لایحه تامین امنیت زنان، گامی برای کاهش خشونت‌های خیابانی؟

لایحه تامین امنیت زنان علاوه بر پرداختن به خشونت‌های خانگی علیه زنان، برای اولین بار به موضوع مزاحمت‌های جنسی و خیابانی پرداخته و در بندهای مختلف برای هرنوع از این مزاحمت‌ها مجازات‌هایی را در نظر گرفته است.

الهه محمدی: هنوز چندماهی از روی کار آمدن دولت یازدهم نگذشته بود که خبر رسید معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری لایحه‌ای به نام تامین امنیت زنان تدوین کرده که در آن به انواع خشونت علیه زنان پرداخته و برای مقابله با آن جرائمی را در نظر گرفته است. این لایحه گرچه در همان زمان دولت یازدهم به مجلس ارائه و بعد راهی قوه قضاییه شد تا تکلیفش معلوم شود، اما با گذشت چند سال و حتی گذشت ۲ سال از دولت دوازدهم، هیچ خبری از به نتیجه رسیدن آن به گوش نرسیده غیر از حذف ۴۱ ماده از آن و امروز که بالاخره معاون فرهنگی قوه قضاییه اعلام کرد ریاست جدید قوه قضاییه با توجه ویژه به این لایحه آن را در دستور کار رسیدگی مسئولان عالی قضایی و معاونت حقوقی و فرهنگی قرار داده است.

البته پیش از این فاطمه ذوالقدر عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی از قول مساعد رئیس قوه قضائیه در جلسه مشترک با نمایندگان مجلس برای ارائه این لایحه به دولت در آینده نزدیک خبر داده و گفته بود که مجلس به محض دریافت لایحه منع خشونت علیه زنان آن را به صورت فوریتی در اولویت بررسی قرار خواهد داد.

لایحه‌ای که علاوه بر پرداختن به خشونت‌های خانگی علیه زنان، برای اولین بار به موضوع مزاحمت‌های جنسی و خیابانی پرداخته و در بندهای مختلف برای هرنوع از این مزاحمت‌ها مجازات‌هایی را در نظر گرفته است.

حالا باید منتظر ماند و دید تصویب این لایحه جنجالی بالاخره به عمر مجلس دهم می‌رسد یا خیر؛ لایحه‌ای که شاید حذفیاتش از سوی قوه قضاییه، آن را به شیری بی‌یال و دم و اشکم تبدیل کرده باشد و همین موضوع وظیفه نمایندگان را برای بررسی بیشتر درباره آن سنگین‌تر می‌کند.

آمار اذیت و آزارهای خیابانی در ایران
هرچند آمار دقیقی از میزان اذیت و آزارهای خیابانی علیه زنان در دست نیست اما طبق مطالعه‌ای که چندی پیش در این زمینه انجام شده، مزاحمت توسط اتومبیل‏‌های شخصی ۹۲ درصد، مزاحمت کلامی ۹۰ درصد، مزاحمت لمسی ۷۵ درصد و مزاحمت لمسی در وسایل نقلیه ۶۳ درصد به ترتیب دارای بیشترین فراوانی هستند؛ آزارهایی که عموما با سکوت زنان مواجه می‌شود و تصویب قانونی اختصاصی برای مقابله با آن می‌تواند  به همراه فرهنگ‌سازی، با جرم‌انگاری دراین باره برای آزارگران پیامدهای جدی‌تری داشته باشد تا بدانند اگر به زنی متلک می‌گویند یا بدن او را لمس می‌کنند، قانون می‌تواند با آن‌ها برخورد و حتی روانه زندانشان کند و زنان هم به واسطه همین قانون سکوتشان را بشکنند.

قانون فعلی درباره اذیت و آزار جنسی چه می‌گوید؟
در قوانین ایران، آزار و اذیت جنسی به طور مجزا و ویژه جرم‌انگاری نشده و تصویری ناقص از خشونت‌های خیابانی ارائه داده است؛ نواقصی که با تصویب یک قانون جدید یا اصلاح قوانین قبلی می توان گامی برای کاهش آن برداشت.

در ماده ۶۳۸ و ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی، مجازات‌هایی درباره اعمالی مانند متلک‌پرانی، دست‌درازی، تعقیب و برخی دیگر از انواع آزار و اذیت خیابانی در نظر گرفته شده است.
در ماده ۶۳۸  قانون مجازات اسلامی آمده است: «هرکس علنا» در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی کند علاوه بر کیفر عمل به حبس از ده روز تا دوماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می‌شودو در صورتی که مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نیست ولی عفت عمومی را جریحه‌دار کند فقط به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.»
ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی هم می‌گوید: «هر کس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حیثیت به آنان توهین کند، به حبس از دو تا شش ماه و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.»
 

لایحه‌ای با در نظر گرفتن همه ابعاد خشونت علیه زنان
لایحه تامین امنیت زنان شامل ۳ بخش بازدارندگی، حفاظتی و حمایتی است که شامل تقویت و تحکیم نظام خانواده، تأمین حقوق زنان به منظور حفظ امنیت آنان، پیشگیری از خشونت علیه زنان و حمایت از زنان قربانی یا در معرض خشونت است. در این لایحه ۲۰ جرم‌انگاری جدید دیگر برای انواع خشونت علیه زنان در نظر گرفته شده و به نظر سعی در کاهش دید عمومی فرادستی مردان به زنان داشته است. این لایحه، خشونت را جرم دانسته و در آن آمده است که هیچکس حق ندارد در روابط خانوادگی، اماکن خصوصی، عمومی یا دولتی به قصد آسیب علیه زنان اقدام کند و در صورت ارتکاب، مطابق احکام این لایحه مجازات می شود.

اما این لایحه درباره اذیت و آزارهای جنسی علیه زنان چه می‌گوید؟ ماده ۴ این لایحه دربرگیری انواع خشونت را بیان کرده که در بخشی از آن آمده است: 

خشونت روانی و عاطفی: هرگونه رفتاری که به کرامت، سلامت، رشد یا تمامیت روانی آسیب برساند یا باعث آسیب عاطفی و کاهش عزت نفس شود؛ از قبیل توهین، تحقیر، استهزاء، اعطای لقب نامتعارف، تهدید، انزوای اجباری، تحت نظرگرفتن و یا تعقیب مداوم، تحمیل شرایط روحی و روانی آزاردهنده، کنترل نامتعارف اعمال و رفتار، در معرض مناقشات مکرر یا شدید قرار دادن و یا مجموعه رفتارهایی که موجب احساس عدم امنیت شود.

خشونت جنسی: هرگونه تجاوز، تعرض، آزار، بهره­کشی یا سوء استفاده جنسی و یا وادار­کردن به فعالیت جنسی که برای سلامت جسمی یا روانی فرد مضر باشد.

تجاوز جنسی: هرگونه مواقعه که با عنف، اجبار، اکراه، اغفال یا تهدید صورت گیرد.

تعرض جنسی: هرگونه رفتار جنسی غیر از مواقعه با عنف، اجبار، اکراه، اغفال یا تهدید که مستلزم تماس فیزیکی بین مرتکب و بزه­دیده باشد. استفاده از اشیاء در برقراری تماس فیزیکی در حکم تعرض جنسی است.

آزار جنسی: هرگونه رفتار بدون رضایت زن، با بهره­گیری از موضوعات و مضامین مستهجن یا مبتذل نسبت به وی ارتکاب یابد یا با قصد لذت جنسی مرتکب که منتهی به آزار زن شود، صورت پذیرد.

مزاحمت جنسیتی: هرگونه رفتار غیرمتعارف و متفاوت بر اساس جنسیت که توهین نسبت به کرامت زن قلمداد شود.

همچنین در ماده ۲۴ این لایحه آمده است که هرکس مرتکب تجاوز یا تعرض جنسی علیه زنی شود و مشمول مجازات حد نشود، در موارد تجاوز به حبس تعزیری درجه چهار و در موارد تعرض به حبس تعزیری درجه پنج محکوم می­شود.

ماده ۲۵ این لایحه می‌گوید که «هر گونه آزار جنسی یا مزاحمت جنسیتی، که مشمول عناوین مجرمانه قانونی نشود، جرم محسوب و مرتکب در موارد آزار جنسی به جزای نقدی درجه هفت و در موارد مزاحمت جنسیتی به جزای نقدی درجه هشت محکوم می­شود. چنانچه آزار جنسی یا مزاحمت جنسیتی به صورت مکرر یا مستمر اعمال شود، مرتکب به حداکثر مجازات محکوم خواهد شد.»

هرچند آمار دقیقی از میزان اذیت و آزارهای خیابانی علیه زنان در دست نیست اما طبق مطالعه‌ای که چندی پیش در این زمینه انجام شده، مزاحمت توسط اتومبیل‏‌های شخصی ۹۲ درصد، مزاحمت کلامی ۹۰ درصد، مزاحمت لمسی ۷۵ درصد و مزاحمت لمسی در وسایل نقلیه ۶۳ درصد به ترتیب دارای بیشترین فراوانی هستند.

مخالفان لایحه، علیه جرم‌انگاری
از همان زمانی که لایحه تامین امنیت زنان به دولت ارائه و بعد برای بررسی بیشتر روانه قوه قضاییه شد و مستقیم در دست رییس قوه قضاییه گرفت، منتقدانش با این استدلال که در این لایحه علیه مردان جرم انگاری بیش از حد اندیشیده شده و ممکن است بنیان خانواده را به خطر بیندازد، بر طبل مخالفت با آن کوبیدند. اما شهیندخت مولاوردی که مبتکر اصلی این لایحه بود، وجود قوانین تادیبی را برای کاهش انواع خشونت علیه زنان ضروری دانسته و به ایرنا گفته که تدابیر حمایتی، آموزشی و بازدارنده در کنار تدابیر قانونی باید به موازات هم اتخاذ شود و اکنون دیگر زمان این نیست که دولت ها را فاقد مسئولیت بدانیم. او گفته که دستگاه قضا مجموعه نظارت خودشان را بر این لایحه اعمال و ۴۱ ماده حذف شد و حالا طوری وانمود می‌شود که انگار تمام این ۹۰ ماده مجازات بوده است.
معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری هم ضمن ضروری بودن تصویب و اجرایی شدن این لایحه، گفته که ایراد اصلی به این لایحه به موضوع حبس و مجازات مرتبط است که ما اعلام کرده‌ایم اگر مجازات جایگزین حبس مدنظر باشد، اعلام آمادگی می‌کنیم.

قوانین درباره آزار جنسی در خاورمیانه
در حالی لایحه ۵۲ ماده‌ای تامین امنیت زنان همچنان در گیر و دار خوانده شدن و اصلاحات در قوه قضاییه است که بعضی از کشورهای خاورمیانه قوانین مربوط به اذیت و آزار جنسی را یا تصویب کرده‌ یا لوایح و طرح‌هایی برای کاهش آن در اماکن عمومی پیشنهاد داده‌اند که در زیر به بعضی از این کشورها اشاره می‌کنیم؛

سال پیش بود که قانون مبارزه با اذیت و آزار جنسی در عربستان که پیش از این به تصویب شورای وزیران این کشور رسیده بود، اجرایی شد. به گفته سخنگوی وزارت کشور عربستان سعودی به موجب این قانون افرادی که مرتکب آزار جنسی می‌شوند به ۲ سال حبس یا پرداخت جریمه ۱۰۰ هزار ریال یا هر دو محکوم خواهد شد. این قانون علاوه بر فضاهای عمومی در مدارس، مسافرخانه‌ها، منازل و رسانه‌های اجتماعی و همچنین شامل افراد زیر ۱۸ سال نیز می‌شود.

همچنین در قانون مجازات جدید مصر، برای کسی که مرتکب آزار جنسی می‌شود، یک سال زندان و حداقل پنج هزار و حداکثر ده هزار جنیه مصری (معادل هفتصد تا ۱۴۰۰ دلار) به عنوان جریمه نقدی در نظر گرفته شده است.

در عراق هم تجدید نظر و فعال کردن قانون مجازات کیفری عراق که در حال حاضر شامل تعاریف ضعیفی از رفتار مجرم و مجازاتی که تاثیر بازدارنده‌ای از آزار ندارد و در نتیجه به جلوگیری از آزار جنسی کمک نمی‌کند، در دست اقدام نمایندگان این کشور است.

افغانستان هم چند سال پیش قانونی در این زمینه به تصویب رساند که در ماده‌ ۲۴ این قانون، آزار و اذیت جنسی تعریف و برای مرتکبین آن مجازات در نظر گرفته شده است. در این قانون آزار و اذیت جرم تلقی شده و خواست نامشروع، تماس بدنی، آزار کلامی و غیرکلامی از مصداق‌های بدرفتاری جنسی برشمرده شده‌اند. برای جلوگیری از و مبارزه با آزار و اذیت جنسی و ایجاد هماهنگی میان ادارات دولتی و غیردولتی، بعضی تدابیر مانند تاسیس کمسیون عالی و کمیته‌های مبارزه با آزار و اذیت جنسی نیز پیش‌بینی شده است. در صورتی‌که جرم آزار و اذیت در فضاهای عمومی صورت بگیرد، مرتکب به ۵۰۰۰ تا ۱۰،۰۰۰ افغانی و هرگاه جرم در محل کار، مراکز تعلیمی و تحصیلی یا مراکز صحی صورت گیرد، مرتکب به پرداخت ۱۰،۰۰۰ تا ۲۰،۰۰۰ افغانی محکوم می‌شود.

شکل‌های جدیدی از خشونت علیه زنان بروز پیدا کرده است که همین اشکال جدید هم آزاردهنده است. برای این اشکال جدید به ویژه در موضوع محیط کار، فعالان حوزه زنان وارد شده و درحال آموزش به مردان و زنان در محیط کار هستند.

ما هم‌چنان منتظریم
فاطمه ذوالقدر، عضو فراکسیو زنان مجلس یکی از نمایندگانی است که معتقد است تعیین تکلیف لایحه تامین امنیت زنان می‌تواند بر کاهش اذیت و آزارهای خیابانی تاثیر بگذارد؛ او هرچند از قول رییس قوه قضاییه برای ارائه این لایحه در هفته‌های آینده خبر داده اما در گفت‌وگو با «خبرآنلاین» با بیان اینکه هنوز تکلیف لایحه تامین امنیت زنان که مفاد خوبی درباره خشونت های خیابانی در آن گنجانده شده بود، معلوم نیست و ما هم از جزئیات خبر نداریم، می‌گوید: «ما منتظریم که این لایحه هرچه زودتر به صحن بیاید. ما همان اول که به مجلس آمدیم می‌خواستیم درباره انواع خشونت علیه زنان طرح بدهیم اما خانم مولاوردی به ما گفت که در این زمینه لایحه‌ای را تدوین کرده‌اند، اما این لایحه آنقدر به دست ما نرسید تا طرح تشدید مجازات اسیدپاشی در مجلس مطرح شد و یک فوریتش رای آورد.»

ذوالقدر با بیان اینکه ما امیدواریم که بحث حمایتی از زنانی که در خیابان مورد اذیت و آزار قرار می‌گیرند، حذف نشده باشد، گفت: «اگر لایحه به مجلس بیاید اعضای فراکسیون زنان بر روی آن فوریت می‌گذارند. نمایندگان مرد مجلس هم فکر نکنم روی این لایحه حساسیت داشته باشند و همراه ما هستند.»

نقش قانونِ فرهنگ‌ساز
طیبه سیاوشی عضو فراکسیون زنان مجلس هم با بیان اینکه لایحه تامین امنیت زنان لایحه‌ای است که از ابتدای ورودم به مجلس قرار بوده به پارلمان بیاید، به «خبرآنلاین» می‌گوید که این لایحه در دستور کار قوه قضاییه قرار گرفت و قرار بود که بعد از بررسی‌ها به صحن بیاید اما متاسفانه این اتفاق به دلایل متعدد نیفتاد.

او ادامه می‌دهد: «یکی از این دلایل که فارغ از نگاه سیاسی به آن نگاه می‌کردند، این بود که این لایحه خیلی در حوزه خانواده ورود پیدا کرده و جرم‌انگاری کرده است و به حریم خانواده آسیب می‌زند اما قرار شد که ضمانت اجرایی برای زنان خشونت‌دیده در خانواده در نظر گرفته شود.»

سیاوشی می‌گوید: «ما قرار است که از طریق فراکسیون زنان یک درخواست کتبی به قوه قضاییه بفرستیم تا بتوانیم در مجلس دهم آن را بررسی کنیم. ما با آقای محسنی اژه‌ای سال پیش جلسه گذاشتیم و همه زنان حاضر در این جلسه بر فرستادن این لایحه اصرار کردیم.»

سیاوشی با بیان اینکه یکی از اشکال خشونت‌های خیابانی خشونت‌های گفتاری است که در این لایحه دیده شده است، ادامه می‌دهد: «قاعدتا قانونی که در این زمینه تصویب شود تنها مانع آزارهای خیابانی نمی‌تواند باشد اما یکی از ابزارهایی است که می‌تواند مانع این آزارها در خیابان علیه زنان باشد. به هرحال قانون، فرهنگ سازی می‌کند و ضمانت اجرایی دارد ولی دستگاه‌هایی هم هستند که در این قانون مکلف شده‌اند که با حمایت آن‌ها می‌توان مفاد این قانون را پیش برد. یکی از این دستگاه‌ها آموزش و پرورش و صداوسیما است. چون فقط برخورد قضایی در این زمینه کفایت نمی‌کند.»

او می‌گوید: «شکل‌های جدیدی از خشونت علیه زنان بروز پیدا کرده است که همین اشکال جدید هم آزاردهنده است. برای این اشکال جدید به ویژه در موضوع محیط کار، فعالان حوزه زنان وارد شده و درحال آموزش به مردان و زنان در محیط کار هستند. البته کار بسیار سختی است ولی درهرحال بسیاری از مردان و زنان ما به حقوقشان واقف نیستند و اصلا نمی‌دانند که چه مصادیقی خشونت علیه زنان محسوب می شود.»

۴۷۲۳۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1269305

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 45
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مجید DE ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    قانون یکطرفه هست پس ازار و خشونت به مردان چی؟
    • CZ ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      77 5
      میشه بگی کدوم مرد طی یک ساعت پیاده روی بالای بیست بار آزار کلامی و جسمی دیده؟ بله آزار مردان هم باید جلوش گرفته بشه ولی آزار دادن و آزار دیدن زنان به یه اپیدمی تبدیل شده
    • IR ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      67 3
      اينها همش نمايشه مگه تا حالا قانون نداشتيم وقتى سران اين کشور تمامى تلاششون نشان دادن پليدى هاى ديگر کشورهاست همين ميشه که از شرايط خودمون غافل ميشيم, هر سال مسئولين با ذوق و شوق از تجاوز به حريم خصوصى و آمار بالاى اين جور مسائل در آمريکا و انگليس صحبت ميکنن ولى وقتى نوبت خودمون ميشه همه انکار ميکنن و با يک جمله احمقانه قابل اثبات نيست ماجرا رو تمام ميکنن.
    • IR ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      72 18
      به نظر من کار اون راننده اسنپ و هر راننده ایی که به خودش اجازه بده با زنی بد رفتاری کنه یا از ماشین بیرونش کنه حکم جرم داشته نتنها پاداش نداره اینکار جرم هم هست حبس هم داره . چون باید روی خودرو نصب میکرد " من از عبور شخص بی حجاب معدورم " نه اینکه اول طرف را قبول کنه و وسط اتوبان طرف را پیاده کنه ///این جرم واضح هست و اون دختر باید پیگرد کنه هیچ شخصی حق نداره به بهانه بسیجی بودن یا امر به معروف یا هر چیز دیگه ایی حتی با بی حجابی برخورد کنه . این کار این شخص جرم بوده و نباید ازش بگزرید بنده که اینو عرض میکنم خودم بسیج فعال هستم
    • م ر IR ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      14 1
      آقا مجید احتمالاً توسط مردان مورد آزار قرار گرفته است
    • IR ۰۲:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۶
      1 6
      تو که حتما بسیجی هستی
    • سعید IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۶
      12 14
      کار اون راننده اسنپ اشتباه بوده ولی اون خانم هم اشتباهش کم نبوده. وقتی میدونه که به خاطر رعایت نکردن حجاب صاحب ماشین جریمه سنگین میشه و بازم این کارو انجام میده راننده چیکار باید بکنه؟ ایا حق راننده نیست تا اب مسافرش بخواد کاری نکنه که باعث خسارت به اون بشه؟ اگر به قانونی اعتراض هست با قانونگذار صحبت بشه نه این که باعث خسارت به افراد دیگه بشه. در هر صورت مشابه این ماجرا در اینده هم تکرار میشه و باعث دودستگی جامعه میشه. باید فکری به حال این موضوع کرد. جریمه رانندگان به خاطر پوشش مسافر کار درستی نیست و مشکلات متعدد مثل همین داستان رو ایجاد می‌کنه
  • IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    104 4
    یک طرح خوب تو مجلس مطرح شده باشه همینه! مجلس که فکر معیشت مردم نیست حداقل امنیت اجتماعی رو افزایش بده یک فکری هم به حال شرایط دفاع مشروع کنید که تو این وضعیتی که تو هر محله هفته ای 3 تا خونه خالی میشه دست و پای صاحبخونه برای برخورد با متجاوزین و سارقین باز باشه واقعا شرایط فعلی به شدت مسخره است دزد بیاد خونت بزنیش باید دیه اش هم بدی!
  • حسن IR ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    خانم‌ها بسیار احساساتی و در عین‌حال حیله‌گر هستند در صورت تصویب چنین حقی بسیاری از زنان از آن استفاده ابزاری می‌کنند و در موقعیت‌های اجتماعی با احساسات عمومی بازی کرده و ماجرای غیرواقعی خلق می‌کنند. آنها هر چیزی را آزار حساب میکنند. لازم است خانم مولاوردی توجه داشته باشند که آقایان مسئول خانواده هستند و آزارهای بی‌جای زنان که عمدتا پرمدعا هستند و الفبای روابط اجتماعی را نمی‌دانند، می‌تواند مشکلات زیادی را در برخورد با زنان در اجتماع و خانه به همراه داشته باشد.
    • CZ ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      68 4
      همینحرف های شما خودش مصداق آزار کلامی هست. امیدوارم فقط اینجا اینجوری حرف بزنی و در عمل انجام ندی وگرنه معلومه خودت یه آزارگری
    • N IR ۲۱:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      19 0
      چی میگی . خودت اینکاریه بابا . حتی پیرمردها هم رحم نمیکنند واقعا تاسف باره . بچه رو میبرم پارک کلی مزاحم تو محوطه بازی بچه ها ول میگردن چه وضعیه اه
    • IR ۰۲:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۶
      0 21
      جمع کن جمهوری چک نشین،مصداق ازار کلامی رو تو مشخص نمیکنی،زنان پررو شدند ازادی های اونوری رو میخوان ولی هیچ وقت حاضر نیستند خودشون و بدون ی مرد با مردان دیگه وارد بحث بشند و اینجا از زن بودنشون سو استفاده میکنند
    • IR ۰۲:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۶
      1 18
      اینکه مردا بگن زنا حیله گرن ازار کلامیه تهمینه میلانی و امثالهم بیان تو فیلماش همه مردا رو دیو صفت و دیوانه و روانی نشون بده میشه به به
    • US ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۶
      2 15
      من به شدت با این موضوع موافقم. هر شخصی که کمی با خانم ها سرو کار داشته باشد می داند که اگر بیش از حد بحث قانونی بودن را مطرح کنند چه بلای سر جامعه می آید. نمونه اش همین مهریه که پدر مردها را درآورد و اهرمی برای آنها شد ولی عملا باعث شد نرخ ازدواج پایین بیاید و خود خانم ها ضرر کنند. نفع خانم ها این است که این قبیل قانون ها تصویب نشود. البته بحث آزار واقعی و درست سواست و باید مجازات داشته باشد ولی تعمیم آن بسیار خطرناک است. الان این مشکل در آمریکا هست و دیگر نمی توانند جمعش کنند. امیدوارم که مجلس عاقل باشند و به خاطر حرف های قشنگ حمایت از حقوق زنان این مشکلات را به مشکلات قبلی اضافه نکنند.
  • حسن IR ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    8 51
    در ادامه به این کلیپ هم دقت کنید تا متوجه رفتار زنان باشید http://derang.ir/?p=71957
    • IR ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      22 2
      در ادامه دیدیم چقدر خشک مغزی
  • IR ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    89 3
    مزاحمت تو خیابون واسه زنها واقعا دردسر ایجاد میکنه و حس ناامنی میده، امیدوارم که این موضوع بتونه تصویب بشه شاید راه حلی باشه
  • IR ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    57 6
    زنا دیگه بی حس شدن از بس متلک شنیدن
    • IR ۱۶:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      53 2
      زندگى در اين مملکت فاجعه است
    • AE ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      71 1
      من متلک زیاد شنیدم. ولی چیزی از زشتی بعضی متلک ها برام کم نشده.
  • زهرا IR ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    56 3
    کاش برای یک بار هم که شده به این موضوع توجه بشه. علاوه بر خشونتهایی که زنان تو خونه میبینن موضوع اذیت و آزار هم خیلی مهمه
  • CZ ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    91 4
    یکی به من بگه دلیل اینکه چند سال طول می کشه تا یه قانون به این سادگی تصویب بشه چیه؟
  • CZ ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    52 2
    مطمنا با تصویب این طرح جامعه سالم تر میشه حتی برای مردان!
  • IR ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    56 3
    همین قانون فعلی هم که درباره آزار زنان هست درست اجرا نمیشع. مهم تر از قانون گذاری آموزش هست که مهم ترین منبع آموزش که صداسیما باشه تبدیل شده به کازینو ستاره فلان مربع
  • IR ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    38 2
    این پوستر زرد رنگ رو دو بار دیدم تو مغازه ها. چقدر حس خوبی میده وقتی میبینی یه عده درک کردن این موضوع رو
  • FR ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    13 87
    کرم از خود درخته. قانون الکی میذارن وقت مجلس رو با چیزای چرت میگیرن.
    • IR ۰۲:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۶
      0 16
      قطعا کرم از خود درخته،البته الان این سایبری های مزد بگیرشون میان میگن من کاملا محجبه هستم ولی فلانه بیسان و ازار میبینم
  • FR ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    6 73
    کرم از خود درخته. قانون الکی میذارن وقت مجلس رو با چیزای چرت میگیرن.
    • IR ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      14 0
      همین چیزا باعث شده وقتی به یه دختر بچه تجاوز میشه نمی تونه چیزی بگه چون امثال تو میگن تقصیر خودته و تجاوز ادامه پیدا میکنه
  • زهرا NL ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    103 7
    متاسفانه متلک پرانی رو مردا بعنوان سرگرمی میبینن. کاش میشد خودشون یه بار و برای یک روز جای یک زن بذارن ببین هر لحظه بیرون خونه بودن و ترس از دست درازی به اندام جنسیشون، شنیدن متلک جنسی، سد شدن راهشون. مسخره کردن لباسشون. اندامشون و ظاهرشون چیزیه که باید انتظارشو هر لحطه بکشن. اون وقت آیا میتونن سلامت روانی داشته باشن. افسرده نشن ؟ سوالم اینه اگر یه مرد هر هزار قدم یه شخص جلوشو بگیره و شب بره خونه از فرط این آزار ها چه بلایی سر روح و روانش میاد.؟؟
    • IR ۰۲:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۶
      0 22
      واقعا لمس اندام جنسی توسط شریک با یک فرد دیگه چه تفاوتی داره؟ هیچی.
  • NL ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    26 6
    قانونی که اجرا نشه همون بهتر که تصویب نشه
    • IR ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      21 2
      متاسفانه همینه مشکل مملکت
  • IR ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    56 3
    شعار های بسیار زیبایی هستند ولی زنان عملا در مقابل کتک وخشونت خانگی بی دفاع هستند وهیچ پشتوانه قانونی ندارند متاسفانه اینن کشور فقط شعارهای خیلی قشنگه
  • دانشجوی حقوق IR ۱۶:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    44 3
    جزو محالات هست که شورای نگهبان بذاره تصویبش بشه.
  • آراز US ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    51 3
    تا جای زن ها نباشید نمی تونید درک کنید
  • IR ۱۷:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    4 56
    میخواید به جای تعریف تو متلکا فحش بدیم؟ راحت میشید؟ :)))
    • IR ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
      31 1
      خاک بر ....
  • IR ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    4 47
    مردم نون ندارن بخورن... چی می گید شما؟
    • IR ۰۲:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۶
      1 8
      نه عزیزم این مغلطه مخصوص خود ایناست،اگه خبر مربوط به ی چیز باشه که خوششون نیاد میگن معیشت و فلان و لشکر بیسوادشونم مثبت میزنند اگرم خوششون بیاد که میگن چه ربطی داره و منفی میزنن.استاندارد دوگانه از صفات بارز کند ذهنان است
  • مینا IR ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    19 2
    یعنی الان هم قانون داریم براش؟؟؟ عمرا اگر بیشتر از یک درصد مردم بدونن
  • DE ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    27 1
    طرز فکر و دیدن زن ها در جامعه باید اصلاح بشه! قانون حجاب ثابت کرده که به تنهایی قادر به کنترل خشونت علیه زنان نیست.
  • شهلا IR ۲۲:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۵
    14 0
    من 59 سال دارم تنها وقت من برای ورزش بعد اذان صبح است گاهی اوباش مز احم می شوند وقتی به مسئولین مراجعه می کنم که در منطقه گشت بگذارند میگویند خانم این موقع بیرون نرو ما نیرو نداریم که برای گشت بگذاریم اما وقتی مسافر از خارج می اید مشاهده می کنیم هر چند متر یک نگهبان گذاشته اند . می خواهم بپرسم من شهروند این مملکتم یا ان خارجی من برای این من مملکت رحمت می کشم یا ان خرجی پس چرا از من حمایت نمی کنید و ا ز او حمایت می کنید.
  • IR ۰۲:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۶
    2 8
    پس آزار مرد ها چی؟ چرا برای مرد ها قانون درست نمی کنند؟ چرا دختر ها سربازی نمی روند و در دمای منفی 10 درجه نکهبانی نمی دهند؟
  • دختر مجرد سن بالا GB ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۶
    11 1
    من با اینکه شانس ازدواج نداشتم ولی خیلی از طرف مردها مخصوصا مردهای متاهل اذیت میبینم. طوری که تو خرید کردنم موندم. احساس می کنم قضیه فقط یک متلک و آزار نیست مردها با این کارا میخوان قدرت نداشتشونو به رخ بکشن و عقده گشایی کنند تازه من خیلی هم خشن شدم ولی اذیت میشم و آخرش مجبورم روابط کاریمو با آقایون قطع کنم طوری که کارم میمونه. واقعا یک فکری بکنید مگه ما مسخره دست ایناییم هر دفعه هر کدومشون یک بازی برامون در بیارن.