صداوسیما به کپی‌برداری از برنامه‌های خارجی روی آورده

دنیای اقتصاد نوشت: کاهش جذابیت برنامه‌های صدا وسیما، افت کیفی سریال‌ها و... از مهم‌ترین رخدادهایی است که در سال‌های اخیر در سازمان صدا وسیما اتفاق افتاده است.

اما برای گریز از این بحران، مدیران سیما تصمیم گرفتند تا با کپی‌برداری از برنامه‌های محبوب خارجی، یا اصطلاحا بومی‌سازی آنها برای سیما جذابیتی دست و پا کنند. برنامه اخیر احسان علیخانی با عنوان عصر جدید نمونه‌ای از همین نوع برنامه‌ها است. فارغ از همه این نکات منفی و مثبت درباره «عصر جدید» مهم‌ترین پرسش کماکان درباره این برنامه تبیین لزوم این حجم از «کپی‌برداری» در تولید یک برنامه «استعدادیابی» است.

به خصوص که تلویزیون سال‌هاست در این زمینه دست به آزمون و خطا زده و تلاش‌های متعددی در زمینه تولید برنامه‌های استعدادیابی (با کپی‌برداری‌های تاحدودی نامحسوس!) در حوزه‌های مختلف داشته و امروز احتمالا انتظار توضیح و استدلال برای رسیدن به این «نسخه‌برداری عین به عین» چندان بیراه نیست.

استفاده از پلت‌فرم‌های استاندارد و تا حدودی مشترک در برنامه‌سازی اتفاقی مرسوم در صنعت «سرگرمی» و تولیدات تلویزیونی در جهان است اما عطش برنامه‌سازی مانند شبکه‌های ماهواره‌ای که مدتی است در شبکه‌های مختلف تلویزیون به راه افتاده و احتمالا بی‌ارتباط با معضل «افت مخاطب» نیست، فراتر از استفاده از قالب‌ها و به‌نوعی تن دادن به قالب‌ها است. نمونه موفق برنامه‌هایی مانند «حالا خورشید» و «خندوانه» به‌خوبی موید این واقعیت است که می‌توان در قالب‌های استانداردجهانی یک «برنامه خلاقانه ایرانی» تولید کرد و این طبیعتا متفاوت از بازسازی یک برنامه کاملا خارجی صرفا «به زبان فارسی» است! این در حالی است که این شیوه برنامه‌سازی گویا برای نوروز امسال هم در اولویت سیما قرار دارد. گویا برنامه «ستاره‌ساز» که قرار است نوروز ۹۸ روی آنتن برود نیز برنامه‌ای مربوط به حوزه استعدادیابی است که البته منتقدان می‌گویند این برنامه نیز از روی نمونه‌های موفق خارجی کپی برداری شده است.

  اگرچه صرف مشابه‌سازی یا اقتباس از برنامه‌های موفق خارجی بد نیست اما باید توجه کرد که جذب مخاطب از این مسیر و تسلیم کامل دربرابر قالب‌های آزموده نشان‌دهنده خالی بودن دستاوردهای سیما در طول چهار دهه برنامه‌سازی است. برای عبور از این ابهامات و اثبات دستاوردهای مثبت مسیر بسیار دشواری پیش روی سیما است.

23302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1233523

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۳۰
    28 3
    ما که اصلا متوجه نشدیم چون اصلا تلویزیون ایران رو نگاه نمیکنیم.
  • عبدالکریم IR ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۳۰
    6 31
    چه ایرادی دارد که ما برنامه های فاسد و ولنگار آنها را پالایش کنیم ، بومی سازی کنیم و در مسیر اسلامی قرار دهیم؟ این باعث می شود دیگر کشورها نیز یاد بگیرند ضمنا شماها اگر برنامه درست نشود گله می کنید حال که درست شده نیز می گویید کپی برداری است لطفا تکلیف خودتان با خودتان را مشخص کنید؟ ضمن اینکه آنها هم از برنامه های ما کپی برداری می کنند
  • نیما IR ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۳۰
    4 17
    این نوع برنامه در اکثر کشورهای جهان تولید میشه و ربطی به کپی برداری نداره....اگه اینطوری باشه نباید هیچ برنامه ای تولید کرد چرا که مثلا یه کشور تولید کرده قبلا...کپی هم باشه باز هم کشور ما به این مدل برنامه نیاز داشت
  • IR ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۳۰
    25 0
    خوش به حال روزنامه هامون که همه جذاب و موفق و پرمخاطب اند!!!
  • IR ۰۴:۱۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۱
    2 1
    صداوسیما حتی سریالهاش هم کپی برداریه