سردچال قطبی؛ پدیده‌ای که امروز ایران را سفیدپوش کرد چه بود؟

«برخی مواقع این موج ها انقدر عمیق می‌شوند که از بادهای اصلی بریده می‌شوند سرعت حرکتشان کم شده و راکد می‌شوند به همین دلیل چون پر از هوای سرد هستند به آن سردچال یا ناوه بریده می‌گویند. از سویی به این دلیل که هوای سرد با هوای زیری آن اختلاف دمای شدید به وجود می‌آورد و به دلیل مرطوب بودن هوا بارندگی شدید می‌شود. این را با بارش لرستان در ۴ و ۵ فرودین مقایسه کنید، تنها تفاوت این است که در آن زمان دما بالاتر بود.»

نیو صدر: برفی غافلگیر کننده امروز ایران را سفیدپوش کرده است، برفی که هواشناسی وقوع آن را پیشبینی کرده بود، اما شدت آن را نه.

بارش شدید برف در شهرهای مختلف ایران همه را متعجب کرده است، تا جایی که بسیاری از خیابان‌های شهرها بسته شده‌اند و در بسیاری از معابر امکان تردد وجود ندراد.

 ساعاتی پیش سردار محمدرضا مهماندار رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ، گفت: «از حوالی ساعت ۷ تا ۷:۳۰ صبح امروز بارش برف در مناطق شمالی تهران آغاز شد. با توجه به اینکه معابر شمالی تهران دارای شیب است و این شیب‌ها با بارش برف نیاز به برف روبی دارد و به دلیل عدم انجام دادن این موارد، تردد در معابر شمالی تهران با مشکل مواجه شده است. حتی در برخی از معابر، رانندگان خودروهای خود را به همان صورت که در وسط راه هستند، رها کرده‌اند.»

همین موضوع باعث شد تا انتقادات از شهرداری تهران هم به شدت بالا بگیرد، تا جایی که صبح امروز علی اعطا، سخنگوی شورای شهر از عملکرد شهرداری را نقد کند. البته شهرداری هم امروز اعلام کرد که از این شرایط غافلگیر نشده است و برودت هوا در سطح یخبندان نیست.

با این وجود شدت این برف پاییزی آن قدر زیاد شد که بسیاری از مدارس مناطق مختلف تهران و شیراز تعطیل شدند و برخی از دانشگاه‌ها هم خبر از تعطیلی دادند.

این‌ها شاید برف‌های آخر باشند

به هر حال به نظر می‌رسد با وجود پیشبینی‌هایی که از بارش برف در برخی مناطق شده بود، شاید علت این غافلگیری کاهش شدید بارش برف در مناطق مختلف ایران مخصوصا تهران باشد.

برخی از متخصصان یکی از دلایل این موضوع را به گرمایش جهانی ربط می‌دهند. هر تغییری در اقلیم می‌تواند منجر به تغییر در میزان بارندگی‌ها شود و حالا گرم شدن اقلیم منجر به کاهش آن می‌شود.

علیرضا مساح، دانشیار دانشگاه تهران و مسئول بخش آسیب‌پذیری و انطباق تغییراقلیم در گزارش سوم ایران به سازمان ملل، در همین رابطه پس از بارش برف شدید در بهمن سال ۹۶ به خبرآنلاین گفته بود: «قطعا این‌ها جزو آخرین برف‌های ما هستند، ایران در حال گرم‌تر شدن است و در نتیچه هرچه به سمت ارتفاعات بالاتر برویم باید انتظار برف‌های کمتری داشته باشیم. نکته مهم دیگر این است که تغییراقلیم باعث ایجاد اتفاقات در مقادیر حدی می‌شود و برای مثال در یک یا ۲ روز برفی شدید می‌بارد و یا بارش‌های ما سیل‌گونه می‌شود.»

مطالعات دانشمندان نشان می‌دهد که از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۰ میزان برفی که سطح دریاها و خشکی‌ها را پوشش داده کاهش پیدا کرده است، در واقع انتظار می‌رود که با گرم‌تر شدن زمین باران جای برف را بگیرد.

سردچال قطبی؛ عامل برف غیرمنتظره در ایران

اما امروز یک پدیده اقلیم‌شناسی باعث شد تا ایران با بارش عجیبی از برف در فصل پاییز روبرو شود؛ سردچال.

خبرگزاری تسنیم امروز در این رابطه نوشته بود: دلیل این پدیده جوی به‌دلیل ورود یک «سردچال قطبی» از نواحی شمالی به کشورمان بوده است که نتیجه آن، بارش سنگین و غیرمنتظره برف در اکثر مناطق شمالی کشورمان است

 به طور کلی بخشی از بارش‌های برف و باران در ایران توسط بادهای غربی انجام می‌شود، بادهای که با شروع زمستان ناوه اصلی موج‌های آن در مدیترانه مستقر می‌شود و موج‌های کوچک‌تری از آن به شرق می‌فرستند، هرچه این موج‌ها عمیق‌تر باشنپ بارش برف شدیدتر می‌شود.

اما گاهی اتفاقی می‌افتد که این شرایط را کاملا تغییر می‌دهد. بهلول علیجانی، استاد اقلیم‌شناسی دانشگاه خوارزمی، در همین رابطه در گفت‌وگویی با خبرآنلاین می‌گوید: «برخی مواقع این موج ها انقدر عمیق می شوند که از بادهای اصلی بریده می شوند سرعت حرکتشان کم شده و راکد می‌شوند به همین دلیل چون پر از هوای سرد هستند به آن سردچال یا ناوه بریده می گویند. از سویی به این دلیل که هوای سرد با هوای زیری آن اختلاف دمای شدید به وجود می‌آورد و به دلیل مرطوب بودن هوا بارندگی شدید می‌شود. این را با بارش لرستان در ۴ و ۵ فرودین مقایسه کنید، تنها تفاوت این است که در آن زمان دما بالاتر بود.»

به گفته این استاد اقلیم‌شناسی سردچال‌های قطبی زمان ماندگاری به نسبت زیادی هم دارند چراکه سرعت آن‌ها بسیار کم است.

ایران قبلا هم با چنین پدیده‌ای روبرو شده است، در سال ۱۳۳۰ چنین موجی به دامنه‌های شمالی البرز آمد و منجر به بارش ۱۵ روزه باران در فروردین ماه شد.

بارش برف در پایان آبان؛ اتفاقی غیرعادیی یا طبیعی؟

از سویی بسیاری از بارش این برف در این از زمان از سال متعجب شده‌اند اما به نظر می‌رسد این اتفاق غیرعادی نباشد. علیجانی در این رابطه می‌گوید: «دوره سرد معمولا از پاییز شروع می شود از تبریز به سمت شرق می رود. این اتفاق عادی است. البته برخی هم می‌گویند ما داریم به دوره ترسالی برمی گردیم و این یعنی بادهای غربی به حالت عادی برمی گردند.»

این دقیقا اتفاقی است که بهار امسال هم رخ داد و پس از بارش‌های سیل‌آسا بسیاری مدعی شدند که دوره خشکسالی ایران به پایان رسیده است.

استاد دانشگاه خوارزی در این رابطه خبرآنلاین توضیح می‌دهد: «نباید بگوییم دوره خشکسالی تمام شده است و باید منتظر بمانیم که آیا این روند ادامه پیدا می‌کند و یا نه، همچنین این که پیشبینی‌ها نشان می‌دهد بارندگی در فصل زمستان امسال کمتر از میانگین می‌شود.»

۴۷۲۳۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1321854

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱ IR ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۵
    12 7
    آقای صدر اگر ناراحت نمیشید و ما رو به شبه علم متهم نمیکنیدباید بگویم بر اساس تحقیقات دانشمند دانمارکی Henrik Svensmark کره زمین اندک زمانی است که به سوی سرمایش جهانی میرود. دلیل آن کاهش فعالیت خورشید و پرتوهای خورشیدی است که باعث افزایش رسیدن پرتوهای کیهانی غیر خورشیدی به زمین میشود. از آنجایی که این پرتوهای کیهانی نقش عمده ای در تشکیل هسته های اولیه ابرها دارند ، پس از این به بعد با افزایش پرتوهای کیهانی ، شاهد تشکیل بیشتر ابر در کره زمین و متعاقب آن آفتاب کمتر و بارندگی بیشتر و در نتیجه سرمایش جهانی خواهیم بود
  • ۲ IR ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۵
    7 1
    البته در مورد تاثیر پرتوهای کیهانی در تشکیل هسته اولیه ابرها در بین دانشمندان اتفاق نظر وجود دارد، ولی در مورد شدت و مقدار این تاثیر در بین آنها اختلاف وجود دارد ، و بسیاری از دانشمندان شدت این تاثیر را کمتر از آن میزانی ذکر میدانند که Svensmark به آن عقیده دارد.... ولی به هرحال نظریه آغاز سرمایش جهانی Henrik Svensmark در جای خود قابل تأمل است .....
  • 3 IR ۲۲:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۵
    3 2
    امیدوارم امسال هم موثر سال‌های گذشته از شیوه های مصنوعی مثل میدانهای مغناطیسی برای تغییرات آب و هوایی برای ایجادتغییرات در بارندگی مناطق مختلف استفاده نشود چون هیچ نتیجه مثبتی ندارد فقط باعث زلزله ، طوفان ، انتقال ربزگردها، بارشهای شدید کوتاه مدت منجر به سیل ، سوانح هوایی، تخریب لایه یونوسفر و افزایش ازن در سطح زمین ، افزایش بیماری سرطان، و ..... میشود و تمامی این حوادث و عواقب را هم ما در چند سال گذشته در کشور ما شاهد بوده ایم.....
  • حمیدرضا IR ۰۲:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۶
    39 0
    خیلی غافلگیر شدم وقتی شنیدم مسعولین غافلگیرشدن سابقه نداشته بنده خداها همیشه بادقت کامل خدمت رسانی میکردن
  • IR ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۶
    38 0
    غافلگيري به يكي از صفات ما تبديل شده است اونهم با اين همه سايت و كانال هواشناسي
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۶
    51 0
    "با این وجود شدت این برف پاییزی آن قدر زیاد شد که بسیاری از مدارس مناطق مختلف تهران و شیراز تعطیل شدند و برخی از دانشگاه‌ها هم خبر از تعطیلی دادند." شیراز؟ برف که نیومده. دروغ که کنتور نداره.