۰ نفر
۳۰ تیر ۱۳۹۷ - ۰۳:۵۷
فرصت بازگشت ثبات و آرامش به بازار ارز

تحلیلگران اقتصادی معتقدند هر چقدر که آزادی عمل بیشتری در بازار ثانویه داده شود، انسجام و عمق این بازار بیشتر می‌شود و صادرکنندگان اشتیاق بیشتری برای پیوستن به آن خواهند داشت.

بازار ارز از ابتدای امسال روزهای پرالتهابی را شروع کرد. صعودهای پی در پی قیمت‌ها، شوک سنگینی را به بازار ارز و سایر بازارهای وابسته تحمیل کرد. شدت التهاب بازار به جایی رسید که بالاخره دولت به میدان آمد و در ۲۱ فروردین ۹۷ فعالیت در بازار آزاد ارز را ممنوع کرده و قیمت دلار مبادله‌ای با افزایش ۴۱۷ تومان به قیمت ۴۲۰۰ تومان رسید.

از آن پس قرار شد تمام نیازهای ارزی با این نرخ پاسخ داده شود و فعالیت در بازار آزاد ارز با پیگرد قانونی مواجه شود. در آن مقطع زمانی قیمت ۴۲۰۰ تومانی، حدود ۶۰۰ تومان کمتر از نرخ دلار در بازار آزاد بود. با این حال، به دنبال این سیاست، در ماه‌های بعد قیمت در بازار آزاد به شدت مسیر صعودی به خود گرفت و حتی در مقطعی به مرز ۹ هزار تومان نیز رسید. حال آن‌که قیمت دلار دستوری روی همان ۴۲۰۰ تومان ثابت مانده بود.

پس از حدود ۳ ماه تنش در بازار و استفاده از تاکتیک قیمت دستوری، از هفته‌های گذشته خبر راه‌اندازی بازار دوم ارز منتشر شد. انتشار این خبر و به دنبال آن، آغاز فعالیت بازار ثانویه از روز سه‌شنبه ۱۹ تیرماه، اثرات خود را بر بازار به سرعت نشان داد. در اولین قدم نه‌تنها روند افزایش قیمتی ارز متوقف شد، بلکه قیمت‌ها از کانال ۸۲۰۰ تومان عقب‌نشینی کرده و تا محدوده ۷۷۰۰ تومان پایین آمد.

اثر دوم، خروج از وضعیت نابازار و بازگشت به سیاست بازار آزاد، کاهش سطح نوسانات و برگشت قیمت‌ها به مسیر طبیعی بوده است. در چنین وضعیتی مهم‌ترین اشتباهی که می‌تواند گریبان سیاست‌گذاران را بگیرد، آن است که نوسانات را با شیب تندی در مسیر نزولی قرار دهد.

براساس توضیحاتی که بانک مرکزی ارائه کرده، سازوکار لازم برای انجام معاملات ارز بین صادرکنندگان گروه ۲۰ درصدی براساس تقسیم‌بندی وزارت صنعت، معدن و تجارت، صرافان مجاز و واردکنندگان کالاهای دارای اولویت سوم وزارت صمت نهایی شده و فعالیت بازار دوم ارز آغاز شده است. این معاملات به دو طریق قانون انجام است. خرید و فروش ارز و امتیاز واردات به صورت توافقی و خرید و فروش ارز و امتیاز واردات در سامانه نیما.

در روش اول که خرید و فروش ارز و امتیاز واردات به صورت توافقی است، صادرکننده به صورت توافقی، ارز و امتیاز واردات خود را با استفاده از سامانه جامع تجارت ایران به واردکننده واگذار می‌کند و واردکننده کالاهای اولویت سوم پس از طی مراحل ثبت‌سفارش، تشکیل پرونده در بانک عامل و اظهار کالا به گمرک، نسبت به واردات اقدام می‌کند.

در روش دوم که خرید و فروش ارز و امتیاز واردات در سامانه نیماست، صادرکننده به عرضه ارز حاصل از صادرات خود در سامانه نیما اقدام می‌کند و در طرف مقابل، صراف با توجه به درخواست‌های خرید ارز موجود بابت واردات ثبت‌سفارش شده با اولویت سوم، به خرید ارز با نرخ اعلام شده اقدام می‌کند.

به اعتقاد کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی، راه‌اندازی بازار ثانویه در حالی مورد تایید فعالیت اقتصادی و صادرکنندگان بخش خصوصی بود که از جنبه‌های مختلف دارای اهمیت است. از یک‌سو اگر اجازه انجام معامله و شکل‌گیری روند عرضه و تقاضا به صورت توافقی در این بازار داده شود، باعث تشویق صادرکنندگان خواهد شد و ارز حاصل از صادرات به‌جای ماندن در رویه‌های بوروکراتیک با سهولت به چرخه اقتصاد بازمی‌گردد.

در کنار این، قیمت توافقی در بازار ثانویه راهنمایی است برای بازار که از محل عرضه و تقاضای واقعی عملی شود و از رویه‌های هیجانی اثرپذیری کمتری داشته باشد. بر این اساس، هر چقدر که آزادی عمل بیشتری در بازار ثانویه داده شود، انسجام و عمق این بازار بیشتر خواهد شد و صادرکنندگان اشتیاق بیشتری برای پیوستن به آن خواهند داشت.

فعلا براساس سیاست دولت، تنها عرضه ۲۰ درصدی از ارز صادرات مشمول این شرایط شده است و کماکان ۸۰ درصد درآمد صادراتی با نرخ مصوب (محدود ۴۳۰۰ تومان به ازای هر دلار) انجام می‌شود. با توجه به تجربه مثبت اخیر، انتظار می‌رود به تدریج انعطاف دولت در زمینه شمول عرضه ارز صادراتی در این حوزه بزرگ‌تر شود؛ به ویژه آن‌که برخی دیگر از دستگاه‌ها از جمله روسای کمیسیون‌های اقتصادی مجلس اخیرا طی نامه‌ای بر این رویکرد تاکید داشته‌اند.

اجرای این تصمیم می‌تواند سودآوری بخش مهمی از شرکت‌های بورسی که عمدتا صادرکنندگان بزرگ هستند را به نحو مثبت متحول کند و از این رو انتظار می‌رود این خبر در صورت تحقق، مهم‌ترین محرک رونق بورس در کوتاه‌مدت باشد.

عده‌ای از کارشناسان بر این باورند برای این‌که میزان نوسانات دلار کاهش یابد، بازارساز باید اقدامات تکمیلی را نیز در کنار بازار ثانویه صورت دهد. یکی از این پیشنهادها می‌تواند ورود ارز پتروشیمی‌ها به بازار ثانویه باشد. اگر این امکان تحقق یابد، صادرکنندگان غیرنفتی با تمایل بیشتری عرضه ارز را صورت خواهند داد.

در کنار این، به باور شماری از کارشناسان، بهتر است برخی از کالاها نیز به جای دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی، به بازار دوم هدایت شوند.

بازار ارز نیازمند آرامش بلندمدت است تا که سرمایه‌گذاران دوباره به فضای اقتصاد اعتماد کنند. اقتصاد ایران نیازمند حضور جدی سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و همچنین سرمایه‌گذاران خارجی است و این مهم تنها با ثبات و امنیت در اقتصاد حاصل می‌شود.

۲۲۳۲۲۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 791190

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    96 2
    يعني مردم و چي فرض كردين
    • بی نام NL ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۱
      22 0
      دست بردارید ممنون میشیم
  • بی نام DE ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    77 3
    حتما به آرامش می رسیم
  • بی نام A1 ۰۶:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    115 2
    ازمذاکرات با ترامپ چه خبر.کی شروع می شود؟
  • کارمند A1 ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    53 1
    با درود؛ احتراما تمام حرفهای شما درست ولی تا زمانی که پرداخت های صحیح به طبقه متوسط جامعه یعنی کارمندان به غیر از مدیران محترم و کارگران به غیر از پیمانکاران عزیز و کسبه خرد به غیر از تجار مهربان انجام نگیرد هیچ مشکلی حل نمی شود یعنی اینکه با این وضع کنونی ارز مبلغ 8 میلیون تومان حقوق ماهیانه ؛ و یا ارزش ریالی پرداختی به این سه طقبه برابر با 8 میلیون تومان ماهیانه باشد . بدرود.
  • بی نام A1 ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    36 0
    با حذف ارز مسافرتی و هجوم مردم به بازارها شاهد انفجار دوباره قیمت‌ها خواهیم بود و فرصت ایجاد ثبات در بازار ارز از بین می‌ره.
  • رضا A1 ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    16 0
    در روزهای اخیر مواردی مطرح شده اند که در صورت اجرا، التهاب بیشتری در کشور ایجاد شده و میتواند شرایط خطیری برای کشور ایجاد کند. رصد اینگونه پیشنهادها از طرف مجاری قضایی و امنیتی عقلانی است.۱ افزایش قیمت حاملهای سوخت یک حرکت اشتباه است. افزایش حاملهای سوخت باعث افزایش و انفجار قیمتها و خارج شدن تورم از کنترل میشود. مجلس یا هر نهاد متولی دیگر لازم است با هماهنگی با دولت افزایش حاملهای سوخت تا پایان سال جاری را منتفی اعلام کند ۲ افزایش تورم و خصوصا افزایش قطعات یدکی فشار مضاعفی بر قشر مربوطه در خدمات حمل و نقل ایحاد میکند. یاوه سرایانی که در مدیریت توزیع سوخت ادعا میکنند کاهش هزینه گاز سی ان جی تاثیری بر مصرف ندارند یا دچار توهم هستند یا فاسد. کاهش قیمت سی ان جی به ۱۰ تا
  • بی نام A1 ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    16 2
    من حرفی ندارم . خودتون دوباره گزارش رو مرور کنید
  • بی نام A1 ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    40 1
    همچین می نویسید"به اعتقاد کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی" یک مشت بی سوادند که وضعیت دلار و مردم این است.فکر می کنید از هاروارد و کمبریج مدرک کرفتند
  • رضا A1 ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    15 0
    حداکثر ۱۵ درصد قیمت بنزین مساعدت غیر مستقیمی است که در کل تاثیر روانی و اقتصادی مثبتی خواهد داشت ۳ به نظر میرسد برخی عوامل کودن یا فاسد اجرایی درک درستی از شرایط به وجود آمده برای کشور ندارند. نقض این اصول اساسی راهبردی اقتصادی در شرایط فعلی برای کشور خطر امنیتی ایجاد خواهد کرد: الف: در شرایط فعلی دولت نباید با افزایش قیمت خدمات عمومی، سوخت یا هر مورد عمومی دیگری به فکر افزایش درآمد یا کاهش بدهی دولت باشد. ب: در شرایط فعلی دولت باید و باید تمام اقدامات لازم حتی به قیمت افزایش بدهی دولت برای کنترل تورم از یک طرف و کمک به تولید کنندگان از طرف دیگر مثلا از طریق افزایش خریدهای دولتی از تولیدکنندگان در معرض ورشکستگی را اتخاذ کند ۴ قیمت واقعی ارز در صورت ازاد سازی بازار بدون تزریق ارز توسط بانک
  • NL ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    21 1
    بازار ثانویه ارز کجاست؟ نکنه بازار ثالثیه هم راه بیفته
  • JP ۰۴:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۱
    19 0
    واقعا این چه وضع مدیریت است ؟
    • بی نام NL ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۱
      21 0
      اسم این کار مدیریت نیست .