اندیشکده نشنال اینترست درگزارشی تحت عنوان «قمار بزرگ عربستان» نوشت: نیروهای عربستان سعودی به رغم تجهیز نظامی مدرن از سوی آمریکا، به احتمال زیاد قادر نخواهند بود با ارتش مستحکم ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مقابله کنند.

به گزارش ایرنا، «محمد ایوب» استاد روابط بین الملل دانشگاه میشیگان و از اعضای اندیشکده «گلوبال پالیسی» می نویسد: ریاض به گونه ای مداوم سعی در اغوای دونالد ترامپ (رئیس جمهوری آمریکا) برای رویارویی نظامی با ایران را دارد و همانطور که یکی از تحلیلگران آمریکایی به تازگی اشاره کرده است، «عربستان می خواهد حتی به قیمت کشته شدن آخرین سرباز آمریکایی با تهران بجنگد».

وی در بخش دیگری می افزاید: علی‌رغم اینکه ذخایر نفت عربستان سعودی حدود یک پنجم ذخایر جهان را تشکیل می دهند اما تلاش های اخیر ریاض برای نفوذ در منطقه به شکست انجامیده است. از جمله این تلاش ها؛ پشتیبانی از مخالفان سنی مذهب سوری بود ... همچنین تلاش عربستان سعودی برای قرنطینه و منزوی کردن قطر (در جهان عرب) نه تنها شکست خورده، بلکه دوحه را به سمت ایران سوق داده است. از همه این موارد گذشته، راه اندازی جنگ یمن برای به زانو در آوردن حوثی ها (جنبش انصارالله) خود شکستی بزرگ دیگری برای عربستان به شمار می آید.

در ادامه یادداشت آمده است: تلاش عربستان سعودی برای تحکیم ایدئولوژی وهابی، در واقع، نتیجه معکوس داده و پادشاهی سعودی را در معرض خطر بیشتری قرار داده است. زیرا شاخه های انشعابی افراطی و خطرناک وهابیت همچون داعش، به دشمنان خطرناک ریاض تبدیل شده اند. عربستان سعودی ممکن است بتواند در کوتاه مدت حمایت برخی گروه ها و کشورها را داشته باشد، اما اثر بخشی ناچیز عربستان نخواهد توانست آن را به قدرت بلامنازع منطقه (خاورمیانه) تبدیل کند. از سوی دیگر، ایران می تواند با داشتن سیاست خارجی موفق و با وجود اعمال تحریم های شدید اقتصادی، به اهداف منطقه‌ای خود دست یابد.

نویسنده می افزاید: موفقیت اتحاد ایران و حزب الله بر این واقعیت متکی است که تهران هیچ تلاشی برای تسلط بر تمام تصمیم های حزب الله ندارد و این جنبش خود یک بازیگر مستقل لبنان است که به دلیل داشتن ایدئولوژی های یکسان با ایران، در خطی موازی همکاری می کند. در نتیجه، سطح اعتماد موجود بین حزب الله و ایران، به طور کیفی در مقایسه با ریاض و حامیان منطقه ای آن بسیار متفاوت است و دومی نه بر مبنای همگرایی اهداف و پذیرش استقلال و خودمختاری متحدان توسط ریاض، بلکه در مسیری یک طرفه و در ازای حمایت مالی و اطاعت محض از ریاض قرار دارد.

در ادامه یادداشت آمده است: مهم ترین کشور غیر عربی و اهل سنت، یعنی ترکیه نیز در حال حاضر در مقایسه با پیش از بحران قطر، به ایران نزدیک تر شده است. به نظر می رسد عمان هم که در حال حاضر روابط خوبی با تهران دارد و دارای جمعیت 30 تا 40 درصدی شیعه است، به همراه کویت، کشور بعدی برای خارج شدن از مدار عربستان سعودی باشد. حملات لفظی اخیر شاهزاده محمد بن سلمان و سخنان تند و تحریک آمیز وی در مقابل تهران، می تواند روند رویارویی ایران و عربستان را با سرعت بیشتری به پیش ببرد.

نویسنده ادامه می دهد: آخرین حرکت عربستان سعودی برای رویارویی با ایران، دوستی با اسرائیل (رژیم صهیونیستی) است که خود شکستی دیگر برای ریاض محسوب می شود، چرا که عربستان از سوی دیگر همواره ادعای رهبری جهان اسلام و عرب را داشته است. حال اگر شاهزاده محمد بن سلمان، لفاظی های تند خود را ادامه دهد، شکستی دیگر برای عربستان رقم خواهد زد و خاورمیانه را در آتشی بزرگ‌تر فرو خواهد برد. در این صورت ممکن است نبرد کربلای دوم بین نیروهای یزید و حسین بن علی (ع) رخ دهد، هر چند احتمال دارد این بار پایان متفاوتی داشته باشد.

در بخش دیگری از این یادداشت آمده است: در سال 680 میلادی، کمتر از پنجاه سال پس از وفات پیامبر اسلام(ص)، ارتشی با بیش از سی هزار مرد جنگجو تحت خلافت یزید سی و سه ساله، به جنگ حسین بن علی (ع) نوه پیامبر و 72 تن از یارانش که مشروعیت حکومت موروثی «امویان» به چالش کشیده بود، رفتند. در نتیجه این نبرد که در کناره رود فرات در شهر کربلای عراق امروزی رخ داد، حسین بن علی (ع) و تمامی همراهانش کشته شدند. این رویداد در نخستین سال های تاریخ اسلام رخ داد و منجر به تثبیت هویت سیاسی شیعیان علوی، اولین امام شیعیان شد.

نویسنده می افزاید: وارث فعلی خلیفه «یزید بن معاویه»، «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی است که او نیز سی و سه ساله است و به نظر می رسد در حال حاضر مبارزه برای پایان دادن به حضور شیعیان در خاورمیانه را همانند یزید در سال 680 میلادی، در برنامه کار خود دارد. «محمد بن سلمان» با توجه به تعادل قدرت در منطقه، به ویژه بین عربستان سعودی و قدرت پیشرو ایران شیعه، حزب الله لبنان را به عنوان اولین هدف خود انتخاب کرده است و قصد دارد با تکرار داستان کربلا و نابود کردن حزب الله که در مقایسه با ارتش عربستان، یک نیروی نظامی کوچک بشمار می آید، همان کاری را که یزید با حسین (ع) و یارانش کرد، با حزب الله کند. حصر خانگی «سعد حریری» نخست وزیر لبنان در ریاض، شلیک نخستین تیر برای آغاز این نبرد بود.

در ادامه یادداشت آمده است: از دیدگاه سعودی ها، گناه بزرگ حریری این بود که در حالی که از پشتیبانی عربستان استفاده می کند، حزب الله را به عنوان بخشی از دولت وحدت ملی لبنان پذیرفته است. در صورتی که حریری این سیاست را در قبال حزب الله در پیش نمی گرفت ... این امر می توانست پشتیبانی شیعه های لبنان را که کمتر از نصف جمعیت کشور را تشکیل می دهند، از دولت از بین ببرد.
نویسنده ادامه می دهد: هدف واقعی محمد بن سلمان این است که ایران را عقب براند و برتری سعودی را در خلیج فارس اثبات کند. همانطور که یزید امتناع حسین بن علی (ع) از خلافت اموی را چالشی برای حکومت خود می دانست، وهابیت سعودی امروزه معتقد است که مشروعیت مذهبی‌اش تا زمانی که ایران، کشور پیشرو شیعه باشد و برنامه های خود را به عنوان الگوی حکومت اسلامی، پیاده کند، در معرض خطر قرار دارد.

نشنال اینترست در سال 1985 کار خود را با تمرکز بر سیاست خارجی آغاز کرده و در طول چند دهه فعالیت خود با متفکران و دولتمردانی همچون «هنری کیسینجر» ارتباط داشته است. گرچه سیاست های بین المللی در چند دهه گذشته بطور قابل توجهی تغییر کرده، اما اساسنامه این اندیشکده در سومین دهه فعالیت آن همچنان بدون تغییر باقی مانده و این نهاد تمرکز خود را بر روی سیاست خارجی در راستای منافع ملی آمریکا قرار داده است.

5252

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 731401

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمدرضا A1 ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۶
    69 4
    بازنده اصلی مسلمونان که بعد هزار سال هنوز دارن با خودشون میجنگن.
  • بی نام IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۶
    12 12
    خیلی خوب نوشته محمد ایوب،تشبیهات خوبی هم انجام داده
  • بی نام IR ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۶
    2 2
    ترکیه نیز در حال حاضر در مقایسه با پیش از بحران قطر، به ایران نزدیک تر شده است. به نظر می رسد عمان هم که در حال حاضر روابط خوبی با تهران دارد و دارای جمعیت 30 تا 40 درصدی شیعه است، به همراه کویت، کشور بعدی برای خارج شدن از مدار عربستان سعودی باشد
  • بی نام IR ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۶
    3 5
    آخرین حرکت عربستان سعودی برای رویارویی با ایران، دوستی با اسرائیل رژیم صهیونیستی است که خود شکستی دیگر برای ریاض محسوب می شود
  • بی نام IR ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۶
    7 4
    در نتیجه این نبرد که در کناره رود فرات در شهر کربلای عراق امروزی رخ داد، حسین بن علی ع و تمامی همراهانش کشته شدند. این رویداد در نخستین سال های تاریخ اسلام رخ داد و منجر به تثبیت هویت سیاسی شیعیان علوی، اولین امام شیعیان شد.
  • مصطفی A1 ۰۴:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    63 4
    هیچ کسی به جنگ ایران نمیاد. با تحریم کاری می کنن که مثل موریانه از داخل پوسیده بشیم، همونجوری که الان شدیم.
  • بی نام A1 ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    54 5
    نه عربستاني ها يزيدند و نه ما امام حسين ع بلكه اين سياست كثيف برگرفته از اتاق هاي فكر امپرياليسم جهاني است كه شيپور جنگ و اختلاف بين مسلمين رو همواره به هر دليلي مي نوازد براي اينكه منابع سرشار اين منطقه رو به غارت ببره. اگه سياست مداراي نادان كشور هاي منطقه درايت كنند و اتحاد رو به جاي مقابله در پيش بگيرن همه دنيا جيره خور اين منطقه خواهد بود و مي تونن نفت رو به قيمت طلا به اين كفار بفروشن.
  • بی نام RO ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    2 22
    بن سلمان خواستار جنگ نیست. فعلا با مشکلات داخلی روبروست و دست به چنین حماقتی نمیزنه
  • بی نام RO ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    25 3
    جدا از همسایه بودن و مسلمان بودن، باید دنبال راه حل و بررسی منافع مشترک شد
  • بی نام RO ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    11 1
    کشوری که به خاطر ثبات آن به نقطه رکود مشهور است، شاهد اقدامات محمد بن سلمان، ولیعهد 32 ساله خود است که بستگان خود را دستگیر کرده، حسابهای بانکی آنها را مسدود کرده و آنها را از پست های حساس اخراج کرده است. اما در بررسی دقیق تر، نباید خیلی متعجب شد. محمد بن سلمان در حال حاضر روند معمول قدرتمندان در جهان را بر عربستان سعودی اعمال می کند.
  • بی نام RO ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    10 0
    افزایش حضور عربستان در حکمرانی عراق مشکلات تازه ای را برای ایران ببار خواهد آورد.
  • بی نام RO ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    16 1
    تعارض بین دو کشور ایران و عربستان دیرینه است ولی مسلما با تعمیق آن منافعی برای هیچ کدام متصور نیست.
  • بی نام RO ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    12 4
    عربستان در بعد اقتصادی بسیار توانمند تر از ایران است در عوض ایران توانایی مقاومت در شرایط نامساعد را بیشتر از عربستان داراست و بنوعی سازگاری با شرایط بحران دارد.
  • بی نام RO ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    2 5
    حل و فصل جنگ ها در سوریه و عراق یک پیش شرط برای روابط نزدیک میان ایران و عربستان است
  • بی نام RO ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    8 2
    هم ایران و هم عربستان سعودی نیروهای خود را در سوریه مستقر کرده اند، و احتمال داردمیان دو کشور در سوریه یا لبنان درگیری مستقیم نظامی روی دهد.
  • بی نام RO ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    1 4
    جنگ ایران و عربستان ممکن است کوتاه باشد، یا می تواند یک درگیری طولانی مدت باشد که باعث می شود که استفاده از آبراه خلیج فارس را برای سال های پیش روی دشوار سازد.
  • بی نام A1 ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    7 2
    عربستان با راه انداختن داعش اشتباه بزرگی کرد وهابیت جز گرفتاری برای منطقه نداشته از القاعده و طالبان تا داعش
  • بی نام RO ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    1 7
    عربستان همواره به‌عنوان رهبر معنوی اوپک شناخته می‌شد و وزیر نفتش با هر کلمه‌ای می‌توانست بازار نفت را تکان دهد. اما این روزها به‌نظر می‌رسد عربستان جایگاه خود را در بازار نفت به رقیب دیگری در خارج از اوپک یعنی روسیه واگذار کرده است.
  • بی نام RO ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    4 6
    اول ایران باید زمینه را برای حضور و مشارکت فعالانه بخش خصوصی در بازسازی شهرهای آزاد شده از اشغال داعش در دو کشور عراق و سوریه هموار کند.
  • بی نام RO ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    9 2
    یکی از ضعف‌های سیاست خارجی ایران در عراق و سوریه عدم سرمایه‌گذاری در مناطق سنی‌نشین بوده است. این مسئله باعث کاهش نفوذ ایران در این مناطق شده و زمینه را برای حضور رقبای ایران فراهم کرده است
  • حسین پور RO ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    8 2
    ایران نیازمند نوعی بازنگری در سیاست‌های خود در منطقه است و این اصل که هیچ کشوری تا ابد متحد ایران نخواهد بود مگر آنکه تلاش‌هایی برای تحکیم اتحاد صورت بگیرد را راهنمای سیاست خارجی خود بکند.
  • بی نام RO ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    3 2
    ایران در کنار مبارزه با تروریسم در عراق و سوریه، باید از ابزار دیپلماسی و مذاکره در حل بحران یمن و بحرین استفاده می‌کرد تا بهانه‌ای در اختیار عربستان قرار نگیرد.
  • بی نام RO ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    1 1
    ایران و عربستان باید خیلی پیش‌تر مناسبات خود را بر مبنای دیپلماسی و مذاکره بنا می‌ساختند؛ هرچند ماجرای منا و حمله به سفارت عربستان در تهران، زمینه‌های این دیپلماسی را تضعیف کرد اما ایران می‌توانست با پیش‌بینی دقیق رفتارهای منطقه‌ای پس از اجرای برجام و تدوین پیوست منطقه‌ای برجام، سیاست فعال و ابتکاری لازم را برای پیشبرد اهداف برجام در حوزه خاورمیانه در پیش گیرد
  • بی نام RO ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    5 1
    برای حاکمان جدید عربستان، گسترش حوزه نفوذ منطقه‌ای ایران با منافع سیاسی و ایدئولوژیک عربستان سازگار نیست.
  • بی نام RO ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    2 2
    از منظر حاکمان سعودی، حضور موثر ایران در مبارزه با داعش و تثبیت دولت‌های مورد حمایت ایران در عراق و سوریه، قدرت منطقه‌ای ایران را تقویت کرده است. همچنین برجام زمینه احیای قدرت منطقه‌ای ایران را فراهم ساخته است.
  • بی نام RO ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    1 1
    رفتارسیاست خارجی عربستان سعودی طی چند دهه گذشته با توجه به زمینه‌های شکل‌گیری، سنت‌ها و ویژگی‌های نظام سیاسی از الگوی محافظه‌کارانه حفظ وضع موجود و پرهیز از درگیری تبعیت کرده است
  • بی نام RO ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۰۷
    8 1
    رویارویی ایران و عربستان در منطقه فاجعه بارترین جنگ در تاریخ خواهد بود