عامل مرگ یک شهروند با پنچر کردن آمبولانس به چه اتهامی محاکمه می‌شود؟

تسنیم نوشت: یک حقوقدان و مدرس حقوق جزا و جرم‌شناسی، ضمن بررسی حقوقی رفتار فردی که با پنچر کردن خودروی اورژانس به دلیل پارک کردن مقابل پارکنیگ، باعث مرگ همسایه‌اش شد، این رفتار را "تسبیب در جنایت" و تخریب اموال عمومی دانست.

محمود زاهدپور در بررسی حقوقی خبری که طی روزهای اخیر تحت عنوان « ماجرای مرگ همسایه به خاطر پنچر کردن آمبولانس» در رسانه‌ها منتشر شد، اظهار کرد: اخیراً در رسانه‌های جمعی از جمله تلویزیون، خبرگزاری‌ها و شبکه‌های اجتماعی اعلام شد «چرخ‌های یک دستگاه آمبولانس که برای نجات جان بیماری به یکی از منازل مسکونی مراجعه کرده بود توسط شهروند دیگری پنچر شده و به علت عدم توانائی در حرکت آمبولانس، بیمار در اثر عدم اعزام به مراکز درمانی  جان خود را از دست داده است.»

این حقوقدان و مدرس دانشگاه افزود: این خبر تأسف‌بار حیرت خیلی‌ها را برانگیخته و موجبات ناراحتی بسیاری را فراهم آورده و حتماً تا الان مسبب حادثه نیز از عمل خود بسیار پشیمان شده است؛ بدیهی است برخورد با این گونه رفتارهای خلاف اخلاق، عرف و قانون یا به عبارت بهتر جرایم و کج‌روی‌ها با مقامات ذی‌ربط از حیث تسبیب در ورود آسیب جانی به بیمار، ورود ضرر به اموال عمومی یا خصوصی و تخریب عمدی و همچنین برهم زدن نظام اجتماعی از حیث "جنبه عمومی جرم" قابل پیگرد است. 

زاهدپور اضافه کرد: در ادبیات حقوقی و عمومی، اصلی وجود دارد که به قاعده «لاضرر» موسوم است؛ مطابق این قاعده از نظر اسلام حتی از منظر افکار عمومی هیچ کس نباید به دیگری ضرر برساند؛ همین قاعده در اصل ۴۰ قانون اساسی نیز  متجلی است که بیان می‌دارد: «هیچ کس نمی‌تواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد» پرواضح است که قاعده لاضرر چه از ابعاد اخلاقی، فرهنگی و اجتماعی و چه به لحاظ سیره و روش عقلا به عنوان یک قاعده و فایده در بسیاری از جوامع بشری پذیرفته شده است.

استاد حقوق جزا و جرم‌شناسی توضیح داد: قاعده لاضرر حتی در متون حقوقی مختلف به عنوان قاعده لازم‌الاجرا مورد توجه قانونگذار بوده است به‌عنوان مثال صورت دیگر اصل ۴۰ قانون اساسی ماده ۱۳۲ قانون مدنی است که بسط و توضیح و پرداختن به تک‌تک آنها از حوصله این مطلب خارج است اما باید یادآوری کرد که وصف عرفی و اخلاقی قاعده مذکور از صبغه حقوقی آن پر رنگ‌تر به نظرمی‌رسد؛ در ماده ۱۳۲ قانون مدنی آمده است: کسی نمی‌تواند در ملک خود تصرفی کند که مستلزم تضرر همسایه شود مگر تصرفی که به قدر متعارف و برای رفع حاجت یا رفع ضرر از خود باشد.»

وی ادامه داد: حال باید دانست که ورود ضرر به دیگری از سه حالت خارج نیست یا ضرر متوجه جان اعم از تمامیت جسمانی و اعضاء است یا متوجه اموال یا بُعد معنوی اشخاص شامل آبرو و حیثیت است و در هر صورت ورود ضرر به دیگری به موجب قاعده لاضرر و موازین حقوقی مربوطه ممنوع بوده و عواقب آن موجبات جبران ضرر یا تحمل کیفر را به دنبال خواهد داشت زیرا جان، مال و آبرو و حیثیت شهروندان درپناه حمایت قانون است اما در این میان، جان افراد از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است.

زاهدپور گفت: حال باتوجه به موارد عنوان شده شاید این سؤال در ذهن برخی تداعی شود تا برابر قاعده لاضرر و اصل ۴۰ قانون اساسی که بسان تیغ دولبه عمل می‌کنند، راننده آمبولانس هم نباید اعمال حق خود را (حضور در محل و پارک در جلوی درب منزل) موجب ورود ضرر از نوع اختلال در رفت و آمد صاحب منزل می‌کرد؛ در اینجا باید اذعان کرد که در این مورد به خصوص، بر مبنای ماده ۱۵۲ قانون مجازات اسلامی، اضطرار حاکم بوده و نجات جان یک بیمار بر هر امری اولویت داشته و اضطرار، توقف آمبولانس را در هر شرایطی و در هر محلی حتی بر خلاف مقررات قانونی مجاز و مباح کرده است.

این استاد دانشگاه و حقوقدان تصریح کرد: چنانچه قبلاً ذکر شد، رسیدگی به هرگونه تخلف،کج‌روی، جرم و رفتارهای خلاف نظم اجتماعی با قانون و محاکم دادگستری است اما از آنجائی که اطلاع از عواقب برخی رفتارها (اعم از فعل و ترک فعل) در صورت توجه و اعتنا ممکن است جنبه بازدارندگی و پیشگیری داشته باشد، اشاره مختصر به مجازات پیش‌بینی شده در حد این مقال و مجال خالی از لطف نیست؛ در ماده ۴۹۲ قانون مجازات اسلامی مقرر شده است جنایت در صورتی موجب قصاص یا دیه است که نتیجه حاصله «مستند» به رفتار مرتکب باشد اعم از آنکه به نحو مباشرت یا به "تسبیب" یا به اجتماع آنها انجام شود.

وی گفت: مباشرت آن است که جنایت مستقیماً توسط خود مرتکب واقع شود و تسبیب در جنایت آن است که کسی سبب تلف شدن یا مصدومیت دیگری را فراهم کند و خود مستقیماً  مرتکب جنایت نشود به طوری که در صورت فقدان رفتار او جنایت حاصل نمی‌شد مانند اینکه شخصی چاهی بکند و کسی در آن بیفتد و آسیب ببیند لذا تعیین مجازات بسته به قصد و نیت مجرم و مرتکب و شرایط و اوضاع و احوال و اینکه جنایت از نوع عمد، شبه‌عمد یا غیرعمد باشد، متفاوت است و تحمیل مجازات در صورت شکایت شاکی خصوصی یا پیگیری مدعی‌العموم و صدور حکم از سوی مقام قضایی امکان‌پذیر است.

زاهدپور تأکید کرد: به موجب ماده ۶۷۷ کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی «هرکس عمداً اشیاء منقول یا غیرمنقول متعلق به دیگری را تخریب کند یا به هر نحو کلاً یا بعضاً تلف کند یا از کار اندازد به حبس از ۶ ماه تا سه سال محکوم خواهد شد» بنابراین در اینجا می‌توان از باب تخریب و آسیب رساندن به آمبولانس به عنوان اموال عمومی نیز موضوع را پیگیری کرد.

این مدرس دانشگاه متذکر شد: همه شهروندان باید خود را ملزم به رعایت موازین قانونی بدانند و از آن تمکین کنند و اگر حقی هم برای خود قائل هستند از طریق قانون پیگیر ایجاد، استفاده و اعمال آن باشند نه با زیرپا گذاشتن قانون.

۴۷۲۳۲
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1318761

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    136 3
    بنظر من اینجور افراد رو باید از زمان مدرسه پالایش کرد و نزاشت وارد جامعه بشن وجود این افراد واقعا برای مردم خطرناکه این مدل آدما یه روز با پنجر کردن آمبولانس باعث مرگ مردم میشن یه روز هم با فرو کردن چاقو تو قلب بستگی به دم دست بودن ابزارشون داره وگر نه سر موقش زهرشون رو به جامعه میریزن
    • شمس تبریزی IR ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
      برو آقا این حرفها... را برای بقیه بگو. پالایش کنیم. به روانشناس مراجعه کنن. این گنده گویی ها را از کجا یادگرفتید؟ باز یه چیزی شد و شما ادای کارشناسان غربی را در آوردید....
    • IR ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
      3 30
      عجب
  • شهروند US ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    98 4
    فعلا که همان روز با قید ضمانت آزاد شده و نهایتا با خرید 4 حلقه لاستیک موضوع فیصله پیدا می کند!
  • IR ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    84 4
    اینجا قتل عمد یا با تخفیف قتل شبه عمد رخ داده طرف هم از ترس مجازات ابراز پشیمانی کرده
    • IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
      6 94
      برای چی میخوای اعدام بشه باید ریشه یابی بشه و بهش فرصت دوباره داد از کجا معلوم که در ریشه یابی مشخص میشه کسانی دیگر مقصر بودند دلیل این ها فقر و بیکاری هم‌هست
    • IR ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
      80 0
      آقای ریشه یاب. اگه داخل اون آمبولانس یکی از اعضای خانواده ات بود بازم اینجا این ... را مینوشتی؟
  • کژال IR ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    91 0
    چقدر تو جامعه ما تسبیب جنایت داریم، شیر خشک های آلوده، مواد غذایی فاسد، داروی تاریخ گذشته و...
  • IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    5 68
    به نظر باید در مورد تضییع حقوق همسایه توسط آمبولانس مذکور هم، مسأله مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد.
  • AT ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    37 0
    این یک گلاویز بود که باید با امبولانس او را هم به مریض خانه می بردند
  • IR ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    66 0
    متأسفانه یاد نگرفته‌ایم که یک لحظه فکر کنیم و بعد دستمان را به کار بیندازیم. بسیاری اتفاقات در ایران می‌افتد که حاصل تصمیمات لحظه‌ای و بدون عاقبت‌اندیشی ماست.
  • DE ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    65 5
    به نظر من كه اينجا سبب أقوى از مباشر است و اين موضوع مشمول بند پ ماده ٢٩٠ قانون مجازات مى شود. وقتى آمبولانس دم در است، يعنى نوعا شخصى در خطر مرگ است و موقعيت حساسى دارد. درست است كه پنچر كردن چهارچرخ آمبولانس تسبيب است، اما اين پنچر كردن آگاهانه با وجود اينكه مى دانسته كسى در آنجا در خطر مرگ است و عامدانه و با سوءنيت خاص حركت نكردن آمبولانس، شامل بند پ جنايت هاى عمد مى شود. چهارچرخ خودرو شخصى يا اتوبوس را كه پنچر نكرده، آمبولانس اسمش رويش است. اگر نوعا خطر مرگ درميان نباشد، آمبولانس هم نمى آيد. اين را هر انسان متعارفى مى داند. انقدر متعارف است كه به نظر من حتى نياز به تبصره ٢ هم ندارد و راننده بى رحم بايد ثابت كند كه نمى دانسته آمبولانس چيست!!
  • IR ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    22 98
    اینم از فرهنگ ۵۰۰۰ساله ایرانیها
    • RO ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
      81 6
      شماها ديگه دستتون رو شده، تا يك اتفاقى ميفته ميايد به زبان فارسى به مردم ايران و فرهنگ ايران توهين مى كنيد. شما در پس هر اتفاق ناخوشايندى كه شايد در همه جاى دنيا رخ بده، بهانه اى براى حمله به ايران، از بين بردن اعتمادبنفس مردم ايران و دور كردن و متنفر كردن آنها از همديگر مى گرديد. به فارسى مى نويسيد اما ديگه بر همه روشنه كه چه هدفى رو دنبال مى كنيد.
    • IR ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
      14 2
      عجب
    • حسینی دولت آبادی از قزوین IR ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
      69 7
      پنچر کردن آمبولانس یا بهتر بگویم صدمه رساندن به همنوع در حال مرگ توصیه کوروش بوده یا داریوش؟ یک روانپریش جانی را به فرهنگ ایران گره نزن.
  • IR ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    45 1
    در زمان توقف امبولانس(برای جایگزینی هر 4 چرخ) چند بیمار دیگر فوت کرده اند؟ این جرم عمومی است و دادستان باید عمل کند، برای اینکه به اموال عمومی اسیب رسانده و سبب توقف خدمت رسانی درمانی شده
  • IR ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    31 14
    اعدامش كنيد
  • IR ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    3 34
    خوب چرا با گران فروشی برخورد نشد
  • شمس تبریزی IR ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    24 89
    زیاد دارید تند می روید. طرف دیگه قضیه را نادیده گرفتید. بارها جلوی در منزل با توقف اتومبیل سد معبر می کنند و کسی هم پاسخگو نیست. آدم از تمام کار و زندگی اش میفته. این آقا هم از توقف های مکرر، جلوی در خونه اش جون به لب شده و پنچر کرده. خبر هم نداشته که این آمبولانس برای حمل مریض اومده. طوری می نویسید که او خبر داشته که میخوان مریض رو به موت را حمل کنن و با همه اینها ماشین را پنچر کرده. در این حادثه نیروی انتظامی مقصره. بارها شده با نیروی انتظامی تماس گرفتم و گفته این مورد به ما ربطی نداره. وقتی به نیروی انتظامی ربطی نداره، خود آدم مشکل را حل میکنه. بنده هم میگم دستش درد نکنه که پنچر کرد تا بعد از این دیگران مسولیت یذیری بیشتری در مقابل مشکل همیشگی سد معبر و پارک جلوی در منزل داشته باشند. بنده هم زیاد پنچر میکنم البته نه چهارچرخ رو و نه با چاقو. ساعت اول، چرخ اول را پنچر میکنم و بعد دو ساعت، به ازای هر ساعت تاخیر، یک چرح دیگه به پنچری ها اضافه میکنم. مبارزه با سد معبر را تا زمانی که قانون نباشه، به شکل شخصی ادامه خواهم داد.
    • IR ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
      67 3
      آمبولانس برا چه کاری استفاده میشه؟ برا آوردن پیتزا یا برا بازدید عید یا برا تعمیر شوفاژ؟ آمبولانس یعنی بیمار بدحال. امبولانس یعنی بیمار اورژانسی. یعنی اینقد رو هم نمیتونی تشخیص بدی
    • محمدرضا IR ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
      54 3
      دوست عزیز که تو همه مطالب نظر خاص و متفاوت میدی.شما برای رفع این موضوع شماره پلاک ماشینو به ۱۱۰ بگو اونا زنگ میزنن به صاحب ماشین میاد میبره ماشینو اون موقع به راننده تذکر شفاهی بده احتیاج نیست کار خاصی بکنی .ضمنا یکم کلا کم نظر بده بیشتر بخون من هر خبری رو باز میکنم شما یه سخنی گفتی
  • سینا US ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    61 3
    داخل تیمارستان حبس ابدش کنید کاش مورد های مشابه ایشون رو هم حبس ابد کنید طرف پشت چراغ قرمز بوق میزد راه بدم دور غیر مجاز بزنه ندادم با چاقو اومده بگه گردنش کلفته فقط از شانس بدش من پلیسم و هم اسلحه همراهم بود هم دست بند خخخخ
  • حمید IR ۱۸:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    43 2
    با اتهام بی شعوری !!!
  • GB ۱۹:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    23 4
    «تسبیب جنایت» نام مودبانه قتل غیرعمد است؟ بدیهی است که کار این همسایه قتل بوده اما این که قتل شبه عمد بوده یا غیرعمد تشخیصش با قاضی است.