شود چرا که پایین بودن سطح دستمزد خود به نوعی موجبات بحرانی بازار کار را فراهم می اورد. به عبارت دیگر پایین بودن سطح دستمزد اجبار برای در اختیار گیری شغل دوم برای گذراندن امور زندگی را پیش روی کارگران قرار می دهد. از این رو ترمیم دستمزد خود عاملی برای ورود نیروهای جدید به بازار کار تلقی می‌شود. 

بر اساس این گزارش به نظر می رسد اتفاق نظر بر  افزایش حدود ۱۵ تا ۱۷ درصدی دستمزد در سال جاری استوار باشد چرا که حداقل حقوق کارمندان دولت نیز در سال آینده رشدی در حدود ۱۰ درصد را تجربه خواهد کرد.

 

35223

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 763334

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    34 1
    کاش می زدید ماراتن دستمزد به نفع کارگران تمام می شود؟
    • بی نام IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
      19 0
      نه بابا تمام نمی شود . حداقل اینکه هیچ وقت به نفع کارگران تمام نمی شود
    • بی نام A1 ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۷
      10 2
      به نفع کارفرمایان تمام می شود
  • بی نام IR ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    39 1
    ای بابا حالا چندرغاز پول دادن که دیگه این حرف ها رو نداره
  • بی نام IR ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    57 0
    واقعا روتون میشه با این حقوق که به کارگرها می دین باز هم بنشینید چونه بزنید؟
    • بی نام IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
      34 0
      والا اینا اسما کارگرند وگرنه قسم میخورم شصت درصد اونهایی که امروز قراردادهای کارگری دارن لیسانس و فوق لیسانسن
  • بی نام IR ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    23 0
    متاسفانه درست است
  • بی نام IR ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    36 0
    خدایا از این همه تبعیض توبه
    • بی نام A1 ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۷
      12 0
      می دونید همیشه حق با کارفرما و پول داارهاست
  • مهرداد DE ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    24 0
    عددی که خودشان میگویند که حدود 2/5 ملیون حداقل برای زندگی است با 20 درصد افزایش حقوق کارگر1/2 ملیون میشود کارگر بهتر است برای جبران مابقی چه کارکند؟آیا
  • موسی A1 ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    25 0
    عجب صبری خدا دارد...
  • آشنا IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    32 0
    جمع کنید این خیمه شب بازی ها رو.........
  • بی نام IR ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    16 0
    سبد معیشتی پارسال 3.5 بود حالا برای سال 97 با همه مشکلاتی که هست و کارفرماها میگن رکود تو مملکت حاکمه و چرخ کارگاه ها نمی چرخه و چه و چه ما مشمولین قانون کار اقلا درآمد ماهانه 2.5 تا 3 میلیونی رو برای ادامه حیات و زنده مانی خواهانیم
  • بی نام A1 ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    18 0
    افزایش سال قبل که پر شد رفت هوا بیست درصد به بهانه اینکه شرکت های دولتی پول نمیدن و بودجه عمرانی کمه از حقوقمون کم کردن عملا 96 رو با حقوق 95 و هزینه های 96 گذشت
  • بی نام IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    21 0
    کاش نظر اسلام در این مورد اجرایی میشد واقعا کارگری یعنی بردگی در ایران با 12سال سابقه انجام کار در سازمان نظام مهندسی برای خدمات به مردم ولی هنوز قرادادهای کارگری سه ماه امضاء میشود این یعنی تبعیض حقوق
  • بی نام IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    22 0
    به داد کارگران برسید . کجای دنیا سبد معیشتی 2 میلیون و 700 هزار تومانه و حداقل دستمزد یک میلیون تومان ؟ این ظلم نیست
    • بی نام A1 ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۷
      7 0
      کاش درد کارگرها را می فهمیدید
  • بی نام IR ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    15 0
    ای شیفتگان خدمت تو را به خدا حق کارگر مظلوم را بدهید
    • بی نام DE ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۷
      8 0
      ما کارگرا دلمون به چیا خوشه حق ما گرفتنی نیست حق کارگر و حق
  • بی نام IR ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    13 0
    خدایا چکار کنیم؟
  • بی نام IR ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    14 0
    ما را نجات بدهید . همین حداقل حقوق اندک را هم خیلی جاها نمیدن . کارگرهای هزار جای رو می شناسیم و در خبرها می خونیم که ماه هاست حقوق نگرفتند . واقعا درسته ؟
  • بی نام DE ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    13 0
    خدایی امسال با نهصدو سی تومن با اوضاع کارو اضافه کاری کم چطور میشه زندگی کرد در واقع میشه زنده بود ...
  • جوان IR ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    13 0
    یا خدااا مثله اینکه وارد جهنم شدم بیشتر مردم میگن خدایا کمک کن خدایاااااااا نجاتمون بده. منم میگم خدایا به داد مردم مظلوم برس به داد گارگر و کارمند برس .
  • ... DK ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
    9 0
    سلام یه کبریت واسه تاریکتون داشته باشین در حق کارگران داره ظلم میشه ۱اضافکار اجباری ۲وضعیت چند سال پیمانکاری ۳بدون امنیت شغلی ۴حقوق کم ۵سواستفاده از کارگران یعنی کار سخت و زیان آور هست ولی پیمانکاری دیگه سختی کار بهت تعلق نمیگیره. ۶لوازم ایمنی غیر استاندارد. ۷پارتی بازی ترو خدا بس نیس اینا همش تخلفاتی که بنده تو محیط کارگری دارم میبینم.هر مسئولیم بخواد ببینه اگر تا الان ندیده یا شک داره به حرفم بسم ا... بیاد بهش نشون بدم.
    • بی نام DE ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۷
      7 0
      به نظرت میشه ندیده باشه؟ به نظرت دستورشو کی میده آیا همه میدونیم اونا هم میدونن تو دلشون میدونی چی میگن؟همینیه که هست
  • .......................... IR ۰۵:۳۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۷
    11 0
    متاسفم واسه اونایی که در این مورد تصمیم می گیرن جمع کنین این بساطووووو کی تصمیمی گرفتین که به نفع کارگر باشه
  • رضا IR ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۷
    21 0
    کارفرمای بخش خصوصی هستم: شايد شما هموطنان عزيز هيچ وقت متوجه نباشيد که سازمان تأمين اجتماعی چه بلائی دارد بر سر کارفرما مي آورد و سود اصلی را در اين ميان سازمان تأمين اجتماعی مي برد. فرض کنيد 20 درصد به حقوق کارگزی اضافه شود اي« يعنی برای هر نفر در ماه 100 هزار تومان بيمه اضافی آن هم در قبال خدمات صفر. درآمد اين سازمان مافيائی خاموش در ماه 1.300.000.000.000 تومان در ماه خواهد شد. باور کنيد لولوی بزرگ و بزرگترين مانع و درد بخش توليد و خدمات سازمان مخوف تأمين اجتماعی است. که هيچ کس از آن حرف نمي زند. موضوع اين است که کارفرمايان هر ماه به اين هيولا باج مي دهند ولی کارگران موقع بازنشستگی و بيماری با چهره واقعی اين هيولا مواجه مي شوند.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۷
    7 0
    واقعا ظلمه که حداقل حقوق یک ملیون باشه
  • بی نام IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۷
    1 0
    30 درصد باید تصویب شه