آثار تاریخی فارس صاحب طرح جامع مرمتی می شوند

«خبرجنوب» نوشت: مرمت و استحکام بخشی یا مقاوم سازی، تنها عمر بناهای تاریخی را افزایش می دهد وگرنه تمامی این آثار محکوم به فنا هستند و این تصور اشتباهی است که مثلا تخت جمشید تا 10 هزار سال دیگر وجود خواهد داشت.

این گفته معاون اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری فارس به خبرنگار سرویس گردشگری «خبر جنوب» است اما با این حال وی معتقد است که مداخله در آثار تاریخی تنها با داشتن طرح جامع مرمتی امکان پذیر است.
تعدد و تنوع آثار تاریخی در استان فارس بسیار زیاد است و در تمامی نقاط این استان می توان آثار تاریخی متعلق به دوره های مختلف را به وضوح دید به طوری که در حال حاضر بیش از دو هزارو 800 اثر تارخی در فارس در فهرست ملی هستند و به اعتقاد باستان شناسان و کارشناسان حوزه میراث فرهنگی بیش از سه هزار اثر تاریخی دیگر در این استان وجود دارد که یا شناسایی نشده و یا هنوز درفهرست ملی به ثبت نرسیده است. این روزها با تاوجه به زلزله های متعددی که در سراسر کشور و به تبع آن در فارس رخ می دهد یکی از دغدغه های فعالین حوزه میراث فرهنگی و حتی گردشگری مقاومت بناهای تاریخی در برابر این حوادث غیر مترقبه است به طوری که برخی از این فعالین معتقدند که اکثر بناهای آجری به ویژه خانه ها و قلعه های تاریخی در برابر زلزله مقاوم نیستند و هرلحظه امکان ریزش آن ها وجود دارد و باید مسئولین مربوطه تدابیر جدی در این رابطه بیندیشند.
به گزارش خبرنگار ما، چندی قبل محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور از دستور اجرایی مقاومت سازی محوطه های تاریخی در صورت وقوع شرایط بحرانی خبر داد و گفت: دستور عملی برای محوطه های تاریخی وجود دارد که در صورت وقوع شرایط بحرانی به گردشگران آسیب نرسد.
وی افزود: این موضوع در محوطه جهانی تخت جمشید مد نظر قرار گرفته شده و مسیر گردشگری در تخت جمشید به گونه ای طراحی شده است که در هنگام وقوع شرایط بحرانی از جمله زلزله به گردشگران آسیب نرسد.
معاون میراث فرهنگی کشور درباره مقاوم سازی بناها و محوطه ها دربرابر زلزله گفت: فرمول مشترکی برای بناهای تاریخی و محوطه ها وجود ندارد. باید برای هر بنا جمعی از کارشناسان اعم از معماران، باستان شناسان و زمین شناسان نظر دهند تا راهکارهای مقاوم سازی در برابر زلزله به دست آید.
در این رابطه عبدالرضا نصیری تاکید کرد: طرح جامع مرمتی برای تمامی آثار تاریخی فارس تهیه می شود و بدون این طرح مرمت ومقاوم سازی آثار ممکن نیست.
به گفته وی اکثر بناهای تاریخی جزو بناهای فرسوده به حساب می آیند و از نظر بسیاری از کارشناسان و نطریه پردازها این بناها محکوم به فنا هستند و تا ابد این آثار ماندگار نیستند.
نصیری ادامه داد: استحکام بخشی و مقاوم سازی بناها تنها به افزایش عمرآن ها کمک می کند اما با این حال یک ضرورت است
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس در ادامه این گفت و گو به تهیه طرح مقاوم سازی بناهای تاریخی در استان اشاره کرد و افزود: این طرح در سطوح مختلف اجرا خواهد شد.
به گفته وی این طرح به صورت چهار سطح برای بناهای شاخص و تاریخی اجرا خواهد شد و هرگونه فعالیتی با توجه به قدمت و اصالت و ویژگی های بناها صورت می گیرد.
نصیری در ادامه گفت: استحکام بخشی و مقاوم سازی در بناهای تاریخ باید طبق قوانین میراث فرهنگی صورت گیرد و نباید خدشه ای بر آثار وارد نماید.
اما به گفته برخی از کارشناسان حوزه مرمت مقاومت یک بنای تاریخی در برابر زلزله بسته به نوع زلزله است. عمق، نوع محور، کانون و شدت زلزله ارکانی هستند که در آسیب دیدن بناهای تاریخی موثر است. پیش از آن اما ساخت خود بنای تاریخی بیشترین تاثیر را دارد. یکپارچگی در مصالح و ساخت بناها آن ها را در برابر زلزله مقاوم تر می کند.
همچنین بناهاي تاريخي براساس ويژگي‌هاي فرهنگي ـ تاريخي دسته‌بندي می شوند و باید بر مبناي آن برنامه‌ مرمت و مقاوم سازی درآن‌ها تدوين شود.اما در عین حال تدوين برنامه‌ مرمت فقط با مفهوم استحكام‌ بخشي و تثبيت وضع موجود مطرح خواهد بود و از هرگونه اقدامي كه منظر موجود آن ‌را مخدوش كند، باید پرهيز شود؛
در تدوين برنامه‌ مرمت بناها با هدف احياي كاربري قديم يا جديد، اين اصل درنظر گرفته مي‌شود كه ساكنان امروزي اين مكان‌ها نيازمند امكانات رفاهي زندگي امروزي نيز خواهند بود. بنابراین در تدوين برنامه و تهيه‌ نقشه‌ هاي اجرايي با تاكيد به پنهان نگه داشتن تاسيسات جديد به نفع منظر تاريخي بنا، در به ‌كارگيري اين امكانات و تاسيسات تلاش مي ‌شوداما بايد توجه داشت كه تفاوت فاحشي بين ايجاد امكانات رفاهي جديد در يك بناي تاريخي با ايجاد تعريف دگرگونه و مفهوم جديد در اصل زيبايي ‌شناختي براي بناي تاريخي وجود دارد و متاسفانه اين موضوع در موارد بسياري ناديده گرفته مي ‌شود.

 

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 791920

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 8 =