۰ نفر
۱۲ تیر ۱۳۹۷ - ۰۶:۴۶
پیام ایران به آمریکا از قلب اروپا

پس از خروج آمریکا از برجام نوعی فرصت ویژه برای بنگاه‌های جسور اقتصادی در اروپا فراهم شده است و باید منتظر ماند که چقدر آنها از فرصت سفر رئیس‌جمهور ایران به قلب اروپا برای بالفعل‌سازی این فرصت بالقوه استفاده می‌کنند.

امید کرمانی‌ها: رویارویی اقتصادی آمریکا با ایران را اگر زمانی مقامات کاخ سفید از پشت تریبون ها بیان می کردند تا پشت میز مذاکره امتیاز بگیرند اما امروز می خواهند اعمال کنند تا زودتر به نتیجه برسند. گام نخست را هم ترامپ با خروج از برجام برداشت. این اقدام به مذاق قدرت های اروپایی خوش نیامد، اتحادیه اروپا ساز مخالف زد و درصدد اجرای تصمیماتی چون احیای مقررات انسداد تحریم‌ها برآمد.

اما آمریکا و اسرائیل دست روی دست نگذاشتند و همه ظرفیت‌های شان را برای بر هم زدن انسجام و اجماع اتحادیه اروپا در حمایت از برجام به کار گرفته‌اند. البته دستگاه سیاست خارجی کشورمان نیز تنها نظاره گر صحنه نیست و رایزنی های فشرده ای را با 1+4 انجام می دهد.

در این مقطع زمانی حسن روحانی روز گذشته در پاسخ به دعوت رسمی وین و برن راهی سفری مهم به قلب اروپا شد و قطعا سفر او در موقعیت کنونی تعابیر گوناگونی را در فضای بین المللی بازتاب می دهد چراکه توسعه روابط تهران با وین و برن و در ادامه ایجاد پیوندهایی متقابل، به تقویت مواضع مستقلانه در برابر یکجانبه گرایی آمریکای دوره ترامپ خواهد انجامید.

اتریش و سوئیس هر چند راهبردهای سیاست خارجی خود را در راستای اهداف کلان اتحادیه دنبال می کنند و لاین هایی در آزادراه اروپایی به شمار می آیند اما تلاش برای کنشگری فعالانه بر اساس هنجارها و قواعد پذیرفته شده بین المللی و ارزش های لیبرال اروپایی این لاین ها را برای پیگیری منافع ملی و همچنین افزایش پرستیژ بین المللی گشاده تر خواهد ساخت.

پیامدهای سیاسی سفر روحانی به دو کشور اروپایی برای طیفی از تحلیلگران از اهمیت بیشتری برخوردار است ویژه آنکه اتریش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده دار عهده دارد. به همین دلیل برخی رسانه‌های غربی و اخیرا سخنگوی وزارت امور خارجه از اعلام ناخرسندی آمریکایی ها از مقامات وین و برن خبر داده اند.

روابط سیاسی ایران با اتریش به 160 سال و با سوئیس به دهه ها قبل بازمی گردد که این قدمت، بیانگر اهمیت روابط است. توافق هسته‌ای بین ایران و 1+5 عمدتاً به میزبانی سوئیس و اتریش انجام شد و این دو کشور تلاش‌های فراوانی انجام دادند تا یک فضا و زمینه مناسب برای مذاکرات ایجاد شود.

حسن روحانی در فرودگاه پیش از ترک تهران به برنامه دیدارهای خود با مقامات عالی دو کشور سوئیس و اتریش اشاره کرد و با تاکید بر اینکه ایران برای تقویت روابط سیاسی، صنعتی، تجاری، بهداشت-درمان، فناوری‌های نوین، آموزش و مدیریت منابع آب با کشورهای اتحادیه اروپا اهمیت فراوانی قائل است، گفت: اروپا امروز با صدای بلندتری با یکجانبه‌گرایی، مخالفت و با لحن صریح‌تری اعلام آمادگی می‌کند تا در مسایل منطقه‌ای و بین‌المللی با ایران و کشورهای مهم تأثیرگذار همکاری کند.

وی افزود: امروز که آمریکایی‌ها برخلاف مقررات بین‌المللی و تعهدات چندجانبه خود از برجام خارج شده‌اند، ارتباط و مذاکره با اروپا جایگاه خاصی دارد چرا که هر 5 کشور شامل روسیه و چین و سه کشور اروپایی و مجموعه اعضای اتحادیه اروپا، تلاش می‌کنند که برجام بدون آمریکا باقی بماند. همه احساس می کنند که بقاء برجام به نفع منطقه و جهان است و یکصدا آمریکا را محکوم می‌کنند که به قطعنامه 2231 که همه کشورها را ملزم به همکاری می‌کند، پایبند نبوده و از برجام خارج شده است.

رئیس جمهور یادآور یادآور شد: اروپایی‌ها قرار است در روزهای آینده بسته پیشنهادی خود را ارایه کنند که راجع به این مسأله هم با آنها گفتگو خواهیم کرد . البته برخی مسایل منطقه‌ای نیز وجود دارد که با اروپا درباره نقشی که ایران می‌تواند برای ثبات و امنیت کل منطقه مهم خاورمیانه داشته باشد ، گفت و گو کرده و به این گفت و گوها ادامه می دهیم . از جمله این موضوعات سوریه، یمن و ستم‌هایی است که بر مردم این کشورها روا داشته شده و همچنان ادامه یافته است . همه جهان در قبال جنایات علیه مردم یمن مسوولند.

پس از این صحبت ها هواپیمای حامل رئیس جمهور و هیات بلند پایه سیاسی و اقتصادی ایران، فرودگاه مهرآباد را به مقصد زوریخ ترک کرد و ساعت 18:40 دقیقه به وقت تهران در فرودگاه بین المللی زوریخ به زمین نشست و حسن روحانی مورد استقبال رسمی "الن برسه" رئیس جمهور سوئیس قرار گرفت.

روحانی و الن‌برسه پس از نواخته شدن سرود ملی دو کشور از یگان تشریفات سان دیدند و سپس هیات های عالی رتبه همراه را به یکدیگر معرفی کردند.

سپس روسای جمهوری اسلامی ایران و کنفدراسیون سوئیس درباره راههای توسعه و تعمیق روابط مشترک در همه حوزه های مورد علاقه، گفت و گو و تبادل نظر کردند.

حجت الاسلام و المسلمین  حسن روحانی و"الن برسه" در این نشست خصوصی که در "بلوو پالاس"؛ هتل محل اقامت رئیس جمهور ایران انجام  شد؛ تاکید کردند که هیچ مانعی برای توسعه و تقویت روابط تهران- برن نیست و دو کشور مصمم هستند از ظرفیت های موجود در مسیر روابط مشترک بیش از پیش بهره بگیرند.

رئیس جمهور با بیان اینکه روابط ایران و سوئیس همواره دوستانه بوده است، گفت: چنین بستری زمینه های خوبی را برای گسترش روابط دوجانبه در بخش های مختلف ایجاد کرده است و ما باید در مسیر تعمیق و گسترش روابط بیش از پیش تلاش کنیم. برجام یک توافق چندجانبه و بین المللی است که آمریکا با خروج از این توافق، نشان داد که به تعهداتش در عرصه بین المللی پایبند نیست. جمهوری اسلامی ایران هرگز آغازگر تنش در منطقه نبوده و سیاست ما همکاری و دوستی با همسایگان است.

"الن برسه" رئیس جمهور سوئیس نیز در این دیدار روابط تهران - برن را خوب و در حوزه های مختلف از جمله همکاری های علمی و اجرای پروژه های مشترک، رو به توسعه خواند و با تاکید بر حمایت کشورش از توافق برجام گفت: این توافق که پس از مذاکرات طولانی حاصل شده، به تایید شورای امنیت سازمان ملل نیز رسیده است و همه کشورها باید برای حفظ آن تلاش کنند.

آخرین برنامه کاری دیروز روحانی دیدار با ایرانیان مقیم سوئیس بود. در این دیدار رئیس جمهور، با تاکید بر اینکه ملت ایران هیچ وقت در برابر فشار خارجی به زانو در نیامده و درنخواهد آمد، ایرانیان مقیم خارج از کشور را سفرای ملت ایران خواند و با اشاره به فشارهای جدید دشمنان بر کشور، از آنان خواست در بیان واقعیتها و سرمایه گذاری و تداوم روابط علمی و تجاری به ایرانیان داخل کشور کمک کنند.

البته سخنان روحانی محورهای دیگری هم داشت، او خط و نشانی هم برای آمریکایی ها کشید و گفت «آمریکایی ها مدعی شده اند که می خواهند به طور کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمی فهمند، چرا که این اصلا معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما توانستید این کار را بکنید تا نتیجه اش را ببینید».

رئیس جمهور به اشاره به ادعاها مبنی بر اینکه ایران درآمدهایش را صرف کمک به کسانی که به ادعای آمریکاییها تروریست هستند، می کند، خاطرنشان کرد: ما شفافیت را ادامه می دهیم؛ مردم ایران بهترین ناظر هستند.در روزهای اخیر بانک مرکزی فهرست همه حدود 13 میلیارد دلاری را که برای واردات به واردکنندگان تخصیص داده شده است، منتشر کرده و جزئیات بودجه سال 97 کشور نیز به رغم اینکه کار آسانی نبوده، بر روی فضای مجازی منتشر شده است. حساب و کتاب درآمدهای ایران هم که مشخص است، بنابر این دیگر این ادعاها موضوعیت ندارد.

در این مقطع که آمریکایی ها در مواجهه با ایران به جز چند کشور از طرف همه کشورهای دیگر جهان در زبان و عمل محکوم شده، تعاملات و مذاکرات سازنده با دولت های اروپاییِ مخالف یکجانبه گرایی همچون سوئیس و اتریش و نیز کشورهای تأثیرگذار در عرصه بین الملل، حفظ برجام، احترام به معاهدات بین المللی و همچنین اتخاذ سیاست صبر و انتظار در مقابل ایالات متحده و متحدان منطقه ای واشنگتن، مناسب ترین سازو کاری است که در حوزه سیاست خارجی کشورمان جریان دارد. آثارش نیز نمایان است.

چنانکه مقامات سوئیسی حقانیت ایران را تأیید و حمایت خود را از برجام و تداوم روابط اقتصادی اعلام کردند، همچنین امروز ۴۰ شرکت اقتصادی سوئیس با همتایان ایرانی مشغول گفتگو و رایزنی برای تعریف همکاری های مشترک هستند. مذاکرات مشترک هیاتهای عالیرتبه ایران و سوئیس و مراسم امضای چندین سند همکاری میان دو کشور  نیز امروز برگزار می شود.

رئیس جمهور کشورمان عصر امروز سوئیس را برای دیدار رسمی با رئیس جمهور و صدراعظم اتریش به مقصد وین ترک می کند.

29214

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 787540

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی A1 ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۲
    11 29
    اگه نرفته بودیم پای میسزمذاکره شایدمی شدگفت مقصرماهستیم اماالان دیگه واضحه کی دنبال تنش وقدرت طلبی است
  • علی DE ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۲
    19 3
    در ناامیدی بسی امیدست، پایان شب سیه سپید است اگر خدا بخواهد