درمان زوج‌های نابارور با پزشکی شخصی

ایرنا نوشت: دبیر علمی بخش زنان، نازایی و ناباروری سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران، گفت: پزشکی شخصی در نازایی، توانسته است به موفقیت‌هایی در زمینه درمان زوجین نابارور دست پیدا کند.

سهیلا انصاری پور در آستانه برگزاری سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران در ارتباط با پزشکی شخص محور یا پزشکی شخصی در نازایی و IVF اظهار داشت: فارماکوژنومیکس یک روش نوید بخش و نوین در حوزه پزشکی امروزی است و در واقع این شیوه تحول عظیم در حوزه جنبه‌ های مختلف سلامت شامل پیشگیری، تشخیص و درمان بر اساس یافته‌ های مولکولی ژنتیکی هر فرد است. وی افزود: این رویکرد تحت عنوان پزشکی ژنومی نیز گفته می‌شود و ‌در این روش افراد، سرویس پزشکی متناسب با ژنتیک خود دریافت می‌کنند. همچنین یکی از مهم‌ترین زمینه ‌های ورود پزشکی شخصی در نازایی در واقع اشتراک و عبور آن از آزمایشگاه IVF1440 به منظور پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ های ژنتیکی به کمک تکنیک PGD است؛ اگرچه امروزه انجام IVF کمتر بدین منظور بکار می رود .
دبیر علمی بخش زنان، نازایی و ناباروری سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران ادامه داد: براساس اطلاعات مرکز کنترل بیماری‌ ها در آمریکا (CDC) سالیانه 150 هزار تولد در آمریکا با نقائص تولد بدنیا می آیند که از این بین 20 درصد یا 30 هزار مورد مادرزادی هستند و به‌ نوعی توسط IVF و PGD قابل کنترل‌اند. انصاری‌پور با اشاره به اینکه با کمک IVF می توان موتاسیون ژنتیکی فرد مشکوک را توسط تکنیک های پیشرفته میکرواری شناسایی و با انتخاب جنین سالم از انتقال بیماری به نسل بعدی جلوگیری کرد،‌ گفت: در مقابل ژن تراپی درمان فرد مبتلا را امکان پذیر می‌کند. 
وی عنوان کرد: مثال دیگر پزشکی فرادقیق (precision medicine) معرفی روش PGS یا غربالگری ژنتیکی جنین در موارد شکست مکرر IVF یا سقط مکرر به منظور افزایش احتمال بارداری و کاهش رخداد سقط مجدد است. در این تکنیک با انتخاب جنین سالم از لحاظ تعداد کروموزوم‌ها، احتمال بارداری موفق افزایش می‌یابد. اگرچه هنوز در مورد انجام روتین آن توافق نظر وجود ندارد. دبیر علمی بخش زنان، نازایی و ناباروری سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران خاطر نشان کرد: کاربرد دیگر پزشکی شخصی در نازایی، سعی در شناسایی پلی مورفیسم های مختلف ژنی رسپتور گنادوتروپینی در احتمال پاسخ های ضعیف و یا شدید تخمدان به تحریک هورمونی است.
انصاری‌پور گفت: کاربرد دیگر این روش استفاده از رویکرد درمان اختصاصی ( individualized medicine ) در درمان بیماران است نکته قابل توجه این بوده که بین درمان اختصاصی (individualized medicine) و پزشکی فرادقیق ( precision medicine ) تفاوت ها و شباهت هایی وجود دارند و اصولا این دو واژه یکسان نیستند.
وی گفت: در حال حاضر با استفاده از بیومارکرهایی مانند AMH در تعیین دوز مورد نیاز گنادوتروپین برای تحریک تخمدان استفاده می شود . مطالعات مختلف برای پیشگویی پاسخ تخمدان به دوز های ثابت و individualized گنادوتروپین طراحی شده است. 
دبیر علمی بخش زنان، نازایی و ناباروری سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران مثال دیگر طراحی پزشکی شخص محو ، تعیین بازه زمانی گیرندگی اندومتر در سیکل های IVF برای افزایش احتمال لانه گزینی بر اساس ژنومیکس اندومتر است. در این تکنیک برای هر بیمار زمان مناسب انتقال جنین معین و جنین در زمان حداکثر بیان ژن‌های receptivity منتقل می شود.  انصاری‌پور اظهارداشت: سندرم تخمدان پلی سیستیک یکی از شایع‌ترین اختلالات غددی در زنان محسوب می‌شود و با عوارض متعدد کوتاه مدت و دراز مدت همراه است. علیرغم معرفی کرایتریای تشخیصی روتردام، به دلیل بروز آن با تظاهرات مختلف، تلاش در جهت شناسایی بیومارکر مولکولی با حساسیت و ویژگی بالا برای رد و تشخیص صحیح این سندرم لازم است.
وی گفت: از طرفی شناسایی پلی مورفیسم‌های ژنی مختلف در تعیین ارتباط این سندرم با احتمال بروز عوارضی مانند سقط مکرر و دیابت و ..کمک کننده است.  انصاری‌پور افزود: علاوه بر انتخاب جنین سالم بر اساس تست های ژنتیکی، دیگر روش های مولکولی مانند تست های پروتئومیکس، متابولومیکس محیط کشت جنین در انتخاب جنین سالم کمک می‌کند. هتروژنی یا ناهمگونی بیماران نشان از بر هم کنش فاکتورهای مختلف زنتیکی و محیطی در تظاهرات بیماری می کند و لذا بیماران را به گروه‌های مختلف جهت انتخاب مناسب‌ترین و بهترین درمان،تقسیم می‌کنند .از مصادیق کاربرد individualized medicine در طب نازایی که مبتنی بر استفاده از یک روش تشخیصی و یا درمانی بر اساس ویژگی های هر بیمار و نه انتخاب یک روش واحد برای همه بیماران است.
وی بیان داشت: انتخاب دوز داروهای تحریک تخمک گذاری،تعداد انتقال جنین مناسب برای هر بیمار، انتخاب روش انتقال جنین و انتقال فریز برای همه یا خیر و یا جنین بلاستوسیست برای همه یا خیر و دیگر روش های انتخابی در تست های تشخیصی و درمانی است.‌ دبیر علمی بخش زنان، نازایی و ناباروری سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران گفت: در سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی (24 تا 26 بهمن ماه 97 ) سعی بر آن داریم تا با حضور اساتید و فرهیختگان خارجی و داخلی مطالب روز این حوزه را به بحث و بررسی بپردازیم. سومین کنگره بین المللی پزشکی شخصی ایران توسط مرکز تحقیقات پزشکی شخصی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) با همکاری سایر دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور با محوریت سرطان، بیماری های قلب و عروق، نازایی و ناباروری 24 تا 26 بهمن در مرکز همایش های بین المللی صدرا برگزار می شود. علاقمندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانند به سایت www.PMCongress.ir مراجعه نمایند.

5656

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1220187

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • دانشجوی اهل گفت و گو AE ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۸
    1 0
    تکامل دانش پزشکی باعث خوشحالی است. این روند تکاملی به جایی رسیده است که علاوه بر داروهای ژنریک و دوزهای تیپیک تجویزی به پزشکی شخصی و بر اساس ژنتیک و پزشکی فرادقیق هم برسیم. بسیار عالی است. پزشکی سنتی جهان (شامل پزشکی سنتی، ایرانی و اسلامی)، از منظرهایی دارای رویکردی مشابه با پزشکی شخصی و فرادقیق است. نه از این نظر که ژنتیک را در نظر بگیرد بلکه از این نظر که مورد به مورد و فرد به فرد، صورت مساله طبابت را مستقلا تعریف می کند و سعی می کند راه حلی مختص به این بیمار و این بیماری و این مورد ابتلا بیابد. لذا یک محور برای گفتگوی تمدن ها میان تمدن های پزشکی (تمدن های کلاسیک طبابت و تمدن های نوین طبابت و تمدن های فرانوین طبابت مانند همین پزشکی ژنتیکی) فراهم می شود. چه ایراد دارد گفت و گوی علمی و تشریک مساعی و گفت و گوی تمدن های طبی را داشته باشیم تا هر چه بهتر از نعمت درمان و درمان گری (با کمک همه ابزارها، همه رویکردها و همه تجارب نو و قدیمی) بهره ببریم. اگر چراغ علم و روش گفت و گو و تشریک مساعی را پیش روی خود قرار دهیم، می توانیم یک پزشکی نو با تکیه بر تمامی تجارب بشری و حتی وحیانی داشته باشیم