۰ نفر
۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۰۵:۰۴
انقلاب نفت و گاز چگونه اتفاق افتاد؟

سال 96 را باید سال اتفاق های بزرگ برای صنعت نفت خواند؛سالی که شروع آن با تولید برابر از میدان گازی پارس جنوبی برابر با قطر آغاز شده و در دومین ماه سال هم قرار است ایران در تولید بنزین خودکفا شود.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، طلسم ١١ساله بالاخره شکست؛ قرار بود باقی‌مانده فازهای پارس جنوبی در دولت قبل افتتاح شود و به بهر‌ه‌برداری برسد؛ اما تلاش وزاری نفت دولت نهم و دهم محمود احمدی‌نژاد برای به‌ثمر‌ رساندن وعده‌های داده شده، موفقیت‌آمیز نبود.

این ورای آن است كه وزارت نفت در دولت قبل، به كرختی افتاده بود و مهندسان قدَر نفتی كنار گذاشته شده بودند. حالا حسن روحانی، رئیس‌جمهور، در سفری كه به مازندران داشت، خبر از افتتاح شش فاز پارس جنوبی می‌دهد و می‌گوید: «برای نخستین‌بار در تاریخ ایران و در هفته آینده بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری در عسلویه انجام خواهد شد که در تاریخ ایران بی‌سابقه است». او البته از عملی‌شدن وعده قدیمی مسئولان وزارت نفت هم خبر می‌‌دهد: «شش فاز پارس جنوبی و سه پالایشگاه پتروشیمی به ارزش ٢٠ میلیارد دلار افتتاح و برای اولین‌بار در پارس جنوبی نفت تولید خواهد شد». (اینجا)

برای بازخوانی بخش مهمی از تاریخ صنعتی، اقتصادی و حتی سیاسی، اجتماعی ایران در بیست سال گذشته، کافیست داستان فاز های پارس جنوبی را بخوانیم. اینکه چه شرکت‌هایی در چه مقاطعی فازها را توسعه داده‌اند و اینکه هر فاز تحت تاثیر چه شرایطی و در چه مدت زمانی توسعه یافته است، خطوط کتاب قطوری می‌شود که می‌توان اتمسفر ایران را در مقاطع مختلف دو دهه گذشته‌اش، از روی آن خواند. 

پروژه‌ای که بیش از 6 سال زمان برد تا به پایان برسد! شش فاز پارس جنوبی از جمله فازهای 20و21 اگر چه با تاخیر و هزینه‌های بیشتر از قرارداد به بهره‌برداری رسید اما، یک نکته مثبت هم داشت؛ پیمانکاران ایرانی آنقدر توانمند شدند که توانستند بالاخره فازهای پارس جنوبی را در شرایط سخت تحریم پیش برده و نهایتا به بهره‌برداری برسانند. (اینجا)

برداشت گاز از پارس جنوبی نه تنها خیال ایران را از تامین نیازهای داخلی راحت کرد بلکه قدرت چانه زنی ایران را در عرصه جهانی افزایش داد، زیرا اگر نبود افزایش برداشت از این میدان، ایران باید همانند سال ٨٦ مقابل زیاده خواهی برخی همسایگان سر فرود می آورد و خواسته آنها را بدون هیچ کم و کاستی می پذیرفت. (اینجا)

مهدی یوسفی، مدیرعامل منطقه ويژه انرژی پارس در گفت و گو با خبرآنلاین گفته بود:«آ نچه اين افتتاح را بی نظیر کرده  به این دليل است که در ابتدای شروع به کار دولت یازدهم(سال ۹۲)  مجموع برداشت ایران از میدان مشترک گازي  پارس جنوبی حدود ۲۵۰ میلیون متر مکعب گاز بود، عددی که امروز به بیش از دو برابر رسيده است .با این ۶ فاز که افتتاح خواهد شد -و  فاز ۱۹ که خود مشتمل بر دو فاز است- مجموع گاز تولیدی کشور به  بیش از ۱۵۰ میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید.»

وي افزود:«بیش از دو برابر شدن تولید گاز کشور در پارس جنوبی به این معناست که دوباره ايران مي تواند به لحاظ برداست از ميدان مشترك با قطر برابر شود که این موضوع تنها یک بار در اوایل آغاز به فعاليت برداشت در پارس جنوبی رخ داده بود، ولی بعدها فاصله پیش آمد.»

بیژن زنگنه شامگاه شنبه، ۲۶ فروردین در یک نشست خبری در آستانه افتتاح ۶ فاز پارس جنوبی و چند طرح مهم صنعت نفت گفت:« با افتتاح این ۶ فاز، در مجموع ۱۱ فاز در دولت یازدهم به بهره برداری می رسد .تولید گاز ما نسبت به ۵ ماهه اول سال ۹۲ نزدیک به ۲.۴ برابر شده است و جای افتخار است که تولید ما به تعادل با کشور همسایه قطر رسیده که این موضوع آرزوی من بود.»

وزیر نفت با بیان اینکه برآوردها از لایه نفتی پارس جنوبی از ظرفیت برداشت ۱۴۰ هزار بشکه ای خبر می دهند، گفت: مقیاس لایه نفتی در بخش قطری بیشتر است و آنها هم اکنون ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز از این لایه برداشت می کنند اما ما در حال مذاکره با شرکت معتبر بین المللی هستیم تا برداشتمان از این لایه را منطقی کنیم. (اینجا)

وژیر نفت در پاسخ به این پرسش که منتقدان ادعا می کنند افتتاحیه جنبه انتخاباتی دارد گفته بود :«ده ها هزار نفر در سه سال و نیم گذشته کار کردند تا این پروژه آماده شده است.»

بیژن زنگنه عنوان می کند:«حتی به دلیل اهمیت این پروژه پیشنهادم این بود که مقام معظم رهبری برای افتتاح این طرح تشریف بیاورند و حتی پیشنهادم برای جلوگیری از به وجود آمدن مسایل انتخاباتی این بود که بعد از انتخابات افتتاحیه صورت بگیرد تا از این مباحث پیش نیاید.» (اینجا)

به همین ترتیب در یک شنبه 27 فروردین با حضور حسن روحانی رییس جمهور،وزیر امور خارجه، وزیر نفت،وزیر صنعت،معدن و تجارت،معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، رئیس دفتر رئیس جمهوری و مقامات ارشد کشور، همزمان 6 فاز پارس جنوبی و همچنین چهار طرح پتروشیمی افتتاح شد.

 بیژن زنگنه، وزیر نفت در مراسم افتتاحیه فازهای تازه پارس جنوبی گفت: «خیلی ها خواستند آبروی ما را ببرند ولی خداوند نخواست و به کمک همه مسئولین و دست اندرکاران و مدیران عامل شرکت های نفت و صندوق توسعه ملی که کمک زیادی در این زمینه انجام داده تشکر می کنم.» (اینجا)

کارشناسان و فعالان نفتی نیز این اتفاق را انقلاب دوم صنعت نفت می نامیدند و آن را دراقتصاد کشور بسیار تاثیرگذار می دانستند. در همین خصوص، سید حمید حسینی، نائب رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده نفت،گاز و پتروشیمی در گفت و گو با خبرآنلاین می گوید:«سال 84 میزان برداشت ایران از این میدان با قطر برابر بوده؛ اما با تحریم هایی که علیه ایران اعمال شد و عدم همکاری شرکت های نفتی نتوانستیم مانند گذشته تولید کنیم و از قطر عقب افتادیم.»

به گفته او «با افتتاح شش فاز پارس جنوبی ١٥٠ میلیون متر مکعب گاز به تولید ایران اضافه می شود و صادرات گاز را به همراه خواهیم داشت. این اتفاق منجر به  رشد اقتصادی کشور شده و درآمدزایی و ارزآوری در پی خواهد داشت.» (اینجا)

 

35224

 

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 656425

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسن ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۱
    0 0
    هنوز وابسته به گاز و نفت هستيم ، چرااا بيهود به مردم اين حرفها رو ميزنيم ، توي اين مملكت داريد خاك وطن رو ميفروشيد ، يعني فرش زير پاي مردم تا مملكت رو اداره كنيد ، اقاااا هيچ آدم عاقلي اين رو قبول نميكنه كه به نفت و گاز وابسته نيستيد ، والسلام و عليكم و رحمه ا...
  • سامان A1 ۰۵:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۲/۰۲
    0 0
    درود بر روحانی و وزاری کار بلدش، دکتر ظریف عزیز به با برجام فرصت و زمینه را ایجاد کرد و رنگنه که با درایت و کاربلدی و هوشمندی، نهایت استفاده را برد، درود بر تدبیر