یک کارشناس اقتصادی حوزه پولی و بانکی می گوید:«جریان خروج سپرده از بانک ها هنوز آغاز نشده است و به نظر می رسد با توجه به فرصتی که بانک مرکزی برای اجرای این برنامه به بانکها داد،آنها توانستند تدابیری برای حفظ سپرده ها بیندیشند.»

 آلبرت بغزیان،در گفت وگو با خبرآنلاین، با تاکید بر اینکه در حوزه کنترل سود سپرده بانکی هنوز اتفاق خاصی رخ نداده و بانک ها با استفاده از فرصت ابلاغی بانک مرکزی توانسته اند برای یک سال پیش روی خود آذوقه جمع آوری کنند، تاکید کرد:«شاید بهتر بود این طرح به شکل ضربتی اجرایی می شد نه با اعلام یک فرصت یازده روزه چرا که با ابلاغ این بخشنامه به شکل مذکور بانک ها توانستند تدابیری را برای حفظ سپرده ها با سود بالاتر به مدت یک سال بیندیشند.» 

وی گفت:«من فکر می کنم نه فقط بانک ها و نهاد ناظر یعنی بانک مرکزی، که حتی مشتریان بانک ها نیز بند دوم این بخشنامه را فراموش کرده اند و تنها بر شق اول آن یعنی کاهش سود سپرده متمرکز شده اند این در حالی است که در بند دوم این بخشنامه تاکید شده است کارمزد تسهیلات بانکی نیز باید به 18 درصد کاهش یابد. »

بغزیان با طرح این پرسش که دو هفته پس از اجرای این بخشنامه باید این سئوال مهم را پاسخ داد که میزان پایبندی بانک ها به بخشنامه ابلاغی چه در حوزه سود سپرده و چه در حوزه تسهیلات چقدر بوده است، ادامه داد:«اگر بانک ها تام و تمام ، همه مفاد بخشنامه را اجرا کنند و قراردادهای جدید سپرده و تسهیلات را با نرخ های جدید منعقد کنند، آن وقت این احتمال می رود که به ورطه زیان بیفتند و همین زیان دهی تهدیدی بر سر راه تداوم اجرای بخشنامه باشد. »

وی در توضیح این مطلب افزود:«سئوال اساسی این است که بانکی که تعهد کرده تا شهریور 1397 سود 22 درصدی و 23 درصدی به سپرده گذار بدهد، چطور می تواند تسهیلات با کارمزد 18درصدی به مشتری پرداخت کند؟ »

این استاد دانشگاه اضافه کرد: «بیم آن می رود بانک هایی که تعهدات این چنینی سنگین داشتند از اجرای بخش دوم بخشنامه یعنی اعطای تسهیلات با کارمزد 18 درصد سر باز بزنند که این اتفاق نوعی نقض غرض است و طبیعی است که هدف اصلی ابلاغ این بخشنامه یعنی کاهش قیمت تمام شده پول برای بخش مولد را نادیده می گیرد. »

او گفت:« انگار مساله اساسی یعنی کارمزد تسهیلات فراموش شده و این بدان معنی است که ما هدف را گم کرده ایم و به حاشیه می پردازیم،اتفاقا درگیری با حاشیه مدتهای طولانی است اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار داده و لازم است ما بار دیگر اهدافمان از اجرای قوانین و برنامه های اصلاحی و ... را بازخوانی کنیم.» 

او در پاسخ به این سئوال که تغییرات اخیر بازارهای موازی سپرده را تا چه حد تحت تاثیر کاهش سود سپرده های بانکی می دانید؟ گفت:« من فکر می کنم هنوز اتفاقی در این بازار رخ نداده است و همان طور که گفتم یافتن بازار جایگزین،از سال آینده در دستور کار سپرده گذاران قرار می گیرد و در نتیجه بازارهای موازی سپرده در سال آینده تغییراتی واقعی را تجربه می کنند.»

بغزیان کاهش سود سپرده های بانکی را ضرورتی انکارناپذیر برای اقتصاد ایران دانست و گفت:«ضروری تر از آن کاهش کارمزد تسهیلات است که امروز دیگر کسی درباره آن صحبت نمی کند و من معتقدم که بانک مرکزی باید دوباره توجه را به این مساله معطوف کند. »

او افزود:«بانک ها با علم کردن بازارهای موازی می خواهند از قانونگذار امتیاز بگیرند در حالی که باید به هر صورت هزینه تولید در ایران کاهش یابد و چاره ای جز این نیست.» 

گفتنی است بانک مرکزی در آخرین روز مرداد بانک ها را مکلف کرد از یازدهم شهریور نسبت به کاهش سود سپرده های بلند مدت به 15 درصد و سود سپرده های کوتاه مدت به 10 درصد اقدام کنند . در عین حال کاهش کارمزد تسهیلات به 18 درصد نیز از تکالیفی بود که در قالب بخشنامه ابلاغی بانک مرکزی بر عهده بانک ها گذاشته شد.

35223

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 707144

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عرفان A1 ۰۴:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۳
    4 1
    هنر دیگه نداری ؟؟؟؟ فقط سود کم کردن هنره؟ ؟؟؟ زیان مردم بیچاره سود تولید کننده گردن کلفت؟؟؟ خداوند خودش عدالت رو اجرا خواهد کرد
  • بی نام A1 ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۳
    5 2
    رباخواری کشور رو گرفته. از بانک تا شرکتها و مردم عادی.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۳
    2 2
    نمیه دوم سال 97 سال تاثیر کاهش نرخ سود بانکی هست