افزایش نرخ اجاره‌بها و عدم توان پرداخت نرخ‌های بالای اجاره به خصوص در مناطق جنوبی تهران، این روزها مستاجران را ناگزیر به کوچ به محله‌های پایین‌تر یا مهاجرت به شهرهای اقماری تهران کرده است.

مریم فکری: مستاجران در حال ترک تهران هستند»، این خبری است که چندی پیش از زبان نایب رییس اتحادیه املاک شنیده شد و البته گپ و گفت با مستاجران نیز به خوبی این موضوع را تایید می‌کند؛ چراکه بعضا دو برابر شدن نرخ اجاره‌بها و عدم توان پرداخت نرخ‌های بالای اجاره به خصوص در مناطق جنوبی تهران، مستاجران را ناگزیر به مهاجرت به شهرهای اقماری تهران کرده است.

به اعتقاد کارشناسان بازار مسکن، با افزایش نرخ اجاره‌بها مستاجران از خیابان پاسداران به سمت ونک می‌روند و ساکنان ونک راهی میدان انقلاب شده‌اند و اهالی انقلاب به شوش نقل مکان کرده‌اند و و به طور کلی شاهد گریز مستاجران از پایتخت به سمت حاشیه و شهرهای اقماری هستیم.

رشد اجاره‌بها ملموس شد
تازه‌ترین آمار بانک مرکزی از تحولات اجاره‌بهای مسکن نشان می‌دهد که در خردادماه امسال شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب 12.5 و 10.4 درصد رشد داشته است.

این در شرایطی است که مشاوران املاک معتقدند اصلی‌ترین شاخص اجاره‌بها، قیمت مسکن است که در ماه‌های اخیر حدود ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده و شکی نیست که باید اجاره‌بها نیز به همین میزان رشد کند، اما افزایش نرخ اجاره باید متناسب با اسفندماه باشد، نه رشد سال ۱۳۹۷. بر این اساس در حال حاضر مستاجران امکان پرداخت رقم‌های غیرمتعارف اجاره بها را ندارند.

حسام عقبایی، نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک می‌گوید: هر چه به مردادماه نزدیک‌تر می‌شویم، رشد اجاره‌بها ملموس‌تر می‌شود و خیلی از مستاجران به دلیل رقم‌های نامتعارف هنوز در حال گردش در بازار هستند که آیا می‌توانند خانه مورد نظر خود را با قیمت متعادل پیدا کنند یا مجبور می‌شوند به افزایش قیمت مالکان تن دهند.

کاهش روند صاحب‌خانه شدن مردم
آخرین آمار اجاره‌نشینی در کشور به سرشماری‌های عمومی برمی‌گردد که نشان می‌دهد روند صاحب‌خانه شدن مردم طی 10 سال 1385 تا 1395 کاهشی بوده است؛ به طوری که از تعداد مالکین طی 10 سال حدود 8 درصد کم شده و به همین میزان بر تعداد مستاجران افزوده شده است.

واقعیت این است که افزایش تعداد مستاجران و آمار اجاره نشینی با کاهش قدرت خرید مردم رابطه‌ای مستقیم داشته که به میزان افزایش تعداد مستاجران می‌توان نتیجه گرفت که قدرت خرید مردم هم روندی نزولی به خود گرفته است.

در حال حاضر 54.6 درصد مردم ایران صاحب‌خانه هستند و 36.8 درصد مستاجر بوده و 8.6 درصد هم جز سایر تقسیم‌بندی می‌شوند. بنابر تحلیل‌های انجام شده، حدود ۱۱ سال زمان می‌برد تا یک ایرانی دارای شغل و درآمد با پس‌انداز صاحب‌خانه شود. همچنین یک خانوار ایرانی 33.1 درصد از درآمد خود را صرف مسکن می‌کند.

آن‌طور که حامد مظاهریان، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی گفته، 7 میلیون خانوار در ایران مستاجر هستند و هر خانوار ایرانی برای تامین مسکن خود به طور میانگین 12 میلیون تومان در سال هزینه می‌کند.

در این میان، برخی تحلیل‌ها نشان می‌دهد در تهران ماهانه به‌طور متوسط ۱۰ هزار خانوار اقدام به اجاره آپارتمان مسکونی می‌کنند که این حجم اجاره‌نشین به لحاظ نوع قرارداد در سه دسته قابل تفکیک هستند. دسته اول بخشی از مستاجرهای قدیمی هستند که برای ماندن در محل سکونتشان، قرارداد سال گذشته را تمدید می‌کنند. دسته دوم بخش دیگر مستاجرهای با سابقه را تشکیل می‌دهد که در پایان قرارداد یک‌ساله خود، به هر دلیل تصمیم به جابه‌جایی و اجاره آپارتمان جدید گرفته‌اند. دسته سوم نیز اجاره‌نشین‌های جدید هستند که عمدتا زوج‌های جوان و تازه، در این گروه قرار دارند.

کاهش تعداد قراردادهای اجاره در پایتخت
آماری که اخیرا رییس اتحادیه مشاوران املاک از وضعیت قراردادهای اجاره مطرح کرده، مبین تغییر رفتار مستاجران است؛ به طوری که تعداد قراردادهای اجاره در خردادماه امسال نسبت به پارسال در حدود 4 هزار و 860 فقره کاهش داشته است.

به گفته مصطفی‌قلی خسروی، رییس اتحادیه مشاوران املاک، آمارها مربوط به خردادماه امسال نشان می‌دهد که تعداد قراردادهای اجاره و خرید و فروش مسکن در پایتخت کاهش داشته و همچنان شاهد روند نزولی آن در تهران بودیم.

خسروی با اشاره به آمار کاهش خرید و فروش مسکن در تهران عنوان می‌کند: در این ماه 34 هزار و 688 قرارداد اجاره و مبایعه‌نامه در دفاتر مشاوران املاک تهران به ثبت رسید که در مقایسه با خرداد ماه 16 درصد کاهش داشته است.

وی یادآور می‌شود: در سومین ماه سال جاری در مجموع 17 هزار و 121 قرارداد خرید و فروش مسکن در شهر تهران به ثبت رسید که در مقایسه با سال گذشته 9 درصد کاهش نشان می‌دهد.

به گفته خسروی، در خرداد ماه پارسال در شهر تهران در مجموع 22 هزار و 143 قرارداد اجاره ثبت شد که این تعداد قرارداد در خرداد ماه ماه امسال به 17 هزار و 283 فقره کاهش یافت که حاکی از کاهش 22 درصدی است.

9 پیشنهاد برای کاهش التهاب بازار مسکن
جهش قیمت مسکن در ماه‌های اخیر، وزارت راه و شهرسازی را بر آن داشت تا در روز ۱۴ تیرماه راه‌حل‌های کنترل بازار مسکن را با حضور فعالان این بخش بررسی کند. در این برنامه ۹ پیشنهاد توسط وزارتخانه ارایه شد که بعضی مدعوین آن‌ها را مناسب ارزیابی کرده و برخی گفتند جهش فعلی مسکن درواقع نوعی اصلاح قیمت ناشی از رشد نقدینگی و انتظارات تورمی است که راه‌حل خاصی برای آن وجود ندارد.

حامد مظاهریان، معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به 9 پیشنهاد وزارتخانه درباره رفع التهابات اخیر بازار مسکن، می‌گوید: اولین پیشنهاد ما عرضه بسته تشویقی مالیاتی برای افزایش تولید و عرضه مسکن مطابق الگوی مصرف در قالب خانه‌های استیجاری یا ملکی است. این بسته می‌تواند شامل معافیت از پرداخت مالیات بر عملکرد، مالیات نقل و انتقالات و مالیات بر اجاره باشد.

وی عنوان می‌کند: راه‌اندازی بازارگاه‌های الکترونیکی پیشنهاد دیگر ما است برای ایجاد ارتباط مستقیم بین عرضه‌کنندگان و متقضایان مسکن با هدف کاهش هزینه مبادله، بانک مسکن، بازارگاهی الکترونیک راه‌اندازی می‌کند. این بازارگاه در عین حال ارتباط قراردادی بین سازنده، پیش خریدار و بانک را در مرحله ساخت برقرار خواهد کرد.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه پیشنهاد سوم ما انتقال ماموریت وصول مالیات در خانه‌های خالی از سازمان امور مالیاتی به شهرداری‌ها، تخصیص این مالیات‌ها به شهرداری‌ها و مصرف وجوه آن برای اجرای برنامه‌های مسکن اجتماعی است، تصریح می‌کند: برای افزایش عرضه در بازار مسکن بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم مقرر شده دولت از خانه‌های خالی مالیات بگیرد. با توجه به امکان شناسایی بهتر این واحدها توسط شهرداری‌ها اخذ این نوع مالیات توسط شهرداری‌ها آسانتر انجام می‌شود و معتقدیم بهتر است که این مالیات صرف هزینه‌های بازآفرینی و عرضه مسکن اجتماعی شود.

مظاهریان می‌گوید: تسریع در تصویب لایحه قانونی پیش فروش ساختمان برای تعادل بخشی به بازار مسکن از دیگر پیشنهادات ما برای تعادل بخشی به بازار است و یکی از راهکارهای تقویت همزمان طرف عرضه و تقاضای مسکن توسعه و ساماندهی بازار پیش فروش است.

وی می‌افزاید: قانون پیش فروش ساختمان در سال 89 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و اما رویکرد اصلی این قانون پیشگیری از جرم بوده است. حال اینکه وظایف دستگاه‌ها و نهادهای ذیربط در این قانون با وظایف ذاتی آنها مغایر است و از این رو قانون اجرایی نشده قانون جدیدی در این خصوص تنظیم و ضروری است لایحه مربوط به سرعت در دولت محترم تصویب و به مجلس شورای اسلامی ارسال شود.

223225

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 790680

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • 1 A1 ۰۴:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
    63 4
    همه بدبختی مستاجران از بنگاه های املاکه . خودشون برای خانه ها قیمت تعیین می کنن و صاحبخانه ها ک از خداشونه قیمت ها بالا باشه مستاجران هم ک باید برن بمیرن
    • سارا A1 ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
      35 17
      کلا مالکین چه مغازه دارها چه خونه دارها رحم و مروت ندارن و به مردم رحم نمیکنن... بسیار نامهربان و بی شرمن....
    • بی نام A1 ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
      27 2
      این مشکل مسکن حل نشد که نشد
  • سمانه A1 ۰۴:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
    49 1
    دولتی ک ما داریم بهتره تو این بخش ورود نکنه چون این بخش رو هم ب قهقرا می بره و نهایتش این ک مستاجرها ضرر می بینن . همین .
  • بی نام A1 ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
    33 7
    ركود سنگين در بخش مسكن
  • بی نام A1 ۰۵:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
    31 2
    وقتی شهرک اقماری حمل و نقل درست و درمون نداره چه فایده ؟ نتیجه میشه آلودگی شدید هوا و تلف شدن عمر در ترافیک
  • بی نام IR ۰۵:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
    63 15
    تهران تهرانه منظورم استان تهرانه.جمعیت تو مرکز شهر تهران باشه یا تو ورامین و اسلامشهر و شهریار و پرند و پردیس فرقی نداره چون بالاخره تامین آب و برق و گاز و بهداشتشون همه بر عهده استان تهرانه.باید جمعیت مازاد با سیاست گذاری میان و بلند مدت به استانهای سمنان و قزوین و قم بعنوان استانهای مجاور تهران انتقال پیدا کنه
  • حميد A1 ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
    15 0
    باسلام . باعلم به كمبود مسكن ارزان قيمت واسه اقشار كم درآمد و علم به وجود ١٠ ميليون پسر و دختري كه نزديك به مرحله تجرد قطعي شده اند و امكان ازدواج به دليل فقدان مسكن ازشون گرفته شده و نمي توانند ازدواج كنند،بايد سياست هاي ساخت مسكن در شهرهاي كوچك توسعه محور و توسعه پذير شود و از سياست هاي انقباضي در طرح هادي شهرهاي كوچك جلوگيري شده تا موانع ساخت و ساز برداشته شده و يك حركت جهادي در توليد مسكن صورت پذيرد،مطمئنا توليد مسكن تعديل كننده نرخ مسكن و اجاره بها خواهد بود .
  • بی نام A1 ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
    38 4
    حالم از اسم مسکن بهم میخوره
  • بی نام A1 ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
    17 5
    ایکاش افرادی که واقعادرتهران کاری ندارند ونیزمیتوانندهمان کاریکه درتهران انجام میدهندرادرشهرستانهاویادرشهرهای کوچکترانجام دهندازتهران مهاجرت میکردندچون هم برای سلامت خودشان بهتربودوهم هزینه زندگی کمترونتیجتااقتصاد خانواده بهتروهم ترافیک وآلودگی هواکمترمیشدشایداین کوچ اجباری سبب خیرشوددرضمن دراینجاوهمه کشورهای پیشرفته دنیازندگی معمولا درپایتخت گران تراست حُسن آنچنانی هم ندارددرشهرهای کوچکترتربیت فرزندان راحت تروموفقیت آنهادرامتحانات نهائی اکثرادست کم ازتهران ندارد،ببینیدفرهیختگانی که درکشورهای پیشرفته داریم وبسیار موفق هستند خیلیهاشان ازشهرستانها هستنددرهرحال گول تبلیغات راکمتربایدخوردوزندگی درشهرستان اگرممکن باشدبرتهران اولادانست اگرگرانی مسکن باعث آگاهی ماشودفبها.
  • بی نام A1 ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
    9 6
    هزینه تردد شهرهای اقماری خیلی زیاده و نمیصرفه که مستاجران برن اونجا مثلا من خودم و دوتا فرزندم هر روز باید بریم سرکار اگه هزینه کرایه تاکسی و اتوبوس رو حساب کنیم خیلی بیشتر از اجاره خونه توی تهرانه
  • saeed A1 ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۷
    5 7
    با سلام . دولت اگر كارمندان مستاجر رو يه جوري صاحبخونه كنه خيلي از مشكلات حل ميشه. بسياري از اين مستاجرا كارمند و كارگر هستن.
  • حمید IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۹
    3 0
    مردم اصلامهم نیستن.مهم فقط ژن برتره.چهارتاچیزهم که میگن الکیه.نمونه همین گرونیاست.دیروزرفتم لوازم خونگی بگیرم.نمایندگیهای الجی اصلا جنس نمیفروختن وفقط الکی قیمت مصوب شرکتودکوری زده بودن وتوش الکی مشتری بودبعدازکلی وقت ازیه جنس خوشت میومدمیرفتی میگفت فروش نداریم.میگفتیم چرامردموسرکارمیزاریدمیگفتن مجبوریم ازترس تعزیرات.چه فایده تعزیرات هم الکیه.مثلاخبرندارن یاروجنس نمیفروشه.کافیه2دقیقه مثل مشتری برن تو حساب همه چیزودرمیارن.هیچ ارگان نظارتی وجودخارجی نداره
  • بی نام IR ۱۹:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۹
    4 1
    من که بیش از 60 درصد درآمدم صرف اقساط آپارتمانی میشه که بعداز 13 سال مستأجری، به تازگی تو حاشیه شهر خریدم
  • بی نام IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    6 1
    خدا لعنت کنه هرکسی که مسئول وضع فعلی الانه مردمه والله کمرمون خرد شد زیر بار اجاره و هزینه
  • بی نام IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    6 2
    البته اگر هركسي بره شهر خودش براي تهران خيلي خوبه
  • بی نام IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    4 1
    برا هرکسی تو شهر خودش کار درست کنید باور کنید همه میرن
  • بی نام IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    6 0
    باور کن نمیرن آدم هایی میشناسم که شهرستان همه چیز دارن اینجا کارهای مستخدمی میکنن ولی حاضر نیستن برن
  • بی نام IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    4 2
    اصلا به نظرت چطوره بودجه ای که توی تهران داره حروم میشه رو بدن شهرهای دیگه. اونوقت همه میرن شهر خودشون، مسئولین میمونن و یه دهات درندشت بزرگ بی قواره به اسم تهران.
  • بی نام IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    1 0
    نگفته شهر خودش گفنه شهرکهای اقماری
  • بی نام IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    5 0
    بحث امکانات و کار در شهرستانها اصلا مطرح نیست الآن دیگه حتی تو روستاها هم دانشگاه هست اما بازم همه میخوان در دانشگاه های استان تهران تحصیل کنن و بعد از تحصیل هم دیگه مایل به بازگشت به شهر خودشون نیستن موضوع بیشتر شیفته پایتخت بودن مردمه نه چیز دیگه
  • بی نام IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    5 2
    شهر من تهران هستش خودم و پدرم هفت جدم برای تهران هستند خونه فروختیم قیمت ها رفت بالا نتونستیم بخریم الان میخوایم اجاره کنیم بازم نمیشه چون قیمت ها خیلی بالاست ، فقط از خدا میخوام اگر عدالتی هست تمام کسانی که باعث گرفتاری مردم شده اند رو به درد گرفتاری مردم دچار کنه که درد مردم بفهمند
  • بی نام IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    4 0
    اگه بنگاهها هستند چرا مسکن پنج سال تو رکود بود.
  • بی نام IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    2 1
    دلال و محتكرين منطقه پنج تهران استارت گراني را زدند .بياد داشته باشيد
  • بی نام IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    2 0
    شمایانی که مسبب ایجاد این وضعیت هر روز بدتر شونده طی چند دهه اخیر هستید تهران را ترک کنید اغلب مشکلات در کوتاه مدت حل خواهد شد. شهر سه میلیونی سال 57 را به بیش از 12 میلیون رسانده و تمامی عزیزان را از سراسر ایران و منطقه و دنیا به استان تهران و حومه کوجانده اید و توقع دارید مدام امدادهای غیبی مشکلات خود ساخته و ندانم کاریهای شما در اقتصاد و سیاست را جبران و اصلاح کند. چیزی که نیاز به اصلاح فوری دارد اصلاح ادعایی قیمت مسکن نیست رویه های مدیریت و حکمرانی منسوخ و اشتباه است ...
  • بی نام IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    1 1
    مقصر گرانی های بخش مسکن بنگاه ها هستند. پیشنهاد من اینه که این مسئولیت را با تعرفه مشخص به دفاتر پیشخوان دولت بدن. اپلیکیشن ها هم امکان اینکه مالک و مستاجر باهم در ارتباط باشن رو فراهم می کنن. نیازی به بنگاه هم نیست. این همه بنگاه در این شهر چیکار می کنن؟ اینها فقط به مردم هزینه تحمیل می کنن. چرا اراده ای برای مقابله با این مشکل نیست؟
  • بی نام IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    3 2
    شهرستانیای عشق تهران با برهم زدن بالانس بین عرضه و تقاضا نرخ ملک و املاک رو تو تهران غیرواقعی کردن انشالله که با خروجشون ما هم تو شهر خودمون صاحبخونه خواهیم شد
  • بی نام IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    1 2
    خوب طبیعیه. در شرایطی که قیمتها مرتباً در حال گران شدنه. حتی همین قضیه هم مسکن را گرانتر خواهد کرد. قیمتها کاملاً صعودیه.
  • بی نام A1 ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۳۰
    1 2
    تاريخ را مطالعه كنيد به اجبار مردمو كوچ ميديد به حاشيه و داخل چادر و كپر ولي ببينيد اين مردم بزودي بر ميگردند و در ويلا هاي و اپارتمانها بالا شهر ساكن ميشوند