۰ نفر
۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۵:۴۵

سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و بدون حضور رئیس جمهور افتتاح شد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مراسم افتتاحیه سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با اجرای محمد سلوکی سه‌شنبه 11 اردیبهشت ماه با حضور عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی رییس نمایشگاه کتاب و معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اشرف بروجردی شروع به کار کرد.

صالحی: کتاب سرمایه ماندگار ملت‌هاست
در این مراسم سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ارشاد اسلامی در ابتدای صحبت‌هایش با اشاره به حضور نیافتن رئیس جمهور در این مراسم گفت: «بنده به نیابت از رئیس جمهور جناب دکتر روحانی به مهمانان سلام می‌کنم. رییس‌جمهور همیشه دغدغه فرهنگی جدی دارند، تا آخرین ساعت قرار بود میزبان‌شان باشیم اما به دلیل پاره‌ای از اتفاقات بین‌المللی و یک‌سری از مسائل داخلی به تصمیمات ایشان نیاز بود. همچنین روز شنبه سفر استانی به استان خراسان رضوی خواهند داشت. با توجه به این‌که آخر هفته تعطیل است و تراکم کاری داشتند نتوانستند در این مراسم شرکت کنند.»

او در ادامه اظهار کرد: «مساله کتاب را نمی‌توان فقط به عنوان ظرفیت رسانه‌ای و امری که در قالب فرهنگی است، دید. کتاب از زاویه‌های مختلف پایه معرفی فرهنگ است. کتاب حلقه ارتباطی فرهنگ یک کشور با فرهنگ کشورهای دیگر است. همه تمدن‌ها و فرهنگ‌ها به کتاب متصل می‌شوند و هیچ علم و فرهنگی نیست که از کتاب ارتزاق نکند.»

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه صحبت‌هایش بیان کرد: «کتاب بسامد فرهنگ و تمدن ایران است. ایران را با مثنوی، حافظ و دیوان شمس می‌شناسند، ملت‌های دیگر را نیز با کتاب‌های‌شان می‌شناسند. کتاب سرمایه ماندگار ملت‌هاست. معادن و نفت تمام می‌شود و آن‌چه باقی می‌ماند کتاب است. کتاب حلقه دائمی تمدن فرهنگی جامعه‌ است.»

صالحی ادامه داد: «خوشبختانه انقلاب اسلامی در این زمینه گام‌های موثری برداشته است. ۴۰ سال از عمر انقلاب می‌گذرد که طی این ۴۰ سال حدود یک میلیون و ۲۳ هزار عنوان کتاب در کشور ما چاپ شده که ۶۸ هزار عنوان چاپ اول بوده است. از یک میلیون و ۲۳۰ هزار عنوان کتاب، ۹۶۰ هزار کتاب تالیفی و ۲۷۰ هزار کتاب ترجمه بوده است. ایران اسلامی در ۴۰ سال گذشته جریان پرشتاب تولید فرهنگ را طی کرده است که در حوزه شعر و رمان قابل توجه است و تنوعات موضوعی در تولیدات دیده می‌شود. بیشترین رقم تولیدی در حوزه شعر و داستان و نمایشنامه بوده است. ۲۵۶ هزار عنوان که ۱۴۵ هزار عنوان آن چاپ اول است در حوزه ادبیات بوده که نشان می‌دهد کشور ایران کشور شعر، قصه و داستان است. ملت با شعر زنده‌اند و با داستان زندگی خود را به دیگران منتقل می‌کنند. در حوزه کودک و نوجوان نیز ظرفیت قابل توجهی در حوزه نثر داریم. ۱۷۵ هزار عنوان در حوزه کودک و نوجوان است.»

او همچنین با اشاره به پیشرفت و فعال‌تر شدن صنعت نشر در بخش خصوصی گفت: «در این ۴۰ سال بخش خصوصی نشر فعال و فعال‌تر شده است. ناشرانی که بیش از ۳۰۰ کتاب چاپ کرده‌اند ناشران خصوصی هستند که نشان‌دهنده این است که جریان نشر در ایران پرتکاپوست. جریان نسر خصوصی ایران رو به فعالیت بیشتر و متکامل است.»

صالحی ادامه داد: «ارتقای کتابخوانی فقط بر عهده یک نفر و وزارت ارشاد نیست بلکه باید حاکمیت، دولت و ملت برای ارتقای سرانه کتابخوانی تلاش کنند. اگر به کمک این موضوع نیایند مخاطرات جدی را در پیش‌ رو خواهیم داشت. ما نیاز به یک عزم جدی در رسانه، حاکمیت و ملت داریم. اگر بحران آب را درک می‌کنیم، بحران کتاب نخواندن کمتر از بحران آب نیست و باید آن را درک کنیم.»

او در ادامه درباره وضعیت نضر نیز توضیح داد: «وضعیت نشر در بخش خصوصی مایه مباهات است و این‌که رانت دولتی کمتر می‌شود مایه خوشحالی است اما باید نشر خصوصی را جدی‌تر گرفت. باید اشتغال در عرصه فرهنگ و کتاب را جدی بگیریم، همان‌طور که اشتغال در کارخانه‌های اقتصادی مهم است باید در کارخانه‌های فرهنگی نیز مهم باشد و نباید فضای تولید فرهنگ را دست کم بگیریم، فضایی که می‌تواند عاشقانه باشد. اگر فضای اشتغال در کارخانه‌ها معیشتی است، فضای اشتغال در عرصه فرهنگ عاشقانه است و نباید آن را دست کم بگیریم.»

وزیر ارشاد همچنین بیان کرد: «نشر هم در حوزه اندیشه باید آزاد باشد و هم در حوزه توزیع و عرضه کتاب. ما گرفتار اختلالاتی در این بخش هستیم و باید به سهم خود از آن محافظت کنیم و اجازه ندهیم جریان انسدادگرایی، آزادی و امنیت را در حوزه نشر محدود کند و به چیزهایی که می‌خواهد برسد. در کنار امنیت آزادی اندیشه نیاز به امنیت عرضه نیز داریم. همان‌طور که قاچاق کتاب بدتر از قاچاق بنزین و ارز است. قاچاق بنزین به بخشی از اقتصاد ضربه می‌زند اما قاچاق کتاب اندیشه را غارت می‌کند و عشق به تالیف و نشر را از بین می‌برد. باید امنیت اقتصادی در حوزه نشر جدی گرفته شود.»

جوادی: امیدوارم کل جمعیت ایران از نمایشگاه دیدار داشته باشند
محسن جوادی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد، نیز دیگر سخنران در این مراسم بود که گفت: «امیدوارم با استقبالی که از نمایشگاه کتاب می‌شود میراث جاویدان سرزمین ما یعنی شعر و ادب احیا شود و نام ایران با کتاب و شعر در حافظه تاریخی جهان ماندگار شود.»

جوادی همچنین افزود: «امیدواریم شاهد حضور چهار میلیون بازدیدکننده باشیم و هرساله بر میزان بازدیدها اضافه شود و به جایی برسیم که کل جمعیت ایران از نمایشگاه دیدار داشته باشند.»

وزیر فرهنگ صربستان: موانع سیاسی مانع از شناخت یکدیگر می‌شود
در این مراسم بلادان وزیر فرهنگ و اطلاعات صربستان با اشاره به اینکه اینجا شاعران معروف چون سعدی، رومی و حافظ آثاری را خلق می کنند، اما در صربستان شاعران کمتر معروف برای توسعه صربستان تلاش کردند، گفت: «قرن‌های بعدی برای صرب ها نشانه مبارزه برای بقا و نگه داری سنت خود تحت تأثیر فرهنگ های مختلف بود. در این جمع برجسته در کشوری با فرهنگ و سطوح فرهنگی متفاوت صحبت می کنم. برای بقای بیشتر باید میراث معنوی مان را حفظ کنیم چون این میراث را از منابع معنوی می گیریم و بقیه چیزها در برابر آن ارزش کمتری دارد.»

او افزود: «ما می خواهیم جزئی از جهان متصل باشیم اما خودمان باشیم و مطمئن هستیم چنین گرایش هایی در ایران وجود دارد.»
بلادان همچنین بیان کرد: «موانع سیاسی و اغلب موانع دیگر، مانع از شناخت یکدیگر می شود، 2 سال پیش نمایشگاه کتاب بلگراد این فرصت را داشت با فرهنگ ایران آشنا شود و بازدید کنندگان صرب به غرفه ایران در نمایشگاه کتاب بلگراد رفتند اکنون صربستان این فرصت را دارد آنچه را در زمینه ادبیات تولید می کند ارائه دهد.»

معاون وزیر فرهنگ تونس: نمایشگاه کتاب به ما فرصت ارائه فرهنگ عمیق تونس را می‌دهد
امال حشانه، معاون وزیر فرهنگ تونس در این مراسم با اشاره به اینکه خوشحالیم در اینجا هستیم چرا که نمایشگاه این فرصت را به ما می دهد که فرهنگ عمیق تونس را ارائه دهیم و با همکارانی در زمینه تولید فرهنگ و ادب آشنا شویم، گفت: «جناب آقای وزیر بی شک این ارتباط و حضور بیانگر سطح عالی روابط دو کشور از لحاظ تاریخی بین ایران و تونس است، به طور مستقیم برای مشارکت فرهنگی و متنوع سازی برنامه ها از لحاظ کیفی و کمی و فعالسازی مشارکت در حوزه میراث فرهنگی کار می کنیم و مراقب هستیم در برنامه دو جانبه میان ایران و تونس کار کنیم و در زمینه های هنر، سینما و موسیقی سهیم باشیم.»

معرفی ناشران برگزیده سال 96

در پایان مراسم افتتاحیه امروز ناشران برگزیده سال 96 نیز پس از قرائت بیانیه هیئت داوران معرفی شدند. بر اساس نظر هیات داوران ناشر نمونه و شایسته تقدیر در بخش‌های بزرگسال، کودک و نوجوان و جنبی در سال 1396 مشخص شدند.

بر اساس نظر هیات داوران از میان انتشارات نی، مجد، سفیر اردهال، تیمورزادگان، خرسندی و سایان، انتشارات نی و سفیر اردهال به طور مشترک به عنوان ناشر نمونه بزرگسال در بخش تهران معرفی شدند.

همچنین در بین انتشارات فرهنگ ایلیا، کتابستان معرفت، شهید کاظمی و نوید شیراز، انتشارات کتابستان معرفت و شهید کاظمی به طور مشترک به عنوان ناشر نمونه بزرگسال در بخش شهرستان معرفی شدند.

در بخش ناشران بزرگسال غیر خصوصی نیز از میان انتشارات سوره مهر، سمت، جامعه‌المصطفی، سازمان انتشاراتی جهاد دانشگاهی، انتشارات امیرکبیر و انتشارات علمی فرهنگی، انتشارات سوره مهر به عنوان ناشر نمونه در این بخش انتخاب شد.

در حوزه ناشران کودک و نوجوان بخش خصوصی تهران نیز از میان نامزدهای این حوزه شامل انتشارات قدیانی، فاطمی، افق، پیدایش و انتشارت فنی ایران، انتشارات قدیانی و افق به طور مشترک به عنوان ناشر نمونه در این بخش معرفی شدند. همچنین هیات داوران انتشارات فنی ایران را شایسته تقدیر دانست.

در حوزه ناشران کودک و نوجوان بخش خصوصی شهرستان نیز از میان ناشرانی همچون انتشارت جمال، براق، سایه گستر، هیات داوران انتشارات براق را به عنوان ناشر نمونه این بخش معرفی کرد.

از میان انتشارت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، انتشارت مدرسه، انتشارت علمی فرهنگی و به نشر نیز انتشارت مدرسه به عنوان ناشر نمونه کودک و نوجوان غیر خصوصی معرفی شد.

هیات داوران با توجه به معیارهای مندرج در جدول ماده 5 آیین نامه ناشر نمونه سال و با عنایت به مفاد تبصره‌های 1، 2 و 3 این بخش ناشران نوپای زیر را که دارای بهترین عملکرد از حیث کیفیت اریه آثار، انتخاب موضوع، انتشار کتاب‌های ارزشمند، بدیع و نوآورانه، فعالیت‌ تخصصی موثر در یک یا چند موضوع مشخص، متناسب با نیازهای علمی و فرهنگی جامعه بوده‌اند را به عنوان ناشر برگزیده بخش جنبی معرفی کرد. بر اساس نظر هیات داوران انتشارات شهرستان ادب، انتشارات کتاب جمکران و انتشارات کتابک به عنوان ناشر برتر در بخش جنبی معرفی شدند.

سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب با شعار «نه به کتاب نخواندن» از ۱۲تا ۲۲ اردیبهشت‌ماه در مصلی امام خمینی (ره) برپاست.

58241

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 773786

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام RO ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۱
    0 2
    نجفی بفرستن بیکاره