۰ نفر
۲۱ تیر ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۹
مدل همکاری‌های ایران و روسیه؟!

در تبیین روابط ایران و روسیه نباید به دنبال مدل تزار- فتحعلی‌شاهی و یا حتی جنگ سرد بود بلکه مدل همکارهای تبدیل مزیت‌های نسبی به رقابتی کارسازتر است. وقتی وزیرخارجه آلمان در پاسخ به ترامپ می‌گوید ما نه اسیر روسیه‌ایم و نه آمریکا، این نشان از اعتمادبه‌نفس از اهرم‌ها و داشته‌های خود است. در طراحی و تنظیم استراتژیک و درازمدت روابط ایران و روسیه با توجه به اینکه ۲ کشور منافع‌ملی خود را می‌توانند نه در تقابل منافع و یا فداکاری، بلکه شرایط حاکم بر روابط‌بین‌المللی، عنصرشیفته و نامتعادلی همچون ترامپ، مشکلاتی که ایران و روسیه هریک به‌طور جداگانه در زمینه تنظیم روابط‌بین‌المللی و منطقه‌ای خود دارند بر مشترکات بنا کنند. مشکلات شخصی ترامپ با خودش و با ما به کنار اما سیاست‌هایش نیز بر ای ما فرش‌قرمز پهن نکرده که همکاری با روسیه به عنوان یک همسایه موثر که دارای توانمندی‌هایی نیز هست، آن‌را از دست بدهیم.

نصرت‌الله تاجیک، دیپلمات و سفیر سابق ایران در اردن می گوید: ما باید چارچوب های همکاری خود در زمینه سوریه را مشخص تر کنیم و نباید کار به اینجا بکشد که نقش ما در سوریه مورد چشم پوشی واقع شود. پوتین نمی تواند سرمایه گذاری ما در سوریه را به ترامپ بفروشد. او فرد باهوشی است و با سابقه سیاسی و امنیتی خود می تواند حتی آینده منطقه را ببیند. از این رو، ممکن است منافع ملی روسیه ایجاب کند که او با ترامپ معامله کند اما در همین سفر ما باید به روسیه القا کنیم که این معامله نمی تواند به ضرر ما باشد.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه روز گذشته از سفر علی اکبر ولایتی، فرستاده ویژه رئیس جمهور به روسیه و دیدار او با ولادیمیر پوتین برای تقدیم نامه مقام معظم رهبری و رییس جمهور به او خبر داد و هدف این نامه را «تاکید بر اهمیت و گسترش روابط ایران و روسیه» عنوان کرد.

این سفر ۵ روز پیش از دیدار برنامه ریزی شده پوتین و ترامپ در فنلاند انجام می شود؛ دیداری که به گفته منابع رسمی دو طرف، موضوع سوریه محور اصلی آن خواهد بود.

تاجیک درباره این سفر و مواردی که ممکن است در پیام تقدیمی به پوتین مطرح شود، گفت: روسیه به عنوان یک بازیگر تاثیرگذار در منطقه و در سطح بین الملل ظرفیت کار بیشتری دارد؛ هم می تواند درمورد برجام، در کنار اروپا و چین به ما کمک کند و با وجود آنکه خود این کشور نیز به خاطر موضوع کریمه و اوکراین در تحریم است، اما به دلیل همسایگی، ظرفیت همکاری بیشتری در زمینه اقتصادی دارد.

او ادامه داد: از این رو، پیامی که قرار است به پوتین تقدیم شود، نمی تواند صرفا درمورد سوریه یا برجام باشد بلکه تهیه برنامه بلندمدت تر سیاسی و اقتصادی می تواند مدنظر باشد.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، در مورد موضوع سوریه نیز گفت: روس ها باید به واقعیت های زمینی و اهرم های قدرت تاثیرگذار ایران توجه داشته باشند. ما باید چارچوب های همکاری خود در زمینه سوریه را مشخص تر کنیم و نباید کار به اینجا بکشد که نقش ما در سوریه مورد چشم پوشی واقع شود.

تاجیک با تاکید بر اینکه باید برنامه های خود در زمینه سوریه را چارچوب دار کنیم، اضافه کرد: من این موضوع را که درمورد روسیه معمولا در افکار عمومی وجود دارد، نمی پسندیم. نباید روسیه را روسیه تزاری و جمهوری اسلامی را دوران فتحعلی شاه تصور کنیم و فکر کنیم که آنها ما را دور خواهند زد. مسئله را می توان از زاویه دیگری نگاه کرد. در حال حاضر، روسیه، چین و اروپا با آمریکا مشکل دارند؛ ما باید از این ظرفیت استفاده کنیم اما متاسفانه در عرصه سیاست خارجی کمتر موفق به گفتمان سازی شده ایم. با این وجود با تقسیم کاری که صورت گرفته، امیدواریم در این حوزه نیز موفق تر عمل کنیم.

او ادامه داد: ما نباید از سرمایه گذاری معنوی خود در سوریه چشم پوشی کنیم؛ مخصوصا در بخش بازسازی سوریه باید سهمی داشته باشیم و این سفر فرصتی است که این مسائل را تبیین کرده و با هدف گذاری مشخص و زمانبندی دقیق، به نتیجه برسیم.

سفیر پیشین ایران در اردن درباره شایعاتی که پیرامون احتمال معامله پوتین و ترامپ و توافق آنها بر سر خروج ایران از سوریه وجود دارد اظهار داشت: روسیه تنها می تواند آن چیزی را معامله کند که در اختیار خودش باشد. اصطلاحا ماهی در دریا و گنجشک در هوا، قابل معامله نیست. پوتین نمی تواند سرمایه گذاری ما در سوریه را به ترامپ بفروشد. او فرد باهوشی است و با سابقه سیاسی و امنیتی خود می تواند حتی آینده منطقه را ببیند. از این رو، ممکن است منافع ملی روسیه ایجاب کند که او با ترامپ معامله کند اما در همین سفر ما باید با روسیه رایزنی و القا کنیم که این معامله نمی تواند به ضرر ما باشد.

تاجیک افزود: اگر تا کنون اخباری درباره معامله ترامپ و پوتین علیه ایران داشته ایم به خاطر ضعف خود ما بوده. ما برای خوشایند روس ها و امریکا به سوریه نرفته ایم. ما در سوریه منافعی داشتیم که و اکنون نیز حق مشروع ماست که در چارچوب قوانین و توافقات دوطرفه از آن استفاده کنیم.

تاجیک همچنین اضافه کرد: نکته دیگری که باید به آن توجه کنیم این است که ترامپ در مذاکره با پوتین دست بالا را ندارد. او آدم بی مشکلی نیست. روس ها پرونده های متعددی از ترامپ دارند. در نتیجه نقاط ضعف زیادی هم در مقابل پوتین دارد. از این رو این گونه نیست که روسیه در موضع ضعف کامل باشد و هر القایی از سوی ترامپ را بپذیرد.

منبع: سایت انتخاب مورخ ۹۷.۴.۲۰ با عنوان نباید روسیه را «روسیه تزاری» و ایران را در «دوران فتحعلی‌شاه» تصور کنیم/ پوتین نمی‌تواند سرمایه‌گذاری ما در سوریه را به ترامپ بفروشد؛ «ماهی در دریا» و «گنجشک در هوا»، قابل معامله نیست/ شاید پوتین با ترامپ معامله کند اما باید طوری با او رایزنی کنیم که این معامله به ضرر ما نباشد

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 789465

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شمس تبریزی RO ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۱
    1 0
    از روسیه حداکثر توقعی که دارم این است که قطعنامه های احتمالی ضد ایرانی شورای امنیت را در اینده وتو کند. اما اینکه او در مقابل این از ما چه بخواهد معلوم نیست. انتظار بیشتری از روسیه ندارم. او در سوریه نشان داد که یک لجن خور است. آقای تاجیک، روسیه غیر از مشارکت هوایی در جنگ سوریه و وتوی چند قطعنامه ضد سوری تاکنون چه نقشی داشته؟ در دوران تحریمهای قبل، چه کمکی به ایران کرده؟ کار به انجا رسید که حتی احمدی نژاد هم در یکی از سخنرانی های خود در سفرهای استانی اش پشت تریبون گفت « مردم ایران از روسیه میپرسند که تو بالاخره با ما دوستی یا نه؟» نمیفهمم الان روسیه چه میتواند بکند. او خودش لنگ یک ساندویچ لبوست و در هلسینکی دنبال سیر کردن شکم اهل و عیال خودش است. ما چه توقعی میتوانیم از او داشته باشیم؟